Brave New World
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
- hipcio_stg
- -#Moonchild

Re: Brave New World
Genialny album! Również nie chce się wierzyć, że to już tyle czasu minęło od premiery...
Genialny to może nie, ale bardzo dobry! Chyba już kiedyś na tym forum pisałem, że na poważnie się zainteresowałem dorobkiem Ironów po przesłuchaniu właśnie tego albumu. A był to przypadek - w autobusie mimo woli słyszałem rozmowę dwóch gości o nowej płycie IM Brave new world. Tak "namiętnie" i ciepło rozmawiali o tym wydawnictwie, że musiałem się z tym materiałem zapoznać i tyle. Spodobało mi się i tak rozpocząłem zapoznawanie się z nagraniami Maidenów. Pytałem nawet na czatach w internecie (kiedyś były bardzo modne) i leciały do mnie podpowiedzi: Run to the hill, Hallowed, Trooper, Fear of the dark, Seventh son, Rime, Powerslave i inne. Kupowałem potem albumy w kolejności od tych lepszych jakie mi się wówczas wydawały. Co ciekawe, pomimo "załapania bakcyla", przeoczyłem premierę albumu Dance of death. Słuchałem go jakiś czas po opublikowaniu, pamiętam że miałem mieszane odczucia, a już na pewno niedosyt. Z czasem polubiłem bardziej, jednak do dziś uważam, że windują go przede wszystkim utwory: tytułowy, Paschendale, Montsegur, Rainmaker, może jeszcze No more lies. Pozostałe to już nie ta klasa.
"Still my heart calculate and pray"
Album idealny. Każda z 10 piosenek jest wyjątkowa, wpada w ucho, wpada w pamięć i z przyjemnością do każdej wracam. Najczęściej słuchany przeze mnie album.
Dla mnie obecnie top-3 obok SiT i 7th Sona. "Najsłabsze" dla mnie numery to Blood Brothers i Brave New World - może to kwestia powtórzeń i tego jak wyglądają w tych utworach (bo przecież w innych też są).
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków), Wishbone Ash (Warszawa), Monstrum (Rzeszów), Soen (Kopenhaga)
03: Lady Pank, Zalewski, Turbo (Łódź)
05: Defenders of Steel
06: Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), Linkin Park
07: Judas Priest
A szczerze jakie to powtórzenia w BB czy BNW ? Powtórzenia to są na TFF czy Virtual.
BB czy BNW to arcydzieła kompozytorskie, gdzie każda nuta ma jakiś sens a nie tylko nabicie sekund na Longplay'u.
BB czy BNW to arcydzieła kompozytorskie, gdzie każda nuta ma jakiś sens a nie tylko nabicie sekund na Longplay'u.
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Refreny :p
Lubie Iron Maiden i Megadeth
pz = shakin stevens
oddawac długie podpisy
pz = shakin stevens
oddawac długie podpisy
Najgorzej jest w Dream of mirrors .
Clan Of Xymox 7.02 ; E.Clapton 29.04 ; Metallica 19.05 ; Garbage 30.05(?) ;Savatage + 11.08
Najgorzej jest w Mercenary
no ile można..
Ale tutaj reszta rekompensuje i nie zwracam uwagi. Mój ulubiony numer.
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków), Wishbone Ash (Warszawa), Monstrum (Rzeszów), Soen (Kopenhaga)
03: Lady Pank, Zalewski, Turbo (Łódź)
05: Defenders of Steel
06: Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), Linkin Park
07: Judas Priest
Don't you think I could save you? 
Studyjnie przeciętniak, na Rock In Rio świetny numer.
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Heh...
2:35 - 5:35
Don’t you think I’m a saviour
Don’t you think I could save you
Don’t you think I could save your life...
x12
www.MetalSide.pl
Aż z ciekawości policzyłem te powtórzenia:
The Final Frontier - 16 razy
The Mercenary - 12 razy dwuwers, samo "Show them" 24 razy
Brave New World - 24 razy
Blood Brothers - 16 razy
Angel and the Gambler muszę samemu przesłuchać i policzyć, bo nigdzie nie mogę znaleźć pełnej wersji tekstu

The Final Frontier - 16 razy
The Mercenary - 12 razy dwuwers, samo "Show them" 24 razy
Brave New World - 24 razy
Blood Brothers - 16 razy
Angel and the Gambler muszę samemu przesłuchać i policzyć, bo nigdzie nie mogę znaleźć pełnej wersji tekstu
Rzeczywiście 12 razy... ale tylko w środkowej części, pod koniec utworu jest jeszcze 10 razy
Czyli Angel and the Gambler - 22 trzywers, co nam daje 66 razy powtórzone "Don't You Think"! <brawa dla zwycięzcy>
Ale odnośnie wcześniejszych powtórzeń: Na BNW jest kilka utworów, gdzie jest więcej powtórzeń niż w TFF -> confirmed
Whoa... tak dawno nie słuchałem tego kawałka (A&G), że myślałem, iż ten środek kończy temat... a tu taka niespodziankaMr. M pisze: ↑czw maja 31, 2018 10:01 pmRzeczywiście 12 razy... ale tylko w środkowej części, pod koniec utworu jest jeszcze 10 razy![]()
Czyli Angel and the Gambler - 22 trzywers, co nam daje 66 razy powtórzone "Don't You Think"! <brawa dla zwycięzcy>
Ale odnośnie wcześniejszych powtórzeń: Na BNW jest kilka utworów, gdzie jest więcej powtórzeń niż w TFF -> confirmed![]()
www.MetalSide.pl
Jako fan starych albumów nie spodziewałem się tego, ale BNW jest najcześciej słuchanym przeze mnie albumem.
- Metalophil
- -#Moonchild

To album z miejsca drugiego w moim TOP3 Dziewicy. Faktem jest, że to pierwszy album zakupiony tuż po premierze, a ta premiera była jakoś niedługo po rozpoczęciu słuchania przez mnie metalu, choć to nie pierwsza płyta Maiden jaką słyszałem (pierwszą była A Real Dead One). Mówię o tym, bo mam do niej pewien sentyment, który może nieco wypaczać mój do niej stosunek, tzn. nadmiernie go polepszać
Nie zmienia to faktu, że trudno tu znaleźć słaby kawałek. Jedyne co mógłbym wytknąć albumowi, to to że jednak nie słychać za bardzo tych trzech gitar, a to przeca pierwszy album w takim składzie. Już bardziej słychać trzy gitary na debiucie takiego Monstrum
Otwieracz chyba ostatni taki mega-dobry, zamknięcie też wspaniałe, takie trochę nietypowe jak na Maiden do tego czasu. Z perspektywy czasu to chyba najsłabszymi utworami (ale tylko w porównaniu z pozostałymi, które są świetne) są jednak Fallen Angel i Mercenary, ale to gdybym miał na siłę coś wskazywać, bo gdy płyta się ukazała to chyba nikt tak nie uważał (w sumie kopią dupę jak trzeba). Nawet okładka i zdjęcia w niej jedne z lepszych. Teledysk do TWM też super i chyba ostatni tak dobry i wciągający. PS No i trochę lipa z tą zrzynką w Nomadzie, bo zawsze ubóstwiałem ten spokojny fragment, a tu się okazało że to złodziejstwo...
-
Deleted User 6661
Co wy piszecie? Płyta skompromitowana. Całkowicie straciłem do niej serce.