Ghost

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Re: Ghost

Post autor: Schizoid »

Bydlak jest w formie. Co prawda za bardzo nosowo śpiewa, ale jest ok. Faith brzmi naprawdę dobrze, ale czuję, że studyjnie będzie jeszcze lepiej. Dance Macabre miodne. Lata 80 pełną gębą!
Rats na żywo brzmi świetnie, za wycie w refrenie odpowiada jakaś laska i jest to niezłe rozwiązanie. W arenach to będzie wypadało cudownie. Ale w ogóle super to wygląda, jak Forge i reszta są tak blisko publiki. Jak za starych czasów.
Mam nadzieję, że w bardzo nieodległej przyszłości dostaniemy singla.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
MaidenFan
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: MaidenFan »

2x klawisze i jednoosobowy damski chór, coś jeszcze się zmieniło?

Edit: 3 gitary podczas Dance Macabre
https://www.youtube.com/watch?v=Vleg5r4RsGc

Wczoraj chyba nie grali całego seta.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Wczoraj był koncert-rozgrzewka, do tego za 6,66$ ;) Chyba nikt nie spodziewał się właściwego koncertu w takich okolicznościach. Poleciało 10 numerów, w tym 3 z Prequelle. Myślę, że dzisiaj z nowych dostaniemy jeszcze Pro Memoria, bo w The Roxy nie mieli smyczków, a do tego utworu są potrzebne. Standardowy koncert na tej trasie ma trwać 2h, więc set dwa razy dłuższy od tego ze wczoraj. Ostatecznie na scenie ma być też 9 osób, teraz było "tylko" 7.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
MaidenFan
-#Nomad
-#Nomad

Hm,
więc końcówka Ashes brzmi jak końcówka Rats:
https://www.instagram.com/p/BiYe2VSAXIm/

edit: dobra jest więcej https://www.youtube.com/watch?v=cm8uqBOC2tE
Awatar użytkownika
mikdyb
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: mikdyb »

Wczoraj w Riverside zagrali aż 23 utwory :shock: Z nowych doszła Miasma i Pro Memoria. Ciakowstka to na pewno solo na saksofonie w wykonaniu Papy Zero :D
Awatar użytkownika
MaidenFan
-#Nomad
-#Nomad

Nie grają Monstrance Clock?! :shock: :shock:
Ale za to Deus in Absentia jest, więc super.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Set robi wrażenie, bez dwóch zdań. Ale nie podoba mi się. Tobias, Meliorę skończyłeś promować po trasie Popestar! Wiem, że ludzie ją lubią, ale no bez przesady. Za dużo w tym secie kawałków, które były ostanio. Miał grać Idolatrine, a nie gra. Satan Prayer pomija po raz kolejny. No i to Square Hammer na koniec, Boże...Już więcej by miało sensu to, jakby zamienił Deus i Hammer miejscami.
Aha, no i ten jego biały strój z kapeluszem to obraz nędzy i rozpaczy xD

Muszę ogarnąć pozostałe nowe numery, bo Dance Macabre zapowiada świetny album.

Awatar użytkownika
MaidenFan
-#Nomad
-#Nomad

W kapeluszu wygląda śmiesznie, ale czerwony strój kardynała jest świetny :D
Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sardi »

Set w sumie jest ok, tylko dlaczego drugą część otwiera Spirit a nie Infestissumam/Per Aspera?

Brak MC troszkę boli, ale przynajmniej nowe numery dają radę. I jest Prime Mover!
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

MaidenFan pisze: ndz maja 06, 2018 1:49 pm W kapeluszu wygląda śmiesznie, ale czerwony strój kardynała jest świetny :D
Kolorystycznie bardziej podobała mi się ta ciemnoczerwona wersja, która kilka dni temu trafiła na okładkę jakiegoś czasopisma. Ten jasny czerwony tak trochę "tanio" wygląda :P

Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: WICKER MAN »

Te nowe kawalki sa skrajnie mocne. Szykuje sie prawdopodobnie najlepszy album w ich karierze. :dance:

Notabene, w USA juz planuja koncerty w arenach na 10.000+ - poki co oglosili wystepy w LA Forum i Barclay´s Center w NYC w listopadzie. Wg mnie halowa trasa po Europie to tylko kwestia czasu. U nas pewnie Torwar?
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

No jak LN ich robi to chyba tak...
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

Przesłuchałem sobie przy okazji Pro Memoria: https://www.youtube.com/watch?v=pmmKQ4uIBpQ

Mnie rozczarowało. Ładny numer, ale w sumie do bólu prosty i bardzo Meliorowy. Niby ok, ale mi po Absolution czy Cirice już wystarczy.

Faith dużo pozytywniej, niezły riff chociaż refren dupy nie urywa: https://www.youtube.com/watch?v=nUdvtIadkB4
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
Awatar użytkownika
zgo
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: zgo »

WICKER MAN pisze: pn maja 07, 2018 1:17 pm Te nowe kawalki sa skrajnie mocne. Szykuje sie prawdopodobnie najlepszy album w ich karierze. :dance:

Notabene, w USA juz planuja koncerty w arenach na 10.000+ - poki co oglosili wystepy w LA Forum i Barclay´s Center w NYC w listopadzie. Wg mnie halowa trasa po Europie to tylko kwestia czasu. U nas pewnie Torwar?
Gdzie by nie byli, będę po studiach :D Można jeździć ;)
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

WICKER MAN pisze: pn maja 07, 2018 1:17 pm Te nowe kawalki sa skrajnie mocne. Szykuje sie prawdopodobnie najlepszy album w ich karierze. :dance:

Debiutu raczej na pewno nie przebiją, ale dwie ostatnie mogą z łatwością, jeśli pozostałe numery są na takim poziomie.

Dance Macabre mnie zupełnie oczarowało. W życiu nie oczekiwałbym takiego utworu od Ghosta i brzmi on inaczej, niż stare kawałki, ale cholera... Kupuję ten klimat lat '80. Chyba będzie duży hit.

Faith brzmi nieco jak wariacja Majesty. Trochę przehajpowany przez zapowiadany ciężar, ale fajny numer.

Pro Memoria mi chodzi po głowie cały czas, świetna balladka. Poziom He Is zachowany.

Miasma - nagrania, których słuchałem, były raczej dość słabe, ale podobał mi się ten utwór. No i saksofon Papy Nihila :dance:

A znane nam już dobrze Rats to moje TOP 10 tego zespołu. Forge to dupek i geniusz jednocześnie.
Ostatnio zmieniony pn maja 07, 2018 5:19 pm przez Schizoid, łącznie zmieniany 1 raz.

pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Schizoid pisze: pn maja 07, 2018 3:47 pm Debiutu raczej na pewno nie przebiją
To raczej czy na pewno :p
Schizoid pisze: pn maja 07, 2018 3:47 pm ale dwie ostatnie mogą z łatwością, jeśli pozostałe numery są na takim poziomie.
Mnie Ghost jakoś specjalnie nie porwał i to chyba właśnie kwestia kolejnych płyt, bo pierwsza jest świetna i lubię ją sobie puścić. Na koncert pewnie się przejdę, zwłaszcza gdyby trafił się gdzieś w centrum kraju.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

"Raczej na pewno" to takie 99% szans na to, że nie ;)

Awatar użytkownika
MaidenFan
-#Nomad
-#Nomad

Schizoid pisze: pn maja 07, 2018 3:47 pm
Dance Macabre mnie zupełnie oczarowało. W życiu nie oczekiwałbym takiego utworu od Ghosta i brzmi on inaczej, niż stare kawałki, ale cholera... Kupuję ten klimat lat '80. Chyba będzie duży hit.

Faith brzmi nieco jak wariacja Majesty. Trochę przehajpowany przez zapowiadany ciężar, ale fajny numer.

Pro Memoria mi chodzi po głowie cały czas, świetna balladka. Poziom He Is zachowany.

Miasma - nagrania, których słuchałem, były raczej dość słabe, ale podobał mi się ten utwór. No i saksofon Papy Nihila :dance:

A znane nam już dobrze Rats to moje TOP 10 tego zespołu. Forge to dupek i geniusz jednocześnie.
Kurde, mam identyczne opinie. Faith niby takie fajne, ale jednak do wersji koncertowej do końca nie mogę się jeszcze przekonać. Może "urośnie", gdy studyjną usłyszę.
Dance Macabre jest cudowne, aż ciężko się zmusić do wyłączenia :)
PanPrezes
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: PanPrezes »

Powinni opublikować wykonywane na żywo wałki w wersji studyjnej, najlepiej jako teledyski. Przecież nie zaszkodzi to sprzedaży albumu, która przy tym całym promocyjnym cyrku i tak będzie świetna.
Debiutu raczej na pewno nie przebiją, ale dwie ostatnie mogą z łatwością
Trochę dziwi mnie, że dominują takie opinie. Debiut faktycznie świetnie im się udał, ale kolejne albumy jak na moje ucho są o niebo lepsze i dopracowane w najmniejszych szczegółach. Nie umiem na nich znaleźć ani jednej niepotrzebnej nutki, nie mówiąc nawet o słabszych numerach. Jak dla mnie debiut to trochę takie surowe mięsko, kawałek zacnej polędwicy, żeby nie było wątpliwości :mryellow: .
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

W 2015 było podobnie. Przełom maja/czerwca - premiera Cirice, seria koncertów, a dopiero w lipcu dostaliśmy kolejne numery, które znaliśmy z gigów.

Popularność Opus Eponymous na metalowym forum nie powinna dziwić, to w końcu ich najcięższy album ;) Dla mnie fajne jest w nim to, że nie ma tam żadnej spiny, Forge po prostu chciał pograć muzykę inspirowaną swoimi idolami i to bardzo wyraźnie słychać. W jednym miejscu masz ukłon w stronę Mercyful Fate, gdzie indziej Black Sabbath...A to wszystko jednak brzmi na swój sposób świeżo. Kolejne płyty są bardziej zachowawcze, wykalkulowane, a same numery według mnie po prostu słabsze, chociaż kilka mocnych strzałów się rzecz jasna trafiło.

ODPOWIEDZ