Ghost

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
krieg
-#Invader
-#Invader

Re: Ghost

Postautor: krieg » śr wrz 09, 2015 8:18 pm

I vice versa :mryellow: . Wiesz jestem z Gdańska i to czasy mojego liceum, znało się te wszystkie lokalne kapele. Wiesz, że niedawno wyszła reedycja na CD? Ja swój egzemplarz już zamówiłem.
Coś mi się obiło o uszy, że wyszła jakaś reedycja z utworami live i demem. Ale to chyba już jakiś czas temu? Nie wiem czy nie w tamtym roku czy nawet dalej. Ja mam swoje "The Lost Of Mercy" póki co na kasecie oryginalne i przegrywke na cd.
A skoro jesteś z Gdańska to może kojarzysz też poza dwoma oczywistymi zespołami na B jeszcze jakieś inne kapele. Ja sam mam jeszcze kilka zespołów na kasetach i cd, min. dość znany Mess Age, Dark Legion, Anathemized, Mastiphal, Dead By Dawn, Repulsor, Aspergillus Flavus i coś takiego jak Prohibitus Arte, ale oni chyba byli z Gdyni?. To samo taka grupa Empire i kaseta pod tytułem "Eternaly Dreaming". A, i stara kapela thrashowa Hektor przecież, ale oni też Gdynia byli. Korespondowałem też kiedyś z jednym Mariuszem z takiej black metalowej kapeli Holocaust, ale pewnie już dawno ten twór nie istnieje. Z tych teraźniejszych to widziałem na żywo niedawno Ogotay, Detonacja i Medebor.
Zawstydziłeś mnie ponieważ kojarzysz więcej trójmiejskich kapel niż ja mimo, że wychował em się nad morzem, szacunkowych 8)
Kojarzę jeszcze Northland, choć wolałby nie ( pewnie kojarzysz, pogański, jednoosobowy, BM " Z lasów, borów Czarnoboch się wyłonił" / "Co kruk to krok" takie kwiatki w tekstach ). Poznałem gościa osobiście, jeśli dobrze pamiętam miał ksywkę Tuptuś.
Z większością chłopaków z Mess Age wychowaliśmy się na jednej dzielnicy, od Rafała dostałem chyba kastę Bolt Thrower, ciągle prowadziliśmy dysputy co jest lepsze DM czy BM ( strony konfliktu wiadome). Zresztą oni zarazili, mnie do Ghost ( basista, nie pamiętam imienia miał na CD, moc :D )
Z Maćkiem z Medebora Trzymaliśmy się bo trafiliśmy razem do jednego liceum.....
Okej dość wspomnień, bo Cię zanudzę. Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Saimon1995
-#Moderator
-#Moderator

Postautor: Saimon1995 » śr wrz 09, 2015 9:58 pm

http://www.rockarea.eu/articles.php?article_id=4263 - recenzja Meliory (sorry - za autopromocję, ale może ktoś przeczyta :D).

Awatar użytkownika
zgo
-#Moonchild
-#Moonchild

Postautor: zgo » śr wrz 16, 2015 12:42 pm

Płytka zamówiona, nie mogę się doczekać aż dojdzie :D Od 2 tygodni katowana na YT po kilka razy dziennie :)
Nic, tylko czekać na koncert w PL bo jak na razie to o nas w tym roku zapomnieli :(

Awatar użytkownika
Saimon1995
-#Moderator
-#Moderator

Postautor: Saimon1995 » śr wrz 16, 2015 1:07 pm

Płytka zamówiona, nie mogę się doczekać aż dojdzie :D Od 2 tygodni katowana na YT po kilka razy dziennie :)
Nic, tylko czekać na koncert w PL bo jak na razie to o nas w tym roku zapomnieli :(
W przyszłym roku przed Iron Maiden. :wink: Pobożne życzenia moje.

Awatar użytkownika
zgo
-#Moonchild
-#Moonchild

Postautor: zgo » śr wrz 16, 2015 1:27 pm

No w zeszłym roku zajebiście się bawiłem na nich :) Pierwszy raz zobaczyłem Pape w 2011 i tak mi zapadli w pamięć ale po drugiej płycie (a po Meliori to już w ogóle) nie odpuszczę żadnego koncertu :)
Fajnie by było, tylko taki samodzielny z full setem też by się przydał ;)

Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Postautor: Schizoid » ndz wrz 27, 2015 11:39 am

Dobra, CD już u mnie, to trochę można popisać...
Przede wszystkim zaznaczę, że jestem pewnie jednym z większych fanów tej kapeli w Polsce, więc mogę koloryzować. Ale do rzeczy ;)
To ich najlepszy album. Nie ma słabych fragmentów, jest absolutnie przemyślany i świetnie zrealizowany. Ciekawe, że młoda kapela z kilkuletnim stażem brzmi lepiej, niż Iron Maiden. Bardzo podoba mi się kierunek, w którym poszli Bezimienni i Papa. Porzucili dziecinną satanistyczną otoczkę z czasów Opus Eponymous i wybrali drogę masońską, lucyferiańską. O ile na Infestissumam mi czegoś brakowało, to Meliora jest albumem niemalże idealnym. Jak dla mnie - albumem roku 2015. I żadne Ajrony czy Slejery tego nie zmienią :) Ciekaw jestem również tej EP'ki z coverami. Jeśli będzie na poziomie If You Have Ghost, będzie świetnie.
Co do setlisty, jest ona idealna. Grają teraz 19 kawałków, przy czym z Meliory odpuścili sobie tylko Deus In Absentia (zapewne z powodów logistycznych). Mamy za to akustyczne Jigolo Har Megiddo albo Zombie Queen. Fajnie, że koncerty w końcu trwają tyle, ile powinny. Szkoda tylko, że w tym roku już do nas nie wpadną.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller

Awatar użytkownika
Saimon1995
-#Moderator
-#Moderator

Postautor: Saimon1995 » ndz wrz 27, 2015 12:32 pm

To ich najlepszy album. Nie ma słabych fragmentów, jest absolutnie przemyślany i świetnie zrealizowany.

Nie da się ukryć, że Meliory słucha się z zapartym tchem od pierwszej do ostatniej sekundy. Wyszedł im wspaniały materiał.
O ile na Infestissumam mi czegoś brakowało, to Meliora jest albumem niemalże idealnym. Jak dla mnie - albumem roku 2015.
U mnie dokładnie tak samo. Na horyzoncie nie widzę nikogo, kto mógłby zagrozić im w tej kategorii.
Co do setlisty, jest ona idealna. Grają teraz 19 kawałków, przy czym z Meliory odpuścili sobie tylko Deus In Absentia (zapewne z powodów logistycznych). Mamy za to akustyczne Jigolo Har Megiddo albo Zombie Queen. Fajnie, że koncerty w końcu trwają tyle, ile powinny. Szkoda tylko, że w tym roku już do nas nie wpadną.
Po koncercie w Poznaniu (i przede wszystkim po premierze Meliory) apetyt na ich koncerty wzrósł u mnie chyba z trzykrotnie. Liczę, że w przyszłym do nas zawitają. A już szczytem marzeń, gdyby zagrali wspólnie z IM.

Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Postautor: Schizoid » ndz wrz 27, 2015 3:07 pm

Przed Ironami wiadomo, fajna sprawa, ale bardziej by mi pasowali jako support Kinga Diamonda. To dopiero byłoby niesamowite wydarzenie!

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller

Awatar użytkownika
Mikojaski
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Postautor: Mikojaski » ndz wrz 27, 2015 3:19 pm

Moim zdaniem Meliora stoi ciut niżej od idealnie dopracowanego Infestissumam. Czegoś jej brakuje w przeciwieństwie do dwójki, chociaż mamy tu do czynienia z albumem bardzo dobrym. Najlepszy kawałek na płycie to dla mnie wspomniane Deus in Absentia
While you sleep in earthly delight, Someone's flesh is rotting tonight

Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Postautor: Schizoid » ndz wrz 27, 2015 6:36 pm

Infestissumam ma według mnie trzy słabe numery: Idolatrine, Body And Blood oraz Depth Of Satan's Eyes. Wyraźnie odstają od reszty utworów. Generalnie jest to album dobry, ale po świetnym debiucie miałem nadzieję na coś lepszego.

Awatar użytkownika
Saimon1995
-#Moderator
-#Moderator

Postautor: Saimon1995 » ndz wrz 27, 2015 6:40 pm

Infestissumam ma według mnie trzy słabe numery: Idolatrine, Body And Blood oraz Depth Of Satan's Eyes. Wyraźnie odstają od reszty utworów. Generalnie jest to album dobry, ale po świetnym debiucie miałem nadzieję na coś lepszego.
Ja poprzedni album także bardzo lubię. Po premierze Infestissumam myślałem, że podnieśli sobie na tyle poprzeczkę wysoko, że ciężko będzie im ją przeskoczyć. Na szczęście - pozytywnie mnie zaskoczyli.

U mnie: Meliora > Infestissumam > Opus Enonymous.

Awatar użytkownika
LukaSieka
-#The Man Who Would Be Spammer

Postautor: LukaSieka » ndz wrz 27, 2015 8:00 pm

"Infestissumam" złą płyta nie jest, choć tak samo spodziewałem się czegoś o wiele lepszego kiedy tak zasłuchiwałem się raz za razem w "Opus Eponymous" w oczekiwaniu na następny lp. "Infestissumam" jest trochę zbyt popowa. Momentami gdzieś nawet mi się te utwory o Abbe ocierają.... Nowej płyty jeszcze nie słuchałem, ale mam nadzieje, że nie będzie zbyt przebojowa i Ghosty trochę ograniczyli wycieczki w te disco rejony.
So what if the master walked on the water. I don't see him trying to stop the slaughter.

Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Postautor: Schizoid » ndz wrz 27, 2015 8:02 pm

Nowa płyta miejscami jest bardzo ciężka, w Mummy Dust pierwszy riff jest nawet dość thrashowy. Reszta to już zależy. Generalnie fani Infestissumam powinni być zadowoleni, ale nie tylko oni.

Awatar użytkownika
tomtomala
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Postautor: tomtomala » pn wrz 28, 2015 6:59 am

A moim zdaniem jest to najgorszy ich album. Do Infestissumam to nawet startu nie ma. Dość powiedzieć, że przesłuchałem po wydaniu 2 razy i trafiło na półkę. Kolejne podejście miałem po ponad tygodniu i też jestem na nie.

Przede wszystkim album jest za ciężki (muzycznie). Dodatkowo dochodzi niemalże brak (są, ale jest ich bardzo mało) wstawek a'la chór. Do tego te nowe maski Bezimiennych - kompletna porażka. Cała płyta nie ma kompletnie klimatu, brakuje jej tego czegoś. Na koncert pójdę, ale płyty będę słuchał bardzo sporadycznie.

Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Postautor: Schizoid » pn wrz 28, 2015 9:05 pm

Poniekąd Cię rozumiem: kiedy zaczynałem słuchać Ducha, przekonała mnie ta lekkość. Nie potrzebowałem ciężaru, bo tego mam dużo w Venom czy Panterze. Podobała mi się ta melodyjność, którą miało Ritual czy Stand By Him. Ale na Meliorze takie fragmenty też są, jak choćby balladka He Is albo Deus In Absentia.
Po przesłuchaniu Infestissumam, byłem pod wielkim wrażeniem chóru. Naprawdę, bez niego ta płyta dużo by straciła. Tutaj rzeczywiście złapałem się na myśleniu "Szkoda, że nie ma chóru". W zasadzie, pojawia się chyba tylko w ostatnim utworze i bonusowym Zenith (ciekawym zresztą). Ale nie wiem, czy pasowałby do całości.

Nowe stroje to ciekawa sprawa. Mi się bardzo podobają, Ghost doskonale obmyślił sobie swoją karierę i idą pewną drogą. Opus Eponmous to średniowiecze, Infestissumam renesans, a Meliora to lata '20 XX wieku. I nowe stroje nieźle wpasowują się w ten okres. Są też pewnie bardziej praktyczne. Nie chcę sobie nawet wyobrażać katorgi, jakiej Szwedzi musieli doznawać, grając na scenie w starych płaszczach.

Awatar użytkownika
LukaSieka

Postautor: LukaSieka » pt paź 02, 2015 2:17 pm

kiedy zaczynałem słuchać Ducha, przekonała mnie ta lekkość.... Podobała mi się ta melodyjność, którą miało Ritual czy Stand By Him
Tego mi właśnie w szczególności brakuje....
Niedawno pierwszy raz włączyłem te płytę, jestem w gdzieś połowie. Zdziwiony jestem przede wszystkim tą ciężkością, która jak na Ghost jest bardzo, że tak napisze wyeksponowana. Ale nic to... Słucham płyty dalej, później wieczorem może jeszcze raz się w to wgryzę i zobaczymy....
So what if the master walked on the water. I don't see him trying to stop the slaughter.

Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Postautor: Schizoid » wt cze 21, 2016 3:21 pm

https://www.youtube.com/watch?feature=y ... pp=desktop
Takiej szopki jeszcze nie było :P Nie wiem, czy nie jest zbędna...Do tego podczas "Body And Blood" ponoć było 15 zakonnic, a podczas "Mummy Dust" leciały pieniądze z podobizną obecnego Papy. Ja Ghosta pamiętam jako zespół złożony z 5 demonicznych mnichów i satanistycznego papieża, nie jako taki teatrzyk.

Awatar użytkownika
voivod'
-#Moonchild
-#Moonchild

Postautor: voivod' » wt cze 21, 2016 9:52 pm

Takiej szopki jeszcze nie było, napisal fan Judas Priest.

Jezu, jakie to jest smieszne :D

Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Postautor: Schizoid » wt cze 21, 2016 10:03 pm

Nie było w wykonaniu Ghosta. A szopki w metalu były znacznie większe.

PanPrezes
-#Moonchild
-#Moonchild

Postautor: PanPrezes » sob cze 25, 2016 6:05 pm

No wszystko pięknie i fajnie, jestem za maksymalną wolnością artystycznego wyrazu. Tylko dlaczego oni mogą bezkarnie odwalać takie szopki na dużym festiwalu, podczas gdy powiedzenie w przestrzeni publicznej czegoś w stylu "Mahomet to jebana kurwa" wiąże się praktycznie z automatu z wyrokiem za obrazę uczuć religijnych. No i gdzie tu ta cała równość wobec prawa, a także wolność myśli i sumienia, najbardziej fundamentalne europejskie wartości?

Wróć do „Zespoły i Albumy”