Kogo z byłych muzyków Iron Maiden najbardziej cenicie
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
-
Nomad.1985
- -#Trooper

Kogo z byłych muzyków Iron Maiden najbardziej cenicie
Mam na myśli muzyków występujących na płytach studyjnych.
U mnie zdecydowanie Clive Burr. Jako muzyka cenię go 10 razy bardziej niż Di Anno i Blaze'a razem wziętych. Clive spokojnie może ścigać się z Nicko i w niektórych kwestiach jest lepszy. Di Anno i Blaze nie mieli jakiegoś dużego wpływu na kszałt kompozycji na Iron Maiden, Killers, X Factor i Virtual XI. Clive miał ogromny, jego perkusja to niemal znak rozpoznawczy zwłaszcza Killers, ale także Numbera.
Uwielbiam Iron Maiden, a jakoś na koncerty solowe Di Anno i Blaze'a nie chce mi się chodził. Di Anno widziałem raz, Blaze'a dwa razy i mi w zupełności starczy. Nie porwały mnie jakoś szczególnie te koncerty, Blaze niby trochę lepszy, ale też bez jakichś rewelacji. Jednym słowem obu uważam za dobrych wokalistów, Clive'a za znakomitego, conajmiej ! perkusistę.
Stratton to dobry gitarzysta, bluesowy, ale chyba nie pasował za bardzo do Iron Maiden.
U mnie zdecydowanie Clive Burr. Jako muzyka cenię go 10 razy bardziej niż Di Anno i Blaze'a razem wziętych. Clive spokojnie może ścigać się z Nicko i w niektórych kwestiach jest lepszy. Di Anno i Blaze nie mieli jakiegoś dużego wpływu na kszałt kompozycji na Iron Maiden, Killers, X Factor i Virtual XI. Clive miał ogromny, jego perkusja to niemal znak rozpoznawczy zwłaszcza Killers, ale także Numbera.
Uwielbiam Iron Maiden, a jakoś na koncerty solowe Di Anno i Blaze'a nie chce mi się chodził. Di Anno widziałem raz, Blaze'a dwa razy i mi w zupełności starczy. Nie porwały mnie jakoś szczególnie te koncerty, Blaze niby trochę lepszy, ale też bez jakichś rewelacji. Jednym słowem obu uważam za dobrych wokalistów, Clive'a za znakomitego, conajmiej ! perkusistę.
Stratton to dobry gitarzysta, bluesowy, ale chyba nie pasował za bardzo do Iron Maiden.
Re: Kogo z byłych muzyków Iron Maiden najbardziej cenicie
Z tym, że gig Blaze'a bez rewelacji, to zaskoczyłeś. Zawsze po koncercie słyszę same bardzo pozytywne opinie na temat koncertu.
A z "rodziny ex-Maiden" cenię sobie najbardziej właśnie Bayleya. Facet nagrał naprawdę świetne solowe płyty, na koncertach daje z siebie wszystko i jest bardzo otwarty na fanów. Do tego wbrew pozorom to całkiem charyzmatyczny frontman i zawsze mi szkoda, że los go tak potraktował.
A z "rodziny ex-Maiden" cenię sobie najbardziej właśnie Bayleya. Facet nagrał naprawdę świetne solowe płyty, na koncertach daje z siebie wszystko i jest bardzo otwarty na fanów. Do tego wbrew pozorom to całkiem charyzmatyczny frontman i zawsze mi szkoda, że los go tak potraktował.
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
U mnie też Blaze. Cliva i Dennisa znam tylko z płyt. Na koncercie Blaze'a byłem kilka razy i zawsze to była świetna zabawa i kawał dobrej muzyki. Za pierwszym razem idąc na jego koncert znałem tylko utwory IM (wykonał wtedy chyba 4), ale bawiłem się świetnie. Blaze kupił mnie przede wszystkim niesamowitą energią na scenie i swoim podejściem do fanów.
-
Nomad.1985
- -#Trooper

Staram się nie kierować takimi względami czy kogoś znam czy nie znam. Szczerze mówiąc nie rozumiem tego argumentu.
Koncert Blaze'a może inaczej, był dobry, cenię go za charyzmę sceniczną i zaangażowanie, no ale z pewnością nie jest to muzyk, na którego mógłbym chodzić co rok na koncert.
Koncert Blaze'a może inaczej, był dobry, cenię go za charyzmę sceniczną i zaangażowanie, no ale z pewnością nie jest to muzyk, na którego mógłbym chodzić co rok na koncert.
Krótko i na temat - Clive Burr.
Wydaje mi się, że znając muzyka z płyt i występów na żywo możemy go lepiej ocenić. Osoba świetnie wypadająca na płytach na żywo może brzmieć słabo (i okazuje się, że wszystko to kwestia produkcji).Nomad.1985 pisze:Staram się nie kierować takimi względami czy kogoś znam czy nie znam. Szczerze mówiąc nie rozumiem tego argumentu.
Np. porównując samych wokalistów lubię płyty z Paulem i Blazem - podobają mi się ich wokale, ale na żywo lepiej moim zdaniem wypada Blaze.
-
Nomad.1985
- -#Trooper

Myślałem, że chodzi Ci o to, że z nim rozmawiałeś. Nie lubię tego argumentu w dyskusji typu "Blaze jest świetny bo można z nim się napić piwka i pogadać i strzelić fotkę" Na tej zasadzie jest lepszy od Dio i Dickinsona razem wziętych. Wiadomo, że na koncertach klubowych jest inny klimat. Jeśli o mnie chodzi to szczerze mówiąc wolę jak muzyk trzyma jednak jakiś mały dystans. Coś takiego co Blaze robi, że sam sprzedaje swoje gadżety na koncertach to trochę przesada. Nie krytykuje tego, ale jednak jakoś to mi nie pasuje. Kojarzy mi się z jakimś targiem. Skrajne olewanie fanów mi się nie podoba, ale skrajne przymilanie do nich też nie . Muzyk przede wszystkim powinien przyciągać fanów do siebie muzyką, fotki, autografy czy piwko po koncercie itd to sprawa drugorzędna.
Oceniałem go jako muzyka - płyty + występy na żywo (jakość wykonania, zaangażowanie w trakcie występu). To, że można z nim pogadać po koncercie jest spoko, ale to odrębna kwestia i zgadzam się z Tobą, że to nie jest argument do oceny pod kątem muzycznym.
Zagłosowałem na Clive'a, mimo że podobnie cenię sobie Blaze'a.
Powód? Koleś na pierwszych trzech płytach zagrał więcej różnorodnych (i lepszych) partii niż Nicko na całej reszcie płyt, on jest naprawdę świetnym bębniarzem, ale w Maidenach po prostu tego nie pokazuje.
Powód? Koleś na pierwszych trzech płytach zagrał więcej różnorodnych (i lepszych) partii niż Nicko na całej reszcie płyt, on jest naprawdę świetnym bębniarzem, ale w Maidenach po prostu tego nie pokazuje.
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
- Saimon1995
- -#Moderator

Ode mnie głos na Clive'a - bardzo lubię (i cenię) jego grę. Pierwszy trzy płyty pod względem perkusji stoją na bardzo wysokim poziomie. Szkoda, że go już wśród Nas nie ma. 
- Mr.Hankey
- -#Lord of the flies

Co do Blejza, to bym tutaj mocno polemizował. X Factor jest taki, a nie inny między innymi przez to, że Blejz odcisnął na nim swoje piętno. Zobacz w ilu kompozycjach z tego albumu maczał paluchy.Nomad.1985 pisze:Di Anno i Blaze nie mieli jakiegoś dużego wpływu na kszałt kompozycji na Iron Maiden, Killers, X Factor i Virtual XI.
A co do ankiety, to zdecydowanie głos na Blejza. Masa znakomitych kompozycji w IM, a do tego jeszcze lepsza muzycznie kariera solowa, szkoda że tak niedoceniana.
-
Zakkahletz
- -#Rainmaker

Oddałem głos na Blaze'a, świetny gostek.
+ 1kmberserker pisze:Zawsze po koncercie słyszę same bardzo pozytywne opinie na temat koncertu.
Oczywiście, że Clive Burr
Perkusja na pierwszych płytach niemal idealna!
Perkusja na pierwszych płytach niemal idealna!
A ja będę inny i powiem, że Paul
Bardzo cenię sobie pierwsze dwa albumy, są genialne, Paul jest bardzo dobrym wokalistą i ma dużą charyzmę. Może potem się stoczył, ale i tak go doceniam i lubię niektóre jego solowe dokonania.
"I will return and I'll poses your bodies and I'll make you burn!"
Ja po tym, co odwalił w kwietniu 2014 roku nie mogę go sobie cenić. Fajnie, że nieźle śpiewał na dwóch płytach wydanych ponad 30 lat temu, ale facet jest zerem już od pewnego czasu. Jako wokalista i frontman.
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Swietny jest album Murder One. Może jedynie utwór Children of the Revolution ciut odstaje klimatem od pozostałych. Ale to i tak świetny album. Ode mnie też głos na Di'anno.Korstern pisze:Może potem się stoczył, ale i tak go doceniam i lubię niektóre jego solowe dokonania.
- LukaSieka
- -#The Man Who Would Be Spammer

Pomimo iż lubię Blaze'a to pod uwagę brałem tylko Strattona, Burra I Di'anno. Ostatecznie dałem na Burra.
Clive Burr był świetnym perkusistą. Pod wieloma względami odpowiadał mi bardziej aniżeli Nicko. Nicko jest dobrym pałkerem, ale brakuje mu tego pokładu energii, który niewątpliwie posiadał Clive. Poza Burr tym nagrał z zespołem dwie moje najlepsze płyty Iron Maiden. Na takim "Killers" sekcja po prostu miażdzy! Na żadnej innej płycie już nie było czegoś nawet w połowie tak zbliżonego jak na lp "Killers".
Clive Burr był świetnym perkusistą. Pod wieloma względami odpowiadał mi bardziej aniżeli Nicko. Nicko jest dobrym pałkerem, ale brakuje mu tego pokładu energii, który niewątpliwie posiadał Clive. Poza Burr tym nagrał z zespołem dwie moje najlepsze płyty Iron Maiden. Na takim "Killers" sekcja po prostu miażdzy! Na żadnej innej płycie już nie było czegoś nawet w połowie tak zbliżonego jak na lp "Killers".
So what if the master walked on the water.
I don't see him trying to stop the slaughter.
Zdecydowanie Clive. Wszystko zostało już o nim chyba wyżej napisane, ja tylko dodam że nawet Steve w oficjalnej biografii Maiden napisał że Clive był świetny i na swój sposób lepszy niż Nicko, ze względu na charakterystyczny feeling i energię z jaką bił w bębny. Oryginał nie do podrobienia.
Każdy z w/w na pewno odcisnął swój ślad w historii Ironów, ale tym jedynym i nieodżałowanym będzie zawsze Clive.
PS. Brakuje w tej ankiecie Douga Sampsona
Każdy z w/w na pewno odcisnął swój ślad w historii Ironów, ale tym jedynym i nieodżałowanym będzie zawsze Clive.
PS. Brakuje w tej ankiecie Douga Sampsona
-
Deleted User 7649
Clive -skill nie z tej ziemi!