1970 - 2000. Najlepsze płyty, top 10 z każdej dekady - Vorgel

Zbiór ankiet i Waszych opinii dotyczących innych zespołów.

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Re: 1970 - 2000. Najlepsze płyty, top 10 z każdej dekady - Vorgel

Post autor: Vorgel »

2000

10. AC/DC - Stiff Upper Lip
Obrazek

9. Tankard - Kings of Beer
Obrazek

8. Alice Cooper - Brutal Planet
Obrazek

7. Ian Anderson - The Secret Language of Birds
Obrazek

6. Davy Vain - In From Out of Nowhere
Obrazek

5. Motörhead – We Are Motörhead
Obrazek

4. Overkill - Bloodletting
Obrazek

3. Geddy Lee - My Favourite Headache
Obrazek

2. Running Wild - Victory
Obrazek

1. King Diamond - House of God
Obrazek

W 2000 wszyscy obudziliśmy się na gigantycznym kacu, choć lata 90 dogorywały w fatalnym stylu ciągnięte za uszy przez weteranów, by cokolwiek dobrego można było napisać o końcówce dekady. Całe nie były takie złe i już lepszej dekady jeśli chodzi o muzykę nie będzie. Pamiętam jak pierwszy raz zobaczyłem teledysk do Stiff Upper Lip. Widzę szalejącą publikę na ulicy, ale to nie jest publika AC/DC. Jakaś kobieta macha łapami jak do rapu. Już wtedy powinienem był skojarzyć fakty, zamiast stale posądzać Nirvanę, że zabiła rock and roll. Dopiero ostatecznie uświadomiło mnie ostatnie podsumowanie w Rolling Stone, 500 "najlepszych" płyt, edycja 2020. Wszyscy byliśmy głusi i ślepi i nie dostrzegli prawdziwego wroga ;)
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Zdan »

I tak oto w 2000 roku boomerzy metalu wylogowali się z tej muzyki. Normalni słuchacze odetchnęli z ulgą i mogli się wziąć za słuchanie tego co zaczęło wychodzić później. Wyrwani z boomerskiej narracji wszechwiedzących guru i innych Nikosi Dyzm metalu zastali krainę mlekiem i gitarami płynącą. Trzeba czasem było poszukać ale to nie był problem. Nowe kapele, stare kapele - było tego pełno. Ten oddech wolności bez boomerów dyszących na karku to było to! ;)
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Zdan pisze: pn mar 29, 2021 3:59 pm I tak oto w 2000 roku boomerzy metalu wylogowali się z tej muzyki. Normalni słuchacze odetchnęli z ulgą i mogli się wziąć za słuchanie tego co zaczęło wychodzić później. Wyrwani z boomerskiej narracji wszechwiedzących guru i innych Nikosi Dyzm metalu zastali krainę mlekiem i gitarami płynącą. Trzeba czasem było poszukać ale to nie był problem. Nowe kapele, stare kapele - było tego pełno. Ten oddech wolności bez boomerów dyszących na karku to było to! ;)
Zrobiła się z tego taka... oaza wolności ;)

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

pz pisze: pn mar 29, 2021 4:24 pm
Zdan pisze: pn mar 29, 2021 3:59 pm I tak oto w 2000 roku boomerzy metalu wylogowali się z tej muzyki. Normalni słuchacze odetchnęli z ulgą i mogli się wziąć za słuchanie tego co zaczęło wychodzić później. Wyrwani z boomerskiej narracji wszechwiedzących guru i innych Nikosi Dyzm metalu zastali krainę mlekiem i gitarami płynącą. Trzeba czasem było poszukać ale to nie był problem. Nowe kapele, stare kapele - było tego pełno. Ten oddech wolności bez boomerów dyszących na karku to było to! ;)
Zrobiła się z tego taka... oaza wolności ;)
O toto! ;)
Awatar użytkownika
Cold
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Cold »

2000

1. The Cure - Bloodflowers
2. Iron Maiden - Brave New World
3. Halford - Resurrection
4. Helloween - The Dark Ride
5. Blaze - Silicon Messiah
6. Vader - Litany
7. Overkill - Bloodletting
8. Rotting Christ - Khronos
9. King Diamond - House of God
10. The Smashing Pumpkins - Machina/The Machines of God

Druga dyszka:

New Model Army - Eight
Alice Cooper - Brutal Planet
U2 - All That You Can’t Leave Behind
HammerFall - Renegade
Dio - Magica
Nevermore - Dead Heart in a Dead World
Motörhead - We Are Motörhead
Behemoth - Thelema.6
El Dupa - A pudle?
AC/DC - Stiff Upper Lip

:D
Jakoś nie przypominam sobie rzeczonego kaca, który jakoby trawił metalową brać na przełomie tysiącleci. Dorosłe już chłopy, a skakaliśmy z radości jak dzieci, że Bronek do Maiden wraca :wink:
U mnie rozpoczął się czas wręcz ekscytujący - chociażby festiwale Wacken, Brutal Assault czy Masters Of Rock w Vizovicach.

W następnych dwóch dekadach ukazało się wiele bardzo dobrych płyt. Naturalne, że nie było takiego wysypu jak w latach 80. lub w drugiej połowie lat 90. Rzecz jasna, że w nowym tysiącleciu rewolucyjnych rzeczy w metalu już nie było (poza kilkoma wyjątkami). Po prostu "koło" już wynaleziono wcześniej. Ale powodów do narzekania wg mnie nie ma.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Niestety nie wiesz o czym piszesz, jak chcesz mnie obrazić rób to inteligentniej. Wiem, że nie wychylisz się tutaj na milimetr poza obraną narrację, bo jesteś konformistą. Ale, zależy czego kto oczekiwał i jak dobierał sobie muzykę. Ty zgodnie z "prawomyślnym" chórem nie lubisz Angel Rat i Swansong, w momencie kiedy to były dwa najbardziej odważne albumy lat 90. Robienie rzeczy w stylu Pantery, to było pójście na łatwiznę. Może gdyby Jeff Walker zaczął rapować na Swansong, to byś pochwalił. Takie życie konformistów.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Vorgel pisze: pn mar 29, 2021 9:57 pm
Niestety nie wiesz o czym piszesz, jak chcesz mnie obrazić rób to inteligentniej. Wiem, że nie wychylisz się tutaj na milimetr poza obraną narrację, bo jesteś konformistą. Ale, zależy czego kto oczekiwał i jak dobierał sobie muzykę. Ty zgodnie z "prawomyślnym" chórem nie lubisz Angel Rat i Swansong, w momencie kiedy to były dwa najbardziej odważne albumy lat 90. Robienie rzeczy w stylu Pantery, to było pójście na łatwiznę. Może gdyby Jeff Walker zaczął rapować na Swansong, to byś pochwalił. Takie życie konformistów.
Biedny boomerska muzyczna konserwo - dla Ciebie wszystko co nowocześniejsze to pójście na łatwiznę lub rzeczy które nie mieszczą się w twoim pojęciu muzyki. Angel Rat to jeszcze rozumiem ale Swansong odważny? Wtedy jak był wydany? Heavy metal taki? No faktycznie na pewno. Współczuję Ci w sumie, że Twoje poznanie muzyki się już skończyło (w sensie daty) ale to z wyboru więc w sumie jak sobie chcesz ;) Na szczęście muzyka nie kończy się tam gdzie Twoja konserwatywna boomerska wizja. Także tak - ja będę konformistą a Ty prostym zakutym łbem i wszyscy szczęśliwi ;)
Awatar użytkownika
Cold
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Cold »

Lubicie, widzę, okładać się Panowie pięściami. Postuluję jednak o ciosy w stylu szlachetnego boksu, a nie chamskiego MMA :mrgreen:

Ja trochę Vorgela rozumiem - tę jego nostalgię za dawnymi latami. Też jestem konserwa i uwielbiam tamte czasy, gdy jako nastoletni szczun chłonęło się heavy, thrash czy death metal jak gąbka. Kasprzakiem nagrywało się Muzykę Młodych, Metalowe Tortury czy Ryłkołaka.

Ale w latach 2000+ powstało wg mnie dużo dobrego metalu lub muzy okołometalowej. Były świetne powroty, chociażby Overkill, Testament, Exodus, Accept, Cirith Ungol, Paradise Lost, ostatni Sodom.

Arcturus, Enslaved, środkowy Rotting Christ, Hollenthon, załogi blackowe np. Watain, nasz Behemoth, Vader wciąż trzymający poziom, Rammstein, System of a Down... Jest tego trochę.
Ostatnio zmieniony pn mar 29, 2021 10:53 pm przez Cold, łącznie zmieniany 2 razy.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Cold pisze: pn mar 29, 2021 10:38 pm Lubicie, widzę, okładać się Panowie pięściami. Postuluję jednak o ciosy w stylu szlachetnego boksu, a nie chamskiego MMA :mrgreen:
Stosuje się to co skuteczne wobec przeciwnika ;)
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

Najbardziej mnie dziwi (choć czy powinno? No nie!), że Kolega Vorgel ceni płyty bardzo banalne, pokazujące jak mocno siedzi w swojej bańce. Jeśli ktoś w top10 roku 2000 daje takie rzeczy jak AC/ DC czy Running Wild, to znaczy, że naprawdę niewiele tego roku słuchał. Bo dla każdego z ww. bandów LP z 2000 roku jest gdzieś głęboko poniżej średniej w dyskografii. Ja tych płyt nie słuchałem ze 20 lat i nie mam ich nawet na flac.
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Co to znaczy banalne płyty? Wymień mi jeden niebanalny album którego słuchałeś w 2000 roku i który lubisz po dziś dzień. Jeden!
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Ja wymienię trzy i wszystko są na pewno bardziej niebanalne niż ten album Running Wild który jest w zestawieniu:

Lefay - S.O.S.
Electric Wizard - Dopethrone
At The Drive-In - Relationship of Command

Każdy z innej parafii żeby nie było nudno.

Edit: Dorzucę jeszcze Nevermore - Dead Heart In A Dead World.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Zdan pisze: pn mar 29, 2021 10:01 pm ale Swansong odważny? Wtedy jak był wydany? Heavy metal taki? No faktycznie na pewno.
W 1996 roku (a tak naprawdę w 1995) granie heavy metalu nie było zbyt popularne, a na topie było granie jak Pantera. I takie były trendy. Mogli nagrać album jak Pantera bez trudu bo grali rzeczy tak ostre i ekstremalne, że Pantera przy tym wymięka, ale nie chcieli. I za to im chwała.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Vorgel pisze: wt mar 30, 2021 9:56 pm
Zdan pisze: pn mar 29, 2021 10:01 pm ale Swansong odważny? Wtedy jak był wydany? Heavy metal taki? No faktycznie na pewno.
W 1996 roku (a tak naprawdę w 1995) granie heavy metalu nie było zbyt popularne, a na topie było granie jak Pantera. I takie były trendy. Mogli nagrać album jak Pantera bez trudu bo grali rzeczy tak ostre i ekstremalne, że Pantera przy tym wymięka, ale nie chcieli. I za to im chwała.
Szkoda tylko, że nagrali swój kiepski i przebrzmiały pomysł na heavy metal - bez składu, ładu i sensu. Gratulacje za próbę ale pała za wykonanie.
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Nevermore, Helloween
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

A co na Dark Ride jest niebanalnego? Wymieniłeś takich samych weteranów jak Running Wild, którzy prochu na swoim albumie nie wymyślili. Dla mnie Better Than Raw to ostatni naprawdę dobry Helloween. A Nevermore nigdy nie słuchałem.
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

DR ma świetną produkcję i jest znacznie bardziej nowoczesny od BTR. Mojem najlepszem wspomnieniem związanem z BTR jest LAVDATE DOMINVM - utwór, który trafił akurat w moment początku mojej fascynacji Bractwem św. Piusa X i dziełem Arcybiskupa Marcelego Lefebvre'a.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Jakbym chciał czegoś nowoczesnego to bym słuchał nu metalu. Ale Dark Ride nie było ani specjalnie nowoczesne, ani też w ich stylu. Better Than Raw było ok, bo z jednej strony coś chcieli zmienić, a z drugiej nie szli w jakieś niemelodyjne granie z tandetnym klawiszem.
Deleted User 7919

Post autor: Deleted User 7919 »

Dobre płyty z lat 70 wymienił autor tego tematu.

Pozdrawiam serdecznie.
ODPOWIEDZ