Powerslave
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Re: Powerslave
No nie wiem, patrząc po glosach w survivorze :v
-
UptheIronsWro
- -#Trooper

Pięć ulubionych utworów
1.Rime of the Anciner Mariner
2.Aces High
3.Powerslave
4.The Duellists
5.Two Minutes to Midnight
1.Rime of the Anciner Mariner
2.Aces High
3.Powerslave
4.The Duellists
5.Two Minutes to Midnight
-
Zakkahletz
- -#Rainmaker

4 figurki Eda tutaj sprzedają, IMO ta jest najfajniejsza:
https://super7store.com/collections/iro ... ion-figure
https://super7store.com/collections/iro ... ion-figure
Kurczę jak mi ostatnio zaczęła podchodzić ta płyta. zrobiłem sobie risercz po własnych wypowiedziach i jakoś nigdy specjalnie się pozytywnie nie wypowiadałem o niej, ot kolejna porządna robota, ale nic rewelacyjnego. I może rzeczywiście jakby się nad tym zastanowić, to dwa pierwsze poprzez częstotliwość grania ich na koncertach trochę mi się przejadły, środek jest poprawny, ale dupy nie urywa no i dwie bomby na koniec, z czego dzisiaj wyżej stawiam tytułowy od Rime. Ale mimo wszystko czuć tutaj pewną spójność, i to że zespół jest ograny i chyba w szczytowej formie. Uwielbiam dwie kolejne płyty i pewnie są lepsze od tej, ale dzisiaj mam wrażenie, że zespół jako całość nigdy nie był w lepszej formie niż tutaj. No i solóweczki w Powerslave to jest naprawdę perfekcja duetu Murray-Smith. a jeszcze jak słucham tego w wersji remaster 2015, gdzie lepiej słychać bas i perkusję, to tylko potwierdza moje wrażenia o perfekcji.
-
SebastianArcheo
- -#Ancient mariner

Najpiękniejszy jest kontrapunkt gitary basowej w/w solówce Dave'a. Harris nie nagrał nic bardziej zachwycającego. :-)
Zawsze przy tym mam przed oczami fragment Behind The Iron Curtain, gdy jadą autokarem przez Łódź i dalej przez szary PRL-owski krajobraz. Właśnie ten moment Powerslave wówczas brzmi w podkładzie.SebastianArcheo pisze: ↑śr lis 28, 2018 10:52 am Najpiękniejszy jest kontrapunkt gitary basowej w/w solówce Dave'a. Harris nie nagrał nic bardziej zachwycającego. :-)
A co do "bardziej zachwycającego" - rzekłbym, w moim prywatnym rankingu, ten sam patent zastosowany przy solo Adriana w Strangerze. Chociaż nie, oba są wspaniałe
M.
Miałem też pisać o Strangerze. Jeszcze w Revelations, nie podczas solówki, ale coś ok 2:13
Co do Powerslave to dwie bomby na start, potem najsłabszy instrumental Maiden. Flash of the Blade i The Duelists ciężko oceniać, bo tak naprawdę to świetne utwory, ale są między AH, 2 Minutes i kolejnymi dwiema bombami - jeszcze większymi niż pierwsze. Czasami kolejność na płycie potrafi trochę zaburzyć odbiór danego utworu. No i to, że nie były grane na żywo. Tak czy tak zarówno Flash jak i Duelist mają świetne momenty.
Powerslave to dobry album, ale najsłabszy z lat 80(z Brucem) jak dla mnie.
Co do Powerslave to dwie bomby na start, potem najsłabszy instrumental Maiden. Flash of the Blade i The Duelists ciężko oceniać, bo tak naprawdę to świetne utwory, ale są między AH, 2 Minutes i kolejnymi dwiema bombami - jeszcze większymi niż pierwsze. Czasami kolejność na płycie potrafi trochę zaburzyć odbiór danego utworu. No i to, że nie były grane na żywo. Tak czy tak zarówno Flash jak i Duelist mają świetne momenty.
Powerslave to dobry album, ale najsłabszy z lat 80(z Brucem) jak dla mnie.
Lubię to jej specyficzne, "suche" brzmienie. Wcześniej brzmieli jakby pełniej, tutaj jest dość oszczędnie, ale też pasuje. Ten cały "egipski" klimat, otoczka, uwielbiam tą płytę i jak do niej wracam, to zawsze słucham od A do Z. Ciężko wybierać coś naj w latach 80 bo zarówno początek kariery, środek i koniec mieli wyborny.
Mam tak samo, płyta jest za bardzo podobna do poprzedniej. Gdyby nie Rime z mówioną wstawką, nie byłoby na niej żadnego postępu, a przecież to były jeszcze lata 80 kiedy mieli dużo pomysłów.
-
Deleted User 2259
W argentyńskim Jedbangers jest artykuł poświęcony 35 leciu Powerslave.
A trasę rozpoczęli 9 sierpnia w Polsce. Jako pierwsi usłyszeliśmy nowy materiał.
8. Losfer Words (Big 'Orra)
7. Aces High
6. The Duellists
5. Flash of the Blade
4. 2 Minutes to Midnight
3. Rime of the Ancient Mariner
2. Back in the Village
1. Powerslave
7. Aces High
6. The Duellists
5. Flash of the Blade
4. 2 Minutes to Midnight
3. Rime of the Ancient Mariner
2. Back in the Village
1. Powerslave
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Tak nisko Aces?
- Saimon1995
- -#Moderator

Jakbym miał robić ranking utworów, to wyglądałby on następująco:
1. Rime of the Ancient Mariner
2. Powerslave
3. Aces High
4. Flash of the Blade
5. 2 Minutes to Midnight
6. Back in the Village
7. Losfer Words (Big 'Orra)
8. The Duellists
2. Powerslave
3. Aces High
4. Flash of the Blade
5. 2 Minutes to Midnight
6. Back in the Village
7. Losfer Words (Big 'Orra)
8. The Duellists
2. Powerslave
3.The Duellists
4.Aces High
5.Flash of the Blade
6.Back in the Village
7. 2 Minutes to Midnight
2. Powerslave
3.The Duellists
4.Aces High
5.Flash of the Blade
6.Back in the Village
7. 2 Minutes to Midnight
Clan Of Xymox 7.02 ; E.Clapton 29.04 ; Hellhaim,Orgasmatron 16.05 ;Metallica 19.05 ;Savatage + 11.08 ;Deep Purple 8.10 ; Acid Drinkers 12.12
1.Rime of the Ancient Mariner
2.Aces High
3.Powerslave
---------------------
4.Flash of the Blade
5.The Duellists
6.2MTM
7.Losfer Words
8.Back in the Village
2.Aces High
3.Powerslave
---------------------
4.Flash of the Blade
5.The Duellists
6.2MTM
7.Losfer Words
8.Back in the Village
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
1. Rime
2. Powerslave
3. Aces
4. 2 Minutes
5/6. Duellists/Flash
i tutaj płyta mogłaby się kończyć, Back in The Village i Losfer Words to raczej słabe wypełniacze.
2. Powerslave
3. Aces
4. 2 Minutes
5/6. Duellists/Flash
i tutaj płyta mogłaby się kończyć, Back in The Village i Losfer Words to raczej słabe wypełniacze.
Back in the Village wypełniaczem ? W tym utworze jest wiecej energii niz w kilku ostatnich płytach Maiden razem wziętych