01/05/2016 - Thanks Jimi Festival: Guano Apes, Status Quo, Within Temptation, Dragonforce - Wrocław

Info o koncercie? Zlocie? Imprezie? Patrz tutaj

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Shedao Shai
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Re: 01/05/2016 - Thanks Jimi Festival: Guano Apes, Status Quo, Within Temptation, Dragonforce - Wrocław

Post autor: Shedao Shai »

Tak wyszło, że pojawiłem się na miejscu wcześniej niż planowałem, więc zobaczyłem już większość Dżemu. Zagrali OK, w swoim standardzie, po koncercie wyhaczyłem autograf od Balcara, bo akurat się pojawił niedaleko mnie ;)

W tym miejscu muszę pochwalić organizację, sam process wymiany biletu na opaskę i wejścia był zorganizowany sprawnie, na samej Pergoli i przed Halą była kupa food trucków, stoisk z piwem itd. - prawdziwy majówkowy piknik :) można było sobie zjeść i się napić bez stania w większych kolejkach. Ogólnie takie połączenie Pergoli i Hali jako obiekt koncertowy sprawdził się bardzo dobrze. Ale wróćmy do koncertów.

Po Dżemie poszedłem zobaczyć kawałek Scotta Hendersona - nie moja bajka, i widać że niewielu, bo przy scenie były pustki. Właściwie mr. Henderson został przez majówkowiczów potraktowany jako mr. Przerwa Na Piwo, bo to jedyny koncert gdzie nie dopisała frekwencja. Potem Dragonforce - które miało jakoś 10-15minutową obsuwę, przez co zobaczyłem mniej koncertu niż chciałem, bo trzeba się już było ewakuować na Guano Apes... które zaczęło... wcześniej. Planowany start - 20:00, wszedłem do Hali 6 minut wcześniej a tu już koncert trwa :D I muszę powiedzieć że się zaskoczyłem, wiedziałem że będzie dobrze, ale nie spodziewałem się że aż tak dadzą czadu. Sandra jako frontman... frontwoman? :? sprawdza się fenomenalnie, planowałem zobaczyć tylko kawałek i iść na Status Quo, ale zostałem do końca, bo po prostu bardzo mi się podobało. Koncert trwał godzinę (chociaż nie wiem ile przegapiłem przez wcześniejsze rozpoczęcie - czy zaczęli zaraz przed moim przyjściem czy to już trwało jakiś czas), aż by się chciało więcej.

Status Quo - też klasa. Starzy ale jarzy rockmani, bawiłem się bardzo dobrze, zresztą miłym zaskoczeniem był zróżnicowany wiek uczestników koncertu, wbrew temu co wieszczył mój tata ("będziesz tam najmłodszy") :D zostałem do końca, potem do Hali na ostatni koncert - Within Temptation. Ponownie byłem pod wrażeniem wokalistki - co za głos!, sam występ też bardzo fajny, chociaż już niestety nie byłem na całym, bo się zmyłem na ostatni tramwaj do domu.

Ogólnie - dobra organizacja, fajne zespoły, a to wszystko za 60 zł - tak to mógłbym codziennie! :)

Aż się zacząłem zastanawiać czy nie przejść się tam jeszcze raz jutro, na koncerty majówkowe.
Deleted User 4876

Re: 01/05/2016 - Thanks Jimi Festival: Guano Apes, Status Quo, Within Temptation, Dragonforce - Wrocław

Post autor: Deleted User 4876 »

Miło czytać pozytywne opinie :) Ja niestety tylko koncerty w Hali zaliczyłem, no ale jak się chce barierkę to z czegoś trzeb zrezygnować ;-)
Stosunek jakość do cena = najlepiej w PL. Wymiana opasek rewelacja. Proces wpuszczania do hali= lipa, ochrona dowiedziała się jak wpuszczać ludzi dopiero 20 minut przed, przez 70 minut byliśmy ustawieni przed złym wejściem.
Scott Henderson - zgadza się, nie moja bajka, aczkolwiek jako otwieracz koncertów w hali spełnił swoją rolę. Sądzę, że jego muza to raczej studyjnie sie sprawdza na jakieś melancholijne wieczory a nie na koncerty na festiwalu. Ewentualnie w jakimś zadymionym klubie.
GUANO FUCKIN APES - rewelacja po sto kroć - Mój pierwszy raz z Nimi i na pewno nie ostatni - Sandra to Przekozak :) Oczywiście najbardziej się bawiłem na Lordsach, Big in Japan i Open Y Eyes, ae i pozostałe kawałki super. I to Jej spojrzenie proto w oczy, ech..chrupałbym ;-)
Plus jedyna kostka GA jaka spadła ze sceny trafiła do mojej kieszeni :D szkoda, że bez loga a standardowy Dunlop.

WT - 15 koncert Sharon :-) Set jakiś dziwny, wrzucili kilka nie granych juz jakiś czas numerów. Dzwiękowo idealnie poza jednym małym momentem, no ale zdarza się. Jedynie na co mam wkurwa na polskich koncertach to Polscy Ochroniarze i Polscy Pracownicy Sceny - Chujki i złodzieje. Przed występem WT dogadałem się z Holenderskimi technikami, że mi podrzucą setlistę po gigu, jednak gdy Gig się skończył to te Ochraniacze i polscy "technicy" rozkradli wszystko ze sceny ( nim w ogóle Holendrzy zdążyli na Nią wejść) i rozdali Cyckom. EH.
Ale za 3 miesiące grają w Ostravie - tam zdobęde kolejnego fanta :-)

Ogólnie 2 raz byłem na Rekordzie i drugi raz jak byłem to ów został pobity heh.
Awatar użytkownika
Shedao Shai
-#Rainmaker
-#Rainmaker

A propos fantów, przypomniało mi się - podszedł do Balcara jakiś koleś i:
- Ej, daj kostkę!
- Ale ja nie jestem gitarzystą, nie mam kostek...
- To daj cokolwiek! :D
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

A Ala Di Meole ktoś widział ?
Awatar użytkownika
Lando
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Lando »

Całość imprezy bardzo fajna. Dużo stoisk z różnorodnym jedzeniem i piciem. Fajny pomysł by połączyć Pergolę z Halą Ludową - sympatycznie się siedziało i słuchało muzyki na powietrzu przy fontannie. Z występów widziałem:
- końcówkę Dżemu - było OK, w sumie ten zespół nigdy nie zawodzi
- Dragonforce - zawsze miałem do nich sentyment i teraz też mi się podobało
- Guano Apes - mega energia i czad, widziałem już drugi raz i nie rozczarowałem się
- Within Temptation - chyba najlepszy koncert z tych na których dotychczas byłem. Świetna setlista, (jak zawsze) rewelacyjna oprawa. Jedynie nagłośnienie trochę kulało, zwłaszcza z początku. Ale mimo tego mankamentu i tak super :jee:
Thanks Jimi Festival to w tym roku jeden z ciekawszych festiwali, impreza naprawdę dużej rangi ze świetną organizacją, bardzo dobrym zestawem zespołów i atrakcyjną lokalizacją - i wszystko w mega przystępnej cenie :-)
Night Mistress Fan Club Łódź
Awatar użytkownika
Mila
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Mila »

Shedao Shai pisze:A propos fantów, przypomniało mi się - podszedł do Balcara jakiś koleś i:
- Ej, daj kostkę!
- Ale ja nie jestem gitarzystą, nie mam kostek...
- To daj cokolwiek! :D
i dał? :D
Awatar użytkownika
Shedao Shai
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Niestety nie :D
Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Mr. M »

Ufff... dzisiaj w końcu wróciłem z majowego wypadu, mogę napisać parę słów:
Status Quo - przyjemne, dobre, stare rockowe granie. Warto było zobaczyć, mimo że nic specjalnego dla "niefanów". Kolejna legenda odhaczona :wink:
Dragonforce - nie słuchałem ich do tej pory specjalnie, ale chyba zacznę. Wiadomo, że to power metal prawie stereotypowy, każdy utwór brzmi praktycznie tak samo, ale jednak wciąga i forma zespołu bardzo dobra. Czekam teraz na Woodstock.
Within Temptation - największe zaskoczenie, już sama scena robiła wrażenie, a przyjęcie i forma (ten wokal <3) jeszcze bardziej. Szkoda, że nie było Roguckiego do Whole World Is Watching, ale pozostałe ileś tam naście kawałków nadrobiło to z nawiązką :P
Guano Apes - wpadłem na chwilę przed Status Quo... i kto k#@%$ dał ich w tym samym czasie? Energia niesamowita, Sandra front(wo)man pierwsza klasa. Przynajmniej załapałem się jeszcze na Open Your Eyes :D Następna okazja = must watch.

Byłem na wszystkich dniach, więc widziałem też: Dżem, Kult, Acid Drinkers, Luxtorpedę, Comę, Pidżamę, Jelonka,Podsiadło Lao Che, Selah Sue... i jeszcze parę przez moment. Trochę tego wyszło. Większość bez niespodzianek - jak ktoś lubi dany zespół to się podobało, jak nie to nie :lol: . Największe plusy - nowe kawałki Luxów na żywo (płyty jeszcze nie słuchałem), Lao Che (rewelacyjny klimat w hali, gdyby jeszcze dali sobie spokój z niektórymi kawałkami z Dzieciom i za to zagrali parę hitów byłoby idealnie) i Selah Sue - nie słyszałem wcześniej nic o niej, a koncert okazał się rewelacyjny, wokal na żywo miód dla uszu. Polecam tą panią każdemu (w sensie muzycznym oczywiście :P )

Sama organizacja ok, miejsce bardzo przyjemne, Hala Stulecia ma super klimat, chociaż ilość ludzi chyba przerosła oczekiwania, wszędzie kolejki i tłumy, mimo masy foodtrucków/namiotów z piwem/toi toiów i toalet w hali. Jedyna karna peszek dla niedogadania się z MPK - jakieś tam dodatkowe kursy po 2 zrobili chyba z łaski, a większość osób czekał spacer do centrum, bo wbicie się do tramwaju/autobusu graniczyło najczęściej z cudem.
Awatar użytkownika
thekingcrimson
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: thekingcrimson »

Nie wiem jakie i czy wy mieliście przygody z dotarciem do hali, ale ja jestem zadowolony.
Na wjezdzie pisało "utrudnienia w ruchu przy hali stulecia", - a z bielan przez miasto żadnych nie uświadczyłem.
Zaparkowałem 2 ulice od miejsca imprezy - 4min drogi - i też bez problemu. :)
Nie wiem jak te "masy ludzi" wpakowało się w tramwaje, - ale aż smiechłem widząc ich na przystankach. :)
ODPOWIEDZ