kupione/pożyczone/zamienione/ukradzione

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Re: kupione/pożyczone/zamienione/ukradzione

Post autor: Vorgel »

pz pisze: ndz sie 04, 2019 4:50 pm Ta "wyprzedaż" w MM jest już od dawna. Pisałem nawet o niej w tym temacie. U mnie z ciekawych rzeczy ostatnio zalegały Slayery i Kreatory.
Wyprzedaże są od dawna, ale uzupełniają tytuły które są potanione.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Zdan »

Vorgel pisze: ndz sie 04, 2019 4:54 pm
Zdan pisze: ndz sie 04, 2019 4:43 pm
Vorgel pisze: ndz sie 04, 2019 4:42 pm Wczoraj w Katosach w MM w końcu w dobrej cenie Tarkus (2 CD deluxe edition) i Weather Report Heavy Weather (cena niższa niż na naklejce).
Słyszałem tego Tarkusa w wersji deluxe ale remaster mi się nie podobał więc nie wziąłem.
Tam są 2 płyty, pierwsza to w ogóle nie jest remaster, co jest fajną ciekawostką. A druga to jest remix Wilsona i mam go prawdę mówiąc w d...
O ten remix mi chodziło oczywiście. Nie będę za to płacił kasy.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Wiesz, ten zestaw jest w cenie jednej płyty i ja to tak traktuję. Chociaż za pojedyncze CD jeśli gdzieś trafisz, będziesz musiał dać więcej.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Vorgel pisze: ndz sie 04, 2019 5:00 pm Wiesz, ten zestaw jest w cenie jednej płyty i ja to tak traktuję. Chociaż za pojedyncze CD jeśli gdzieś trafisz, będziesz musiał dać więcej.
W tym przypadku na pewno dam więcej bo interesuje mnie bardzo pierwsze bicie japońskie. Słyszałem je i brzmi świetnie.
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Vorgel pisze: ndz sie 04, 2019 4:55 pm
pz pisze: ndz sie 04, 2019 4:50 pm Ta "wyprzedaż" w MM jest już od dawna. Pisałem nawet o niej w tym temacie. U mnie z ciekawych rzeczy ostatnio zalegały Slayery i Kreatory.
Wyprzedaże są od dawna, ale uzupełniają tytuły które są potanione.
Ale np. Weather Report jest od dłuższego czasu. W czerwcu je widziałem. A że wyprzedaż trwa i dorzucają, to bardzo dobrze, bo już kilka płyt udało mi się kupić w dobrej lub akceptowalnej cenie.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

pz pisze: ndz sie 04, 2019 5:08 pm
Ale np. Weather Report jest od dłuższego czasu. W czerwcu je widziałem. A że wyprzedaż trwa i dorzucają, to bardzo dobrze, bo już kilka płyt udało mi się kupić w dobrej lub akceptowalnej cenie.
Ale podwójne CD ELP były dużo droższe. Jeszcze nie tak dawno temu widziałem je po 6 dych, czy nawet więcej. Obecnie kosztują mniej niż połowę z tego.
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

To przejdę się w poniedziałek lub wtorek do mojego MM i zobaczę czy zmienili zawartość koszy :)

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Jeszcze Motorheady były tanio. Też w tej samej cenie, Bomber jakaś wypasiona wersja.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Co mi przypomina, że muszę uzupełnić moją kolekcję japońskich edycji Motorheadów.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Japońskiej wersji Tarkusa nie polecam. Najbardziej uwalona dynamika z wszystkich wydań. Wydanie, które kupiłem ma najlepszą dynamikę z wszystkich dostępnych (za wyjątkiem miksu 5.1). Średnia DR 12, japończyk DR 7.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Vorgel pisze: ndz sie 04, 2019 6:06 pm Japońskiej wersji Tarkusa nie polecam. Najbardziej uwalona dynamika z wszystkich wydań. Wydanie, które kupiłem ma najlepszą dynamikę z wszystkich dostępnych (za wyjątkiem miksu 5.1). Średnia DR 12, japończyk DR 7.
Ciekawostka. Może to mój sprzęt ale japoniec brzmiał sensownie. Inna rzecz, że Tarkus nie jest pierwszy na mojej liście.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Ale ELP nie mieli też najlepszego brzmienia. Wszystko było robione pod Emersona, dużo jest więc góry, a za mało basu. Słychać to szczególnie mocno na Brain Salad Surgery. Możliwe, że to był jedyny sposób na wyeksponowanie eksperymentów Emersona. Emerson korzystał wtedy z różnych nowinek technicznych i testował nowe syntezatory. W każdym razie klimat tej muzyki jest niesamowity po dziś dzień.

PS. Nie wiem jak to możliwe, ale pierwsze wydanie CD Tarkusa z 1987 ma gorszą dynamikę niż wydanie z 1993, które wzięli do zestawu deluxe.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Ah! Widzę gdzie problem - ja słuchałem japońskiego wydania z 1989 roku i to brzmiało absolutnie w porządku.
Awatar użytkownika
Metalophil
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Metalophil »

Heavy Load - Metal Conquest CD za 45 zł. Polecam sklep Mega Disc w Warszawie i na megadisc.pl. Mają cała dyskografie HL w takiej cenie. Mają też mnóstwo tłoczonych bootlegow CD i winylowych, m.in. Maiden, Priest, Sabbath. Poszedłem tam i poczułem się prawie jak w płytowym raju ;)
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Metalophil pisze: czw sie 08, 2019 4:32 pm Heavy Load - Metal Conquest CD za 45 zł. Polecam sklep Mega Disc w Warszawie i na megadisc.pl. Mają cała dyskografie HL w takiej cenie. Mają też mnóstwo tłoczonych bootlegow CD i winylowych, m.in. Maiden, Priest, Sabbath. Poszedłem tam i poczułem się prawie jak w płytowym raju ;)
Fajnie, że wziąłeś ten Metal Conquest ale ja bym tego nie brał bo to bootleg jeśli mówimy o wersji Heavy Sounds. To nigdy nie wyszło na CD a oficjalne re-edycje wydaje No Remorse Records.
Awatar użytkownika
Metalophil
-#Moonchild
-#Moonchild

Zdan pisze: czw sie 08, 2019 4:44 pm
Metalophil pisze: czw sie 08, 2019 4:32 pm Heavy Load - Metal Conquest CD za 45 zł. Polecam sklep Mega Disc w Warszawie i na megadisc.pl. Mają cała dyskografie HL w takiej cenie. Mają też mnóstwo tłoczonych bootlegow CD i winylowych, m.in. Maiden, Priest, Sabbath. Poszedłem tam i poczułem się prawie jak w płytowym raju ;)
Fajnie, że wziąłeś ten Metal Conquest ale ja bym tego nie brał bo to bootleg jeśli mówimy o wersji Heavy Sounds. To nigdy nie wyszło na CD a oficjalne re-edycje wydaje No Remorse Records.
Jestem prostym człowiekiem. Widzę Heavy Load to kupuję ;) A tak na serio: "na bezrybiu i rak ryba" ;)
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Metalophil pisze: czw sie 08, 2019 7:04 pm
Jestem prostym człowiekiem. Widzę Heavy Load to kupuję ;) A tak na serio: "na bezrybiu i rak ryba" ;)
A nie warto poczekać i po prostu kupić legalną re-edycję. Pytam poważnie ;)
Awatar użytkownika
Metalophil
-#Moonchild
-#Moonchild

Zdan pisze: pt sie 09, 2019 2:53 am
Metalophil pisze: czw sie 08, 2019 7:04 pm

A nie warto poczekać i po prostu kupić legalną re-edycję. Pytam poważnie ;)
Szczerze mówiąc, to w ogóle się nad tym nie zastanawiałem. Ledwo znalazłem czas żeby zajść do tego sklepiku. Zobaczyłem, kupiłem. Nie bardzo mam czas analizować wszystkie wydania płyt każdego zespołu, nawet tak niszowego (choć, owszem, kultowego) jak Heavy Load :P Nawet nie wiedziałem że ta EP-ka ma mieć reedycję, bo że ze dwie poprzednie płyty zostały ponownie wydane to dowiedziałem się dopiero zainspirowany Twoim wpisem.
A z tą legalnością to ciekawa sprawa, bo wychodziło by na to, że tam z połowa asortymentu jest nielegalna - np. leży 20 sztuk "The Soundhouse Tapes" na CD po 45 zł :D Nie wspominając o jakichś dziwnych wydaniach wczesnych albumów ACDC itp. Czyli, krótko mówiąc, recydywa w biały dzień ;)
Awatar użytkownika
Michał
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Michał »

Dawid Podsiadło - Comfort And Happiness
Dawid Podsiadło - Małomiasteczkowy
Kat - Oddech Wymarłych Światów
Kat - Bastard
Kat - 38 Minutes of Life
Kat - Metal And Hell
Kat - Rarites
Sex Pistols - Never Mind The Bollocks
Hunter - Teli
Black Sabbath - The End

plus bilet na Huntera i Behemotha
NAJWIĘKSZY FAN DAWIDA PODSIADŁO NA SANATORIUM

Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Z ciekawszych rarytasów:

Whiplash - Power And Pain

Wydanie Price Killers z 1990 roku - pierwsze wydanie CD i do dziś najlepiej brzmiące. W dobrej cenie i stanie praktycznie mint :)
ODPOWIEDZ