Empire Of The Clouds - opinie

Wszystko na temat nowej płyty

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Jak oceniasz nowy utwór Iron Maiden

10
63
66%
9
6
6%
8
8
8%
7
5
5%
6
4
4%
5
0
Brak głosów
4
8
8%
3
0
Brak głosów
2
0
Brak głosów
1
2
2%

Liczba głosów: 96

Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Re: Empire Of The Clouds - opinie

Post autor: Schizoid »

To ich najpiękniejszy utwór. Nie najlepszy. Najpiękniejszy. Melodia grana na pianinie jest taka smutna, melancholijna. I to głównie za jej sprawą dałem temu potężnemu kolosowi 10...Nic takiego wcześniej nie nagrali i pewnie już nie nagrają. Tu widać geniusz tego zespołu. I lepszego zwieńczenia dyskografii wymarzyć sobie nie mogli.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
Geri666
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Geri666 »

kmberserker pisze:To ich najpiękniejszy utwór. Nie najlepszy. Najpiękniejszy. Melodia grana na pianinie jest taka smutna, melancholijna. I to głównie za jej sprawą dałem temu potężnemu kolosowi 10...Nic takiego wcześniej nie nagrali i pewnie już nie nagrają. Tu widać geniusz tego zespołu. I lepszego zwieńczenia dyskografii wymarzyć sobie nie mogli.
O ile to faktycznie ostatnia płyta :) Sądząc po tym co się na tym krążku wyprawia, to nie sądzę, że już nic nie nagrają :)
Awatar użytkownika
ironlemon
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: ironlemon »

Po dwóch przesłuchaniach nasuwa mi się następujący wniosek: nie umiem i nigdy nie będę umiał porównać go z innymi epicami Maiden, bo brzmi to, jakby grał go zupełnie inny zespół niż ten od Rime czy HBTN - to trochę tak, jakby do kolekcji supersamochodów nagle doszedł jacht :P. Nie jest też to dla mnie najlepszy utwór płyty, choć to wina ogólnie wysokiego poziomu. Natomiast jest to z pewnością dobry, udany numer i jestem pełen podziwu, że kapeli udało się napisać i nagrać coś kompletnie innego, trwającego tyle czasu, a mimo to nie dłużącego się i dalej brzmiącego jak Maiden :)
Awatar użytkownika
hipcio_stg
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: hipcio_stg »

Wbiję kij w mrowisko... Utwór jest zwyczajnie nudny i prosty. Gdyby trwał połowę nic by się nie stało. W kółko to samo na początku na pianie, później z wiolonczelą (tak to nie skrzypce), później gitary. Zwykły nudny lot sterowcem. Powoli, nic się nie dzieje. Później chwilka problemów, szybka katastrofa i chwalebny orszak do nieba. Niby jest opowieść, ale nie ma emocji jak w przypadku Paschendale, gdzie faktycznie czuję się jak młody żołnierz na polu bitwy gdzie przeskakuję z okopu do okopu by na moment odpocząć od świstających kul i eksplozji. Po wszystkich fantastycznych opiniach na temat tego utworu liczyłem na coś znacznie więcej. Balon pękł.

Żeby nie było płaczu daję naciągane 8/10 po pierwszym odsłuchu bez chęci na drugi raz przynajmniej dzisiaj.
Awatar użytkownika
ironlemon
-#Trooper
-#Trooper

W prostocie siła... M.in. dlatego stwierdziłem, że to nie brzmi jak Maiden, bo im się chyba jeszcze nie zdarzyło zrobić epica, który byłby poskładany wyłącznie z prostych, ale całkiem zgrabnie połączonych motywów - do tej pory zawsze serwowali nam pokręcone muzyczne podróże ze zmianami tempa, masą solówek, riffów itp.. Natomiast podoba mi się to, że te nieskomplikowane pomysły złożone w jedną całość całkiem ładnie ze sobą funkcjonują i nawet się nie dłużą (myślałem, że za drugim przesłuchaniem utwór zacznie mi się dłużyć, ale było wręcz odwrotnie). Oceniając to w kategoriach takich kawałków, jak właśnie "Paschendale", to byłaby tragedia i katastrofa, ale to jest coś zupełnie nowego i nawet działa, więc nie narzekam ^^
Awatar użytkownika
dostoevsky
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: dostoevsky »

Dla mnie ten album to trochę: The Book of Souls, czyli 10 mocnych numerów Maiden + Empire of the Clouds.

Ten utwór oceniam w innych kategoriach, on jest po prostu inny, i wszelkie porówaniania do klasyków Maiden są nieadekwatne. To bardziej ścieżka dźwiękowa, niż utwór jako taki. :)
ironlemon pisze:nie umiem i nigdy nie będę umiał porównać go z innymi epicami Maiden, bo brzmi to, jakby grał go zupełnie inny zespół niż ten od Rime czy HBTN - to trochę tak, jakby do kolekcji supersamochodów nagle doszedł jacht :P.
+1
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Dejavu »

hipcio_stg pisze:Niby jest opowieść, ale nie ma emocji jak w przypadku Paschendale
Ja właśnie czuję w tym utworze mnóstwo emocji i pasji.

Bardzo mi się też podoba ten moment kiedy gitary grają ten motyw z początku.
mictantecutli81
-#Prodigal son
-#Prodigal son

Post autor: mictantecutli81 »

Kawałek bardzo dobry, ale niestety jest jeden moment którego po prostu nie mogę przetrawić - duże podobieństwo riffu z 9:12 do tego z "The Legacy" (5:30). Legacy uważam za jeden z lepszych kawałków Maiden po 2000 roku i bardzo to nawiązanie mnie irytuje. Ja wiem że ten z EotC jest bardziej rozbudowany, ale zostaje pewien znak zapytania w świadomości..
Awatar użytkownika
Geri666
-#Clansman
-#Clansman

mictantecutli81 pisze:Kawałek bardzo dobry, ale niestety jest jeden moment którego po prostu nie mogę przetrawić - duże podobieństwo riffu z 9:12 do tego z "The Legacy" (5:30). Legacy uważam za jeden z lepszych kawałków Maiden po 2000 roku i bardzo to nawiązanie mnie irytuje. Ja wiem że ten z EotC jest bardziej rozbudowany, ale zostaje pewien znak zapytania w świadomości..
Naprawdę czepianie się tego, że panowie po 35 latach grania czasami popełnią jakiś autoplagiat to czepianie się na siłę. Co zatem powiesz o pierwszych sekundach utworu "Shadows of the Valley"? ;)
Deleted User 5800

Post autor: Deleted User 5800 »

kmberserker pisze:I lepszego zwieńczenia dyskografii wymarzyć sobie nie mogli.
Dlaczego tyle osób usilnie wysyła ich na emeryturę? Na zagranicznych forach też wszyscy im wróżą koniec kariery codziennie czy to tylko u nas taki klimat?

Empire jest natomiast rzeczywiście trudny do porównywania z czymkolwiek, ale ma w sobie geniusz. Przy pierwszym odsłuchu nie mogłem uwierzyć, że to IM. Szczególnie gdy były partie na pianinie i te z wiolonczelą. Ciężko też było przewidzieć w jaki sposób wpasuje się w to wokal, ale ostatecznie wychodzi świetnie :D Natomiast czy są dłużyzny to jeszcze zobaczę jak się osłucham bo na razie materiał jest na tyle świeży, że wszystko człowieka ciekawi. Potem wrażenie może być inne.
Awatar użytkownika
dostoevsky
-#Assassin
-#Assassin

geri92 pisze:
mictantecutli81 pisze:Kawałek bardzo dobry, ale niestety jest jeden moment którego po prostu nie mogę przetrawić - duże podobieństwo riffu z 9:12 do tego z "The Legacy" (5:30). Legacy uważam za jeden z lepszych kawałków Maiden po 2000 roku i bardzo to nawiązanie mnie irytuje. Ja wiem że ten z EotC jest bardziej rozbudowany, ale zostaje pewien znak zapytania w świadomości..
Naprawdę czepianie się tego, że panowie po 35 latach grania czasami popełnią jakiś autoplagiat to czepianie się na siłę. Co zatem powiesz o pierwszych sekundach utworu "Shadows of the Valley"? ;)
Przecież w intro "Paschendale" też jest motyw z Wasted Years, tylko zagrany nieco wolniej, no i palcami a nie kostką. ;)
Awatar użytkownika
Geri666
-#Clansman
-#Clansman

dostoevsky pisze:
geri92 pisze:
Przecież w intro "Paschendale" też jest motyw z Wasted Years, tylko zagrany nieco wolniej, no i palcami a nie kostką. ;)
Ale nie dźwięk w dźwięk. Tu mamy pierwszych kilka dźwięków dokładnie takich samych! :P
Deleted User 1499

Post autor: Deleted User 1499 »

,,duże podobieństwo riffu z 9:12 do tego z "The Legacy" (5:30)"
,,Przecież w intro "Paschendale" też jest motyw z Wasted Years, tylko zagrany nieco wolniej, no i palcami a nie kostką"

Litości...
Awatar użytkownika
dostoevsky
-#Assassin
-#Assassin

sekcjazwlok pisze:,,duże podobieństwo riffu z 9:12 do tego z "The Legacy" (5:30)"
,,Przecież w intro "Paschendale" też jest motyw z Wasted Years, tylko zagrany nieco wolniej, no i palcami a nie kostką"

Litości...
Oho, chyba napisałem herezję. Grałeś kiedyś oba motywy na gitarze?

Gitarzyści wiedzą o czym mówię.
Awatar użytkownika
ironlemon
-#Trooper
-#Trooper

dostoevsky pisze:
sekcjazwlok pisze:,,duże podobieństwo riffu z 9:12 do tego z "The Legacy" (5:30)"

Litości...
Grałeś kiedyś oba motywy na gitarze?

Gitarzyści wiedzą. I też mi się wydaje, że stwierdzić, że jedno to przeróbka drugiego to lekkie nadużycie :P W zasadzie wspólne jest tylko użycie tej jednej struny, bo ani melodia, ani technika nie są podobne.
Awatar użytkownika
Geri666
-#Clansman
-#Clansman

ironlemon pisze:
dostoevsky pisze:

Litości...

Gitarzyści wiedzą. I też mi się wydaje, że stwierdzić, że jedno to przeróbka drugiego to lekkie nadużycie :P W zasadzie wspólne jest tylko użycie tej jednej struny, bo ani melodia, ani technika nie są podobne.
No, ale standardowo - e eolska i jedziemy :D
Awatar użytkownika
dostoevsky
-#Assassin
-#Assassin

ironlemon pisze:
dostoevsky pisze:

Litości...

Dobra, nie zamierzam się upierać.

Ale nie zamierzam też na siłę szukać autoplagiatów, jak to niektórzy robią. Rock to bardzo prosta muzyka, ale musi być podana w sposób ekscytujący, jak to czyni Maiden.
Awatar użytkownika
ironlemon
-#Trooper
-#Trooper

I tu się zdecydowanie zgadzamy. Choć jest na tej płycie kilka nielicznych momentów, gdzie tych autoplagiatów nie trzeba szukać, bo same rzucają się w uszy ("Shadows In The Valley", anyone). Całe szczęście, na tyle nielicznych, że jest to na akceptowalnym poziomie :P
Deleted User 1499

Post autor: Deleted User 1499 »

dostoevsky pisze:

Litości...

A nagrywałeś kiedyś muze przez 35 lat ? Gitarzyści wiedzą o czym mówię. Uważam że szukanie tego czy w 5.36 min brzmi podobnie jak riff sprzed 6 lat w 7.12 min jest lekko przesadzone.
Nie słyszałem Empire... więc nie wiem jakie tam jest podobieństwo do legacy , i właściwie bardziej do tego bije niż do twojej wypowiedzi o Paschendale i WY.
Awatar użytkownika
dostoevsky
-#Assassin
-#Assassin

sekcjazwlok pisze:
dostoevsky pisze:

Litości...

A nagrywałeś kiedyś muze przez 35 lat ? Gitarzyści wiedzą o czym mówię. Uważam że szukanie tego czy w 5.36 min brzmi podobnie jak riff sprzed 6 lat w 7.12 min jest lekko przesadzone.
Już, uspokoiłeś się? ;)

Pisałem przed chwilą, że nie zamierzam szukać autoplagiatów na siłę, a o Wasted Years w Paschendale mówiłem z przymrużeniem oka.
ODPOWIEDZ