The Red And The Black - opinie

Wszystko na temat nowej płyty

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Jak oceniasz nowy utwór Iron Maiden

10
36
41%
9
16
18%
8
14
16%
7
7
8%
6
4
5%
5
2
2%
4
1
1%
3
6
7%
2
0
Brak głosów
1
1
1%

Liczba głosów: 87

Awatar użytkownika
Mr.Hankey
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Re: The Red And The Black - opinie

Post autor: Mr.Hankey »

Gdyby ten numer skrócić o jakieś 3 minuty, to prawdopodobnie napisałbym, że to najlepsza rzecz na płycie, a tak niestety są lekkie dłużyzny... W części pierwszej (tej "śpiewanej" czyli jakoś do 6-7 minuty) jest zdecydowanie za dużo powtórzeń - te same riffy grane za wiele razy, przynajmniej jedno "oooooo" za dużo, miejscami burzy to klimat, bo zwrotki są naprawdę fantastyczne. Jednak na to wszystko można przymknąć oko, a w zasadzie ucho. Najgorszym momentem utworu jest fragment kiedy Bruce śpiewa "The red and the black... coś tam, coś tam..." Jezu drogi, ile czasu można wałkować ten sam, kiepski w dodatku motyw... Do skrócenia co najmniej o połowę. Drugim minusem jest fakt, że po GENIALNEJ partii instrumentalnej, chyba najlepszej od The Nomad, Harris musiał dowalić do pieca i zniszczyć cały klimat tym wieśniackim "oooooo" - mało tego w pierwszej części utworu? Ale partia instrumentalna wspaniała, zwłaszcza sola Adriana i melodia gdzieś od 10 minuty - jedne z najlepszych momentów na The Book Of Souls.
RidingOntheWind
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: RidingOntheWind »

Co ciekawe według mnie najsłabiej jeśli chodzi o partie gitar wypadają solówki gitarowe. Zdecydowanie najlepsze są harmonie i unisona. Moment z piątej minuty zaraz przed refrenem jest niesamowity.
Deleted User 1499

Post autor: Deleted User 1499 »

Utwór przeleciał mi w moment , także dłużyzną nie zalatuje. Co mi się nie podoba to te ,,Oooo" mogli dać to x1 i potem te fajne wejście Bruca ,,I Need to Somebody To Save Me" i ta śpiewająca gitara z Brucem , przez nią utwór robi się taki wesoły , chyba by lepiej bez niej było.
Awatar użytkownika
matik
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: matik »

Uwielbiam takie dłużyzny . Dzieje się :wink:
Who motivates the motivator
Awatar użytkownika
Geri666
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Geri666 »

matik pisze:Uwielbiam takie dłużyzny . Dzieje się :wink:
Dobrze się do tego ćwiczy na siłce :D
Awatar użytkownika
paniron
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: paniron »

Najlepszy moment to melodia the red & the Black z klawiszami. Fajny taki bez spiny nagrany. Melodie typowe IM ;-)
Deleted User 1499

Za to te ,,ooooo'' i nicko jak z automatu przy zwrotkach przyprawia mnie o ból mózgu. Póki co , wpadka Harrisa w Epikach. Ten kawałek podobny jest to The Man... z TFF , pomysł fajny , wykonanie ujowe.
Awatar użytkownika
paniron
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: paniron »

ujowe ujowe a avatara zmieniles ;-) Mi wlasnie to 'oooo' nie przeszkadza az tak bardzo. Nie wiem w sumie dlaczego, w koncu pojawia sie z nikad i nijak sie ma do reszty.
Awatar użytkownika
sajki
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: sajki »

Samo "ooooo" jest spoko, tylko na samym końcu pojawia się zupełnie z czapy, niepotrzebnie.
Deleted User 1499

paniron pisze:ujowe ujowe a avatara zmieniles ;-) Mi wlasnie to 'oooo' nie przeszkadza az tak bardzo. Nie wiem w sumie dlaczego, w koncu pojawia sie z nikad i nijak sie ma do reszty.
Avatar zmieniłem bo fajny i na topie :D a poza tym oprócz tego kawałka to cała reszta płyty jest wielce ok :) Gdyby było raz to jeszcze by może podeszło a nie dość że się powtarza to w ogóle dziwne te ooo :D
Deleted User 626

Post autor: Deleted User 626 »

Coraz bardziej do mnie przemawia. Może nawet przebije IESF. Im więcej go słucham tym bardziej coś w nim znajduje. Teraz na topie jest ten fragment od 9:40 - wspaniały i taki... nie wiem jak to ująć.. smutny.
Awatar użytkownika
hipcio_stg
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: hipcio_stg »

TRATB jak na razie najwięcej stracił od pierwszego odsłuchu. Jak już pisaliście wcześniej pierwsza połowa utworu taka sobie, unisono również ściska mi zgryz (tak się dziś już nie gra - charakterystyczne dla Alibabek?) Druga część utworu napawa optymizmem, przyjemne sola, krótki oddech i znowu ooooooo - masakra. Najgorsze jest to, że Stefan jak już zaprojektował to w numerze to na pewno ma miejsce w secie. Szkoda tych 13 minut.
Ode mnie na dziś tylko 6/10
Awatar użytkownika
brezdi
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: brezdi »

Oczywiście, że ma prawo Was rozczarowywać, ale dla mnie pierwsza połowa utworu 8/10 a druga 12/10. Całość jest baaardzo jasnym punktem albumu :)
Deleted User 6661

Post autor: Deleted User 6661 »

hipcio_stg pisze:TRATB jak na razie najwięcej stracił od pierwszego odsłuchu. Jak już pisaliście wcześniej pierwsza połowa utworu taka sobie, unisono również ściska mi zgryz (tak się dziś już nie gra - charakterystyczne dla Alibabek?) Druga część utworu napawa optymizmem, przyjemne sola, krótki oddech i znowu ooooooo - masakra. Najgorsze jest to, że Stefan jak już zaprojektował to w numerze to na pewno ma miejsce w secie. Szkoda tych 13 minut.
Ode mnie na dziś tylko 6/10

Nic dodać, nic ująć. Niestety, zjebany potencjał - o czym pisałem już wcześniej.
Awatar użytkownika
matik
-#Long distance runner
-#Long distance runner

brezdi pisze:Oczywiście, że ma prawo Was rozczarowywać, ale dla mnie pierwsza połowa utworu 8/10 a druga 12/10. Całość jest baaardzo jasnym punktem albumu :)
Nie ujął bym tego lepiej :mryellow:
Awatar użytkownika
remi
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: remi »

Ten utwór zyskał u mnie z czasem. Początkowo dałem 8/10 teraz 8+. "OOO" bardzo lubię, pierwsza część jest wręcz genialna. Lirycznie i muzycznie się super komponuje i przypomina słynnego Rime'a. Część instrumentalna początkowo mi się dłużyła, ale gdy już wiem co jest po czym to jakoś mi to nie przeszkadza. Coś czuję, że w wersji live urośnie ocena do 9tki :)
Awatar użytkownika
Mikojaski
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Mikojaski »

Chyba nie ma drugiego takiego kawałka na płycie który tak ludzi podzielił. Jedni widzą w nim arcydzieło, inni kichę a la Angel and the gambler :P
While you sleep in earthly delight, Someone's flesh is rotting tonight
Awatar użytkownika
remi
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: remi »

Mikojaski pisze:Chyba nie ma drugiego takiego kawałka na płycie który tak ludzi podzielił. Jedni widzą w nim arcydzieło, inni kichę a la Angel and the gambler :P
Myślę, że podobnie jest z When the River i Shadows:) Tylko tutaj mamy do czynienia z 14 minutowym Harrisowym dziełem i wymagania są trochę inne:)
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Dejavu »

Nie mogę się doczekać aż usłyszę ten utwór na żywo. Zobaczycie, jak świetnie wypadnie. Jeden z najlepszych utworów Maiden ostatnich lat.
Awatar użytkownika
matik
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Wchodzi jak w masło . W czym problem ? :mryellow:
ODPOWIEDZ