Legacy Of The Beast World Tour 2018 - Setlista spekulacje

Wszystko na temat Legacy Of The Beast World Tour 2018

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

UptheIronsWro
-#Trooper
-#Trooper

Re: Legacy Of The Beast World Tour 2018 - Setlista spekulacje

Post autor: UptheIronsWro »

Beny82 pisze: ndz lis 26, 2017 3:19 pm
Nie zauważasz różnicy z latami 90? Przecież wtedy nawet największe postacie tego gatunku jak Dickinson, śp. Lemmy, Halford to były zupełnie anonimowe osoby. Dziś Dickinson to jeden z częściej cytowanych muzyków na portalach rockowych, śp. Lemmego czy Halforda zna każdy. Recenzje płyt były w prasie gdzieś tam w środku gazety, a teraz płyta Iron Maiden, a nawet Judas Priest to temat miesiąca w takim Teraz Rock. Koncert Iron Maiden w 2005 r. nie był nawet brany pod uwagę w jakiejś ankiecie jak pamiętam na najlepszy w Polsce z dwudziestu. Teraz pewnie byłby w Top 3. Do tego headlinerami największych festivali są właśnie często Iron Maiden, Judas Priest, Ozzy, Scorpions itd. Można wymieniać długo.
Ale zaraz, zaraz. Mówmy tu raczej o popularności Maiden. Reszta zespołów nie będzie w stanie sprzedać dużego obiektu na 7-8 tysięcy ludzi. Ostatnie koncerty Judas Priest to była porażka jeżeli chodzi o frekwencję, Helloween do 3 tysięcy dobije we wtorek i tak dalej... I o ile Maiden (w tym główna zasługa Roda i jego umiejętnościom marketingowym ) potrafiło pozyskać nowe tłumy fanów ( zwłaszcza od trasy TFF) o tyle pozostałe zespoły co trasa mają mniejsze ilości sprzedanych biletów. A to,że są headlinerami największych festiwali? To pokazuje, że młodzież nie jest w stanie wskoczyć na ich miejsce.

Natomiast obecny fenomen IM to głównie i wyłącznie PR bo muzycznie jest jak jest jak sam zauważyłeś. TBOS w sumie jest całkiem ok, TFF to jakaś kicha, AMOLAD był trochę odkrywczy ale też jakiś taki niedorobiony itd. WNatomiast jeżeli chodzi o sprzedaż, marketing, wzbudzenie zainteresowania muzyką u ludzi którzy boją się metalu ( nawet moja żona z ciekawości poszła zobaczyć koncert w Brnie) to Maiden jest mega produktem.

Więc właśnie o to mi chodzi. Nie mam pretensji do muzyków, że wykorzystują szanse zarobienia jeszcze większych pieniędzy bo to normalne. Nie chciałbym tylko by Iron Maiden zostało zapamiętane przez pryzmat takiej lekkiej, łatwej muzyki dla masowej publiczności. Gdy ja poznawałem Iron Maiden na przełomie wieków raczej mówiło się o zatwardziałych heavy-metalowcach, legendzie gatunku, zespole z grupą oddanych fanów. Jasne, Iron Maiden był już wtedy zespołem bardzo popularnych i znanym, ale nie był to zespół masowy. Mnie ten nagły wzrost ich popularny nie cieszy bo jest jakiś taki nienaturalny. Zawsze się mówiło, że Metallica jest jedynym zespołem, który sztucznie wszedł na salony i teraz to samo się dzieje z Iron Maiden. Tak samo sztuczny był skok w popularności AC/DC w 1980 r. po Back in Black. W zasadzie z klubów na stadiony. To nigdy nie jest dobre dla fanów.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

Kiedy zrobisz kilka popularnych albumów, taki skok jest nieunikniony. Tylko że IM nie lansowały media głównego nurtu, za to AC/DC - tak, o Mecie nie wspomnę bowiem ten zespół wielokrotnie wykorzystywał koniunkturę rynkową na potrzeby zwiększenia grona fanów aż w końcu stał się korporacja multimedialną, produktem, jak hamburgery czy KFC. Na szczęście Maideni to bardziej konserwatywni ludzie (Bruce pisze o tym) i nigdy nie poszli tą drogą. Sadzę, iż pomógł im Net - dzięki niemu setki tysięcy ludzi poznało muzykę zespołu i dało im szansę.
Awatar użytkownika
Geri666
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Geri666 »

Wracając do setlisty, mnie w Maidenach nie dziwi, że nie odświeżają rzeczy, których nie grali w ogóle, albo grali 20 lat temu. Rozumiem że lenistwo, że 70% ludzi na koncercie by nie kojarzyło, że Rod nie pozwolił, że panowie mieszkają daleko od siebie i rzadko robią próby.

Mnie dziwi coś innego.
Dlaczego nie przygotują sobie powiedzmy 20-24 utworów przed trasą i nie żonglują nimi co koncert? Takie Blind Guardian co wieczór zmienia 2-3 utwory w setliście i wszyscy są zadowoleni. Ba, czasami fani wymuszają jakiś utwór i wtedy panowie z Blind Guardian zaczynają go grać extra. Wyobrażacie sobie coś takiego z Maiden? Np fani w Grecji domagają się Alexandra i Mieni potrafią zaskoczyć i zagrać takiego Alexandra z marszu.... To by było coś.

Szkoda, że Maiden tak nie robi. Nie wiem, czy jest to spowodowane tym, żeby fani na każdym koncercie dostali te same utwory czy co... Ale szkoda, że po pierwszym koncercie każdej trasy właściwie nie ma już żadnych zaskoczeń co do setu. No chyba, że wywlą albo dodadz Wratchild w miejsce jakiegoś fajnego utworu... :lol:
Awatar użytkownika
Saimon1995
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Saimon1995 »

geri92 pisze: ndz lis 26, 2017 4:58 pm Mnie dziwi coś innego.
Dlaczego nie przygotują sobie powiedzmy 20-24 utworów przed trasą i nie żonglują nimi co koncert? Takie Blind Guardian co wieczór zmienia 2-3 utwory w setliście i wszyscy są zadowoleni. Ba, czasami fani wymuszają jakiś utwór i wtedy panowie z Blind Guardian zaczynają go grać extra. Wyobrażacie sobie coś takiego z Maiden? Np fani w Grecji domagają się Alexandra i Mieni potrafią zaskoczyć i zagrać takiego Alexandra z marszu.... To by było coś.
Tak powinno moim zdaniem być. Nie chodzi o wielkie zmiany, ale - tak jak piszesz - co noc zmieniają 3-4 utwory, i do woli sobie setem żonglują. Metallica tak robi i mnie się to podoba - przed rozpoczęciem koncertu wiem, że zagrają swoje największe hity, ale nie jestem pewien czy pojawi się utwór X, a może jednak Y. :wink:
Awatar użytkownika
Scoobany
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: Scoobany »

Z takich realnych utworów to chciałbym Alexandra.

Hehe, taki żarcik. Poważnie mówiąc, Brave New World byłby spoko.
Awatar użytkownika
dostoevsky
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: dostoevsky »

Oby było Paschendale - w końcu w 2018 wypada setna rocznica zakończenia 1WŚ. :)
Awatar użytkownika
erosinho
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: erosinho »

Zakładam że taki Blind Guardian nie ma chociażby tak skomplikowanej oprawy scenicznej , więc mogą sobie zagrać co chcą i kiedy chcą. Zmiana jednego utworu w secie show Iron Maiden to zmiana w kolejności pojawiania się efektów, scenografii itp. Nie mówię że to nie do zrobienia, ale przy tej skali jest to mocno problematyczne, dlatego porównywanie pod tym względem koncertów Iron Maiden i BG to nieporozumienie.
Awatar użytkownika
Geri666
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Geri666 »

erosinho pisze: ndz lis 26, 2017 10:11 pm Zakładam że taki Blind Guardian nie ma chociażby tak skomplikowanej oprawy scenicznej , więc mogą sobie zagrać co chcą i kiedy chcą. Zmiana jednego utworu w secie show Iron Maiden to zmiana w kolejności pojawiania się efektów, scenografii itp. Nie mówię że to nie do zrobienia, ale przy tej skali jest to mocno problematyczne, dlatego porównywanie pod tym względem koncertów Iron Maiden i BG to nieporozumienie.
Dałem przykład BG, bo bywam na koncertach i kojarzę. Można w to miejsce wstawić dowolną, większą kapelę, której takie zabiegi nie przeszkadzają jak chociażby wspomniana Meta.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

erosinho pisze: ndz lis 26, 2017 10:11 pmZmiana jednego utworu w secie show Iron Maiden to zmiana w kolejności pojawiania się efektów, scenografii itp.
Wystarczyłoby na całą trasę mieć jedną płachtę "neutralną" i mieć jeden slot na żonglowanie numerami :) No ale to trzeba chcieć, a IM jak wiem jest w tym temacie leniwie niezmienne ;)

A tak ogólnie to sporo kapel zmienia utwory na trasie, ale też sporo jest takich co jadą jednym zestawem.
www.MetalSide.pl
UptheIronsWro
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: UptheIronsWro »

Patrzcie

Kowal-Miecz-Wyprawy Krzyżowe-....Jerusalem!

To może być ta niespodzianka. Myślę, że Steve coraz bardziej lubi materiał solowy Brusa i to jest utwór jeden z tych najbardziej "Maidenowych" w jego dyskografii. Trochę science-fiction ale kto wie, kto wie?
barsiarz
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: barsiarz »

:facepalm:
Coraz lepsze pomysły macie...
Deleted User 1499

Post autor: Deleted User 1499 »

gumbyy pisze: pn lis 27, 2017 12:37 am
Wystarczyłoby na całą trasę mieć jedną płachtę "neutralną" i mieć jeden slot na żonglowanie numerami :)

Sorry ale bardzo słaby pomysł w przypadku scenografii Maidenów. Tyle że Maideni czasem używają ,,neutralne'' płachty do kilku numerów, przecież nie każdy ma swoją, także w przypadku wymiennych utworów mogli by takową dawać.
Awatar użytkownika
erosinho
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: erosinho »

Widzę, że temat ze wszelkimi spekulacjami na tym forum i nie tylko na tym cieszy się największym powodzeniem. Witraże są podpowiedzią, ale jak znam życie może być tam jakaś podpucha i ten kowal może być jedną z nich. Realnie rzecz ujmując set jeżeli ma być przekrojowy, będzie moim zdaniem wyglądał mniej więcej tak:

- kilka żelaznych pozycji typu Iron Maiden, Number, Trooper, Powerslave/2 Minutes, coś z 7th sona (The Evil?), pewnie Fear Of The Dark.
- coś z ery Blaze'a, pewnie Clansman
- ze 3 kawałki po Reunion, czyli np. FTGGoG, może Paschendale, moim zdaniem powinni zagrać też coś z BNW
- + kilka rzadziej granych klasyków, coś typu Icarus, Revelations itp. Mi się marzy Killers albo 22 Accacia, ale to chyba mało realne.
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

barsiarz pisze: pn lis 27, 2017 9:56 am :facepalm:
Ja tu dziś wjadę z dobrą rozkminą :mrgreen:
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
Awatar użytkownika
Lipa
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Lipa »

Dzosef pisze: pn lis 27, 2017 11:05 am
barsiarz pisze: pn lis 27, 2017 9:56 am :facepalm:
Ja tu dziś wjadę z dobrą rozkminą :mrgreen:
Czekam :D
Awatar użytkownika
Władysław_Warneńczyk
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Władysław_Warneńczyk »

Co do kowala...

Na obrazku znajduje się dziewięć mieczy (8 wykutych i jeden w przygotowaniu).

Dziewięć mieczy to jedna z kart tarota. Oto jej interpretacja:
9 Mieczy sygnalizuje, że człowiek musi przerwać błędne koło, w którym się znalazł i dzięki zachowaniu czujności jest w stanie uniknąć obsesyjnych myśli i wyobrażeń własnego umysłu, które doprowadziły go na skraj przepaści. Musi zyskać świadomość, że jego lęki nie są materialne i nie mają odniesienia w rzeczywistości, dlatego też z łatwością można je rozproszyć niczym mgłę.
czyli pasuje tu prawie wszystko, a no koniec i tak okaże się, że chodziło o Wrathchilda :D
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

Może The Evil That Man Do - "Circle of fire, balancing on the edge...".
Awatar użytkownika
Michał
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Michał »

hmmmm...
Ja mam nadzieje, że set będzie tak beznadziejny, że nie będzie mi żal mojej prawdopodobnej nieobecności w przyszłym roku :B
Załączniki
ironi.png
NAJWIĘKSZY FAN DAWIDA PODSIADŁO NA SANATORIUM

barsiarz
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: barsiarz »

Piszcie dalej, serio. Rzadko się zdarza aby posty pisane na poważnie były śmieszniejsze niż te żartobliwe :mryellow:
Awatar użytkownika
MaidenFan
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: MaidenFan »

Wcześniejsze #musicmonday - No More Lies i Aces High, pewnie od Aces High zaczęli udostępnianie setlisty co tydzień w poniedziałek kolejny utwór?
Aces High, FTGGOG, Flight of Icarus póki co
Ostatnio zmieniony wt lis 28, 2017 3:29 pm przez MaidenFan, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ