Nie wierzę, że album sprzedał się w takim nakładzie, zwłaszcza, że podawane są dane całkowicie rozbieżne. Źródła zachodniego też nikt nie podał, więc nie ma dla mnie tematu.
Thrash Metal
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Thrash Metal
Troll się najadł, tylko niech uważa, żeby się nie porzygał, bo będzie je...o zgnilizną.
Trollów to sobie szukaj wśród kolegów.
Vorgel znał wtedy wszystkich z tych wytwórni i zespołów. Z pierwszej ręki wie jak to było na prawdęDjuk_416 pisze: ↑ndz mar 10, 2019 1:44 pm To jest na serio jakis kabaret. Przedmówcy przedstawili kilka prawdziwych i rzeczowych informacji co i jak od Jarosława Szubrychta, Mariusza Kmiołka, Petera , ale Vorgel i tak za moment piszę że to jest mało wiarygodne![]()
Dziwie się że jeszcze Vorgel nie napisał że taśmy demo Necrolust (które nie miały żadnego wydawcy) w 1989 tez rozsyłała do nowojorskiego radio wytwórnia z Anglii Earache Records albo miały ją amerykańskie i skandynawskie zespoły które w 1989 roku u nas grałyAncientMariner pisze: ↑ndz mar 10, 2019 1:02 pm
"Necrolust spotkało się bardzo gorącym przyjęciem, szczególnie w Skandynawii i Stanach Zjednoczonych. Oczywiście w Polsce również. Decapitated Saints i The Wrath przez długi czas nie dały się wypchnąć z pierwszej dziesiątki Metal Top 20 Brankowskiego, wówczas śledzonej przez absolutnie wszystkich. Było to nie lada osiągnięciem również dlatego, że w zestawieniu tym rzadko gościły grupy dysponujące wyłącznie nagraniami demo."
"Jakoś latem 1989 dostałem list od Rossa Dolana z Immolation, w którym pisał, że nasz utwór był emitowany już kilka razy w nowojorskim radio".![]()
![]()
A w 1989 to mnóstwo przecież zespołów z Usa i Skandynawii u nas grało
Padła tutaj ciekawa liczba, 20 tysięcy sprzedanych kaset w Polsce i 10 tysięcy zagranicą, łącznie 30 tysięcy sprzedanych kaset z demo. Sami wyciągnijcie wnioski z tego, bo chyba lekko oderwaliście się od rzeczywistości 
- AncientMariner
- -#Clansman

Tak pisali w książce Wojna Totalna o Vaderze - Jarosław Szubrycht, Mariusz Kmiołek i Piotr Peter Wiwczarek.
A Vorgel sugeruje się nagle Wikipedią którą dwa tygodnie temu uznał za niewiarygodną. To tez jest ciekawe.AncientMariner pisze: ↑ndz mar 10, 2019 2:31 pmTak pisali w książce Wojna Totalna o Vaderze - Jarosław Szubrycht, Mariusz Kmiołek i Piotr Peter Wiwczarek.
- Adrian S.O.S.
- -#Rainmaker

Wiarygodne źródło jest wiarygodne dla Vorgela wtedy jak jemu akurat pasuje.Felcio pisze: ↑ndz mar 10, 2019 2:36 pmA Vorgel sugeruje się nagle Wikipedią którą dwa tygodnie temu uznał za niewiarygodną. To tez jest ciekawe.AncientMariner pisze: ↑ndz mar 10, 2019 2:31 pmTak pisali w książce Wojna Totalna o Vaderze - Jarosław Szubrycht, Mariusz Kmiołek i Piotr Peter Wiwczarek.
-
Zakkahletz
- -#Rainmaker

A nie może/mogła być jednym i drugim?Vorgel pisze: ↑ndz mar 10, 2019 1:48 pmMTV nie jest żadnym źródłem, to była jedna wielka tablica promocyjna dla zespołów. Wywiad z Wiwczarkiem http://www.vader.pl/wyw3.html I co innego mówiOczywiście dajmy margines błędu, ale z tysięcy nie róbmy dziesiątków tysięcy.
Poza tym, jak (i po co) teraz, prawie 30 lat po tamtych czasach, rozstrzygnąć rząd wielkości sprzedaży, jeśli nie chce się brać pod uwagę słów nawet tych osób, które wtedy siedziały W SAMYM ŚRODKU tej sprawy?
Nie jesteśmy w stanie ustalić w jakim nakładzie sprzedało się to demo, zresztą bardzo dobrze w tamtym czasie promowane jak na demo, ale nakład 30 tysięcy wykluczam ze względów technicznych, to nie było w końcu Earache, gdzie mogli tłuc takie nakłady na bądź co bądź nośniku analogowym. Pewnie prawda leży gdzieś po środku, ale 10 tysięcy to wydaje mi się maks, tyle też podaje Wiki i Metal Archives, a sami zainteresowani też pewnie nie pamiętają dokładnie ile tego było, bo to szło w tysiące i w pewnym momencie mogli stracić rachubę. Normalne nakłady takich podziemnych kapel to było maks 1000 egzemplarzy, np Acrimony mieli taki nakład tej ich pierwszej i chyba ostatniej kasety. Wiarygodnym natomiast jest, że pierwszy nakład dema Vader to było 4000, tutaj Peter wydaje się precyzyjny, dopiero później nie jest pewien ile dokładnie, ale USA liczy w setkach, nie w tysiącach.
PS. Peter w tym wywiadzie powiedział też, że nawet jak na materiał demo nie miało to dobrej produkcji, co oczywiście jest prawdą. Ot taki fenomen dobrze wypromowany i sprzedany w ilości większej niż inne polskie demówki metalowe.
PS. Peter w tym wywiadzie powiedział też, że nawet jak na materiał demo nie miało to dobrej produkcji, co oczywiście jest prawdą. Ot taki fenomen dobrze wypromowany i sprzedany w ilości większej niż inne polskie demówki metalowe.
- AncientMariner
- -#Clansman

W wywiadzie podkreśla że sam nie wie ile dem się sprzedało i mówi, ze tym zajmuje się Mariusz. A Mariusz Kmiołek pisał, że faktycznie tych dem poszło dużo więcej.
No nie, zaczęliśmy od 10 tys. Egzemplarzy a skończyliśmy na 30 tysiącach. Może niedługo dobije do miliona. Znam sie na nagrywaniu (pracowałem jako realizator techniczny w radio) i na fonografii. Wiem co jest możliwe, a co nie. Nie przeczę ze to demo się dobrze sprzedało, ale nie w nakładzie 30 tysięcy, w tym 10 tysięcy zagranicą.
W Vorgelu podoba mi się najbardziej to że sam wyłożył się już nie raz na różnych tematach które opierał na swoich czystych domysłach (z tego co pamiętam to tylko raz się przyznał do błędu w temacie o zespole Voivod), a sam później oczekuje tylko i wyłącznie sprawdzonych, potwierdzonych źródeł. I nawet po przedstawieniu wywiadów z samymi muzykami potrafi napisać, ze to nieprawda i on wie lepiej od samych muzyków co oni sami i kiedy robili 
- Adrian S.O.S.
- -#Rainmaker

tak jak tutaj Vorgel tutaj był PEWIEN swego a poniżej Mariusz Kmiołek sam przyznaje ze do współpracy Carnage doszło po podpisaniu kontraktu z Vader dopiero 1992 roku
Czyli pewnie wytwórnia z Anglii Earache dwa lata przed podpisaniem kontraktu z Vader rozsyłała ich kasety po świecie do rożnych muzyków i producentów (jak Scott Burns)AncientMariner pisze: ↑ndz mar 10, 2019 1:02 pm założyli własną wytwórnie Carnage Records, która nawet w 1992 roku dostała od angielskiego Earache Records propozycję współpracy z możliwością dystrybucji wydawnictw poza granicami naszego kraju, chwilę po tym jak Vader podpisał z nimi umowę i wydał swój pierwszy longplay."
Czyli cztery lata przed pojawieniem się Dark Age w MTV bo Dark Age zrobili para finów w 1993 roku. Na pewno Ross Dolan był jedynym nowojorczykiem który słyszał te audycje z Nowego Jorku. Jestem pewien, ze tak byłoAncientMariner pisze: ↑ndz mar 10, 2019 1:02 pm "Jakoś latem 1989 dostałem list od Rossa Dolana z Immolation, w którym pisał, że nasz utwór był emitowany już kilka razy w nowojorskim radio".
Przyznałem się do błędu odnośnie tego, że kontrakt z Noise faktycznie goście z Celtic Frost pomagali im załatwić, natomiast świadczy to o tym, iż ja się do błędu jestem skory przyznać, a wy nie. Nigdzie nie dowiedziono, że Voivod nagrywając swoje dwie pierwsze płyty inspirowali się Hellhammer i Celtic Frost, ani temu, że Voivod specjalnie zaprosili Celtic Frost, a nie jedynie Destruction, a Celtic Frost wyszło przy okazji, bo Noise sfinansowała wyjazd.Djuk_416 pisze: ↑pn mar 11, 2019 11:05 am W Vorgelu podoba mi się najbardziej to że sam wyłożył się już nie raz na różnych tematach które opierał na swoich czystych domysłach (z tego co pamiętam to tylko raz się przyznał do błędu w temacie o zespole Voivod), a sam później oczekuje tylko i wyłącznie sprawdzonych, potwierdzonych źródeł. I nawet po przedstawieniu wywiadów z samymi muzykami potrafi napisać, ze to nieprawda i on wie lepiej od samych muzyków co oni sami i kiedy robili![]()
Vorgel zaraz napisze ze to nieprawda i jest pewien że wokalista Immolation oszukał w liście Petera i tak na prawde to w ogóle nie miał radio w domu.Adrian S.O.S. pisze: ↑pn mar 11, 2019 11:21 amCzyli cztery lata przed pojawieniem się Dark Age w MTV bo Dark Age zrobili para finów w 1993 roku. Na pewno Ross Dolan był jedynym nowojorczykiem który słyszał te audycje z Nowego Jorku. Jestem pewien, ze tak byłoAncientMariner pisze: ↑ndz mar 10, 2019 1:02 pm "Jakoś latem 1989 dostałem list od Rossa Dolana z Immolation, w którym pisał, że nasz utwór był emitowany już kilka razy w nowojorskim radio".![]()
A co do wytwórni to jasne. Oni zawsze tak robili ze dwa lata przed podpisaniem kontaktu z daną grupą i ich promowali na świecie zawczasu
Nie wytwórnia z Anglii wysyła, przecież pisałem wyraźnie, że mogło być tak, iż zespół koncertujący gdzieś na kontynencie, mający kontrakt z Earache dostał te demówki i je zawiózł do USA, gdzie się podzielił z innymi muzykami, niekoniecznie z tej samej stajni ale nagrywającymi w Morrisound (tak mogło się to dostać do Obituary, którzy mieli kontrakt z Roadrunner ale nagrywali w Morrisound jak wiele zespołów z Earache). Nawiasem mówiąc, Burns sam zapraszał do siebie zespoły, a bywało że leciał do Brazylii wyprodukować płytę Sepultury. Jakoś Vader nim nie wstrząsnęło.Adrian S.O.S. pisze: ↑pn mar 11, 2019 11:21 am
Czyli pewnie wytwórnia z Anglii Earache dwa lata przed podpisaniem kontraktu z Vader rozsyłała ich kasety po świecie do rożnych muzyków i producentów (jak Scott Burns)Pewnie wytwórnie zawsze tak robią ze na lata przed podpisaniem umów z zespołem najpierw rozsyłają ich taśmy demo po świecie
No i co z tego, wiesz ile jest rozgłośni w Nowym Jorku? I co to dało? Podbili rynek amerykański? Przecież cały czas o to mi chodzi. Gdzie wydanie dema w USA na CD albo choćby na winylu (to był wciąż najpopularniejszy nośnik muzyki w USA w 1990 roku)? Absolutnie niszowa, marginalna sprawa, z której zrobiliście coś epickiego jakby co najmniej objawienie jakieś czy cośAdrian S.O.S. pisze: ↑pn mar 11, 2019 11:21 am Czyli cztery lata przed pojawieniem się Dark Age w MTV bo Dark Age zrobili para finów w 1993 roku. Na pewno Ross Dolan był jedynym nowojorczykiem który słyszał te audycje z Nowego Jorku. Jestem pewien, ze tak było![]()
Vader to nie Europe albo Def Leppard żeby zależało im na jak Ty mówisz "podbiciu rynku amerykańskiego". Vader dopiął swego własna cieżką pracą. Do tego szacunek za to, ze nigdy nie poszli na żadne kompromisy, nie oglądali się na żadne mody itd. Nie dorobili się takiego uznania i statusu na świecie bo wyręczyła ich wytwórnia. Ja tez uważam jak przedmówcy ze to jest na prawde godne wielkiego podziwu że zespól bez wytwórni i kontraktu płytowego, nie nagrywający przebojów do radio jest znany w Singapurze, Chile, Brazylii, Malcie albo Sri Lance. Dotrzeć do takich miejsc na przełomie lat 80 i 90 wcale nie było tak łatwo kiedy się nie miało przeboju w stylu The Final Countdown puszczanego wszędzie o każdej porze.
Jeżeli chodzi o wytwórnie to w muzyce metalowej jeszcze nie jest najgorzej, ale popularniejsze gatunki mają już trochę pod górkę. Ktoś już tutaj wspomniał że nagle pojawia się zewsząd masa ludzi którzy wiedzą lepiej od muzyków jaką muzykę mają grać jak mają wygadac, a to wszystko tylko po to , żeby wytwórnia mogla zarobić pieniądze. im się lepiej coś sprzedaje tym dla wykonawców bardziej przejeb... Oczywiście nie mówię tu o tych którzy już sie dorobili swego czasu. Chociaż nie raz się słyszało że i tymi "największymi" wykonawcami sterowano.
Jeżeli chodzi o wytwórnie to w muzyce metalowej jeszcze nie jest najgorzej, ale popularniejsze gatunki mają już trochę pod górkę. Ktoś już tutaj wspomniał że nagle pojawia się zewsząd masa ludzi którzy wiedzą lepiej od muzyków jaką muzykę mają grać jak mają wygadac, a to wszystko tylko po to , żeby wytwórnia mogla zarobić pieniądze. im się lepiej coś sprzedaje tym dla wykonawców bardziej przejeb... Oczywiście nie mówię tu o tych którzy już sie dorobili swego czasu. Chociaż nie raz się słyszało że i tymi "największymi" wykonawcami sterowano.
Def Leppard to jest coś zupełnie z innej bajki, ja piszę o popularności na miarę Obituary. Vader oczywiście coś osiągnęli, ale nie tym demem tylko właśnie ciężką pracą i płytami, dobrze wyprodukowanymi i nagranymi (według obecnych słabych standardów). Tylko, że kariera zachodnia Vader zaczęła się w 1992 roku, taka jest prawda, a sukcesy komercyjne przyszły jeszcze później. Vader długie lata budował markę i dlatego jest uznanym na rynku muzycznym zespołem. Nie zatrzymał się na demówkach i byciu kultowym. I to jest ta różnica między nimi, a wieloma, którzy uważają, iż ciężka praca to bezsens, studio nagraniowe bezsens. Co to za komercja w ogóle. To jest totalnie antykulturowe podejście.