Wywiady i newsy

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Re: Wywiady i newsy

Post autor: RALF »

W sumie, jak nie można godnie zarobić z płyt, to trzeba z czegoś żyć :)
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Kayn pisze: ndz gru 31, 2017 12:46 pm
filip pisze: ndz gru 31, 2017 11:30 am Najciekawsze jest to,że ludzie nie widzą związku między zmniejszoną sprzedażą płyt( np. za sprawą YT), a coraz droższymi biletam na koncerty
Racja, ale z drugiej strony mamy tańsze CD. Przy odrobinie cierpliwości można uzupełniać kolekcje za kwoty typu 19 zł :) Ciągle są jakieś promocje itp. Nawet nowe albumy po kilku tygodniach od premiery są już dużo tańsze. Moda na winyle też chyba pomaga :)

Tańsze CD? TBOS po premierze kosztowało 57 złotych. Rozumiem, że to 2 CD, ale jednak. A Gilmour to ostatnio już w ogóle cenowo odjechał z tymi Pompejami. Są płyty, które kosztują normalne pieniądze (na przykład nowy Accept od razu można było kupić za coś około 35 złotych), ale większość wciąż przegina.
Cena winyli to inny temat, ale dla mnie równie chory. Nie kupuję ich wiele, bo z tego nośnika słucham tylko wyjątkowej muzyki, ale czarne krążki z cyfrowym brzmieniem kosztujące 110 złotych to jakiś żart. Winyle mogą kosztować 50 złotych i to udowadnia ta cała akcja z Biedronką, którą podłapał też Empik - sklep specjalizujący się w handlu muzyką. Po prostu to jest biznes do zarabiania na snobach delektujących się rzekomo lepszym dźwiękiem, a tak naprawdę słuchają tego samego, co jest na CD :lol: Ceny będą takie, jakie głupi ludzie będą dalej płacili, by poczuć przynależność do elity. Są też kolekcjonerzy, ale to inna bajka.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Aha, to jeśli kupowałem wznowione single IM z lat '80tych za 40PLN - to według Ciebie jestem "głupi człowiek"?
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Myślę, że raczej kolekcjoner. W końcu te wznowienia miały kolekcjonerski charakter. Tak samo jak box Dickinsona.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

A doczytałeś do końca ze zrozumieniem?

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Nie, nie jestem kolekcjonerem...
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

W moim odczuciu osoba zbierająca takie rzeczy to kolekcjoner. Kupowanie 2 najbardziej znanych płyt zespołu, a zbieranie dyskografii i specjalnych wydań to różne rzeczy.

RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Nie mogę się nazwać kolekcjonerem, kupiłem te single, bo jeszcze za dzieciaka bardzo chciałem je mieć a to w PRLu było nie do zdobycia. Ot taki ze mnie kolekcjoner :)
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Ale chyba nie robisz tego w celu pokazania innym "patrzcie robaki jaka ze mnie elita"? ;) A do takich osób odnosił się fragment mojej wypowiedzi.

RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Ale cóż z tego, że nie robię, jak inni sobie tak myślą...
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Serio obchodzi Cię zdanie innych na takie tematy? Kupujesz, bo lubisz, bo chcesz. Jak Ci to sprawia radość, to tyle w temacie.

RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

No jasne, tyle że bez twojej woli i tak inni będa sobie dorabiać "dalszy ciąg historii", to ich problem albo takie hobby.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

Dejavu pisze: sob gru 30, 2017 10:54 pm Polecam zrobienie ślepych testów - im więcej ich wykonanych tym wyniki bardziej zbliżają się do stosunku 50-50, czyli wiadomo
Ale co mnie obchodzą jakieś testy i po co miałbym to robić? Słucham muzyki z CD i w zupełności mi to wystarcza. Nie mam potrzeby przekonywać kogokolwiek, że CD brzmi lepiej niż inny format. Mam na to wywlone. Płyty kupuję dla siebie i dla swojej przyjemności :)
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Dejavu »

gumbyy pisze:
Dejavu pisze: sob gru 30, 2017 10:54 pm Polecam zrobienie ślepych testów - im więcej ich wykonanych tym wyniki bardziej zbliżają się do stosunku 50-50, czyli wiadomo
Ale co mnie obchodzą jakieś testy i po co miałbym to robić? Słucham muzyki z CD i w zupełności mi to wystarcza. Nie mam potrzeby przekonywać kogokolwiek, że CD brzmi lepiej niż inny format. Mam na to wywlone. Płyty kupuję dla siebie i dla swojej przyjemności :)
I takie podejście doskonale rozumiem, sam tak robię. Natomiast co do potrzeby przekonywania lub jej braku - sam poruszyłeś kwestię "Kiepskiej jakości muzyki z YT" stąd moja odpowiedź. Temat zresztą pojawiał się tutaj kilka razy i nie wiem nawet czy nie Ty (ręki sobie za to uciąć nie dam, ale tak mi się wydaje) również wtedy dawałeś ten argument, który jest argumentem nietrafionym - to wszystko ;)
Natomiast nie dyskutuję z tym, że muzyka na fizycznym nośniku to fajna sprawa czy tym bardziej z tym, że za muzykę po prostu trzeba płacić - pod tym się podpisuję.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

Testów nie robię, ale jak czasami odpalam coś na YT to słyszę jak to słabo brzmi. Pisałem wcześniej, że laptopa nie mam podłączonego do głośników, ale i tak kompresja jest słyszalna.

No i fajnie, że mamy takie samo podejscie co do słichania muzyki ;)
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
dostoevsky
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: dostoevsky »

Bruce w University Challenge: https://www.youtube.com/watch?v=XqrBX3fI4us
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Awatar użytkownika
sajki
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: sajki »

Apropo nowych płyt- dziś premiera nowego kawałka z nadchodzącego albumu Judas Priest "Firepower":

https://vimeo.com/249685593

Posłuchajcie jak brzmią gitary w heavy metalu. Można? Można. Ale Priest nie boją się kombinować z brzmieniem i producentami. Wzięli Sneapa i efekt jest od razu kopiący w tyłek.
Awatar użytkownika
Mikojaski
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Mikojaski »

Wiemy, kawałek jest już tam od wczoraj :)
While you sleep in earthly delight, Someone's flesh is rotting tonight
UptheIronsWro
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: UptheIronsWro »

sajki pisze: pt sty 05, 2018 9:50 am Apropo nowych płyt- dziś premiera nowego kawałka z nadchodzącego albumu Judas Priest "Firepower":

https://vimeo.com/249685593

Posłuchajcie jak brzmią gitary w heavy metalu. Można? Można. Ale Priest nie boją się kombinować z brzmieniem i producentami. Wzięli Sneapa i efekt jest od razu kopiący w tyłek.
Tu nie Sneap, a Tom Allom jest ważniejszy.
ODPOWIEDZ