Top 50 płyt - WYZWANIE - Invader

Zbiór ankiet i Waszych opinii dotyczących innych zespołów.

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Re: Top 50 płyt - WYZWANIE - Invader

Post autor: blackcocker »

Friendly Card... Ależ to jest płycicho <3
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Vorgel »

Turn of a Friendly Card ma podobną konstrukcję jak Terrapin Station Grateful Dead. Trochę inna muzyka, chociaż tamten album GD jest uznawany za progresywny. Prawdę mówiąc progresywna jest tylko tytułowa suita. Tak jak u Parsonsa. Najbardziej zastanawia okładka. Król karo, czyżby AP był... ;)
Deleted User 7916

Post autor: Deleted User 7916 »

Vorgel pisze: wt lip 28, 2020 6:02 pm Turn of a Friendly Card ma podobną konstrukcję jak Terrapin Station Grateful Dead. Trochę inna muzyka, chociaż tamten album GD jest uznawany za progresywny. Prawdę mówiąc progresywna jest tylko tytułowa suita. Tak jak u Parsonsa. Najbardziej zastanawia okładka. Król karo, czyżby AP był... ;)
Zgadzam się w 100% co do GD, choć Estimated Prophet ma w sobie nutkę progresywności.
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

36. Liquid Tension Experiment - Liquid Tension Experiment 2 (1999)

Obrazek

Same nazwiska mówią za siebie. MP zaprosił Levina i Rudessa <wtedy jeszcze nie w DT> reszta jak wiemy jest już historią. Najgorszy problem był z gitarzystą, na szczęście ani Dimebag Darrell, ani Steve Morse ani Jim Matheos nie przyjęli zaproszenia. Skoro JP objął już stanowisko gitarzysty zrodził się nam jeden z najlepszych instrumentalnych zespołów pod słońcem. Dwójka to 8 kompozycji, Acid Rain pędzi na złamanie karku. W Biaxident jest już spokojniej. W 914 na pierwszy plan wychodzi sekcja rytmiczna. Każdy numer to kolejna muzyczna podróż. Dla fanów DT i King Crimson pozycja obowiązkowa.

Ulubione utwory: When the Water Breaks

Ocena końcowa: 8.25/10 - bardzo dobry album

35. Iron Maiden - Powerslave (1984)

Obrazek

Pierwszy Iron na mojej liście, a także mój pierwszy album IM. Każdy chyba na forum zna ten album na wylot, więc nie muszę nic więcej dodawać. Jak dla mnie mają kilka lepszych krążków, ale Powerslave ma też niesamowite momenty.

Ulubione utwory: Powerslave, Rime of the Ancient Mariner

Ocena końcowa: 8.25/10 - bardzo dobry album
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

LTE mam w planach posłuchać, bo jeszcze nigdy nie słyszałem. Powerslave dla mnie jako album dobry-, ale tak jak napisałeś - ma momenty :D
#blackcocker2023

Nic nas nie zatrzyma.

Deleted User 2259

No to LTE nadrabiaj, to jak DT na sterydach, I nie ma Serka, wiec powinieneś być zadowlony. Ja myślę, ze z Powerslave jest taki problem, że środek płyty trochę siada, i te autoplagiaty...
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

No ja z tej płyty strasznie nie lubię 2 Minutes, Losfer Words (niedorzeczne, że coś takiego pojawiło się na tej płycie XD), Back in the Village. Reszta jest dla mnie gituwa, a czasem i lepiej :D To jest zwyczajnie zbiór numerów, jako całość nie broni się najlepiej.
#blackcocker2023

Nic nas nie zatrzyma.

Deleted User 2259

2 minutes mi się przejadło, nie da się już tego sluchać, na płycie nawet jeszcze spoko, ale na koncertach to już padaka :), Village ma okropny refren. Właśnie sobie zapuszczę za chwilę Powera.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Sininenpoika pisze: śr lip 29, 2020 2:14 pm
Vorgel pisze: wt lip 28, 2020 6:02 pm Turn of a Friendly Card ma podobną konstrukcję jak Terrapin Station Grateful Dead. Trochę inna muzyka, chociaż tamten album GD jest uznawany za progresywny. Prawdę mówiąc progresywna jest tylko tytułowa suita. Tak jak u Parsonsa. Najbardziej zastanawia okładka. Król karo, czyżby AP był... ;)
Zgadzam się w 100% co do GD, choć Estimated Prophet ma w sobie nutkę progresywności.
Tak, Estimated Prophet i jeszcze Sunrise. W zasadzie nie leży mi tylko cover.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Back in the Village to mój ulubiony numer z Powerslave. Ma w sobie rock and rollowy klimat Piece of Mind . Sun and Steel, te rzeczy.
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Invader pisze: śr lip 29, 2020 6:17 pm 2 minutes mi się przejadło, ..., Village ma okropny refren.
Mógłbym napisać dokładnie to samo. Przy czym Village poza refrenem to dobry numer.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Deleted User 2259

34. Metallica - Ride the Lightning (1984)

Obrazek

Kapitalna okładka, kapitalny album. Największy Metalowy zespół wszech czasów już drugim albumem zatkał mordę konkurencji. Kiedyś czytałem wywiad w którym JH mówił, że najbardziej lubi grać utwory live właśnie z tego albumu, może coś w tym jest. Ta moc nie wzięła się znikąd. Kto by się tam przejmował Mustainem, który brał udział w współtworzeniu dwóch wałków. Dobrze, że go wykopali, Meta 4 life!!! :jee: Ktulu męczy strasznie, gdyby nie ten kloc, album byłby kilka oczek wyżej.

RIP Cliff Burton

Ulubione utwory: Fight Fire with Fire, Fade to Black - najlepszy ich wałek imo

Ocena końcowa: 8.31/10 - bardzo dobry album

33. Dream Theater - Distance over Time (2019)

Obrazek

Przez pierwszy tydzień mi ten album nie leżał, na szczęście pokutę odprawiłem i zaraz potem album wszedł jak w masło. Nie ma tutaj raczej nic nowego, DoT jest spoooooro krótszy od genialnego The Astonishing. Jest to najmłodsza płyta z mojego zestawienia. Widziałem zespół 7 razy podczas tej trasy i wałki z nowego krążka dają radę live. Tylko trzeba zrzucić parę kilo, bo zaczynam bilety na trybuny kupować, a to nie jest to samo co oglądać mistrza wokalu <tak proszę państwa> z bliska.

Ulubione utwory: Barstool Warrior, At Wit's End

Ocena końcowa: 8.33/10 - bardzo dobry album
Awatar użytkownika
Geri666
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Geri666 »

genialnego The Astonishing.
sorry ale xd
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Dzisiaj to już pojechałeś po bandzie. Pochwały dla najbardziej gównianego zespołu metalowego wszech czasów dużo przesadzone, a moc, prawdziwą moc w 1984 to zaprezentowali Voivod na War and Pain, bez ballad przejechali się walcem po mecie.

Co do DT, mistrz wokalu :D Grubo. No i jak tak młoda płyta może znaleźć się w top wszech czasów??? Kompletne nieporozumienie. Chyba nie rozumiesz o co w tym chodzi. Wybieramy najlepsze płyty w ogóle, nie wszystkie płyty swojego ulubionego zespołu ;)
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Invader pisze: czw lip 30, 2020 6:36 pm 33. Dream Theater - Distance over Time (2019)
Chyba kpisz, że zużyłeś slot w swoim top 50 na tą płycinke XD
#blackcocker2023

Nic nas nie zatrzyma.

Deleted User 2259

Rozumiem, bo sam wymyslilem ta zabawe, zreszta to dopiero pierwsza pozycja DT w top 50, a mamy jeszcze 32 wolne miejsca.

Meta to potęga, a Lars Ulrich - mistrz perki :)
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Zdan »

Lars Ulrich mistrzem perkusji? ;) Lombardo i Hoglan to faktycznie przy nim leszcze ;)
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Invader, Ty za to jesteś mistrzem poczucia humoru.
Deleted User 2259

Vorgel pisze: czw lip 30, 2020 6:58 pm Invader, Ty za to jesteś mistrzem poczucia humoru.
Dzięki, właśnie pokazałem listę swojemu ojcu - mówi, że im więcej DT tym lepiej, nie mogę go zawieść. Metallica to gówno tak stwierdził IM tez zreszta
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

To gadaj od razu, że to jest top 50 Twojego ojca. A nie, będę teraz się zastanawiał, LaBrie mistrz wokalu, Ulrich mistrz perki, Invader mistrz poczucia humoru...
ODPOWIEDZ