Thrash Metal
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Thrash Metal
Jakby był oddany na maksa temu co robił, to by się ogarnął. Ale widać wolał dragi.
Szkoda, że jako thrashowego wokalistę nie mogę podać Dawida Wayne'a bo to on byłby moim kandydatem do top 5 wokalmanów w tym gatunku.
- Daveastate
- -#Clairvoyant

- LukaSieka
- -#The Man Who Would Be Spammer

Wystarczy poczytać albo posłuchać tego co w takim choćby dokumencie Thrash Or Be Thrashed mówią ludzie z innych kapel thrash metalowych jak Testament, Megadeth, Overkill, Death Angel, Hirax, Suicidal Tendencies, Forbidden. Ludzie, którzy podkreślam mocno byli w tym wszystkim od początku, tworzyli te scenę i są na niej do dziś. Wszyscy jak jeden mąż wskazują Baloffa jako niedościgniony wzorzec thrash metalowego frontmana, któremu nikt nigdy do tej pory nie dorównał.Zdan pisze: ↑czw mar 18, 2021 5:04 pm Ciekaw jestem co na takie dictum powiedzieliby przywoływani przez Ciebie "starzy fani thrashu". I coś czuję, że wiem jaka powinna być odpowiedź. Natomiast Dukes to dobry wokalista - nic do niego nie mam a na żywo znakomity. W tych kawałkach nie ma STARTU do Baloffa.
So what if the master walked on the water.
I don't see him trying to stop the slaughter.
Ha! Zapomniałem o tym filmie a przecież był jako jeden z punktów mojej bibliografii w pracy magisterskiej. Ale zaraz może się pojawić argument (i pewnie się pojawi), że to tylko kurtuazyjne wypowiedzi o ich przyjacielu i kumplu który do tego nie żyje więc trzeba o nim mówić dobrze.LukaSieka pisze: ↑pt mar 19, 2021 10:31 amWystarczy poczytać albo posłuchać tego co w takim choćby dokumencie Thrash Or Be Thrashed mówią ludzie z innych kapel thrash metalowych jak Testament, Megadeth, Overkill, Death Angel, Hirax, Suicidal Tendencies, Forbidden. Ludzie, którzy podkreślam mocno byli w tym wszystkim od początku, tworzyli te scenę i są na niej do dziś. Wszyscy jak jeden mąż wskazują Baloffa jako niedościgniony wzorzec thrash metalowego frontmana, któremu nikt nigdy do tej pory nie dorównał.Zdan pisze: ↑czw mar 18, 2021 5:04 pm Ciekaw jestem co na takie dictum powiedzieliby przywoływani przez Ciebie "starzy fani thrashu". I coś czuję, że wiem jaka powinna być odpowiedź. Natomiast Dukes to dobry wokalista - nic do niego nie mam a na żywo znakomity. W tych kawałkach nie ma STARTU do Baloffa.
- LukaSieka
- -#The Man Who Would Be Spammer

Akurat niestety dla wielu, to tak nie działa.
So what if the master walked on the water.
I don't see him trying to stop the slaughter.
Wszyscy ćpali i chlali, biedny Baloff wyleciał. Baloff wyleciał, bo był za cienkim wokalistą do kapeli z dużym kontraktem, która wyjdzie poza Bay Area. Tak samo jak nie wierzę, że Pete Willis wyleciał z Def Leppard bo dużo chlał. Steve Clark ledwie się na nogach trzymał, w końcu wiadomo jak skończył, ale jego pozycja nigdy nie była zagrożona. W tamtym wypadku po prostu manager im powiedział, że Pete Willis nie ma wyglądu gwiazdy rocka, a jak chcą być wielcy w USA, to muszą dograni i pod tym względem na 100%. I tak biedny Pete został usunięty z kapeli. A Baloff wyleciał za to samo za co DiAnno z Iron Maiden. Jak się stawia wysoko poprzeczkę, wszystkie niepasujące elementy out.
- Adrian S.O.S.
- -#Rainmaker

Wydaje mi się że dalsza rozmowa jest zbędna bo nie wiem czy jest tutaj ktoś kto trzymał w łapach od razu po wydaniu Show No Mercy, Kill'em All, Fistful of Metal czy Bonded by Blood, chodził w 1985 na metalowe koncerty i był z thrash metalem tak na bieżąco jak muzycy wymienionych zespołówLukaSieka pisze: ↑pt mar 19, 2021 10:31 amWystarczy poczytać albo posłuchać tego co w takim choćby dokumencie Thrash Or Be Thrashed mówią ludzie z innych kapel thrash metalowych jak Testament, Megadeth, Overkill, Death Angel, Hirax, Suicidal Tendencies, Forbidden. Ludzie, którzy podkreślam mocno byli w tym wszystkim od początku, tworzyli te scenę i są na niej do dziś. Wszyscy jak jeden mąż wskazują Baloffa jako niedościgniony wzorzec thrash metalowego frontmana, któremu nikt nigdy do tej pory nie dorównał.Zdan pisze: ↑czw mar 18, 2021 5:04 pm Ciekaw jestem co na takie dictum powiedzieliby przywoływani przez Ciebie "starzy fani thrashu". I coś czuję, że wiem jaka powinna być odpowiedź. Natomiast Dukes to dobry wokalista - nic do niego nie mam a na żywo znakomity. W tych kawałkach nie ma STARTU do Baloffa.
Popatrz - a taki Lars Ulrich został w zespole na M a oni są większymi gwiazdami niż wszyscy. Czyli można trzymać "niepasujące elementy"Vorgel pisze: ↑pt mar 19, 2021 10:42 am Wszyscy ćpali i chlali, biedny Baloff wyleciał. Baloff wyleciał, bo był za cienkim wokalistą do kapeli z dużym kontraktem, która wyjdzie poza Bay Area. Tak samo jak nie wierzę, że Pete Willis wyleciał z Def Leppard bo dużo chlał. Steve Clark ledwie się na nogach trzymał, w końcu wiadomo jak skończył, ale jego pozycja nigdy nie była zagrożona. W tamtym wypadku po prostu manager im powiedział, że Pete Willis nie ma wyglądu gwiazdy rocka, a jak chcą być wielcy w USA, to muszą dograni i pod tym względem na 100%. I tak biedny Pete został usunięty z kapeli. A Baloff wyleciał za to samo za co DiAnno z Iron Maiden. Jak się stawia wysoko poprzeczkę, wszystkie niepasujące elementy out.
No więc właśnie piszę cały czas, że Baloff nie wyleciał przez dragi, a prawdziwym powodem było to, iż niedomagał jako wokalista. Oczywiście Holt nie powie tego nigdy, to po prostu słychać, ale nie powie tego ani Holt, ani inni koledzy Baloffa, bo to był ich dobry kumpel. Jedynym, który powiedział wprost, że Baloff nie był dobrym wokalistą, jest były gitarzysta Exodus, grający później w pewnej pozerskiej kapeli. Z Baloffem Exodus mogliby dalej być kultową kapelą z Bay Area, jak masa innych, którym się nie udało.
Czyli wszyscy w Thrash or Be Thrashed mówią to z kurtuazji? Ha! Wiedziałem, że to padnie. Absolutnie wiedziałem
PS. Metallica zostawiła Larsa i osiągnęła WIĘCEJ niż jakkolwiek kapela metalowa - gdzie tu logika?
PS. Metallica zostawiła Larsa i osiągnęła WIĘCEJ niż jakkolwiek kapela metalowa - gdzie tu logika?
Tak, poza tym wielu styl Baloffa się podobał. Część nawet posądzę o hipokryzję, jak np Testament, bo sami mieli dobrego wokala z którym mogli nagrywać ballady, ale Baloff to był badass, tylko taki trochę podwórkowy. I o to w tym chodziło. Wielu znanych muzyków opowiada farmazony jak to szanuje podziemie, a zrobili wszystko by się z niego wydostać vide Kreator. I bardzo dobrze zrobili, nie musząc łagodzić brzmienia postawili na profesjonalizm.
PS. Pan U. sam przyznał, że jego gra na perkusji to jest tylko jeden z elementów bycia w zespole na M. Poza tym, możesz mieć przeciętnego perkusistę i dać radę, ale z przeciętnym wokalem niczego nie osiągniesz.
PS. Pan U. sam przyznał, że jego gra na perkusji to jest tylko jeden z elementów bycia w zespole na M. Poza tym, możesz mieć przeciętnego perkusistę i dać radę, ale z przeciętnym wokalem niczego nie osiągniesz.
Czyli tak - im nie wierzymy ale Tobie wierzymy tak? Dobrze to zrozumiałem? Dlaczego mam im nie wierzyć a Tobie tak?
Użyję Twojego argumentu: ONI TAM BYLI A TY NIE 
PS. Czyli są dwie opcje: a) albo Lars nie był taki niepasujący, b) można z cienkimi jednak grać i osiągać najwyższe szczyty
PS. Czyli są dwie opcje: a) albo Lars nie był taki niepasujący, b) można z cienkimi jednak grać i osiągać najwyższe szczyty
Możesz wierzyć komu chcesz. Nie wierz ani im, ani mnie. Sam pisałeś, że Baloff nie był dobrym wokalistą. Sam to przyznałeś. Uwierzyłeś swojemu słuchowi. No i przede wszystkim analizuj fakty i wyciągaj wnioski. To chyba nie jest trudne w przypadku takich docentów jak Zdan
Cały Exodus chleje, jednak wylatuje z niego Baloff i tylko Baloff. Co więcej Baloff wyleciał w momencie, kiedy Exodus podpisali duży kontrakt, a sam Baloff był już zaangażowany w pisanie utworów na Pleasures of the Flesh. Czytałem gdzieś wywiad z Ericem Petersonem z Testamentu, cytuję z pamięci: "Wiedzieliśmy, że w Exodus są kłopoty z Baloffem i że chcą naszego Zeta. Dla Zeta były to szczególnie ciężkie chwile, łączyła nas przyjaźń, ale oni mieli już podpisany kontrakt i Zet zdecydował, że chce robić karierę. Było dużo łez i wzajemnych pretensji ale przełknęliśmy to". To się samo komentuje Zdan. Patrz na fakty, a nie tylko na to co kto mówi na temat samego Baloffa.
PS. Przecież napisałem, można być przeciętnym perkusistą i nie odciska to takiego piętna na kapeli, jak przeciętny wokalista. Przeciętny słuchacz nie analizuje gry na perkusji, a dopóki nie jest to totalne beztalencie, to jest dla niego słuchalne. Z kolei jak wokal ma beznadziejny głos, nie potrafi robić dobrze tego co powinien, od razu to słyszysz i wyłączasz
Ja daję rady słuchać Exodus z Baloffem, ale wielu odpuściło zespół z tego właśnie powodu. I trochę musieli ich do siebie na nowo przekonać, na co dowodem są niezbyt wysokie notowania skądinąd świetnej płyty Pleasures of the Flesh i bardzo dobre notowania Fabulous Disaster, gdzie już był to całkiem inny zespół niż za Baloffa.
PS. Przecież napisałem, można być przeciętnym perkusistą i nie odciska to takiego piętna na kapeli, jak przeciętny wokalista. Przeciętny słuchacz nie analizuje gry na perkusji, a dopóki nie jest to totalne beztalencie, to jest dla niego słuchalne. Z kolei jak wokal ma beznadziejny głos, nie potrafi robić dobrze tego co powinien, od razu to słyszysz i wyłączasz
Napisałem też, że thrash metal nie potrzebuje dobrych wokalistów. A na pewno nie każdy. Napisałem też, ze wersje Roba Dukesa mogą tym Baloffowym buty czyścić. Stoję przy tym twardo. Uważam też, że Bonded >>>> Pleasures. Jednym z powodów są wokale Baloffa. Zetro oczywiście jest "lepszym" śpiewakiem od niego ale na tej płycie niestety ognia i przekonania mu wybitnie zabrakło. W przypadku jakości muzyki nie ma FAKTÓW. Holt wyrzucił Baloffa a pewnie powinien i siebie po wszyscy byli w pełnym ciągu wtedy. Różnica jest taka, że wokalista jest wymienny a główny kompozytor rzadko.
A! Mam na półce i delektuję się płytami gości których wokale dawno uznano za "beznadziejne" - więc ten argument nie trafia do mnie żadną miarą.
A! Mam na półce i delektuję się płytami gości których wokale dawno uznano za "beznadziejne" - więc ten argument nie trafia do mnie żadną miarą.
Holt wyrzucił Baloffa, to jest bezsprzeczny fakt. I nie wierzę, że za chlanie, bo musiałby wywalić też siebie. Wyleciał jedynie Baloff i na jego miejsce nie przyszła kopia Baloffa, tylko ktoś znacznie lepszy. Nie daje do myślenia?
PS. Pleasures > Fabulous >> Force >> Impact >>> Bonded
Na szczęście mam taką fajną cechę, że nigdy nie idę ze stadem 
Zetro ŻADNĄ miarą nie jest lepszy od Baloffa jako thrash metalowy wokalista. A już na pewno nie na "Pleasures...". A "Bonded..." to najlepszy Exodus. To nie daje do myślenia?Vorgel pisze: ↑pt mar 19, 2021 12:16 pm Holt wyrzucił Baloffa, to jest bezsprzeczny fakt. I nie wierzę, że za chlanie, bo musiałby wywalić też siebie. Wyleciał jedynie Baloff i na jego miejsce nie przyszła kopia Baloffa, tylko ktoś znacznie lepszy. Nie daje do myślenia?