Brave New World

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
erosinho
-#Moonchild
-#Moonchild

Re: Brave New World

Post autor: erosinho »

Dla mnie zdecydowanie płyta przereklamowana, wiele osób ocenia ją jako np. TOP3 w dyskografii, ale gdzie jej do płyt z lat 80-tych?
Prawda jest taka, że nawet po samej premierze nie byłem nią zachwycony, a wręcz byłem rozczarowny ale być może miałem zbyt wielkie wymagania. Bardziej działał na mnie fakt powrotu do zespołu Bruce'a i Adriana niż zawartość muzyczna płyty. Z perspektywy czasu doceniam dosłownie kilka utworów (pierwsze trzy z płyty + Nomad (ale tu wiadomo), może jeszcze Out Of The Silence Planet). Reszta to utwory dość przeciętne, a takie Mercenary czy Blood brothers to zwykle przeciętniaki. Za to na plus produkcja płyty.
ChildOfTheDamned
-#Charlotte
-#Charlotte

Post autor: ChildOfTheDamned »

Genialny album, moim zdaniem najlepszy, jaki wydali w obecnym składzie. Trzyma poziom tych ze złotych lat osiemdziesiątych (choć wiadomo, styl trochę inny), momentami nawet niektóre przebija. Ale dokładnego miejsca w rankingu nie podam, za bardzo lubię muzykę IM, żeby go zrobić i wybrać choćby TOP5 :wink:
erosinho pisze: Za to na plus produkcja płyty.
Akurat produkcja mogłaby być lepsza, to mój główny zarzut wobec tej płyty, zaraz po kradzionej solówce z Nomada.

Dłużyzny są całkiem znośne, nie irytują tak jak np. na TFF, reszta rekompensuje. Ale powinien ktoś im w końcu wyjaśnić, że progres =/= powtórzenie refrenu kilka razy więcej... :roll:
Deleted User 7649

Post autor: Deleted User 7649 »

Płyta dobra, 3 gitary zrobily robote.
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

Killers54 pisze: pn lis 05, 2018 1:18 pm Płyta dobra, 3 gitary zrobily robote.
\No wlasnie nie zrobiły, bo slabo je slychac.
Deleted User 7649

Post autor: Deleted User 7649 »

ja na moich sluchawkach slysze wszystko, marshall monitor
lochinvar
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: lochinvar »

Jak na datę wydania solidny album. Faktycznie gdyby tu i ówdzie parę drobiazgów poobcinać, skrócić niektóre powtórzenia, ciut szybciej zagrać byłby lepszy do słuchania. Nie zawsze człowiek ma tyle cierpliwości aby całość wysłuchać. Produkcja nowoczesna, sterylna. Bardziej uspokaja niż podnosi ciśnienie.
Nomadosławski
-#Invader
-#Invader

Post autor: Nomadosławski »

Żaden album mi nie spadł tak bardzo jak ten. Nie tylko wśród albumów Iron Maiden. Chyba nawet z wszystkich. Kiedyś uwielbiałem, potem bardzo lubiłem , ale uważałem za lekko przereklamowany. Dziś tylko uważam, za mocno przereklamowany. Przede wszystkim fatalny Shirley za stołem produkcyjnym, masa dłużyzn , niby tego jeszcze słucha się w miarę dobrze w odróżnieniu do płyt od 2006 r. w górę, ale tylko w miarę dobrze. Myślę, że dziś X Factor, Fear of the Dark i Dance of Death bym postawił wyżej. Niewiele wyżej, ale jednak. Może nawet No Prayer for the Dying ? Utwory, które najbardziej straciły z czasem to Dream of Mirrors, Out of the Silent Planet i Thin Line Between Love and Hate. Wicker Man jest lekko przereklamowany, a Blood Brothers nie lubię od lat . Powtórzę się, z panem Shirleyem producentem zawsze utwory będą tracić i im więcej się słucha muzyki to się takie rzeczy wychwytuje. Dlatego ten album kiedyś stawiano tak bardzo, bardzo wysoko a dziś raczej brakuje takich głosów.
Awatar użytkownika
remi
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: remi »

Jedyny dla mnie w Maiden 10/10 bez "ale". Niezmiennie od czasu premiery.
barsiarz
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: barsiarz »

Rozumiem, że zerżnięty kulminacyjny moment (nomen omen) "Nomada" też nie jest dla Ciebie żadnym "ale"?
Awatar użytkownika
remi
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

barsiarz pisze: pn lis 14, 2022 9:51 pm Rozumiem, że zerżnięty kulminacyjny moment (nomen omen) "Nomada" też nie jest dla Ciebie żadnym "ale"?
Nie; jest jak napisałeś kulminacyjny; i piękny.
barsiarz
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Ale jest bezczelnie zerżnięty. Nie zmienia to Twojej percepcji? Really?
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

barsiarz pisze: wt lis 15, 2022 10:44 am Ale jest bezczelnie zerżnięty. Nie zmienia to Twojej percepcji? Really?
No właśnie u mnie mocno to się zmieniło. Jakiś taki niesmak mam jak teraz słucham. A wielbiłem mocno.
www.MetalSide.pl
barsiarz
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Ja też. Dlatego pytam. Ale chyba bez sensu bo próbuję zrozumieć coś, co jest "niezrozumialne".
Awatar użytkownika
Geri666
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Geri666 »

Ja Nomada już nie lubię za to zerżnięcie Harrisa złodziejaszka :P

Wickerman brzydko się zestarzał, Ghosta nigdy nie lubiłem, Fallen i Mercenary to dla mnie średniaki.

Za to Out ot the Slient planet i Thin Line to uważam za jakiś top 20 utworów Maiden.
Nomadosławski
-#Invader
-#Invader

U mnie z kolei Navigator nr.1, najwięcej tu się dzieje i chyba najlepsze wokale Bruce'a jakich potem bardzo brakowało. Nomad nr.2 choć kiedyś podobał mi się jakoś bardziej, nr.3 może właśnie wyżej wspomniane The Mercenary, za jakiś taki potencjał heavy-metalu. Gdybym miał stworzyć listę 20 najlepszych utworów z czasów Iron Maiden po Seventh Son czyli tych, które lubię znacznie mniej to z BNW kiedyś bym dał dużo więcej utworów niż teraz.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

barsiarz pisze: wt lis 15, 2022 11:10 am Ja też. Dlatego pytam. Ale chyba bez sensu bo próbuję zrozumieć coś, co jest "niezrozumialne".
Mnie to w tym przypadku nie dziwi, ale to temat na inna dyskusję ;)
www.MetalSide.pl
nugz
SMERF MARUDA

Post autor: nugz »

Jesli juz, to numerow z BNW slucham na RiR, jakos do albumu od dluzszego czasu za bardzo nie wracam.
Awatar użytkownika
remi
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

gumbyy pisze: wt lis 15, 2022 11:51 am
barsiarz pisze: wt lis 15, 2022 11:10 am Ja też. Dlatego pytam. Ale chyba bez sensu bo próbuję zrozumieć coś, co jest "niezrozumialne".
Mnie to w tym przypadku nie dziwi, ale to temat na inna dyskusję ;)
Bo ja nie zmieniam aż tak zdania na temat albumu, który słuchałem 20 lat temu ze względu na jakieś pozwy po kilkunastu latach. Piosenka szła ze mną przez cześć życia i w dupie mam czy Dave czy Steve sie inspirowali innymi riffami. Jestem recenzentem w kilku pismach medycznych zagranicznych - 99% prac naukowych to plagiaty- świadome bądź nie. Gdyby tak patrzeć, nikt by nie był profesorem.
Słuchali Becketa, grali z nimi, wzięli riffy ulepszyli - pewnie świadomie. Kto wie moze w 2007 czy 2010 siedzieli razem sie cieszyli z tego powodu, ze ich riffy są takie popularne dzieki Maiden a coś odwaliło na starość i sie kasy zachciało. Nomad jest dla mnie piosenką idealna i nic tego nie zmieni. Może gdybym wiedział o plagiacie już przy premierze…
Co do „plagiatu” Hallowed to tutaj na sile totalnie.
Nomadosławski
-#Invader
-#Invader

Jest to utwór bardzo dobry, ale do Rime of the Ancient Mariner i Sign of the Cross trochę mu brakuje. Iron Maiden nic już potem nie stworzyło co mogłoby się równać z Sign of the Cross. Zwłaszcza wersja studyjna tego utworu jest wspaniała. Tego mi brakuje w tym Iron Maiden od 2000 roku. Za dużo tam niedopracowań, shirleyowej flejty, silenia się na 3 gitary w każdym długim utworze, gdzie przecież style Adriana i Janicka się gryzą niesamowicie. Ok, Janick został, nie kłócę się z tym, ale nie można grać maksymalnie dwóch solówek na utwór?
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

remi pisze: wt lis 15, 2022 2:23 pm i w dupie mam
No i spoko, co kto lubi. Ja tam oszustwa nie lubię i dla mnie ten utwór sporo stracił po tym jak się okazało, że zakosili częśc instrumentalną. Dla mnie to jest spory niesmak.
www.MetalSide.pl
ODPOWIEDZ