Iron Maiden Songs Cup 2019 - komentarze
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
- Saimon1995
- -#Moderator

Re: Iron Maiden Songs Cup 2019 - komentarze
No zdziwiłbym się, gdyby było inaczej. 
-
Deleted User 2259
Bardzo mocna ta czwórka, moj Maidenowy utwor wszech czasów ciagle w grze, tak wysoko jeszcze nigdy nie był, doceniony nareszcie, albo miał farta w losowaniu 
Ale jakie klasyki... ważne, że nie Run to the Hills i inne takie
To Tame był Twoim ulubionym utworem Iron Maiden zanim coverowali go DT?
Same kobyły, jak widać to warunek konieczny w takiej zabawie, nawet średnio długie utwory nie mają szans.
Jest jakieś mityczne uwielbienie dla długich utworów.
Obecność Siódmego Syna i To Tame jest jak dla mnie na wyrost. Maiden ma masę lepszych "średniodługich" kawałków niż te kolosy. Choćby Powerslave zjada je na śniadanie.
Jest jakieś mityczne uwielbienie dla długich utworów.
Obecność Siódmego Syna i To Tame jest jak dla mnie na wyrost. Maiden ma masę lepszych "średniodługich" kawałków niż te kolosy. Choćby Powerslave zjada je na śniadanie.
Ale poskładały się niekorzystne pary. Ja bym chętnie widział tutaj Where Eagles, Wasted Years albo Aces High (w przypadku klasyków) albo Be Quick (z trochę nowszych). Z "nowości" to jednak tylko te długie by mi tu pasowały Dance of Death i Book of Souls zasłużenie doszły daleko, gdyby któryś trafił do półfinału też byłoby spoko. A najchętniej to zobaczyłbym w półfinałach Strange World 
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
-
Deleted User 6661
A jaki byłby wasz wymarzony finał i mecz o 3. miejsce?
U mnie chyba tak:
F: Where Eagles... - Rime 1-0
III: Seventh... - Empire... 1-0
U mnie chyba tak:
F: Where Eagles... - Rime 1-0
III: Seventh... - Empire... 1-0
Dla mnie za mało Blazea przeszło drabinkę, zwłaszcza, że z grup wyszło całkiem dużo utworów z X Factor.
Mój finał to pewnie:
Sign - Revelations 1- 1
III: HBTN - Alexander 1 - 1
Mój finał to pewnie:
Sign - Revelations 1- 1
III: HBTN - Alexander 1 - 1
Ostatnio zmieniony czw lut 28, 2019 10:14 pm przez Geri666, łącznie zmieniany 1 raz.
Finał: Phantom Of The Opera (wersja z LAD) - Seventh Son Of A Seventh Son
III m.: Infinite Dreams - Rime Of The Ancient Mariner
III m.: Infinite Dreams - Rime Of The Ancient Mariner
- Frank Drebin
- -#Clansman

W moim przypadku, pierwsza czwórka byłaby taka:
1 miejsce:
Tame - SSoaSS 1-0 (zestawienie jak w naszym półfinale, ale inny wynik)
3 miejsce
Hallowed - 666 1-0
1 miejsce:
Tame - SSoaSS 1-0 (zestawienie jak w naszym półfinale, ale inny wynik)
3 miejsce
Hallowed - 666 1-0
FotD = TOP5 albumów Maiden
Finał: HBTN 1:0 Tears of a clown
III ROTAM 1:0 Dream of mirrors (choć zamiast DOM waham się między kilkoma innymi opcjami)
III ROTAM 1:0 Dream of mirrors (choć zamiast DOM waham się między kilkoma innymi opcjami)
NAJWIĘKSZY FAN DAWIDA PODSIADŁO NA SANATORIUM
Jeszcze pojedynki w fazie pucharowej które mnie zaskoczyły:
Wasted Years (Somewhere in Time) - Sea of Madness (Somewhere in Time) 12 - 2
Spodziewałem się, że skoro na forum jest kult SiT, to utwory rzadziej grane (albo pratycznie wcale) używtkownicy darzą większym sentymentem niż ograne WY
Ghost of the Navigator (Brave New World) - Wasted Years (Somewhere in Time) 7 - 8
To samo tutaj. Szanuję WY, ale myślałem, że forum generalnie lubi Navigatora.
When Two Worlds Collide (Virtual XI) - Wasting Love (Fear of the Dark) 9 - 3
Tu bardzo miłe zaskoczenie. Myślałem, że przy powszechnym hejcie na produkcję VXI, taka perełka nie ma szans z oklepanym Wasting Love. Fajnie, że ktoś docenił (wersje koncertowe z ery Blaze niszczą).
If Eternity Should Fail (The Book of Souls) - Revelations (Piece of Mind) 15 - 16
W zasadzie jedyna dogrywka w fazie pucharowej. Nie sądziłem, że IESF będzie toczyło równą walkę z takim klasykiem. Duży plus.
The Clansman (Virtual XI) - Sign of the Cross (The X Factor) 5 - 11
Bratobójczy pojedynek - oba utwory z trasy Legacy. Myślałem, że będzie bardziej wyrównany.
Children of the Damned (The Number of the Beast) - For the Greater Good of God (A Matter of Life and Death) 7 - 8
Wow. Nie sądziłęm że cokolwiek z AMOLAD wygra z klasykiem z NOTB.
Alexander the Great (Somewhere in Time) - The Book of Souls (The Book of Souls) 7 - 8
Wow x2!!!
Wasted Years (Somewhere in Time) - Sea of Madness (Somewhere in Time) 12 - 2
Spodziewałem się, że skoro na forum jest kult SiT, to utwory rzadziej grane (albo pratycznie wcale) używtkownicy darzą większym sentymentem niż ograne WY
Ghost of the Navigator (Brave New World) - Wasted Years (Somewhere in Time) 7 - 8
To samo tutaj. Szanuję WY, ale myślałem, że forum generalnie lubi Navigatora.
When Two Worlds Collide (Virtual XI) - Wasting Love (Fear of the Dark) 9 - 3
Tu bardzo miłe zaskoczenie. Myślałem, że przy powszechnym hejcie na produkcję VXI, taka perełka nie ma szans z oklepanym Wasting Love. Fajnie, że ktoś docenił (wersje koncertowe z ery Blaze niszczą).
If Eternity Should Fail (The Book of Souls) - Revelations (Piece of Mind) 15 - 16
W zasadzie jedyna dogrywka w fazie pucharowej. Nie sądziłem, że IESF będzie toczyło równą walkę z takim klasykiem. Duży plus.
The Clansman (Virtual XI) - Sign of the Cross (The X Factor) 5 - 11
Bratobójczy pojedynek - oba utwory z trasy Legacy. Myślałem, że będzie bardziej wyrównany.
Children of the Damned (The Number of the Beast) - For the Greater Good of God (A Matter of Life and Death) 7 - 8
Wow. Nie sądziłęm że cokolwiek z AMOLAD wygra z klasykiem z NOTB.
Alexander the Great (Somewhere in Time) - The Book of Souls (The Book of Souls) 7 - 8
Wow x2!!!
- Saimon1995
- -#Moderator

Finał: 7 Syn - Rime 1:0
3 miejsce: Hallowed - Trooper 1:0
3 miejsce: Hallowed - Trooper 1:0
Wymarzony finał:
Alexander - Hallowed 1:0
Na trzecim miejscu To Tame a Land, ale nie wiem z kim, pretendentów do czwartego miejsca jest naprawdę wielu
Fajny pomysł z tym głosowaniem na albumy - w ogóle mam wrażenie, że takie głosownie jest bardziej miarodajne niż survivorowe, bo (chyba) nikt nie liczy na bieżąco głosów i nie kieruje się głosami innych, tylko głosuje "zgodnie z sumieniem"
Poanalizowałem też chwilę całość rozgrywki, bo niektóre wyniki mnie mocno zaskoczyły:
1. Brak Murders in the Rue Morgue w fazie pucharowej. U mnie spokojnie TOP 20 utworów Maiden, jak nie TOP 10 nawet. Nie przeszedł fazy grupowej przegrywając z Transylvanią i Face in the Sand
ogromne zaskoczenie in minus.
2. Niedocenienie kawałków z The Final Frontier - nie weszły do fazy pucharowej:
- Mother of Mercy, przegrywając z Tailgunnerem (serio?
)
- Isle of Avalon, przegrywając z Dance of Death i Be Quick (akurat to jestem w stanie zrozumieć, ale wciąż szkoda tego świetnego utworu)
- Starblind, przegrywając z Childhood's End
3. Niepopularne są również oklepane do bólu kawałki na koncertach: Wrathchild i Can I Play with Madness przegrały z The Aftermath i Montsegur. 2 Minutes to Midnight niestety też nie weszło (uwielbiam ten kawałek), ale za przeciwników miało Paschendale i The Prophecy, więc w sumie mało zaskakujące.
4. Obecność w ćwierćfinałach 3 kawałków z czasu po Reunion - szczególnie The Book of Souls zrobiło bardzo nieprzyjemną niespodziankę wygrywając z najlepszym utworem Maiden - Alexandrem - już w 1/16
5. W 1/8 w sumie mało spodziewałbym się tylko For the Greater Good of God (ale tutaj ostatnia trasa mogła dużo pomóc) i Prisonera, ale to w sumie mocno niedoceniany utwór, więc fajnie, że tam się znalazł.
6. To Tame a Land w czwórce - za to takie zaskoczenia to lubię, może tak Maiden by go odświeżyło na koncertach, skoro z Ikarem się dało?
Alexander - Hallowed 1:0
Na trzecim miejscu To Tame a Land, ale nie wiem z kim, pretendentów do czwartego miejsca jest naprawdę wielu
Fajny pomysł z tym głosowaniem na albumy - w ogóle mam wrażenie, że takie głosownie jest bardziej miarodajne niż survivorowe, bo (chyba) nikt nie liczy na bieżąco głosów i nie kieruje się głosami innych, tylko głosuje "zgodnie z sumieniem"
Poanalizowałem też chwilę całość rozgrywki, bo niektóre wyniki mnie mocno zaskoczyły:
1. Brak Murders in the Rue Morgue w fazie pucharowej. U mnie spokojnie TOP 20 utworów Maiden, jak nie TOP 10 nawet. Nie przeszedł fazy grupowej przegrywając z Transylvanią i Face in the Sand
2. Niedocenienie kawałków z The Final Frontier - nie weszły do fazy pucharowej:
- Mother of Mercy, przegrywając z Tailgunnerem (serio?
- Isle of Avalon, przegrywając z Dance of Death i Be Quick (akurat to jestem w stanie zrozumieć, ale wciąż szkoda tego świetnego utworu)
- Starblind, przegrywając z Childhood's End
3. Niepopularne są również oklepane do bólu kawałki na koncertach: Wrathchild i Can I Play with Madness przegrały z The Aftermath i Montsegur. 2 Minutes to Midnight niestety też nie weszło (uwielbiam ten kawałek), ale za przeciwników miało Paschendale i The Prophecy, więc w sumie mało zaskakujące.
4. Obecność w ćwierćfinałach 3 kawałków z czasu po Reunion - szczególnie The Book of Souls zrobiło bardzo nieprzyjemną niespodziankę wygrywając z najlepszym utworem Maiden - Alexandrem - już w 1/16
5. W 1/8 w sumie mało spodziewałbym się tylko For the Greater Good of God (ale tutaj ostatnia trasa mogła dużo pomóc) i Prisonera, ale to w sumie mocno niedoceniany utwór, więc fajnie, że tam się znalazł.
6. To Tame a Land w czwórce - za to takie zaskoczenia to lubię, może tak Maiden by go odświeżyło na koncertach, skoro z Ikarem się dało?