Pojedynek tytanów: Cowboys from Hell vs Vulgar Display of Power

Zbiór ankiet i Waszych opinii dotyczących innych zespołów.

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Który z nich cenisz bardziej?

Cowboys from Hell
9
50%
Vulgar Display of Power
9
50%

Liczba głosów: 18

Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Re: Pojedynek tytanów: Cowboys from Hell vs Vulgar Display of Power

Post autor: Vorgel »

To prawda przyczynili się do rozwoju gatunku zwanego nu metalem, co nie jest plusem, bo nu metal okazał się najgorszą odmianą metalu, zupełnie zaprzeczając temu czym metal był przez ponad dekadę.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Zdan »

Vorgel pisze: śr lut 17, 2021 11:41 am To prawda przyczynili się do rozwoju gatunku zwanego nu metalem, co nie jest plusem, bo nu metal okazał się najgorszą odmianą metalu, zupełnie zaprzeczając temu czym metal był przez ponad dekadę.
Zabawne bo jak ktoś posłucha sobie różnego "nu metalu" (ten termin notabene jest durny jak cholera bo wrzuca się tam rzeczy naprawdę niezbyt podobne do siebie) to tak średnio słychać tam Panterę. Jest sporo Faith No More, Rage Against The Machine etc. Notabene sama Pantera to był potężnie dobry zespół i często bardziej metalowy niż bardziej "true" pociotki - szczególnie w latach 90.
Awatar użytkownika
erosinho
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: erosinho »

Vorgel pisze: śr lut 17, 2021 11:41 am To prawda przyczynili się do rozwoju gatunku zwanego nu metalem, co nie jest plusem, bo nu metal okazał się najgorszą odmianą metalu, zupełnie zaprzeczając temu czym metal był przez ponad dekadę.
Ale za to odnieśli zajebisty sukces komercyjny :-)
Z tak mocnym materiałem jak Far Beyond Driven wylądować z nr 1 w USA (do tego nr 3 w UK) nie każdemu się udało. I nie musieli do tego ścinać włosów, nagrywać ckliwych balladek, malować ryjów ani wywoływać skandali. W tamtych czasach świetna muzyka potrafiła się jeszcze sama obronić.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Do tego nawet taki materiał jak The Great Southern Trendkill osiągnął w USA platynę. A ta płyta jest brzmieniowo i muzycznie jeszcze bardziej ekstremalna niż Far Beyond Driven.
Awatar użytkownika
erosinho
-#Moonchild
-#Moonchild

Southern to już w ogóle jest kop w ryj, z resztą dla mnie zbyt wykrzyczana płyta, nie cenię jej zbyt wysoko. Za to Święta Trójca: CowVulFar budzi moje uznanie :-)
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Five Finger Death Punch też mają platyny, a są synonimem szajsu. Nawet Avenged Sevenshit mają jedną platynę.

PS. Phil Anselmo ściął włosy w latach 90, Pantera miała ballady (np Hollow). Pantera po prostu wyznaczyła nowy trend, ale byli za mało charyzmatyczni żeby wywoływać skandale.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Chciałbym zobaczyć platynę w przypadku takie krążka jak The Great Southern Trendkill. To nie jest przyjemna płyta dla sezonowców.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Slipknot Iowa też ma platynę. A ten album Pantery ma platynę, bo ludzie myśleli, że będzie jak poprzednia komercha, a nie był, więc już kolejny nie zdobył platynowego statusu.
Awatar użytkownika
erosinho
-#Moonchild
-#Moonchild

Nie każda płyta pokryta platyną to komercha, dotyczy to Pantery, ale też np. wspomnianego przez Ciebie Slipknota.

Twoje wypowiedzi (nie tylko te z tego wątku, ale i inne) tylko utwierdzają mnie w przekonaniu, że nie znasz albo nie rozumiesz twórczości zespółów tworzących tak powiedzmy od 1992 w górę.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Vorgel pisze: czw lut 18, 2021 4:40 pm Slipknot Iowa też ma platynę. A ten album Pantery ma platynę, bo ludzie myśleli, że będzie jak poprzednia komercha, a nie był, więc już kolejny nie zdobył platynowego statusu.
Sugerujesz, że ten album siłą rozpędu jest platynowy bez żadnych hiciarskich singli oraz ballad? To pokazuje tylko siłę Pantery jako zespołu. Do tego nie wiem gdzie na poprzedniej była "komercha". W 1994 nie nazwałbym żadną miarą "Far Beyond Driven" płytą "komercyjną".
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Nie brzmieli jak Kiss, znaczy się komercha :D

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

W 1994 roku Pantery słuchali ludzie, którzy olewali ciężkie granie i mam na to doskonały dowód z mojego otoczenia. Brat, który nie cierpiał thrashu, a dla niego wystarczająco heavy było Iron Maiden i Helloween, nagle zaczął słuchać Pantery (I Illusion w tym samym czasie). Kolega punk z liceum, metalem raczej gardził, słuchał czasem Primus, ale to wiadomo co jest, tymczasem Far Beyond Driven wprost uwielbiał, choć pamiętam, że jak mu pożyczałem Vulgar Display of Power dwa lata wcześniej, to kręcił nosem i śmiał się ze stylu wokalu Phila Anselmo. Ale największym szokiem była koleżanka, słuchała polskiego rocka jak Hey czy Wilki, czasem też Nirvany, natomiast nagle zaczęła jej się podobać Pantera, w 1994 roku. I'm Broken słuchali wszyscy, właśnie też pozerzy obok wspomnianego Illusiona bo takie granie było na czasie. Dla mnie to jest wyznacznikiem tego, że coś jest komercyjne.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Vorgel pisze: czw lut 18, 2021 5:49 pm W 1994 roku Pantery słuchali ludzie, którzy olewali ciężkie granie i mam na to doskonały dowód z mojego otoczenia. Brat, który nie cierpiał thrashu, a dla niego wystarczająco heavy było Iron Maiden i Helloween, nagle zaczął słuchać Pantery (I Illusion w tym samym czasie). Kolega punk z liceum, metalem raczej gardził, słuchał czasem Primus, ale to wiadomo co jest, tymczasem Far Beyond Driven wprost uwielbiał, choć pamiętam, że jak mu pożyczałem Vulgar Display of Power dwa lata wcześniej, to kręcił nosem i śmiał się ze stylu wokalu Phila Anselmo. Ale największym szokiem była koleżanka, słuchała polskiego rocka jak Hey czy Wilki, czasem też Nirvany, natomiast nagle zaczęła jej się podobać Pantera, w 1994 roku. I'm Broken słuchali wszyscy, właśnie też pozerzy obok wspomnianego Illusiona bo takie granie było na czasie. Dla mnie to jest wyznacznikiem tego, że coś jest komercyjne.
Wyznacznikiem są anegdoty z Twojego otoczenia? Cudowny wyznacznik nie ma co ;) Już widzę jak fani Wilków gibają się do "I'm Broken" czy "Slaughtered". Pantera faktycznie może była wtedy komercyjnym zespołem w tym sensie, że a) znanym (1 miejsce na liście Billboardu) i b) popularnym - w sensie sprzedaży. Natomiast wystarczy posłuchać Far Beyond Driven by stwierdzić, że to nie jest przyjemna muzyczka dla fanów Bonnie Raitt czy Ace of Base (inni na liście Billboard z tego okresu) ;)
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Dla mnie braciak był najlepszym wyznacznikiem, bo wiedziałem jak reagował na thrash i death metal, a znał sporo tego bo przecież cały czas grałem takie zespoły. Poza tym pamiętam też zachwyt ludzi z Metal Hammera, niby nic niezwykłego, tam się przecież słuchało metalu, ale album wstawiali sobie w ulubione (była taka lista) ludzie kompletnie nie kojarzeni z takim graniem. Chyba sam Dziubiński uznał Cowboys from Hell za najgorszy album 1990 roku. Próbowałem pojąć w czym tkwi fenomen, bo to jednak nie było Son of the Blue Sky i doszedłem do wniosku, że proste ciężkie riffy, prosta rytmika, dość spory ładunek energii w odpowiednim natężeniu, to coś czego się nie kontempluje, po prostu ma walić prosto w łeb i być jednocześnie w tym bezpieczne. A taka była Pantera.
Awatar użytkownika
erosinho
-#Moonchild
-#Moonchild

Co prawda gość się chój zna na metalu i nie jest takim wyznacznikiem jak braciak Vorgela i ludzie z jego otoczenia, ale warto zapoznać się z ta opinią:

https://www.loudersound.com/features/ro ... ne-pantera

Nie trzeba czytać całego tekstu, wystarczy pierwszy akapit:
“It can’t be stressed enough how important Pantera were in saving heavy metal in the 1990s. Things were getting a little mellow, especially in America. Then along came these four gentlemen from Texas who had captured the true spirit of heavy metal. It came from their hearts and their souls. Metal in the 90s needed Pantera. They were the springboard for so many other bands afterwards."
Awatar użytkownika
erosinho
-#Moonchild
-#Moonchild

I jeszcze to, fajne towarzystwo jak na tanich pozerów.

https://www.terazmuzyka.pl/rob-halford- ... ztaltowaly
Awatar użytkownika
erosinho
-#Moonchild
-#Moonchild

Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Rob Halford zdradził prawdziwy metal Judas Priest i poszedł w jakieś syfy, by w końcu z podkulonym ogonem wrócić do Judas Priest, bo nie ma jak stary dobry metal. Akurat w USA w latach 80 panował hair metal i nie była to kwestia jakiegoś konkretnego roku, tylko od kiedy zyskał popularność aż do czasu grunge. Pantera tak uratowała metal jak Foo Fighters uratowali grunge.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

erosinho pisze: czw lut 18, 2021 6:21 pm U Ozza też się znaleźli:

https://www.terazmuzyka.pl/ozzy-osbourn ... etalowych/
IV LZ metalowym albumem. No spoko. GNR to też metal. Ozzy gada co gada, ostatnio współpracował z raperem i też powie, że to metal. I jeszcze jedno, muzycy nawet ci których najbardziej cenię, to nie są dla mnie żadne autorytety. Po prostu lubię ich muzykę.
Awatar użytkownika
erosinho
-#Moonchild
-#Moonchild

Tutaj kolejne TOP10 Roba, trochę inne albumy, ale Pantera znowu się znalazła.

https://www.metalnews.pl/newsy/rob-half ... etalowych/
ODPOWIEDZ