Ghost

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Roberrcik
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Re: Ghost

Post autor: Roberrcik »

Dla zainteresowanych, na reddicie pojawiła się odpowiedź Forge'a na pozew, wg niego sam napisał wszystkie utwory (z wyjątkiem Year Zero i Zenith, które napisał Omega). Ghoule chciały kase, której Tobias nie miał, bo zespół wystarczająco nie zarabiał. Obstawiam, że przegrają tą sprawę.
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

Nie wierzę, żeby zespół nie zarabiał, natomiast firma mogła mieć wysokie koszty ;) .
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
Awatar użytkownika
Roberrcik
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

No źle to ująłem, ale chodzi o to, że cały zarobek szedł w trasę koncertową itp. a dla samych muzyków zostawało niewiele. Ponoć dostawali regularnie 840 dolców miesięcznie, później mieli dostać podwyżkę do 2-3k ale wyszło jak wyszło. Przeczytałem też, że mieli nagrywać DVD podczas koncertu w LA w 2016 ale przez to, że ktoś tam nie chciał podpisać jakiejś umowy (bodajże Alpha), plany legły w gruzach.
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Ponoć dostawali regularnie 840 dolców miesięcznie
Jeśli tak, to gruby przewał. Przecież Ghost wyprzedaje trasy, gra na dużych festach na dużych scenach...

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sardi »

No za dużo to to nie jest, ale spójrzmy prawdzie w oczy:

część (zapewne ogromną część) trzepie wytwórnia
koszty podróży
żywienia
noclegów
dla organizatora

na pewno nie otrzymywali pełnej zasłużonej gaży, ale nie wydaje mi się, aby była ona o wiele większa
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Oni to DVD nawet nagrali.

A Forge albo wyraził się nieprecyzyjnie, albo kłamie. Przecież Söderberg był pierwszym gitarzystą zespołu.

Nie wiem, jak tam u nich finansowo, ale Motorhead jakieś realne pieniądze zarabiać zaczął gdzieś w okolicach Iron Fist. A jak wiemy, wcześniej wcale nie narzekał na puste sale koncertowe.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Nie wiem, jak tam u nich finansowo, ale Motorhead jakieś realne pieniądze zarabiać zaczął gdzieś w okolicach Iron Fist. A jak wiemy, wcześniej wcale nie narzekał na puste sale koncertowe.
Sabbath po Paranoid dalej nie mieli kasy, przez podatki. Jestem pewien, że w XXI wieku startując z zespołem zabezpieczasz się przed takimi rzeczami, co zresztą widać po strukturze zespołu.

Na pewno Tobias na Ghoscie zarabia dobrze, tego jestem pewien.

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Kasa w Sabbath to w ogóle śmieszna sprawa. Jej co prawda nie mieli, ale mieli menadżera, który był na ich skinienie dłonią. Ozzy chce auto? Ozzy dostaje auto. No i Paranoid to dopiero początki. Chyba popularność kapeli nie była większa od tej Ghosta sprzed roku.

Ghost to jest obecnie maszyna do zarabiania. Może trasy kosztują, ale mają milion wzorów na koszulki, dilda czy ostatnio chyba nawet maski. Forge coś kręcił z tymi dochodami. Zresztą nie ufam osobie, której wokal w jakichś 60% stanowi playback:
https://www.youtube.com/watch?v=lCVjLa3LgVM

Wiem, że to jest dla efektu jak na albumie, ale szopka straszna. Jakby nie mógł iść na surowo, tylko musi się w takie pierdoły bawić.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

On nie umie śpiewać po prostu.
W studiu można wyciągnąć, ale na żywo wychodzi.

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Kiedyś umiał - polecam nagrania z 2011. Zupełnie inna bajka.

Awatar użytkownika
Roberrcik
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Zobaczcie sobie ile koncertów gra Ghost, nie dziwię się Tobiasowi, że trochę nie wyrabia.

A z zarobkami jest inna sprawa, to że teraz zbijają kupę siana, nie znaczy, że było tak parę lat temu.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Jeśli nie potrafi śpiewać na poziomie, to niech ograniczy koncerty. Proste i rozsądne. To nie jest żadne usprawiedliwienie tego, że od 2013 roku jedzie sobie na podkładzie i śpiewa poniżej poziomu.
Stety-niestety, robi to tak, że ludzie do tej pory niezbyt się połapali, na czym polegają te koncerty.
Ostatnio zmieniony pt cze 09, 2017 3:43 pm przez Schizoid, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

Schizoid pisze: czw cze 08, 2017 8:47 pm
Motorhead jakieś realne pieniądze zarabiać zaczął gdzieś w okolicach Iron Fist. A jak wiemy, wcześniej wcale nie narzekał na puste sale koncertowe.
To są zupełnie inne rynki, nie porównuj tego nawet. 35 lat temu na muzyce zarabiała wytwórnia, która dawała kontrakt zespołowi. A na koncerty był wjazd za 5 funtów

https://tshirtslayer.com/files-tshirt/s ... 7aa051.jpg

Dziś na pojedyńczym koncercie masz przychód w dziesiątki tysięcy funtów.

Jestem pewien, że ten szatanista kłamie i wyruchał swoich koleżków - niewolników na grube dziesiątki tysięcy euro
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Dziesiątki tysiecy funtów to byłbym ostrozny. Megadeth za festiwal na Wegrzech miał grac za chyba 12 tysięcy dolarów, nie sądzę żeby Ghost miał lepsze stawki niż Mustaine :p

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Sporo zależy od podziału kasy na linii zespół - promotor
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

No wiem, ale jeśli w Polsce masz wyprzedaną Stodołę to masz około 250 tys zł z biletów (czyli jakieś 50tys funtów). Odliczając wynajęcie klubu, podatki, dolę organizatora i dolę promotora nie widzę żeby dla zespołu miało zostać więcej niż 20% :P .

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

10 tys funtów razy 80 koncertów rocznie razy 5 lat popularności dałoby Ci razem 4 mln funtów. Jakie dorzucamy wpływy z merchu dla tak popularnej kapelki? Ze 2 mln extra dałbym.

Przećpać takiej kasy nie mogli. Może dali na swój kościół ;) Nie wiem, nie wiem
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

4 mln to za dużo, bo do Meliory wcale tak dużym zespołem nie byli.

Awatar użytkownika
Mikojaski
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Mikojaski »

E tam, wygląda to jakby ich nieźle na kasę uwalił. Łeb do muzyki ma, ale menda z niego :P
While you sleep in earthly delight, Someone's flesh is rotting tonight
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

ODPOWIEDZ