Deep Purple

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Piwowarus
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Re: Deep Purple

Post autor: Piwowarus »

Trzeba przyznać, że z teledyskiem gdzie gość chodzi po całym świecie w szczelnym stroju astronauty to trafili idealnie ;)

Ale muzycznie osobiście neistety mnie nie porwało. Tak jak powyżej - Time For Bedlam to zupełnie inna liga albo i dwie.
To juz nawet Vincent Price był lepszy ;)
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Dejavu »

Słabiutki utwór niestety. Nie podobają mi się orkiestracje. Zgodzę się, że Steve wypada kiepsko, to świetny gitarzysta, ale pewne elementy jego gry, chociaż ogólnie rzecz biorąc bardzo fajne i charakterystyczne, w nadmiarze już denerwują. Np. jego vibrato. Czasem już nie wiem - lubię je, czy nie ;)
Awatar użytkownika
Lando
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Lando »

Mam chyba jakąś słabość do Purpli, podoba mi się ten utwór. Nie jest to najwybitniejszy w ich dyskografii ale fajny jest :)
Night Mistress Fan Club Łódź
Awatar użytkownika
Metalophil
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Metalophil »

Bida z nędzą ten utwór. Ledwo dotrwałem do końca, taka nuda. Fajnie zrealizowany teledysk.
PowerSeventhSon
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: PowerSeventhSon »

Nie da się tego słuchać. Gillan bardziej mówi niż śpiewa. Nawet jeśli by się człowiek przekonał jakoś to i tak będzie to utwór, który jednym uchem wpada drugim wypada. Jak chcą osłabiać siłę swojej dyskografii to ich sprawa. Mają prawo do nazwy więc mają prawo do nagrywania. Na Now What!? było kilka dobrych utworów np. Out of Hand i na tym albumie mogli skończyć działalność. W zasadzie to na Purpendicular bo to była naprawdę bardzo dobra płyta, odświeżenie stylu i wykorzystanie przez Morsa wszystkich pomysłów. Minęło prawie 25 lat, a oni dalej grają w tym składzie. Niech grają jak najdłużej w zdrowiu, ale dla mnie to już nie jest Deep Purple.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Purpendicular jest dużo gorszy od dwóch ostatnich krążków.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Purpendicular to pojedyncze utwory, ostatnie dwie płyty są dużo równiejsze.

PowerSeventhSon pisze: pn mar 23, 2020 3:46 pm Nie da się tego słuchać. Gillan bardziej mówi niż śpiewa.
Chyba nie oczekujesz od 70letniego dziadka, że będzie piał jak w Child in Time czy Highway Star. To logiczne, że utwór jest dopasowany do jego obecnych możliwości i że to będzie trochę w typie melorecytacji. Moim zdaniem dobrze, że zespół to rozumie.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
johnny_o
Ten, Który Czyta Wszystko

Post autor: johnny_o »

Gillan melorecytuje juz od dawna, podoba sie to lub nie, ale mozna sie bylo przyzwyczaic.
Panowie nic nie musza, a mam wrazenie ze ocena kazdego nowego albumu zalezy glownie od konkretnych, indywidualnych oczekiwan danego odbiorcy.
Np. Schizoid zyczac sobie powrotu do stylu z poczatkow dzialalnosci i slyszac zupelnie co innego na singlu ma prawo byc zawiedziony, oczywiscie pod warunkiem ze wiekszosc plyty bedzie w takim klimacie.
Ja z kolei spodziewam sie RotD vol. 4, z orkiestracjami i obecnymi mozliwosciami wokalnymi 75-letniego Gillana, to mi odpowiada i na nic wiecej nie licze. Pare lepszych numerow, reszta przyzwoita. Tylko i az tyle - mysle ze sie nie zawiode, nawet jesli najnowsza plyta bedzie najslabsza z ostatnich czterech. Na to by wskazywala tendencja, coraz bardziej zaawansowany wiek czlonkow zespolu i skracajacy sie czas oczekiwania na kolejne albumy.
Widze to tak:
RotD(swietny)>8l.<NW?!(bardzo dobry)>4l.<
InF(dobry)>3l.<W!(?)
Awatar użytkownika
mic7
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: mic7 »

Zespół Deep Purple postanowił przełożyć premierę nowej płyty. Wszystko z powodu panującej pandemii.

Nowa płyta Deep Purple miała się ukazać 12 czerwca pod tytułem „Whoosh!”. Premiera została jednak opóźniona i album ukaże się dopiero w sierpniu. Jak tłumaczy zespół, wszystko z powodu panującej pandemii i kwarantanny, co przekłada się na opóźnieniach w tłoczniach płyt.

Jak tłumaczy Ian Gillan:

Wielu z nas lubi trzymać w rękach płytę, posłuchaliśmy więc rady managementu i postanowiliśmy przesunąć premierę „Whoosh!” na sierpień.

Podczas kwarantanny słucham dużo muzyki i domyślam się, że podobnie czyni wiele innych osób w tych strasznych czasach. Zdajemy sobie sprawę, że muzyka będzie na pierwszym miejscu, kiedy w końcu wyjdziemy na prostą. Teraz na pierwszym miejscu jest jednak zdrowie, dlatego muszę ekscytację związaną z wydaniem „Whoosh!” schować na razie do kieszeni.
Clan Of Xymox 7.02 ; E.Clapton 29.04 ; Hellhaim,Orgasmatron 16.05 ;Metallica 19.05 ;Savatage + 11.08 ;Deep Purple 8.10 ; Acid Drinkers 12.12
Awatar użytkownika
johnny_o

To sobie jeszcze poczekam - zdążyłem z pre-orderem boxa.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Powinni wydać to w czerwcu w formie cyfrowej.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
johnny_o

Może jeszcze na to wpadną.
Awatar użytkownika
Lando
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Drugi singiel z nadchodzącej płyty:

https://www.youtube.com/watch?v=ojHRoKzQwfE
Awatar użytkownika
sajki
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: sajki »

Ale padaka.
Deleted User 5800

Post autor: Deleted User 5800 »

Może i to nie jest jakieś wybitne arcydzieło, ale bardzo ciekawe i świeże. Nie spodziewałem się czegoś takiego po Purpurowych. Potrafią coś jeszcze zaproponować muzycznie i tekst już drugi trochę zadziwiający dla mnie w kontekście autorów kompozycji.

Przyjemne zaskoczenie i czekam zatem niecierpliwie na cały album :dance:
Awatar użytkownika
johnny_o

"Ciekawy" to najlepsze slowo na opisanie tego utworu. Gillan jako teksciarz jest mocno niedoceniany swoja droga, chocby na czterech ostatnich albumach DP mozna znalezc mnostwo perelek jego autorstwa.
Python
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Python »

Instrumentalnie jest fantastyczny, za pierwszym odsłuchem wokal mi trochę przeszkadza ;)
Awatar użytkownika
johnny_o

Gillan coraz bardziej eksperymentuje z efektami i upodobal sobie fragmenty mowione. A zaczal cale lata temu od "rapowania", taka ewolucja :wink:
Awatar użytkownika
Lando
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Kolejny singiel:
https://www.youtube.com/watch?v=9A0g8sh80D0

I ten mi się bardzo spodobał od pierwszego posłuchania :)
Awatar użytkownika
johnny_o

Kolejny singiel ktorego bardzo przyjemnie sie slucha, nie moge sie juz doczekac premiery plyty. To sa trzy bardzo dobre, rowne numery, ale dla porzadku, u mnie:
1. Throw My Bones
2. Man Alive
3. Nothing At All
ODPOWIEDZ