Thrash Metal

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Adrian S.O.S.
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Re: Thrash Metal

Post autor: Adrian S.O.S. »

Felcio pisze: sob mar 09, 2019 3:18 pm
LukaSieka pisze: sob mar 09, 2019 2:22 pm Trevor Peres (Obituary): "Ostatnio dużo słucham drugiego materiału Morgoth. Ten zespół zrobił duży postęp od czasu Resurrection Absurd. Trey z Morbid Angel też ostatnio podesłał mi taśmę polskiego Vader. Ci kolesie są niesamowici. Nie jest to może najbardziej oryginalny band na świecie, ale mają to coś, i słychać na Morbid Reich ogromny potencjał. Nawet demo Necrolust nie zrobiło na mnie takiego wrażenia".

Pete Sandoval (Morbid Angel): "Jeśli mam być szczery to nie słucham ostatnio zbyt dużo death metalu. Wyjątkiem jest debiutancki longplay Nocturnus i demo polskiego Vader. Scott Burns z takim entuzjazmem wypowiadał się o zespole z Polski, że musiałem tego posłuchać Morbid Reich."
Jestem w stanie założyć się o stówę że Vorgel nie powstrzyma się i zaraz napisze, żeby wszystkich przelicytować, ze to wszystko nie prawda, ci muzycy nie wiedzą o czym piszą, bo on wie lepiej i dostali te kasety bezpośrednio od wytwórni Earache :D Nawet biorąc pod uwagę fakt że Vader rok po ukazaniu się Morbid Reich dopiero dostal propozycje od Earache i z tą wytwórnią nie mam wtedy w ogóle nic wspólnego :D
Vorgel na pewno wie ze już wtedy Earache mieli setki kaset Vader i rozsyłali je z myśla ze to jakaś inna wytwórni wyda ich kolejne materiały hehehe. Wytwórni Earache miałaby to wówczas z głowy :wink:

Vorgel pisze: sob mar 09, 2019 1:40 pm Nie ma oczywiście mowy, żeby Vader mieli jakikolwiek wpływ na zespoły, które grały zanim Vader powstało, albo w tym samym czasie.
No zanim Vader powstał to raczej ciężko było w ogóle komukolwiek znać ten zespół :D
Pewnie byli już tacy maniacy co znali Vader zanim ten powstał. Maniacy to maniacy.

Ogólnie wielki szacunek dla Piotrka za wytrwałość i determinacje w tym co robił. Woja Totalna to zarąbista ksiązka. Wiele się z niej można dowiedzieć ciekawych rzeczy ktorych w sumie jako fan nawet nie wiedziałem.
Awatar użytkownika
Adrian S.O.S.
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Adrian S.O.S. »

Zdan pisze: pt mar 08, 2019 4:51 pm
Vorgel pisze: pt mar 08, 2019 12:49 pm No i nie oszukujmy się, albumy Manilla Road zasługują na lepsze brzmienie niż to, które dostały. Crystal Logic to bardzo dobra płyta, słabo jednak nagrana, mimo iż wynajęli producenta i podpisali kontrakt z niewielką francuską wytwórnią. Ta zapewne nie miała środków by zrobić MR dobrą produkcję, przez co nie zainteresowały się nimi inne wytwórnie. Nie wiem na ile to Mark nie chciał się wybić, na ile nie dało się tego po prostu zrobić w tamtym czasie.
Pewnie, że tak ale Mark nie szukał nigdy komercyjnego poklasku tylko kogoś kto umożliwi mu zrealizowanie swojej wizji. Nie szukał dojść do wielkich wytwórni, nie nagrywał teledysków. Z płyty na płytę zmieniał podejście do grania, ewoluował. Robił to najlepiej jak umiał - to jest pewne ale z komercją po prostu nie było mu po drodze. Wiedział dobrze, że jego wizja nie przyciągnie go do mainstreamu.
Mark Shelton byl bardzo zadowolony z kontraktu z Black Dragon Records. Sam mówił ze nie interesuje się zadną dużą wytwórnią bo tam zespoły mają o wiele gorzej. Zaraz znajdują się ludzie którzy mówią co i jak lepiej zrobic żeby płyta się lepiej sprzedała. Mark robil to co sam uważał za słuszne i zrobił to najlepiej jak mógł moim zdaniem. Wkurzył się jedynie na Black Dragon Records po tym jak wbrew jego woli wydali projekt Circus Maximus pod nazwą Manilla Road.
Awatar użytkownika
widman
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: widman »

Czekam z niecierpliwością na ripostę :):)
Awatar użytkownika
Djuk_416
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Djuk_416 »

Vorgel pisze: pt mar 08, 2019 5:50 pmFlaming Metal Systems jest na CD i to nawet nie jako ostatni numer. Chyba tylko na winylu go nie ma.
Flaming Metal Systems był tylko dodany na reedycji płyty 17 lat po wydaniu Crystal Logic na winylu i cd
Awatar użytkownika
Djuk_416
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Adrian S.O.S. pisze: sob mar 09, 2019 3:43 pm
LukaSieka pisze: sob mar 09, 2019 2:22 pm Trevor Peres (Obituary): "Ostatnio dużo słucham drugiego materiału Morgoth. Ten zespół zrobił duży postęp od czasu Resurrection Absurd. Trey z Morbid Angel też ostatnio podesłał mi taśmę polskiego Vader. Ci kolesie są niesamowici. Nie jest to może najbardziej oryginalny band na świecie, ale mają to coś, i słychać na Morbid Reich ogromny potencjał. Nawet demo Necrolust nie zrobiło na mnie takiego wrażenia".

Pete Sandoval (Morbid Angel): "Jeśli mam być szczery to nie słucham ostatnio zbyt dużo death metalu. Wyjątkiem jest debiutancki longplay Nocturnus i demo polskiego Vader. Scott Burns z takim entuzjazmem wypowiadał się o zespole z Polski, że musiałem tego posłuchać Morbid Reich."
Jestem w stanie założyć się o stówę że Vorgel nie powstrzyma się i zaraz napisze, żeby wszystkich przelicytować, ze to wszystko nie prawda, ci muzycy nie wiedzą o czym piszą, bo on wie lepiej i dostali te kasety bezpośrednio od wytwórni Earache :D Nawet biorąc pod uwagę fakt że Vader rok po ukazaniu się Morbid Reich dopiero dostal propozycje od Earache i z tą wytwórnią nie mam wtedy w ogóle nic wspólnego :D
Vorgel na pewno wie ze już wtedy Earache mieli setki kaset Vader i rozsyłali je z myśla ze to jakaś inna wytwórni wyda ich kolejne materiały hehehe. Wytwórni Earache miałaby to wówczas z głowy :wink:

Vorgel pisze: sob mar 09, 2019 1:40 pm Nie ma oczywiście mowy, żeby Vader mieli jakikolwiek wpływ na zespoły, które grały zanim Vader powstało, albo w tym samym czasie.
No zanim Vader powstał to raczej ciężko było w ogóle komukolwiek znać ten zespół :D
Pewnie byli już tacy maniacy co znali Vader zanim ten powstał. Maniacy to maniacy.
Ja tez uważam ze byli tacy co znali Vader zanim Vader powstało. Pewnie doszły o tym słuchy Petera i to go zmobilizowało do założenia Vader :wink:
Awatar użytkownika
AncientMariner
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: AncientMariner »

Adrian S.O.S. pisze: sob mar 09, 2019 3:43 pm Vorgel na pewno wie ze już wtedy Earache mieli setki kaset Vader i rozsyłali je z myśla ze to jakaś inna wytwórni wyda ich kolejne materiały hehehe. Wytwórni Earache miałaby to wówczas z głowy :wink:
To stara zasada wytwórni płytowych :wink: Najpierw rozsyłają do innych wytwórni material jakiegoś zespołu a jak już w końcu nikt nie zechce tego wydać to w ostateczności wydadzą to sami :D
Awatar użytkownika
Felcio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Felcio »

AncientMariner pisze: sob mar 09, 2019 9:06 pm
Adrian S.O.S. pisze: sob mar 09, 2019 3:43 pm Vorgel na pewno wie ze już wtedy Earache mieli setki kaset Vader i rozsyłali je z myśla ze to jakaś inna wytwórni wyda ich kolejne materiały hehehe. Wytwórni Earache miałaby to wówczas z głowy :wink:
To stara zasada wytwórni płytowych :wink: Najpierw rozsyłają do innych wytwórni material jakiegoś zespołu a jak już w końcu nikt nie zechce tego wydać to w ostateczności wydadzą to sami :D
Jak się wezmie pod uwagę fakt że o naszym Vader bardzo dobrze wypowiadały się zespoły - Obituary, Autopsy, Cannibal Corpse, Immolation, Deicide, Incantation albo Dismember i wydawały je inne wytwórni niż Earache to na 100% tak było :D Ani Nuclear Blast, ani Metal Blade, ani Roadracer nie chcieli tego wydać to Earache byli zmuszeni do wydania Vader sami :)
Awatar użytkownika
AncientMariner
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: AncientMariner »

Vorgel pisze: sob mar 09, 2019 1:40 pm Nie ma oczywiście mowy, żeby Vader mieli jakikolwiek wpływ na zespoły, które grały zanim Vader powstało
Ja rozumiem żarty żartami ale jakim do cholery cudem Vader miał mieć jakikolwiek wpływ na zespoły, które grały zanim Vader powstało ?? Że na kogo niby zanim ten Vader powstało miał mieć wpływ? Na Black Sabbath ? Na Led Zeppelin? Czy jeszcze wcześniej ze 20 lat zanim Vader powstało ? Moze The Beatles albo Rolling Stones ?
Ja jestem prawie pewien ze całe to konto Vorgela zrobione jest dla prowokacji i ktoś ma niezły ubaw prowokując tyle osób takimi bezsensownymi tekstami i zaczepkami.
Awatar użytkownika
Djuk_416
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Vader zmienił polski metal chyba najbardziej ze wszystkich zespołów. I zrobili to zupełnie inaczej niż TSA, Kat czy Acid Drinkers. Tak jak ktoś powiedział to właśnie Vader pokazał ze polski zespól może być równie dobry, ciekawy jak najwięksi w death metalu. Morbid Reich jest jednym z najlepszych i najważniejszych dem nagranych w tym gatunku. Obok demówek Nihilist, Morbid Angel - Thy Kingdom Come i Death - Reign of Terror to najlepsze demo w moim prywatnym rankingu.
Vader i Kat to chyba najważniejsze zespoły metalowe w Polsce.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Vorgel »

Felcio pisze: sob mar 09, 2019 3:02 pm Morbid Reich Vadera jest chyba najważniejszą pozycją w ich dyskografii. To dzięki temu materiałowi cały świat dowiedział się o tym że jest coś takiego jak Polska, Olsztyn i Mazury.
Nieprawda! Żaden cały świat bo kaseta sprzedawała się WYŁĄCZNIE w Polsce. Świat usłyszał o Vader jak zobaczył ich w MTV.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

AncientMariner pisze: sob mar 09, 2019 10:07 pm
Vorgel pisze: sob mar 09, 2019 1:40 pm Nie ma oczywiście mowy, żeby Vader mieli jakikolwiek wpływ na zespoły, które grały zanim Vader powstało
Ja rozumiem żarty żartami ale jakim do cholery cudem Vader miał mieć jakikolwiek wpływ na zespoły, które grały zanim Vader powstało ?? Że na kogo niby zanim ten Vader powstało miał mieć wpływ? Na Black Sabbath ? Na Led Zeppelin? Czy jeszcze wcześniej ze 20 lat zanim Vader powstało ? Moze The Beatles albo Rolling Stones ?
Ja jestem prawie pewien ze całe to konto Vorgela zrobione jest dla prowokacji i ktoś ma niezły ubaw prowokując tyle osób takimi bezsensownymi tekstami i zaczepkami.
Po prostu zejdźcie na ziemię. Wpływ Vadera jest znikomy. A popularność załatwiła im wytwórnia Earache. Takie są fakty i 10 tysięcy sprzedanych kaset ze straganów w Polsce niczego nie zmienia.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Felcio pisze: sob mar 09, 2019 9:39 pm
Jak się wezmie pod uwagę fakt że o naszym Vader bardzo dobrze wypowiadały się zespoły - Obituary, Autopsy, Cannibal Corpse, Immolation, Deicide, Incantation albo Dismember i wydawały je inne wytwórni niż Earache to na 100% tak było :D Ani Nuclear Blast, ani Metal Blade, ani Roadracer nie chcieli tego wydać to Earache byli zmuszeni do wydania Vader sami :)
[/quote]

A dlaczego mieli się źle wypowiadać? Byli w tej samej wytwórni co Vader. Ponieważ Carnage reprezentowało w Polsce m.in. Earache jestem pewien, że to oni podrzucili demówki Vadera tym zespołom i załatwili później kontrakt. Nie ma żadnej światowej sprzedaży demówek Vadera, żadnej, nikt tego nigdzie poza Polską nie wydał.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Felcio pisze: sob mar 09, 2019 3:18 pm A ten dalej te swoje domysły pisze. Facet, przeczytaj sobie książkę 'Wojna Totalna' Vadera. Mariusz Kmiołek i Piotr "Peter" Wiwczarek pisali że nie nadążali w 1990 roku z wysyłaniem dema Morbid Reich za granice bo tyle dostawali listów z kasą na te taśmę i zwrotne znaczki. Dlatego musieli szybko zrobić dodatkowy nakład. Sam wysłałem kilkanaście tych taśma za granice zaraz po jej ukazaniu się do kolegów z którymi korespondowałem.
Kilkanaście wysłanych kaset robi wrażenie. Gdyby to demo było rzeczywiście takie fantastyczne to by zostało wydane w USA, albo choćby w Niemczech przez niezależną wytwórnię i sprzedawane tam, bez potrzeby wysyłania kaset z Polski. Ale nie było oczywiście, bo Vader to i tak zespół niszowy, a popularność w obrębie gatunku zapewniła im wytwórnia Eearache i Relativity wydająca za oceanem ich albumy. Bo tak się to robi w profesjonalnym świecie. Jak już pisałem, mnie nie interesuje zespół dla 50 osób w klubie będący kultowym. A te kasety są tego odpowiednikiem. 10 tysięcy kaset sprzedali w Polsce, ponieważ nikogo (poza kultową i symboliczną 50) nie obchodził Vader za granicami naszego kraju. Zmieniło się to dopiero w 1992 roku. I nawet później nikt nie wydał kultowej demówki nigdzie poza Polską. Jak to wytłumaczyć? A no tak, że nie ma żadnego komercyjnego światowego sukcesu demówki Vader. Sukces to był, jak Overkill sprzedali pół miliona egzemplarzy totalnego thrashu. To jest sukces, czy choćby te ćwierć miliona sprzedanego The End Complete Obituary.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

LukaSieka pisze: sob mar 09, 2019 2:22 pm
I nie widziałem nigdy w życiu demówek podziemnych metalowych zespołów na straganie obok Boys i Bayer Full. Wiem, że za moment napiszesz z przekory, że widziałeś taśmy Agathocles, Sadistic Intent albo Extreme Noise Terror na bazarze obok Papa Dance i Top One.
Widziałem Massacrę np, na straganie gdzie facet miał wielki magnetofon i puszczał z niego na full disco polo. Nieopodal leżały oczywiście też kasety z takimi nagraniami. Endless Pain Kreator też zdaje się kupiłem z takiego straganu. A wcześniej, kiedy handel odbywał się jeszcze przy ulicy, tam to już w ogóle wszystko koło wszystkiego leżało.:D

Przypomniała mi się przy okazji historia sklepu tego zabitego gitarzysty z Mayhem Euronymousa (?). Na początku miał tam sprzedawać prawdziwy black metal nie dla pozerów, ale szybko się zorientował, że to zysków nie przyniesie, więc musiał zrobić w sklepie sekcję dla pozerów i sprzedawać też pozerki black metal :D Sklep z tego co pamiętam dobrze nie prosperował, a po śmierci Euronygusa został zamknięty. Tyle o kultowości.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Aha, dzięki za wszystkie fragmenty wywiadów zrobionych co prawda na nasze krajowe potrzeby (lubimy być poklepywani po plecach, a to przez Trumpa, a to przez Morbid Angel :D), ale jednak wywiadów chwalących wiekopomne demo Vadera. Oczywiście o wpływie Vadera na granie tych wszystkich legend death metalu nie może być mowy, ale ładnie się wypowiedzieli. Sukcesu komercyjnego demo Vadera poza granicami naszego kraju też nie osiągnęło, ale to się nie liczy, bo liczy się kult :D
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

I jeszcze jedno. W tamtych czasach kaseta kosztowała 10 tysięcy zł, czyli obecna złotówka. Oczywiście mówię o tych kasetach pirackich, ale te nie-pirackie nie były dużo droższe, bowiem na straganie leżała tańsza konkurencja. Disco polowcy potrafili sprzedać milion egzemplarzy swojego badziewia, to Vader nie mogli sprzedać 10 tysięcy? Inne miejsce inny klimat. Gdyby to wydali w USA, to by nie sprzedali tysiąca.
Awatar użytkownika
Djuk_416
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Vorgel pisze: ndz mar 10, 2019 9:21 am
Po prostu zejdźcie na ziemię. Wpływ Vadera jest znikomy. A popularność załatwiła im wytwórnia Earache. Takie są fakty i 10 tysięcy sprzedanych kaset ze straganów w Polsce niczego nie zmienia.
Vorgel najwyraźniej nie słyszał jeszcze o czymś takim jak sprzedaż wysyłkowa :D
Vorgel pisze: ndz mar 10, 2019 9:23 am A dlaczego mieli się źle wypowiadać? Byli w tej samej wytwórni co Vader. Ponieważ Carnage reprezentowało w Polsce m.in. Earache jestem pewien, że to oni podrzucili demówki Vadera tym zespołom i załatwili później kontrakt.
W którym momencie Panie znawco Obituary, Deicide, Immolation, Cannibal Corpse były w tej samej wytwórni co Vader czyli Earache ? Pewnie też zanim Vader jeszcze powstało :D :D
Vader zanim powstało miało wpływ na te zespoły. Zwłaszcza na Rolling Stones :wink: Keith Richards o tym głosno nie mówi ale słychać na ich wczesnych płytach podobieństwa do Vader, zanim Vader powstało.
Ostatnio zmieniony ndz mar 10, 2019 11:23 am przez Djuk_416, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Djuk_416 pisze: ndz mar 10, 2019 11:10 am Vorgel najwyraźniej nie słyszał jeszcze o czymś takim jak sprzedaż wysyłkowa :D
Owszem, jest popularna w dobie internetu. W dawnych czasach była mniej popularna. Stworzyliście mit, którego za wszelką cenę chcecie bronić. A tego nie da się obronić. Zresztą Vader nie był żadnym wyjątkowym zespołem dla Earache, kontrakt nie był długotrwały, wydali jeden album w tej wytwórni. Żadnego "zaproszenia" na Florydę do studia Morrisound, jakie np mieli Napalm Death. Cóż, jednym się wiedzie bardziej innym mniej, Vader to najwyżej drugi szereg.
Djuk_416 pisze: ndz mar 10, 2019 11:10 am
W którym momencie Panie znawco Obituary, Deicide, Immolation, Cannibal Corpse były w tej samej wytwórni co Vader czyli Earache ? Pewnie też zanim Vader jeszcze powstało :D :D
Pisałem o Morbid Angel i paru innych, które wydawała ta wytwórnia, co to ma zresztą za znaczenie, kiedy wszyscy nagrywali u Burnsa więc znali się znakomicie?
Awatar użytkownika
Djuk_416
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Vorgel pisze: ndz mar 10, 2019 11:22 am Pisałem o Morbid Angel i paru innych, które wydawała ta wytwórnia, co to ma zresztą za znaczenie, kiedy wszyscy nagrywali u Burnsa więc znali się znakomicie?
No właśnie a Scott Burns maił na pewno te taśmę od Earache :D Tylko ze w 1990 roku Earache nie wydawało jeszcze Vader. Dopiero dwa lata później :D I czy Dismember znali Scott Burnsa znakomicie ? Nie sądzę.
Ostatnio zmieniony ndz mar 10, 2019 11:25 am przez Djuk_416, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Djuk_416 pisze: ndz mar 10, 2019 11:10 am
Vader zanim powstało miało wpływ na te zespoły. Zwłaszcza na Rolling Stones :wink:
No, to właśnie wynika z waszych wypowiedzi :D Vader i kultowe demówki Hellhammer miały wpływ na wszystko i wszystkich, są znane na całym świecie, wielbione i sprzedawane w milionach egzemplarzy :D Ale to, że mieli wpływ na Keitha Richardsa...w to jestem w stanie uwierzyć, przecież facet nie potrafi grać :D
ODPOWIEDZ