DIO

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Ulubiony numer Dio, wg ciebie to:

Rainbow In The Dark
19
21%
Rainbow In The Dark
19
21%
Hide In The Rainbow
8
9%
Shame on the night
0
Brak głosów
Fallen Angels
1
1%
inny z repertuaru Rainbow
12
13%
inny z repertuaru Black Sabbath
10
11%
inny z repertuaru Dio
22
24%

Liczba głosów: 91

PowerSeventhSon
-#Trooper
-#Trooper

Re: DIO

Post autor: PowerSeventhSon »

Dzosef pisze: ndz gru 29, 2019 12:57 am 2000-2019 wypadłby znacznie lepiej, tylko trzeba nie negować całego nurtu młodych kapel, który się narodził i dał setki znakomitych albumów

Dehumanizer, Painkiller, Unleash the Beast, Crimson Idol, Triumpf of Steel, Fear of the Dark, X Factor, 1916, Bastards, Lock up the Wolves, Pile of Skulls, Objection Overruled, Knights of the Cross, Countdown to Extinction (dla mnie ten późniejszy Megadeth to heavy-metal). Jeśli w latach 2000-2019 powstały lepsze płyty heavy-metalowe to Biała Żóbrówka jest lepsza od Stocka. W latach '90 jeszcze było dobre to, że na płytach zarabiało się naprawdę niezły hajs, a rynek koncertowy dopiero się otwierał. Dlatego płyta ciągle była dla muzyków priorytetem, a koncerty dodatkiem. Poczynając gdzieś od 15 lat z roku na rok te proporcje się dramatycznie odwróciły co jest nienaturalne. Płyta to podstawa tego jak się ocenia obecną formę muzyka, koncerty to miły ale jednak dodatek. To nie one przechodzą do historii rocka, ale płyty długogrające.

Moje ukochane czasy dla muzyki to przełom lat '70 i '80. Wtedy w każdym roku powstawało po 10-15 wybitnych płyt.
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

PowerSeventhSon pisze: ndz gru 29, 2019 1:10 am
Dzosef pisze: ndz gru 29, 2019 12:57 am 2000-2019 wypadłby znacznie lepiej, tylko trzeba nie negować całego nurtu młodych kapel, który się narodził i dał setki znakomitych albumów

Dehumanizer, Painkiller, Unleash the Beast, Crimson Idol, Triumpf of Steel, Fear of the Dark, X Factor, 1916, Bastards, Lock up the Wolves, Pile of Skulls, Objection Overruled, Knights of the Cross, Countdown to Extinction (dla mnie ten późniejszy Megadeth to heavy-metal). Jeśli w latach 2000-2019 powstały lepsze płyty heavy-metalowe to Biała Żóbrówka jest lepsza od Stocka. W latach '90 jeszcze było dobre to, że na płytach zarabiało się naprawdę niezły hajs, a rynek koncertowy dopiero się otwierał. Dlatego płyta ciągle była dla muzyków priorytetem, a koncerty dodatkiem. Poczynając gdzieś od 15 lat z roku na rok te proporcje się dramatycznie odwróciły co jest nienaturalne. Płyta to podstawa tego jak się ocenia obecną formę muzyka, koncerty to miły ale jednak dodatek. To nie one przechodzą do historii rocka, ale płyty długogrające.

Moje ukochane czasy dla muzyki to przełom lat '70 i '80. Wtedy w każdym roku powstawało po 10-15 wybitnych płyt.
Mówisz wyłącznie o heavy metalu, ale w 2000-2019 powstało kupę doskonałych płyt metalowych (nie czysto heavy). To cudowny czas dla całego prog metalu, gdy Opeth wydawał Deliverance, Blackwater Park, Devin Townsend tworzy płytę za płytą, Porcupine Tree nagrało m.in. In Absentia, Wilson solowy (już mocniej nakierowany na prog rocka)... Cały nurt młodych kapel progowych typu Leprous, Soen, Haken...
Dla mnie lata 90 to była śmierć muzyki, co z tego, że powstało jeszcze kilka płytek...
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

01: Alter Bridge
02: Vltimas, Turbo, Faetooth, Turbo

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
PowerSeventhSon
-#Trooper
-#Trooper

Też tak kiedyś myślałem, gdzieś na początku wieku, szkoda, że potem powstała tak gigantyczna masa syfu przy którym lata'90 jawią się w miarę znośnie. Od biedy wolę grunge czy nawet nu-metal od rzeczy w stylu Marron 5, Imagine Dragons, Kings of Leon czy innej zgnilizny. W latach '90 jednak aż takiego okropieństwa nie było.
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

A w samym heavy metalu dnia by nie wystarczyło, żeby wymienić Atlantean Kodexy, Visigothy, kilka genialnych płyt Manilli, Eternal Championy, Rocka Rolle, Blazon Stone'y, Travellery, Satan's Hallowy, Mystiki, Sign of Jackale, świetny Attic, genialne In Solitude.

Do tego cały renesans thrashu po fatalnych latach 90 i sporo dobrej muzyki od gigantów typu Megadeth, Testament, Death Angel, czy nawet Slayer.
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Zdan »

A jest jeszcze Idle Hands i ich "Mana". Do tego mnóstwo znakomitego punk metalu czy black/thrashu - te obie sceny mają się znakomicie.
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

PowerSeventhSon pisze: ndz gru 29, 2019 1:21 am Też tak kiedyś myślałem, gdzieś na początku wieku, szkoda, że potem powstała tak gigantyczna masa syfu przy którym lata'90 jawią się w miarę znośnie. Od biedy wolę grunge czy nawet nu-metal od rzeczy w stylu Marron 5, Imagine Dragons, Kings of Leon czy innej zgnilizny. W latach '90 jednak aż takiego okropieństwa nie było.
Nie no bo jakas Mariah Carey czy inna Cher to wysmakowana muzyka dla elit :roll:

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
PowerSeventhSon
-#Trooper
-#Trooper

Fatalne lata 90 dla thrashu, Seasons in the Abbys, Coma of Souls, Rust in Peace i Mental Vortex na dokładkę.Ten renesans chyba polega na tym, że stare kapele są zapraszane na festivale i masa głupich kucy tego słucha. Pamiętam te ich dyskusje na słusznie wymarłym portalu last.fm, dyskusje rodem z kibla przy dworcu kolejowym. Rozumiem, że wy jesteście fanami koncertów, to dzisiejsze czasy to pewnie nawet może i najlepsze w historii muzyki. Faktycznie nigdy nie było tak rozbudowanej sieci festivali, w zasadzie te wszystkie kapele NWBOHM co zdechły w połowie '80 mogą teraz się reaktywować i ktoś będzie chciał zaoferować im sale koncertowe. Natomiast jeśli mówimy o płytach studyjnych to jest dramatycznie słabo. Mam tu na myśli przede wszystkim płyty starych wyjadaczy. Co do młodych zespołów pożyjemy, zobaczymy. Następna dekada będzie czasami gdy weteranów z lat '80 już nie będzie i sprawdzianem dla tych młodych grup będzie kto z roli supporta odnajdzie się w roli headlinera. Oczywiście także to kto będzie w stanie wydać nie obiecujący debiut, ale pod rząd 5-6 dobrych krążków.
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

RiP był wydany w 1990, traktuje ten album jako lata 80 jeszcze.

Ile słuchałeś z zespołów, które wymieniłem? Bo jak mniej niż 5 to kończę rozmowę.

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
PowerSeventhSon
-#Trooper
-#Trooper

Ile tych zespołów za 10 lat jeszcze będzie istniało ?. Jak więcej niż 5 to zacznę rozmowę.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

PowerSeventhSon pisze: ndz gru 29, 2019 1:44 am Ile tych zespołów za 10 lat jeszcze będzie istniało ?. Jak więcej niż 5 to zacznę rozmowę.
Czyli nie dyskutujemy o aktualnej muzyce bo ktoś może się rozpaść albo nie wydał 5 dobrych płyt? Dobrze to rozumiem? Bo jak tak to idę czytać książkę bo na takie dictum to mi ręce opadają.
PowerSeventhSon
-#Trooper
-#Trooper

Gdyby Iron Maiden czy Judas Priest rozpadli się po debiucie/dwóch pierwszych płytach to by choć 1/50 ludzi na tym świecie ich znała? Narazie traktuję te wszystkie zespoły heavy-metalowe nowej ery jako przede wszystkim fanów gatunku. Jak się faktycznie okaże, że oni przetrwają próbę czasu to ich potraktuję jako pełnoprawnych muzyków. Słuchaj, ja nie lubię tego nowego heavy-metalu, poprostu. Dla mnie w tych zespołach nie ma takich indywidualności jak muzycy Iron Maiden , Judas Priest, Saxon, Accept, Manowar czy Helloween. Do tego okropne cyfrowe brzmienie wyparte z ducha. Weźmy takiego Nockego Kochanka. Moi koledzy mówią, dobra muza, gdyby nie te ohydne teksty to by to było naprawdę dobre. Dla mnie nie, nawet jakby teksty były normalne to i tak to jest takie bezpłciowe granie ze względu na brak czegoś charakterystycznego i brzmienie. Nie znoszę tego, że muzycy inspirujący się starymi zespołami widzą w nich tylko jeden element; Iron Maiden to galopadki i podniosłe wokale, Judas Priest mechaniczne riffy i ekstremalnie wysokie wokale, Manowar teksty o heavy-metalu i kroczące riffy, Accept chóralne zaśpiewy i riffy pod AC/DC . Oni to wszystko spłycają, tak jakby znali po 10 utworów tych grup.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

W tym momencie idę z tej dyskusji. Zadam tylko pytanie - znasz przynajmniej to co wymieniliśmy? Słuchałeś tego? Masz wyrobioną opinię na podstawie znajomości muzyki? Jeśli tak - luzik. Uważam osobiście za idiotyczne nie uznanie kogoś za muzyka bo nie istnieje pierdyliona lat i nie nagrał pierdyliona płyt ale jak ktoś tak lubi to jego bajka. Natomiast takie podejście powoduje, że nie da się rozmawiać o AKTUALNEJ scenie muzycznej. Czyli możemy bez końca o dinozaurach. Jasne, że możemy ale ileż można?
PowerSeventhSon
-#Trooper
-#Trooper

Atlantean Codex i Eternal Champion. Uważam, że te zespoły prezentują wysoki poziom, choć ten pierwszy jak dla mnie zbyt progresywny. Z 10 lat temu śledziłem karierę grupy Bullet ze Szwecji, dobrze się ten zespól zapowiadał.
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

O kurde. Argument ad boomerum (starszeństwa) dotyczy nawet muzyków? XD Ależ tu jest pięknie tej nocy
#blackcocker2023

Nic nas nie zatrzyma.

Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Czyli ogląd mówiąc krótko masz raczej słaby. Ok - nie przeszkadzam w takim razie dalej i kończę dyskusję w tym momencie.
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

PowerSeventhSon pisze: ndz gru 29, 2019 2:05 am Atlantean Codex i Eternal Champion. Uważam, że te zespoły prezentują wysoki poziom, choć ten pierwszy jak dla mnie zbyt progresywny. Z 10 lat temu śledziłem karierę grupy Bullet ze Szwecji, dobrze się ten zespól zapowiadał.
Kodex progresywny?
#blackcocker2023

Nic nas nie zatrzyma.

Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

ale kiedyś było kurła, nie to co teraz młody, ty nie zyles wtedy nie wiesz jak to było kuuuur, łojca spytaj niech ci powie ze kiedys to były zespoły, a tera to nie ma zespołow kwiii mmm sledzik został po wigilii, ulubiona rybka hehe co zjem to moje

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
PowerSeventhSon
-#Trooper
-#Trooper

Gdy ja miałem 20 lat to tych starszych od nas gości urodzonych w latach 60 i 70 to się szanowało. Może czasami na wyrost bo jednak dziś uważam, że czasami też te ich kombatanckie historie z PRL-u to była mitomania, ale jednak. Znak czasów, że dziś ludzie mający 20 kilka lat tak sobie lubią lekceważyć starszych. Może w dzisiejszych czasach tak właśnie trzeba? Pytanie tylko czy ludzie urodzeni 10-15 lat po mnie tych kawałów o "januszach" nie opowiadają aby po to by odreagować to, że w zasadzie przyszło im dorastać w nienormalnych czasach gdzie facebook i smartfon zabrali dzieciństwo.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Na szacunek należy zasłużyć. Nikomu się nie należy z automatu z powodu wieku a już na pewno nie na jakimś forum muzycznym. Nie będę czapkował przed kimś tylko dlatego, że ma odpowiedni PESEL.
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Zdan pisze: ndz gru 29, 2019 2:25 am Na szacunek należy zasłużyć. Nikomu się nie należy z automatu z powodu wieku a już na pewno nie na jakimś forum muzycznym. Nie będę czapkował przed kimś tylko dlatego, że ma odpowiedni PESEL.
Dokładnie. A z głupot należy się śmiać niezależnie od tego czy pisze to 20 latek czy janusz który ma 50...
#blackcocker2023

Nic nas nie zatrzyma.

ODPOWIEDZ