Wywiady i newsy

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Re: Wywiady i newsy

Post autor: Budziol »

Byl tam juz i RAMMSTEIN, BEHEMOTH, PRODIGY :-D
RidingOntheWind
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: RidingOntheWind »

Rammstein-10 lat temu o wiele bardziej popularny i komercyjny zespół niż Iron Maiden
Behemoth-chodzi tylko i wyłącznie o Nergala, który popularność zawdzięcza Dodzie i skandalom
Prodigy-inna para kaloszy, "ambitna" techniawka, w Europie od 20 lat takie granie jest na topie

Dobrym towarzystwem dla Iron Maiden raczej powinno być Budgie, Ufo, Saxon czy Helloween.
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: Budziol »

W takim programie to niemozliwe :-D
Ale Metallica byla i to chyba nie z ballada jesli sie nie myle :-)
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

RidingOntheWind pisze:Behemoth-chodzi tylko i wyłącznie o Nergala, który popularność zawdzięcza Dodzie i skandalom
taa... na świecie ktoś słyszał o Dodzie ;)
www.MetalSide.pl
RidingOntheWind
-#Trooper
-#Trooper

Chodziło mi oczywiście o Polskę ;). Na świecie popularność Nergala pewnie wiele nie różni się od popularności innych muzyków tej kapeli.
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

Nomad, przecież w idolu już 10 lat temu było śpiewane Iron Maiden nie raz.
RidingOntheWind
-#Trooper
-#Trooper

13 lat temu, Krzysztof Zalewski. Spotkało to się wtedy z ogromną sensacją, na Sanktuarium bardzo dużo o tym pisano, głosy forumowiczów bardzo pomogły mu w wygranej.
Deleted User 2259

Otóż to widzisz jak ten czas leci, wiem, że na pewno było Tears i coś jeszcze występował w koszulce Piece of Mind na jednym z występów, spoko ziomek.

Nie wiem czy nie było też Wasting Love
RidingOntheWind
-#Trooper
-#Trooper

Po latach odżegnywał się od heavy-metalu, a o samym Iron Maiden mówił dość chłodno. Jego sprawa.

W każdym razie 10 lat temu Iron Maiden w TV to było coś dziwnego, teraz to coś normalnego. Mimo wszystko tęsknie za tamtymi czasami.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

RidingOntheWind pisze:W każdym razie 10 lat temu Iron Maiden w TV to było coś dziwnego, teraz to coś normalnego. Mimo wszystko tęsknie za tamtymi czasami.
A gdzie to IM normalnie jest w tv? Pytam, bo ja tv nie oglądam (nie mam nawet telewizora) i może coś się zmieniło od kilku lat...

Z tego co piszecie to będzie jakiś jeden kawałek w jakimś programie rozrywkowym. Podobnie jak 10 lat temu.
www.MetalSide.pl
RidingOntheWind
-#Trooper
-#Trooper

Twoja Twarz Brzmi Znajomo Polsat godz.22 sobota

Różnicę jednak dostrzegam, 2 razy Iron Maiden pojawiło się w ostatnich latach w Voice of Poland. Sporo mówiło się o lotniczych fascynacjach Brusa. Telewizji oglądam zdecydowanie mniej niż kiedyś, a więcej natrafiam na Iron Maiden niż dawniej. Może to tylko moje odczucie.
Awatar użytkownika
Saimon1995
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Saimon1995 »

Budziol pisze:W takim programie to niemozliwe :-D
Ale Metallica byla i to chyba nie z ballada jesli sie nie myle :-)
Enter Sandman był. :wink: A ponadto był tam chociażby Manson. Nie jestem jakimś fanem tego typu programów, ale ten naprawdę jest godny polecenia. Chociażby ze względu, że oprócz wykonawców stricte komercyjnych pojawia się np. Iron Maiden czy Behemoth.
Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Mr. M »

A dla mnie to naturalne, że w takim programie pojawia się Behemoth, Maiden czy Rammstein. :wink: Dla typowych "Januszy i Grażyn" oglądających takie programy to ten sam margines muzyczny, więc kiedy na 8 występów, gdzieś pomiędzy Krzysztofem Krawczykiem, Dodą czy Marylą Rodowicz pojawi się ktoś z tej kategorii muzycznej dla zrobienia dużego, niecodziennego i dziwnego show to jest to wręcz pożądane dla urozmaicenia programu. Nic zaskakującego.
Deleted User 2259

Tak jak kolega wyżej pisze, tylko czekam aż DT zrobią, tylko nie wiem czy tam muzyka live jest, bo instrumentaliści nie wyrobią z trudniejszymi partiami.
RidingOntheWind
-#Trooper
-#Trooper

Mr. M pisze:A dla mnie to naturalne, że w takim programie pojawia się Behemoth, Maiden czy Rammstein. :wink: Dla typowych "Januszy i Grażyn" oglądających takie programy to ten sam margines muzyczny, więc kiedy na 8 występów, gdzieś pomiędzy Krzysztofem Krawczykiem, Dodą czy Marylą Rodowicz pojawi się ktoś z tej kategorii muzycznej dla zrobienia dużego, niecodziennego i dziwnego show to jest to wręcz pożądane dla urozmaicenia programu. Nic zaskakującego.
Po romansie z Dodą większość osób w Polsce kojarzy Nergala, wie jak wygląda i mówiąc krótko ten wizerunek sceniczny nie jest im obcy. Lindemann z Rammstein i jego wizerunek sceniczny w Polsce są bardzo rozpowszechnione. W Must Be the Music występowała grupa Oberschlesien, która Rammsteinem się inspirowała i ciągle ich o to pytano. Bruce Dickinson i jego wizerunek medialny jest praktycznie nieznany. Kojarzą go głównie ludzie interesujący się rockiem, przede wszystkim fani heavy-metalu. Zaznaczam Bruce Dickinson. Popularność Iron Maiden i kojarzenie tej nazwy jest oczywiście dużo większa.
Awatar użytkownika
Saimon1995
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Saimon1995 »

Deleted User 2259

Czy ja wiem kilku moich znajomych widziało te programy z samolotami gdzie wystepował Bruce mam to gdzies na kasetach, nie pamietam nazwy oni bardziej kojarzyli Bruce Dickinson, ze jakis znany wokalista byc moze z Maiden niz samo Iron Maiden
Awatar użytkownika
Cybul
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Cybul »

Taka ciekawostka - znalezione w komentarzach pod jednym z artykułów poświęconych IM

https://companycheck.co.uk/company/OC33 ... l-accounts

Może ktoś z Was jest w stanie powiedzieć coś więcej o zawartości tych danych ?
Awatar użytkownika
Cybul
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Cybul »

Invader pisze:Wspominaliście o pierwszych miejscach najnowszego albumu jeśli chodzi też o digital, ma ktoś rozpiskę gdzie zajęli 1 miejsce (jako nośnik fizyczny) i 1 jako digital, te niektóre egzotyczne państwa to pewnie digital, ale bardzo jestem ciekawy jak to wyglądało :P
O ile nie żartujesz - odpowiadam, ;P - Wątek był już omawiany w osobnym dziale jak również tutaj, więc jak trzeba przenieście :)

W przypadku Maiden zdecydowana większość sprzedaży to nośniki fizyczne. Fani w ogólnym pojęciu rocka częściej kupują czy kolekcjonują płyty/winyle, niż dla przykładu - fani popu czy innych Biberów. Ci ostatni za to "napędzają sprzedaż" odsłuchami (streaming), który także wliczany jest do ogólnej sprzedaży płyt (a tym samym notowań na listach przebojów) w Polsce 2500 odsłuchów = 1 album; 10 pobrań, nawet tego samego numeru (hitu) z płyty = 1 album.

Na przykładzie UK w pierwszym tygodniu notowania TBOS widać że streaming wyniósł 1% względem sprzedaży fizycznej, a pobrania ~15%
CD-48,022; Digital-7,490 Vinyl-4,262 Streaming-475.

W Kandzie Maiden stracili #1 na rzecz The Weeknd przez streaming, choć fizycznie sprzedali więcej płyt.

Zdawać się by mogło, że w tych także egzotycznych krajach, sprzedaż fizyczna byłaby również większa niż pobrania (chyba że jest problem z ich dostępnością jak u nas ;)) Dane sprzedaży fizycznej nie są nam znane, za to listy pobrań digital już tak, a te okazały się wręcz zaskakujące. Maiden łącznie nr 1 w czterdziestu kilku państwach!

Cytując za oficjalną: New album The Book Of Souls debuted at #1 in 24 territories: Argentina, Austria, Belgium, Brazil, Croatia, Czech Rep, Finland,Germany, Greece, Hungary, Israel, Italy, Japan, Mexico, Netherlands, Norway, Poland, Portugal, Serbia, Slovenia, Spain, Sweden, Switzerland and the UK. PLUS #1 in a further 19 territories where physical/retail charts are no longer published, only Digital ones: Bolivia, Bulgaria, Chile, Colombia, Costa Rica, Ecuador, El Salvador, Guatemala, India, Lithuania, Luxembourg, Nepal, Nicaragua, Panama, Papua New Guinea, Paraguay, Peru, Romania, Slovakia. The album also debuted at #2 in Australia, Canada, Denmark, France, Ireland and New Zealand, #3 in Turkey and #4 in the USA and South Africa

Ralf jeszcze kilka danych dorzucił.
Deleted User 2259

ODPOWIEDZ