Składanie podpisów na nie swoich płytach

Zbiór ankiet i Waszych opinii dotyczących innych zespołów.

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Dawanie płyt do podpisu muzykom którzy na nich nie wystąpili

Jest to zrozumiałe
1
6%
Nigdy
11
65%
Zależy od (komentarz)
5
29%

Liczba głosów: 17

Awatar użytkownika
Michał
-#Nomad
-#Nomad

Składanie podpisów na nie swoich płytach

Post autor: Michał »

Nie umiałem wymyślić lepszej nazwy, najwyżej edytuje jak na coś wpadnę :B

Co myślicie o dawaniu do podpisania płyt muzykom którzy na danej płycie nie występują?
Jest to w jakiś sposób uzasadnione czy jest to złe/głupie

Z jednej strony przypomina mi się taki kwiatek, wyśmiany tutaj na forum: SiT podpisane przez Blaze'a - ktoś kto dał do podpisu jest skończonym debilem lub osobą o ponadprzeciętnym IQ, mógł sprzedac legendarny album podpisany przez (byłego)wokalistę zespołu.

Z drugiej strony czy aż takim przegięciem byłoby dać do podpisania “Iron Maiden“ Adrianowi który chwilę później przyszedł do zespołu? Lub któremukolwiek z obecnych członków?
Dostałem od zespołu podpisaną okładkę Live After Death, podpisaną również przez Janicka który jak wiemy przyszedł kilka lat po wydaniu tego albumu.

Przypomina mi się sytuacja z Łodzi z koncertu Judas Priest, gdy po koncercie Scott Travis wyszedł do ludzi i ktoś mu dał jakiś album Judasza do podpisania, a on skomentował, że nie jest to album na którym grał, ale i tak podpisze.

Jakie przemyślenia macie na ten temat? Czy sugerować się starzem muzyka w zespole?
Zacząłem się zastanawiać nad tym bo chce żeby Exodus podpisał mi Bonded By Blood, a z oryginalnego składu niewiele zostało i nie wiem czy dać np takiemu Zetro.
NAJWIĘKSZY FAN DAWIDA PODSIADŁO NA SANATORIUM

Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Re: Składanie podpisów na nie swoich płytach

Post autor: blackcocker »

Dla mnie to w chuj głupie, ale jak kto lubi. Oczywiście co innego jak cały zespół podpisuje i nawet nie patrzy co, albo z rozbiegu ktoś da, nie spojrzy... ale dawanie z premedytacją no to dla mnie mija się z celem.
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Ja nie mam podpisanych zbyt wielu zagranicznych płyt. Ale zawsze to są muzycy grający na płycie (m.in. Blaze, Absolva), z polskich małych kapel różnie, ale przeważnie skład "promujący" płytę, bo kupuje je na koncercie. Ale np. winyle Turbo dałem do podpisu tylko muzykom grającym na płycie.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Deleted User 5490

Post autor: Deleted User 5490 »

Wiesz. Byłem na paru koncertach Symbolical. Trochę znam się z muzykami i z nimi koresponduję.
Oryginalny skład nie wróci. Basista po wypadku raczej nie ma szansy wrócić do formy. Na koncercie na którym kupiłem 2 egzemplarze debiutanckiej płyty, żeby wesprzeć zespół, jeden z egzemplarzy dałem do podpisania składowi, który wykonywał koncert, świetnie zresztą. Było w nim trzech gości, którzy nie grali na albumie. Nowy basista, nowy drugi gitarzysta(gitary na płycie robił tylko Cymer, który jest również wokalistą a płytę nagrywało trio) i perkusista w zastępstwie, bo w oryginalnym składzie jest Daray, który czasem z Symbolicalami gra, ale głównie jest perkusistą Dimmu Borgir. Oni oczywiście mieli obiekcje, co do podpisywania tego albumu, ale powiedziałem, że wiem kto nagrywał, jednak oni świetnie odegrali materiał i pewnie nagrają razem drugą płytę, więc chcę mieć pamiątkę z tego koncertu. Podpisali. Oczywiście drugi album został nagrany przez Cymera, gitarzystę i basistę z tego koncertu, tylko perkman w studio nie zagrał, bo oryginalnie gra w innym znanym zespole. W studio za bębnami zasiadł ponownie Daray. Drugą płytę podpisał mi już oryginalny skład studyjny na koncercie w Częstochowie. Postanowiłem zakupić trzeci egzemplarz debiutu, pod warunkiem, że Cymer zdobędzie mi podpis Charlesa(basisty z jedynki) i Daraya na tym krążku. Mam to obiecane i na razie cisza.
Michał. Jestem debilem?
Awatar użytkownika
Michał
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Michał »

No właśnie takie coś jest dla mnie zrozumiałe i też bym tak pewnie zrobił, debilizm do danie SiT BB
Ale z tym exodusem mam mieszane uczucia bo Baloff nie żyje

Nie wiem czy na koncercie kupić jeszcze jakieś cd, a Bbb dać tylko Holtowi i Huntingowi
NAJWIĘKSZY FAN DAWIDA PODSIADŁO NA SANATORIUM

Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

Moim zdałem bez sensu, chyba że nowy muzyk jakoś kozacko zreinrerpretowal muzykę na podpisywanym krążku
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
Awatar użytkownika
LukaSieka
-#The Man Who Would Be Spammer

Post autor: LukaSieka »

Dla mnie nawet autografy Dickinsona czy McBraina na "Killers" czy jedynce dziwacznie wyglądają. Nawet pomimo tego, że gra w tej kapeli tak długo.
So what if the master walked on the water. I don't see him trying to stop the slaughter.
Awatar użytkownika
Adrian S.O.S.
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Adrian S.O.S. »

Swego czasu na ebay był wystawiony cd The X Factor z autografami Dickinsona, Smitha, Harrisa i Murraya. Potem chciałem komuś te aukcje pokazać ale już była sprzedana. Ciekaw jestem jaki idiota tyo kupił.... Ponadto według mnie to idiotyzm dawac taką płyte a kolejna sprawa to to że taki Bruce i Adrian te płytę w ogóle podpisali
Awatar użytkownika
LukaSieka

Post autor: LukaSieka »

Adrian S.O.S. pisze: ndz lut 16, 2020 1:57 pm kolejna sprawa to to że taki Bruce i Adrian te płytę w ogóle podpisali
No właśnie nie raz mnie to też dziwi. Pamiętam, że na koncerty Blaze'a też wiara brała płyty Iron Maiden, z tym, że poza "The X Factor" i "Virtual XI" np. "Brave New World", "Fear Of The Dark", "Killers", "Rock In Rio". Nie widziałem, żeby Blaze specjalnie jakoś odpychał te płyty. Podpisywał jak leci, co troche mnie zaskoczyło. Ogólnie to ekstra - "Killers" z autografem Blaze'a albo "The X Factor" z Dickinsonem i Smithem :D :D.
So what if the master walked on the water. I don't see him trying to stop the slaughter.
Awatar użytkownika
Adrian S.O.S.
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Adrian S.O.S. »

Znajomy ma np. cd A Trick of the Tail podpisane przez Gabriela w 2003 roku w Poznaniu. Przyznał się kiedyś że wtedy było to jego jedyne oryginalne cd Genesis jakie miał w domu i takie też wziął :) Ciekaw sam byłem reakcji Petera na te okładkę :) ale kolega powiedział że nie było żadnego marudzenia ze strony Petera tylko uśmiech na twarzy :)
Awatar użytkownika
Felcio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Felcio »

Ja nie wiem ale na miejscu takich muzyków to bym raczej nie chciał podpisywać takich okładek czy płyt. Nie wyobrażam sobie będąc takim Fishem, będąc przy tym od lat poza Marillion i podpisywać okładki płyt Anoraknophobia czy Marbles. Z drugiej strony moze nie chcą być niemili, nie wiem. Troche to dziwne :)
pz
-#Administrator
-#Administrator

To chyba dający do podpisu stawia ich w niezręcznej sytuacji. Ja mam Virtual z podpisem Blaza, ale do głowy by mi nie przyszło dawać mu np. Fear.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

Ciekawe czy Mustaine podpisuje Kill'em'All
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Szczerze mówiąc to dla mnie byłoby to niezręczne zagranie i objaw ignorancji/braku szacunku.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
pz
-#Administrator
-#Administrator

Ale jest drobna różnica między daniem do podpisu płyty obecnemu składowi zespołu (niech będzie Killers dla Dickinsona) a zabraniem FotD na koncert Blaze. Ja bym nie dał w żadnym z tych przypadków, ale pierwszy rozumiem.

Awatar użytkownika
MaidenFan
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: MaidenFan »

Dzosef pisze: pn lut 17, 2020 12:46 am Ciekawe czy Mustaine podpisuje Kill'em'All
Myślę, że potraktowałby to jako żart, ale niektórzy muzycy mogliby się wkurzyć..wyobrażam sobie reakcję Di'Anno, gdyby dostał TNOTB do podpisu :D
Ja to bym nawet nie chciał mieć podpisu Blaze na płycie, na której nie śpiewał, no ale ludzi różni są.
Awatar użytkownika
Metalophil
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Metalophil »

Michał pisze: sob lut 15, 2020 7:18 pm
Przypomina mi się sytuacja z Łodzi z koncertu Judas Priest, gdy po koncercie Scott Travis wyszedł do ludzi i ktoś mu dał jakiś album Judasza do podpisania, a on skomentował, że nie jest to album na którym grał, ale i tak podpisze.
Pamiętam, byłem przy tym. Gwoli kronikarskiej dokładności dodam, że rzeczonym albumem była Rocka Rolla :D

Ogólnie siara z takimi akcjami. Chociaż podsunięcie BNW Blaze`owi to akurat nie aż taka wielka, bo podobno miał wkład kompozytorski w kilka utworów, więc można by na siłę powiedzieć że jest to swoiste docenienie tudzież dostrzeżenie owego wkładu ;) Ale już inne przypadki to obciach. Chyba żeby traktować zespół muzyczny jak instytucję - funkcjonującą niezależnie od tego kto konkretnie z imienia i nazwiska zajmuje dane stanowisko w danym momencie ;) Szczególnie w USA zauważam że jest coraz więcej tego rodzaju przypadków, że z oryginalnego składu gra jeden muzyk albo i żaden. Liczy się firma, marka i tyle. A skoro liczy się bardziej firma, to nazwiska pracowników nie są aż tak ważne, więc mogą podpisać ci co akurat pracują ;)
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

Wydaje mi się, że muzycy wiedzą, że spora część "fanów" to Janusze, które nie do końca wiedzą kto gra, ale znają parę hitów i mają płytkę skądś tam i po prostu podpisują to z uśmiechem politowania na twarzy :D
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Awatar użytkownika
widman
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: widman »

blackmailer pisze: pn lut 17, 2020 10:36 am Wydaje mi się, że muzycy wiedzą, że spora część "fanów" to Janusze, które nie do końca wiedzą kto gra, ale znają parę hitów i mają płytkę skądś tam i po prostu podpisują to z uśmiechem politowania na twarzy :D
To może być jedyne rzeczowe wytłumaczenie tych sytuacji.
Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sardi »

Dzosef pisze: pn lut 17, 2020 12:46 am Ciekawe czy Mustaine podpisuje Kill'em'All
Akurat to ok skoro jest autorem kilku numerow
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
ODPOWIEDZ