Przetrwają najsilniejsi - HELLOWEEN

Zbiór ankiet i Waszych opinii dotyczących innych zespołów.

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Re: Przetrwają najsilniejsi - HELLOWEEN

Post autor: Bon Dzosef »

Wiadomo wszystko co wydane kiedys najlebrze, pewnie wolisz chujowego dr Steina od sztosow typu TDR
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Vorgel »

No ba
Deleted User 7649

Post autor: Deleted User 7649 »

Dzosef pisze: pn sty 07, 2019 11:51 pm Wiadomo wszystko co wydane kiedys najlebrze, pewnie wolisz chujowego dr Steina od sztosow typu TDR
dlaczego uwazasz,ze Dr Stein jest slaby? jeszcze sie nie wglebilem w dyskografie zespolu , znam kilka kompozycji.
pamietam jak w technikum sluchalem 2 kawalkow na przemian Helloween.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Dr. Stein to świetny rock and rollowy numer, sprawdził się wśród fanów i dalej jest grany na koncertach. The Dark Ride nie grają, bo nikt tego nie chce słuchać. Pięćdziesiąta woda po setnym kisielu z brzmieniem sprasowanym do poziomu naleśnika.
Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sardi »

Vorgel pisze: wt sty 08, 2019 12:10 pm Dr. Stein to świetny rock and rollowy numer, sprawdził się wśród fanów i dalej jest grany na koncertach. The Dark Ride nie grają, bo nikt tego nie chce słuchać. Pięćdziesiąta woda po setnym kisielu z brzmieniem sprasowanym do poziomu naleśnika.
To czemu nie grają tez świetnego We Got the Right albo Victim of Fate? Bo nikt nie chce tego sluchac?
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Vorgel pisze: wt sty 08, 2019 12:10 pm Dr. Stein to świetny rock and rollowy numer, sprawdził się wśród fanów i dalej jest grany na koncertach. The Dark Ride nie grają, bo nikt tego nie chce słuchać. Pięćdziesiąta woda po setnym kisielu z brzmieniem sprasowanym do poziomu naleśnika.
Czyli Are You Metal to zajebisty sztos, bo grają go na koncertach? Vorgel ty chyba masz remont w domu i nie dość, że się nawąchałeś kleju, to jeszcze ekipie budowlanej podjebałeś królewskie w promocji po 2zł w żabce i piszesz na bombie. Innego wytłumaczenia nie widzę :D

Lista słabych numerów wg. Vorgela:
- Cry for Freedom (ostatnio w 1987)
- Save Us (1989)
- Metal Invaders (1986)
- Follow The Sign
- Victim of Fate

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
Deleted User 7649

Post autor: Deleted User 7649 »

ja jak sie zapoznam doglebniej z zespolem to sie odezwe w temacie, niebawem zaczynam przygode z zespolem Pantera
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Bo muszą coś wybrać, wybierają jednak głównie spośród starych numerów. Oba utwory były rzecz jasna grane, a We Got the Right jest nawet na albumie koncertowym. The Dark Ride taki zaszczyt nie spotkał. A starali się bardzo, żeby kawałek był epicki. To jest klocek mało ważny w ich dyskografii.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Dzosef pisze: wt sty 08, 2019 12:15 pm

Czyli Are You Metal to zajebisty sztos, bo grają go na koncertach? Vorgel ty chyba masz remont w domu i nie dość, że się nawąchałeś kleju, to jeszcze ekipie budowlanej podjebałeś królewskie w promocji po 2zł w żabce i piszesz na bombie. Innego wytłumaczenia nie widzę :D

Lista słabych numerów wg. Vorgela:
- Cry for Freedom (ostatnio w 1987)
- Save Us (1989)
- Metal Invaders (1986)
- Follow The Sign
- Victim of Fate
Każdy widać wypowiada się wedle własnych doświadczeń, klej, królewskie... ja bym na to nie wpadł ;)

Follow the Sign to rzeczywiście numer taki, że warto go tu wspominać. Oczywiście wszystkie te kawałki lubię, najmniej Save Us.
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Uuuu fajna riposta, taka z podstawówki, "CHYBA TY"

Moje doświadczenia są takie, że muzykę ocenia się przez pryzmat jej jakości, a nei daty wydania.

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Riposta jest taka jaki tekst, chciałem napisać, że to projekcja ale nie byłem pewien czy zajarzysz.

Jakość Dark Ride jest poniżej poziomu dobrego zespołu metalowego.
Awatar użytkownika
pucha
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: pucha »

Kurde chwilę mnie tu nie było a tu już widze co najmniej dwa solidne zjazdy po trefnych narkotykach :D

TDR to świetny numer, ale w obliczu całej płyty na której się znalazł, jakoś mnie nie rozłożył na łopatki - znacznie bardziej lubię "Salvation", "Sun Is Going Down" czy "Mirror Mirror". Kiedy "The Dark Ride" wychodził jarałem się premierą tego albumu, ale nigdy bym nie powiedział że mimo kapitalnego poziomu jakiś numer z tej płyty przebija "I Want Out" (urodziłem się jakieś 7-8 miesięcy przed premierą albumu na którym się pojawił). Dziwi mnie też ogrom zachwytów nad "Perfect Gentleman" który jest dla mnie raczej, fajnym bo fajnym, ale jednak średniakiem. Z tego okresu Helloween najbardziej lubię natomiast "Where the Rain Grows" i "Laudate Dominum" które w zestawieniu i tak się nie znalazły, tak samo jak w wielu ostatnich setlistach koncertowych zespołu :P

Tak czy inaczej, wszystkie w/w opinie pokazują że gusta są różne i bardzo niekiedy dziwaczne :D I w sumie nie dziwię się że w zestawieniu wciąż znajdują się takie numery jak "Phantoms of Death" (WTF?!?!?), wspomniany już "Perfect Gentleman" czy "March of Time", a brak jest "Keeper of the Seven Keys", "Cry for Freedom" czy właśnie "Where the Rain Grows". Z drugiej strony te rankingi potwierdzają że każdy w tej muzyce jest w stanie odnaleźć coś dla siebie.

Aaa i głos na "Perect Gentleman".
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Może gdybyś urodził się dekadę wcześniej to byś miał inne spojrzenie na niektóre utwory jak np. Phantoms of Death, dla mnie numer 1 na Walls. Helloween z Derisem z perspektywy czasu sprawdził się średnio. Dałem te płyty na listy z lat 90 tylko dlatego, iż wówczas jednak dużo ich słuchałem. Po latach już do nich nie wracam. Trzy pierwsze to naprawdę najlepsze co nagrali.
barsiarz
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: barsiarz »

I to jest @pucha dobre podsumowanie, które jednak w tematach survivorowych trzeba będzie kopiować wielokrotnie.
Na szczęście nie wszystkim się podoba to samo.
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

Nie rozumiem co ma rok urodzenia do patrzenia na utwory :D Wyjaśnisz?
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Awatar użytkownika
pucha
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: pucha »

blackmailer pisze: wt sty 08, 2019 12:44 pm Nie rozumiem co ma rok urodzenia do patrzenia na utwory :D Wyjaśnisz?
Nie no, już nie gadaj że nie ma :) Jakieś sentymenty zawsze są, jak przeżywałeś premierę danej płyty to w jakiś sposób zapada Ci to w pamięć i czujesz się z danym krążkiem związany - ja tak mam np. z "Brave New World", "Resurrection" czy właśnie "The Dark Ride" i pewnie z masą innych jeszcze płyt. Dla ludzi którzy jarali się tym analogicznie w latach 80-tych przeżycia są pewnie jeszcze mocniejsze, bo tamte lata miały specyficzny klimat, chociażby ze względu na trudną dostępność tytułów itd. Co oczywiście w żadnym wypadku nie dowodzi że ludzie z lat 80-tych nie pierdolą głupot i nie zakrzywiają rzeczywistości, aczkolwiek to cały czas połajanka na zasadzie mój gust jest fajniejszy niż Twój, bo jest mój a nie Twój :)

Co do Helloween, dla mnie najlepsza ich płyta ma 5 utworów i wyszła w 1985 roku, reszta się nawet do niej nie umywa, choć ma momenty. Ten to dopiero srogo popierdolony typ!
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Dziwne, że to muszę wyjaśniać. Sentyment. Helloween wypracowali sobie markę znakomitymi płytami w latach 80. Gdyby one były słabe, nie byłoby żadnych kolejnych rozdziałów, a już na pewno nie pisalibyśmy tutaj o nich jako o fenomenie na miarę survivora. I jeśli ktoś pamięta ich z tamtych czasów, to najbardziej lubi tamte płyty. Inna sprawa, że wielu młodszych też najbardziej lubi stare płyty, a będą toczyć boje o jakieś przeciętniackie Dark Ride. Trochę mnie to dziwi.
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Phantoms of Death to dla mnie ścisły top Helloween. Razem z I Want Out. I EPka i Keeper 1, to za to płyty bez słabego numeru. Genialne.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Jedni oceniają sentymenty, drudzy muzykę.
Vorgel pewnie woli Total Eclipse od Empire of the Clouds

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Total Eclipse mnie wkurza, bo burzy mi oryginalny porządek TNOTB. Ale oczywiście wolę słuchać tego utworu, niż nudnego kawałka, do którego nie mam przekonania.
ODPOWIEDZ