Legacy Of The Beast World Tour 2018 - Setlista spekulacje

Wszystko na temat Legacy Of The Beast World Tour 2018

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Re: Legacy Of The Beast World Tour 2018 - Setlista spekulacje

Post autor: RALF »

Dla fanów, którzy już byli na "stu koncertach" te nieoczywiste kawałki to rzecz wartościowa, jednak większość oczekuje "przebojów znanych i lubianych", tak jest w przypadku każdego artysty z dorobkiem. Dlatego ja oczekuję tak 50/50 - i przeboje i nieco mniej ograne rzeczy, ewentualnie jakaś perełka.
Awatar użytkownika
Michał
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Michał »

RALF pisze: sob mar 31, 2018 9:25 pm Dla fanów, którzy już byli na "stu koncertach" te nieoczywiste kawałki to rzecz wartościowa, jednak większość oczekuje "przebojów znanych i lubianych", tak jest w przypadku każdego artysty z dorobkiem. Dlatego ja oczekuję tak 50/50 - i przeboje i nieco mniej ograne rzeczy, ewentualnie jakaś perełka.

Nie tylko fani którzy widzieli ich setki razy tego chcą. Byłem tylko cztery razy, w tym roku mam wstępne plany na dwa kolejne, to nie jest dużo ale takie utwory jak Trooper, Number czy RTTH się mocno przejadły bo są one też na wielu koncertówkach. Jechałem drugi raz na IM do Poznania i jak śledziłem jakie utwory grają to podirytowały mnie właśnie RTTH czy Trooper gdy była okazja na ID czy moje marzenie - The Prophecy. Te utwory mamy w różnych wersjach, z lat 80tych, 90tych, po reunionie i się mocno przejadły wykonania live. Nawet gdybym nie jeździł na koncerty to fakt nowego wykonania jakiegoś odkopanego klasyka mocno by mnie podjarał. Z tych nieoczywistych utworów ucieszyłby się każdy kto zapoznał się dokładnie z całą dyskografią i koncertówkami zespołu
NAJWIĘKSZY FAN DAWIDA PODSIADŁO NA SANATORIUM

Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

Ja bym za Fearem albo Iron Maiden nie płakał :P . Nie mówiąc już o 2 minutes, który nie jest w ogóle wyróżniającym się numerem.
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
longestday
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: longestday »

Nawet zakładając, że koncertowi janusze czekają na kawałki od Wrathchild do Fear Of The Dark (które kotlety pomiędzy- nie muszę tutejszemu zacnemu gronu wymieniać), to zapewne znają oni tak charakterystyczne utwory jak To Tame A Land, Alexander czy Caught S.I.T. No dobra, nawet jak nie znają to powyższe perły zawierają tak atrakcyjne elementy, że nawet ochroniarze w fosie obrócą łby (o, sformułowałem teorię koncertowego headturner'a). Pamiętam jak na koncercie Judas Priest wszystkie miśki w fosie otworzyli paszcze i odwrócili się przy początku Victim Of Changes. Będę się upierał, ale The Clansman nie jest kawałkiem który wywołałby burzę wśród fanów. Liczmy na więcej!
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

Tak jak kolega wyżej napisał, burza to będzie jak zagrają To Tame A Land, Infinite, czy Sea of Madness.
Awatar użytkownika
marian_Fe
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: marian_Fe »

Dzosef pisze: ndz kwie 01, 2018 2:38 am Ja bym za Fearem albo Iron Maiden nie płakał :P . Nie mówiąc już o 2 minutes, który nie jest w ogóle wyróżniającym się numerem.
To żeś teraz pocisnął chłopie. Two Minutes się nie wyróżniają? Bosz, z kim ja pracuję...? :facepalm:
Powiem tak. Nie ma Maiden bez Dwóch Minut. Punto.
PanPrezes
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: PanPrezes »

Akurat 2 Minutes to jeden z najbardziej złożonych i chyba najtrudniejszy do zagrania na gitarze numer w całym repertuarze IM, chociaż nie sprawia takiego wrażenia. W każdym razie H bardzo wysilił się tam przy komponowania riffów i aranżacji.
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

PanPrezes pisze: ndz kwie 01, 2018 11:53 pm Akurat 2 Minutes to jeden z najbardziej złożonych i chyba najtrudniejszy do zagrania na gitarze numer w całym repertuarze IM, chociaż nie sprawia takiego wrażenia. W każdym razie H bardzo wysilił się tam przy komponowania riffów i aranżacji.
W którym miejscu? :shock:

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
PanPrezes
-#Moonchild
-#Moonchild

Ogólnie cały utwór składa się z porównywalnej ilości tematów muzycznych co Marynarz, a nie trwa nawet połowę jego czasu. Ogłądałem różne covery na YT i ani jeden nie był dokładny w 100%, zaczynając od sposobu kostkowania głównego riffu, który nie jest taki oczywisty jak się wydaje. Ta lekcja https://www.youtube.com/watch?v=B1W_5UbSjOI&t=1s daje dość dobre wyobrażenie o strukturze utworu, ale i tak pomija pewne niuanse.
Awatar użytkownika
mikdyb
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: mikdyb »

PanPrezes pisze: ndz kwie 01, 2018 11:53 pm Akurat 2 Minutes to jeden z najbardziej złożonych i chyba najtrudniejszy do zagrania na gitarze numer w całym repertuarze IM, chociaż nie sprawia takiego wrażenia. W każdym razie H bardzo wysilił się tam przy komponowania riffów i aranżacji.
2MTM to się grywało w liceum na apelu z okazji dnia kobiet :lol: Prosty utwór, w miarę proste solówki. Maiden ma masę dużo trudniejszych do zagrania numerów. Na dowód moich słów wystarczy fakt, że Panowie często grają tę kompozycję, a jak wiadomo lubią iść na łatwiznę :D
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

Sign of the Cross ma dość trudne sola.
Awatar użytkownika
Lipa
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Lipa »

Dzosef pisze: pn kwie 02, 2018 12:07 am
W którym miejscu? :shock:
Zobacz date publikacji posta 😂
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Eeeej no założyłem, że jednak na forum gadamy normalnie :p

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
PanPrezes
-#Moonchild
-#Moonchild

Eeeej no założyłem, że jednak na forum gadamy normalnie :p
Nie żartowałem. Nie twierdzę, że 2 MTM jest jakoś bardzo skomplikowany, tak jak zresztą cała twórczość IM. Jest to jednak najtrudniejszy utwór, który wykonują regularnie na żywo, upraszczając przy tym masę partii. Wystarczy sobie posłuchać wyciągniętej gitary Adriana z Rock in Rio. Pierwsze co się rzuca w uszy, to chociażby to, że redukuje on pełne akordy do powerchordów i pomija część partii.
Jest tam masa drobnych niuansów i jak już mówiłem nie widziałem ani jednego w pełni dokładnego coveru tej relatywnie prostej piosenki. Większość osób wykłada się już przy głównym riffie, kostkując go jedynie z góry.
Awatar użytkownika
marian_Fe
-#Prisoner
-#Prisoner

Nie jestem pewien, czy chodziło o komplikację utworu. Mowa była o "wyróżnianiu się", a to można rozumieć na wiele sposobów.
mikdyb pisze: pn kwie 02, 2018 12:57 am
2MTM to się grywało w liceum na apelu z okazji dnia kobiet :lol: Prosty utwór, w miarę proste solówki. Maiden ma masę dużo trudniejszych do zagrania numerów. Na dowód moich słów wystarczy fakt, że Panowie często grają tę kompozycję, a jak wiadomo lubią iść na łatwiznę :D
Natomiast powyżej niezwykle ciekawa teza, że zespół gra ten kawałek dlatego, bo jest prosty i lubi iść na łatwiznę. Nie wpadłbym na to nigdy. Serio.
Ja natomiast myślę sobie, że grają go na niemal każdej trasie od przeszło 30 lat, bo to po prostu zajebisty numer. Bez wątpienia jeden ze znaków rozpoznawczych IM. I dodatkowo jeden z najlepszych kawałków koncertowych w historii muzyki rockowej.
Więcej już nic o 2M nie napiszę, bo admin zaraz stwierdzi, że zaśmiecamy temat dyskusją o jednym utworze i rozda bany.
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: Budziol »

Były gorsze offtopy ;)
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

https://maidenrevelations.com/2018/03/3 ... tour-2018/

Dla zainteresowanych - rozważania odnośnie trasy, oprawy i setlisty. Wnikliwa interpretacja witraża powiązana z czterema "światami" znanymi z gry.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Popuścili wodze fantazji. Seventh Son i Alexander? Ta...

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
joseba
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: joseba »

niezłe bajery, choć nie miałbym nic przeciwko
ale z tych dwóch sugerowanych setów, wolałbym ten 1szy
Awatar użytkownika
marian_Fe
-#Prisoner
-#Prisoner

Pierwszy rzeczywiście lepszy. Choć jest kilka słabizn, np. Sun and Steel. To jest druga liga z tej konkretnej płyty. Die with your boots to rozumiem. W Seventh Son nie wierzę. No way. To już prędzej Alexander. I jak widzę znowu Iron Maiden, to słabo mi się robi. DoG pasuje jak wrzód na dupie. Ale otwieracz w postaci Where Eagles, to byłoby coś. Drugi set też spoko, tylko zamiast Rainmakera dałbym Wickera. No i znowu to Iron Maiden. Jezusicku Najmilejszy buuu...
ODPOWIEDZ