Bon Jovi
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Re: Bon Jovi
To na tej zasadzie KISS na Lick it Up grali heavy metal, a Bon Jovi to co najmniej hardrock z pazurem
Jeśli Lick It Up to taki sam heavy metal jak SfV to wymiękam tak jak reszta tutaj wcześniej. Piękna teoria tylko jakoś mi się nie styka z rzeczywistością. Rozumiem, że jak wjechał Slayer to Iron Maiden i Priest wyrzucamy do hard rocka, Kiss do zwykłego rocka a Bon Jovi do popu?
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Nie, bo Slayera nikt nie nazywa heavy metalem.
I nie, nie nazywam Lick it Up metalem. Przeczytaj jesscze raz, ze zrozumieniem tym razem.
I nie, nie nazywam Lick it Up metalem. Przeczytaj jesscze raz, ze zrozumieniem tym razem.
Moment. Wcześniej postulowałeś ocenianie tych płyt z bardziej współczesnej perspektywy. To mamy w końcu to robić czy nie?
A! I totalnie nie zgadzam się z tym, że na tej zasadzie Lick It Up to heavy metal. Mam absolutnie i totalnie inny odbiór tej muzyki od SfV - nawet jeśli na tej płycie jest Take These Chains.
A! I totalnie nie zgadzam się z tym, że na tej zasadzie Lick It Up to heavy metal. Mam absolutnie i totalnie inny odbiór tej muzyki od SfV - nawet jeśli na tej płycie jest Take These Chains.
Take These Chains to kasuje cały Bon Dżoszit i inne gówna z tapirowanymi włosami na jajach.
Kurwa! Bo jak czytam takie wypociny to mnie krew zalewa! Człowieku, jak można mówić, pisać takie dyrdymały? Poczytaj trochę książek, publikacji na temat rozwoju gatunku jakim był heavy metal. Chociażby w książce "Eksplozja NWOBHM" Martin Popoff zebrał wypowiedzi wielu muzyków czy dziennikarzy, którzy żyli, pracowali i działali w okresie lat 70 i 80. Judas Priest kształtował heavy metal. Koniec i kropka. Pada tam takie zdanie nawet, że Iron Maiden wydawało się, że chcą być jak Judas.
Wtedy jak w 1978 roku wylecieli w skórach, które notabene Halford załatwił z sexshopu, z klimatów gejowskich, to był ROZPIERDOL... !!!! Człowieku wszystkie Motgeje, BonDżoły i inne gówna srały w pieluchy wtedy.
Jak w ogóle śmie ktoś pisać, że SCREAMING FOR VENGEANCE to płyta mało metalowa?????????????
Tam od razu na ryj jest strzał, pocisk mocarny niczym czołg... Niczym turbodoładowany samolot ultradźwiękowy.... Szatan na miotle!!!
ELECTRIC EYE !
Potem RIDING ON THE WIND i BLOODSTONE wystawiają szczękę i łamią obie nogi!!!
Kurwa!
To są takie strzały, że ja wymiękam! Może Ci się zaciął potencjometr volume na wzmacniaczu? Może jak jest cicho to nie słyszysz POTĘGI i SZYBKOŚCI jaka rozgrzewa krew!!!???
Już nie mówię o tytułowym czy You;ve got another thin comin'! Ach..!
Stary, weź proszki, popij wodą, odpocznij i włącz sobie te płytę raz jeszcze!
Kurwa! Bo jak czytam takie wypociny to mnie krew zalewa! Człowieku, jak można mówić, pisać takie dyrdymały? Poczytaj trochę książek, publikacji na temat rozwoju gatunku jakim był heavy metal. Chociażby w książce "Eksplozja NWOBHM" Martin Popoff zebrał wypowiedzi wielu muzyków czy dziennikarzy, którzy żyli, pracowali i działali w okresie lat 70 i 80. Judas Priest kształtował heavy metal. Koniec i kropka. Pada tam takie zdanie nawet, że Iron Maiden wydawało się, że chcą być jak Judas.
Wtedy jak w 1978 roku wylecieli w skórach, które notabene Halford załatwił z sexshopu, z klimatów gejowskich, to był ROZPIERDOL... !!!! Człowieku wszystkie Motgeje, BonDżoły i inne gówna srały w pieluchy wtedy.
Jak w ogóle śmie ktoś pisać, że SCREAMING FOR VENGEANCE to płyta mało metalowa?????????????
Tam od razu na ryj jest strzał, pocisk mocarny niczym czołg... Niczym turbodoładowany samolot ultradźwiękowy.... Szatan na miotle!!!
ELECTRIC EYE !
Potem RIDING ON THE WIND i BLOODSTONE wystawiają szczękę i łamią obie nogi!!!
Kurwa!
To są takie strzały, że ja wymiękam! Może Ci się zaciął potencjometr volume na wzmacniaczu? Może jak jest cicho to nie słyszysz POTĘGI i SZYBKOŚCI jaka rozgrzewa krew!!!???
Już nie mówię o tytułowym czy You;ve got another thin comin'! Ach..!
Stary, weź proszki, popij wodą, odpocznij i włącz sobie te płytę raz jeszcze!
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

No oczywiście, że kształtowali. Nikt tego nie neguje.Judas Priest kształtował heavy metal. Koniec i kropka. Pada tam takie zdanie nawet, że Iron Maiden wydawało się, że chcą być jak Judas.
+ patrzac na forrme tego posta to nie ja potrzebuje proszkow
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Zdan pisze: ↑czw maja 06, 2021 12:17 am Moment. Wcześniej postulowałeś ocenianie tych płyt z bardziej współczesnej perspektywy. To mamy w końcu to robić czy nie?
No ja je oceniam ze wspolczesnej perspektywy, czyli Slayer to dla mnie thrash. Może ktoś w zamierzchłych czasach mówił na to heavy.
No to odpal sobie Lick it Up. Jest tam pare ciężkich numerów, ciezszych niż te lzejsze na SfV. Dla mnie SfV to jakiś krok w kierunku modelowego heavy, ktore jeśli już to Judasi zagrali na DotF. Nie odmawiam im zasług, w kwestii stworzenia tego gatunku należy im się palma pierwszeństwa, niektóre rzeczy na Stained albo SWOD rozwalają banię jak na rok wydania, ale stworzenie czegoś nie gwarantuje od razu mistrzostwa w tej dziedzinie
Co najmniej dwa razy przytoczyłeś taki argument przy okazji rozmowy o wczesnych płytach Bathory, że Quorthon sam się z nich śmiał po latach, dlatego są z punktu słabe. A skoro sam M. Mars z Motley o muzyce jego zespołu mówi że jest nudna to w takim razie jest sens tego słuchać ?
A co do Kiss to pokusiłbym sie śmiało o stwierdzenie że na Creatures i Lick It Up grali heavy metal
- LukaSieka
- -#The Man Who Would Be Spammer

Dodam tylko, co sam Tommy Lee powiedział, tłumacząc dlaczego wymyślili sobie taki image: "Nikt wcześniej nie widział czterech wysztafirowanych gości na szpilkach grających muzykę przepełnioną duchem anarchii. Inaczej byśmy się nie przebili". To tylko świadczy o tym jaką grali muzykę. Trzeba było się poprzebierać za baby, ubrać w szpilki, żeby ktoś ich zauważył.
So what if the master walked on the water.
I don't see him trying to stop the slaughter.
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

octavarium pisze: ↑czw maja 06, 2021 10:27 amCo najmniej dwa razy przytoczyłeś taki argument przy okazji rozmowy o wczesnych płytach Bathory, że Quorthon sam się z nich śmiał po latach, dlatego są z punktu słabe. A skoro sam M. Mars z Motley o muzyce jego zespołu mówi że jest nudna to w takim razie jest sens tego słuchać ?
Nie wiem - nie słucham Motley Crue. Lubię 3 kawałki i nawet nie słuchałem wszystkich płyt
No raczej pisząc dyrdymały, że Screaming to mało metalowy krążek powinieneś dostać podwójną dawkę. Weź sobie lepiej posłuchaj Krystyny Agłylery
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

No bo nie jest zbyt metalowy, poza dwoma numerami lekkie i przyjemne granie do radia. Nie wiem kto to jest Agłylery
-
Deleted User 7916
-
Deleted User 7916
i mozna walic do woli
-
Deleted User 2259
Które radio włączy te numery? Gdzie to leci?Dzosef pisze: ↑czw maja 06, 2021 10:14 pmNo bo nie jest zbyt metalowy, poza dwoma numerami lekkie i przyjemne granie do radia. Nie wiem kto to jest Agłylery
Na dzisiejsze czasy to mega artystkaAncientMariner pisze: ↑wt maja 04, 2021 2:51 pmNie chodzi nawet o teksty ale samą muzykę. I wielka artystką jest bo zaśpiewała parę utworów których dla niej która skomponował i napisał teksty a ona tylko zaśpiewała ? To ją czyni tak wielka artystką ? Dla mnie to bardziej marionetka niż piosenkarka która sobie nawet sama muzyki nie robi
- Adrian S.O.S.
- -#Rainmaker

No artystka jak się patrzy skoro śpiewa czyjeś teksty do skomponowanej przez kogoś muzykioctavarium pisze: ↑pt maja 07, 2021 10:47 amNa dzisiejsze czasy to mega artystkaAncientMariner pisze: ↑wt maja 04, 2021 2:51 pmNie chodzi nawet o teksty ale samą muzykę. I wielka artystką jest bo zaśpiewała parę utworów których dla niej która skomponował i napisał teksty a ona tylko zaśpiewała ? To ją czyni tak wielka artystką ? Dla mnie to bardziej marionetka niż piosenkarka która sobie nawet sama muzyki nie robi![]()
![]()
![]()
![]()
Przeciętny człowiek nadal ma wrażenie, że heavy metal to thrash / death grany od końcówki lat 80 po Panterę. Na tym tle płyta SFV może wydawać się lightowa. I dla takiego przeciętnego człowieka różnica w estetyce między BJ Runaway a JP SFV jest bardzo niewielka.
Dokładnie tak samo, jak przeciętny człowiek ma problem w odróżnieniu, dajmy na to Strawińskiego od Moniuszki. Albo choćby oper Rossiniego od Pucciniego. A przecież między nimi są przepaście epok muzycznych

Dokładnie tak samo, jak przeciętny człowiek ma problem w odróżnieniu, dajmy na to Strawińskiego od Moniuszki. Albo choćby oper Rossiniego od Pucciniego. A przecież między nimi są przepaście epok muzycznych
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...