Wywiady i newsy
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Wywiady i newsy
Może nie "bronię" - bo sprawa jest już polubownie załatwiona, niemniej - staram się zrozumieć i tyle, aż tyle a nie klepać złośliwych polsko - cebulowych uogólnień typu "Maideny - Złodzieje Jedne". To tak wygląda - słabo, poczytałem setki wypowiedzi na różnych forach - nigdzie nie ma takiego jechania po zespole, jak tu. Wiadomo - specjalność narodowa. Ja w zasadzie też, nie wiem po co to robię, niemniej - i tak sprawdzę oba teksty pod kątem plagiatu. Tak z ciekawości. O moralności tych, co to nagle sobie przypomnieli jak to bardzo ich okradziono... nie wypowiem się.
Wydaje mi się, że źle to interpretujesz. Owszem ponabijaliśmy się trochę z Harrisa i tego, że kilka rzeczy sobie "pożyczył", ale nikt mu nie zarzuca, że sam nigdy na nic nie wpadł ani że nie potrafił stworzyć genialnych utworów. Wręcz przeciwnie. Dla mnie Maiden to ulubiony zespół i ta sprawa tego nie zmieni. Ale raczej bronienie na siłę "swoich" uważam słabe. Taki syndrom oblężonej twierdzy "zostawcie Steva w spokoju". A już dawanie argumentów w stylu "ale inni też tak robią"... bez komentarza. Jakby nie można było po prostu uczciwie stwierdzić, że Harris wziął sobie te kilka linijek, lekko je zmienił, żeby mu pasowały i w efekcie dostaliśmy arcydzieło. To, że powinien się z nimi wtedy dogadać, to inna sprawa.RALF pisze: ↑śr mar 14, 2018 9:45 pm Może nie "bronię" - bo sprawa jest już polubownie załatwiona, niemniej - staram się zrozumieć i tyle, aż tyle a nie klepać złośliwych polsko - cebulowych uogólnień typu "Maideny - Złodzieje Jedne". To tak wygląda - słabo, poczytałem setki wypowiedzi na różnych forach - nigdzie nie ma takiego jechania po zespole, jak tu. Wiadomo - specjalność narodowa. Ja w zasadzie też, nie wiem po co to robię, niemniej - i tak sprawdzę oba teksty pod kątem plagiatu. Tak z ciekawości. O moralności tych, co to nagle sobie przypomnieli jak to bardzo ich okradziono... nie wypowiem się.
Porównanie z pracą naukową też trochę nie pasuje, bo jak sam zauważyłeś:
- pewnych zwrotów i terminologii nie da się zmienić i siłą rzeczy będą się powtarzały w wielu pracach
- w swojej pracy będziesz się powoływał na inne prace oraz je cytował (ale oczywiście odpowiednie informacje znajdą się/powinny się znaleźć w przypisach lub bibliografii)
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
WTF?RALF pisze: ↑śr mar 14, 2018 9:31 pmGumbyy jak czytam te Twoje żale a'la Harris to mam taką zajawkę, iż uważasz, że szef IM nic innego przez ostatnie 43 lata nie robił, tylko skubał fragmenty z dzieł mniej i bardziej znanych, klecił to w jedną całość i tak powstało 90% repertuaru Maiden. Fajnie, może ukradł cały zespół, może Ci muzycy, to w istocie - nie oni (jak Mili Vanilli)? Chyba Harris'a przestaliśmy lubić, cóż jeśli punktem odniesienia jest Saxon - to wszystko możliwe...
Chłopie... gdzie ja coś takiego powiedziałem, czy też zasugerowałem?
I tu się różnimy diametralnie. Dla Ciebie to tylko dwie linijki i tylko minuta "podpatrzona" - cały czas umniejszasz fakt, że to zostało SKOPIOWANE.
Gdzie ktoś tutaj napisał, że Maiden to złodzieje? Znowu histeryzujesz i wyolbrzymiaszRALF pisze: ↑śr mar 14, 2018 9:45 pm staram się zrozumieć i tyle, aż tyle a nie klepać złośliwych polsko - cebulowych uogólnień typu "Maideny - Złodzieje Jedne". To tak wygląda - słabo, poczytałem setki wypowiedzi na różnych forach - nigdzie nie ma takiego jechania po zespole, jak tu. Wiadomo - specjalność narodowa. Ja w zasadzie też, nie wiem po co to robię, niemniej - i tak sprawdzę oba teksty pod kątem plagiatu.
A co do cebulowania, to bez komentarza...
Masz chyba mega problem, bo najwyraźniej nie potrafisz przyjąć do wiadomości tego, że ten "święty zespół" zrobił coś, co pozostawiło niefajny zapaszek. Przyjmij na klatę, że Ironi mają sporo za uszami i tyle. Taka obrona w zaparte to strasznie dziecinne jest i mocno niepoważne. I nie bój się nikt nie wykreśli z historii muzyki Iron Maiden
a co do plagiatowania to miałeś już wrzucane:

Nie potrzeba tutaj programów i komisji śledczej. No nie?
www.MetalSide.pl
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Skopiowali to skopiowali, nie ma co drazyc. Slabe zachowanie, zaplacili ugodę, jest okej.
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

O takie posty walczylem
Widzę, że tylko Dzosef zrozumiał mój post
Gdyby byli zmuszeni wywalić z setu te utwory, to wtedy może niektórzy doczekaliby się Alexandrów, Infinitów itd. 
Co Ty, bez szans. Znaleźli by inne perełki dla nas, np. Wildest Dreams i CIPWM 
A wracając do tych dawno niegranych utworów, to zdaje się, że od jakiegoś czasu RTTH i TETMD nie było w secie. A i Wrathchild był wprowadzany w trakcie trasy.
Jakoś nie chce mi się wierzyć w te perełki na trasie i to, że mnie zaskoczą. Mimo zapowiedzi. Chociaż Judasi pokazali, że da się wyciągnąć coś niespodziewanego do setu.
A wracając do tych dawno niegranych utworów, to zdaje się, że od jakiegoś czasu RTTH i TETMD nie było w secie. A i Wrathchild był wprowadzany w trakcie trasy.
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Jednak daję szansę, to już nie tak bardzo długo - we'll live and see.
Wokalista Maiden w wywiadzie dla magazynu "Kerrang!" uchylił rąbka tajemnicy odnośnie repertuaru i oprawy nadchodzących koncertów.
Czego zatem możemy się spodziewać?! Przeczytacie pod następującym linkiem:
http://www.terazrock.pl/aktualnosci/czy ... czeni.html
Komentujcie na stronie "Teraz Rock"!
Czego zatem możemy się spodziewać?! Przeczytacie pod następującym linkiem:
http://www.terazrock.pl/aktualnosci/czy ... czeni.html
Komentujcie na stronie "Teraz Rock"!
-
Deleted User 5800
Przepraszam, ale nie mogę
Co do Bronka to niewiele powiedział, ale obiecująco skoro była samokrytyka odnośnie oklepanych setów w ostatnim czasie i obietnica, że zagrają coś co wszystkich zaskoczy.
Trzeba w końcu kupić ten bilet
Dzięki, bo dla mnie "TR" to wiarygodne i profesjonalne czasopismo ...
Z forom MaidenFans - posądzeń o plagiat cdn?!
McKey odgrażał się kolejnymi pozwami, których autorami mieliby być dwaj byli członkowie Maiden. Plotki mówiły o Paul’u Day’u oraz Dennisie Wilcock’u (pierwsi wokaliści grupy w latach 1975 – 1977). Panowie przypisują sobie udział w tworzeniu tekstów do paru wczesnych kompozycji grupy (m.in. „Sanctuary”, „Purgatory”) – mając ponoć żal o to, iż nigdy nie zostali uwzględnieni, jako współautorzy. Ewentualne odszkodowanie finansowe miałoby być przeznaczone na poczet pomocy dziecięcej placówce leczniczej w Nottingham. Ciekawy sposób na pozyskiwanie funduszy?! Tym razem jednak udowodnić winę S. Harris’owi będzie o wiele trudniej, chyba że Day i Wilcock dysponują odręcznymi notatkami z epoki, na których widnieją wersy wspomnianych tekstów, sklecone odręcznie przez nich samych. W grę wchodziłoby sprawdzenie autentyczności owych dokumentów źródłowych – to może nie być takie proste, że już o udowodnieniu intencjonalności działania muzyków sekstetu, jako kompozytorów – nie wspomnę.
McKey odgrażał się kolejnymi pozwami, których autorami mieliby być dwaj byli członkowie Maiden. Plotki mówiły o Paul’u Day’u oraz Dennisie Wilcock’u (pierwsi wokaliści grupy w latach 1975 – 1977). Panowie przypisują sobie udział w tworzeniu tekstów do paru wczesnych kompozycji grupy (m.in. „Sanctuary”, „Purgatory”) – mając ponoć żal o to, iż nigdy nie zostali uwzględnieni, jako współautorzy. Ewentualne odszkodowanie finansowe miałoby być przeznaczone na poczet pomocy dziecięcej placówce leczniczej w Nottingham. Ciekawy sposób na pozyskiwanie funduszy?! Tym razem jednak udowodnić winę S. Harris’owi będzie o wiele trudniej, chyba że Day i Wilcock dysponują odręcznymi notatkami z epoki, na których widnieją wersy wspomnianych tekstów, sklecone odręcznie przez nich samych. W grę wchodziłoby sprawdzenie autentyczności owych dokumentów źródłowych – to może nie być takie proste, że już o udowodnieniu intencjonalności działania muzyków sekstetu, jako kompozytorów – nie wspomnę.
- Saimon1995
- -#Moderator

http://ultimateclassicrock.com/iron-mai ... gie-white/
Doogie White wspomina przesłuchanie do IM.
Doogie White wspomina przesłuchanie do IM.
Czyli Harris od samego początku szukał świadomie kogoś diametralnie innego od Dickinson'a.
-
Deleted User 5800
No jest w porządku, ale lubią bardzo dramatyzować z prostymi informacjami, a twój post był trochę w takim tonie
PS: Oczywiście ja sobie tylko żartuję. Nic na poważnie.
Co do pozwów zaś to obawiam się, że może być gorzej. Zwłaszcza, że tak jak wcześniej gdzieś pisałem ślad dziwnych zachowań Harrisa mamy w autobiografii Dickinsona, gdzie twierdzi, że nie wziął pomysłu na kwałek bo współautorem był Roy Z. Może (oby nie) nie chcieli się dzielić, a nie wypadało wykiwać kolegi Bronka?
Generalnie od jakiegoś czasu zastanawia mnie ten mit Stefana jako twórcy 90% materiału IM. Ciekawe czy w obrębie samego zespołu nie ma jakichś dziwnych historii z creditami....
W zespole to raczej spiny nie ma... ktoś wymyślił riff, kto inny tekst itp. Przecież wiadomo, że tylko Nico układa linie perkusji. Takie sprawy są oczywiste. Gorsza sprawa gdy coś jest skopiowane od zewnętrznego muzyka/zespołu.
www.MetalSide.pl
Nie wiem, jak to wygląda zagranicą, ale Oset z Kata stwierdził kiedyś, że oczywistym jest, iż info w książeczkach na temat autorstwa utworów jest zupełnie inne od prawdy. To rzekomo wynika z jakichś spraw finansowych.
A Harris w jednym wywiadzie z czasów BNW stwierdził, że napisał wszystkie teksty na ten album. Cóż, Blaze twierdzi inaczej (konkretnie na temat Dream Of Mirrors) i jestem bardziej skłonny wierzyć jemu, niż Stefanowi. Od dawna nie wierzę w to, co czytam w bookletach. Jeśli chodzi o muzykę, to zdaję się na słuch, bo różni ludzie tworzą w różnym stylu i zazwyczaj wiadomo, kiedy numer jest autorstwa Bruce/Adrian. Z tekstami jest gorzej.
A Harris w jednym wywiadzie z czasów BNW stwierdził, że napisał wszystkie teksty na ten album. Cóż, Blaze twierdzi inaczej (konkretnie na temat Dream Of Mirrors) i jestem bardziej skłonny wierzyć jemu, niż Stefanowi. Od dawna nie wierzę w to, co czytam w bookletach. Jeśli chodzi o muzykę, to zdaję się na słuch, bo różni ludzie tworzą w różnym stylu i zazwyczaj wiadomo, kiedy numer jest autorstwa Bruce/Adrian. Z tekstami jest gorzej.
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
To tak jak masa ludzi zarzucała kiedyś Nergalowi, iż przywłaszczył sobie ich pomysły w Behemoth.