Ghost

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Saimon1995
-#Moderator
-#Moderator

Re: Ghost

Post autor: Saimon1995 »

Recenzja na Spider's Web: https://www.spidersweb.pl/rozrywka/2018 ... -recenzja/.

Plus z najnowszego, czerwcowego numeru TR:
IMG_20180602_112952.jpg
IMG_20180602_113008.jpg
IMG_20180602_113015.jpg
Awatar użytkownika
Beny82
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Beny82 »

Szanuję zachwyt nad płytą ale tak jej nie odbieram. Przy pierwszym przesłuchaniu średnio mi podeszła, przy drugim wyłączyłem przy utworze o
joffrey'u. Meliora mi podeszła bardzo, barodz przy pierwszym przesłuchaniu, natomiast tutaj rozczarowanie a im dalej w drogę tym gorzej. Co ciekawe, nawet żona skomentowała, że brzmią jak dobry poprock.

Zatem według mnie płyta średnia, na koncert może się wybiorę. Nie wiem czemu ale trochę mi Sabatonem zapachniało:)
IgorW
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: IgorW »

Nawiązując jeszcze do retromanii, pisałem z częściową sympatią. Polubiłem ten zespół stosunkowo niedawno, na nową płytę mam ochotę (posłucham jak zakupię, nawet jeśli potrwa to kilka tygodni lub miesięcy). Dobrze mielą tego kotleta :)
Awatar użytkownika
kam
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: kam »

Mi ta płyta sie spodobała, choc przesluchalem dopiero dwa razy. Life Eternal chyba najlepsze.
https://www.last.fm/user/kamooo
Deleted User 7379

Post autor: Deleted User 7379 »

Płyta genialna. Od piątku codziennie słucham. Saksofon w Miasma pozamiatał :D
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

Zacząłem słuchać ...

Fajny AOR, ale Frontiers wydaje dziesiątki takich płyt rocznie. I nie mają gównianej ideologii
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

A gdzie na Prequelle masz ideologię?

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Schizoid pisze: pn cze 04, 2018 7:36 am A gdzie na Prequelle masz ideologię?
Przecież to jest pewne, że na koncertach znów będą poprzebierani za (tym razem) kardynała i mnichów, że będą odwrócone krzyże i dokładnie to samo, co wcześniej.

Natomiast tekstów do Prequella nie rozkminiałem póki co.
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

I co w tym gownianego?
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
PanPrezes
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: PanPrezes »

I co w tym gownianego?
Myślę, że to, iż Tobias i wielu fanów za pewnie pójdą do piekła, gdzie będzie na nich już czekał szatan, który przez całą wieczność niestudzenie będzie dostarczał im niewysłowionej "rozkoszy" analnej.
cloud
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: cloud »

Po pierwszym odsluchu bylem mocno zawiedziony, ale dzis przesluchalem jeszcze 2 razy i mocno zmienilem zdanie.
Ostatnie 3 pozycje na albumi zdecydowanie najlepsze, zaraz obok Rats i Faith. Jedyny kawalek, ktory jakos do mnie nie przemawia to Pro Memoria. Irytuje mnie ten refren.
Zamykacz genialny. Plyta naparawde bardzo dobra, chociaz zdecydowanie inna od poprzednich.
UP THE IRONS !!!
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

PanPrezes pisze: pn cze 04, 2018 12:42 pm
I co w tym gownianego?
Myślę, że to, iż Tobias i wielu fanów za pewnie pójdą do piekła, gdzie będzie na nich już czekał szatan, który przez całą wieczność niestudzenie będzie dostarczał im niewysłowionej "rozkoszy" analnej.
No to sam sobie to wyśpiewał - Per Aspera Ad Inferi :P

Na koncertach strój duchownego i krzyże oczywiście zostaną, to jest część estetyki tego zespołu od jego samego początku. Ale Krusejder, to nie Ty lubiłeś Mercyful Fate, które miało dużo bardziej hardcorowe (i prymitywne) teksty? Otoczka też nie była z Watykanu ;)

Tekstowo Prequelle tylko raz nawiązuje do postaci szatana, w Pro Memoria. Ale nie jest to żaden okultystyczny numer, w sumie nawet nie wiem, co ten Lucyfer tam robi. Przypomina o śmierci?

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

No, jednak między poziomem MF a Ghost jest różnica jak między ... niebem a piekłem. MF to muzyka hermetyczna, kvlt dla wtajemniczonych. Nadto - trudno się nie bać tych szatanów z MF, podczas gdy ten ghostowy prawie nie różni się od swojego bardzo bliskiego zamiennika, czyli "papieża" Franciszka.

MF można cenić pomimo satanizmu, jak od Ghost odejmiesz ichni komiksowy szatanizm, to co pozostanie? ...
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

Ghost to satyra. Wyśmiewa kościół zamiast go atakować. I robi to bardzo dobrze.
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

krusejder pisze: wt cze 05, 2018 12:25 am
MF można cenić pomimo satanizmu, jak od Ghost odejmiesz ichni komiksowy szatanizm, to co pozostanie? ...
Prequelle :)

Zresztą nie wiem, jak inni, ale po pewnym czasie, na ten image już po prostu nie zwracam uwagi. Kiedyś szokował i przyciągał wzrok, ale dziś jest standardem. Dodatkowo od Meliory to już nie jest kapela z nurtu occult rock, więc poniekąd masz odpowiedź. A z CD/MP3/LP słuchasz tylko kilku fal akustycznych, one nie noszą mitry i nie machają kadzidłem.

Ghosta należy się bać zdecydowanie bardziej, powiedziałbym. To oni mają teksty "dla wtajemniczonych", w których jest pełno biblijnych nawiązań do samej postaci rogatego i same teksty wyglądają dużo groźniej, niż te Diamonda, które po pewnym czasie już po prostu tracą myszką i naiwnością.

Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Schizoid pisze: wt cze 05, 2018 6:58 am
Ghosta należy się bać zdecydowanie bardziej, powiedziałbym. To oni mają teksty "dla wtajemniczonych", w których jest pełno biblijnych nawiązań do samej postaci rogatego i same teksty wyglądają dużo groźniej, niż te Diamonda, które po pewnym czasie już po prostu tracą myszką i naiwnością.
Też tak uważam
Awatar użytkownika
zgo
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: zgo »

Czyli jak jestem katolikiem a chodzę na koncerty Ghosta, kupuje ich płyty to kaplica?
Też uważam, że niektóre teksty są "ciężkie" (np. Body and Blood) ale muzycznie miażdży.
PanPrezes
-#Moonchild
-#Moonchild

Ja jakoś kompletnie nie jestem w stanie porównać Ghost do MC, bo tego drugiego nie jestem w stanie słuchać. O ile instrumentalnie stoi to na bardzo wysokim poziomie, to ten nieszczęsny falset King Diamonda jest dla mnie czymś kompletnie obrzydliwym i nie współgrającym z warstwą instrumentalną. Muzyka Ghost wydaje się z kolei czymś odwrotnym o 180 stopni, bardzo gładkim i wypolernowanym w najmniejszych detalach.

Jeśli chodzi o ghostowy satanimz, to jak dla mnie zdecydowanie największe wrażenie robi oprawa graficzna płyt. Szczerze mówiąc, gdy pierwszy raz zobaczyłem grafiki z książeczki do Infestissumam, to byłem w sporym szoku. Jest to zdecydowanie najbardziej złowieszcza i niepokojąca rzecz, z jaką spotkałem się kiedykolwiek w kulturze popularnej. Jak dla mnie to wizerunki wszelkich blackmetalowych kapel, są czymś komicznym, w porównaniu z tym co zaserwował nam Zbigniew Bielak, jednak z płyty na płytę, Tobias coraz bardziej odchodzi od tej tematyki, która chyba była zbyt ciężka dla wielu fanów. Podczas wywiadów wydaje się też całkiem normalną osobą, która po prostu w dzieciństwie doświadczyła trochę religijnego autorytaryzmu, co jest zupełnie normalne u osób pochodzących z protestanckich krajów. Ten naturalny wstręt do religii zupełnie nie pasuje mi do przegiętego wizerunku zespołu, chyba w jeszcze większym stopniu niż warstwa muzyczna.
Awatar użytkownika
zgo
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: zgo »

Brzydkie rysunki są też w książeczce do "Tyranny of Souls" Dickinsona :D
PanPrezes
-#Moonchild
-#Moonchild

A gdzież tam, to chyba jakieś oryginalne średniowieczne ryciny.
ODPOWIEDZ