Senjutsu - opinie na temat albumu

Wszystko na temat nowej płyty.

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Jak oceniasz nowy album Iron Maiden

10
11
9%
9
12
10%
8
18
14%
7
25
20%
6
11
9%
5
5
4%
4
21
17%
3
8
6%
2
7
6%
1
3
2%
0
5
4%

Liczba głosów: 126

Awatar użytkownika
Frank Drebin
-#Clansman
-#Clansman

Re: Senjutsu - opinie na temat albumu

Post autor: Frank Drebin »

remi pisze: wt lis 30, 2021 12:02 pm
Frank Drebin pisze: ndz lis 28, 2021 8:10 pm

Jak ktoś słucha w kółko (przeciętnego, moim zdaniem) Senjutsu, to niech sobie słucha, jego/jej wybór, tylko równolegle traci czas, który można poświęcić na poszukanie i poznanie znacznie lepszych (i wyprodukowanych starannie a nie na odpierdol) tutułów.
Tutaj gruba przesada. Kawałki jak Senjutsu, WOTW czy the Parchment są super "craft'ed" i nie ma tu krzty odpierdolu.
Nawet jeżeliby założyć (nie zgadzam się absolutnie z tym założeniem), że ww. kawałki są wyprodukowane starannie, to i tak całe 3 utwory z 10 :roll:

Czyli - podsumowując - w mniej niż 1/3 kawałków z całej płyty "nie ma krzty odpierdolu", a więc można uznać, że ta płyta jest nagrana w profesjonalny sposób.

Jak widać poprzeczka dla Maiden podniesiona coraz wyżej...
FotD = TOP5 albumów Maiden
Deleted User 5490

Post autor: Deleted User 5490 »

I bardziej zanosi się na to, że zespół wreszcie mocno klapnie na dupę, boleśnie zazna zderzenia z rzeczywistością i wreszcie wytrzeźwieje z tych urojeń o swojej świetnej formie twórczej, to usłużny światowy związek chorych na choroby słuchu podsuwa mu coraz grubsze i miększe poduszeczki.
Awatar użytkownika
erosinho
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: erosinho »

Nie zazna żadnego zderzenia. Zaraz ruszą w trasę, która oczywiście świetnie się sprzeda i wszyscy będą mogli poklepać się po plecach i walnąć po trooperku.
Deleted User 5490

Ja tam wolę polskie piwa. ;)
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Posłuchałem dzisiaj Senjutsu. Poprzednio słuchałem 11.11. No i całkiem przyjemnie sobie w tle grało. Nawet jakąś fajną zagrywkę wyłapałem, która wcześniej nie wpadła mi w ucho. Gdyby wywalić 3 niepotrzebne numery i pociąć kilka innych (przede wszystkim z intr i outr), to wyszedłby naprawdę przyzwoity album. Czyli podobnie jak z BoS.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: Budziol »

Posłuchałem po dłuższym czasie albumu zmieniłem z 9 na 8 ocene. Stratego zdecydowanie gorsze od 'sciany' po czasie. Singiel do którego w końcu sie zdystansowałem bo czekając na album chyba go zbyt duzo razy przesłuchałem, żeby go potem nie przewijać podczas odsluchu calego albumu naprawdę fajny i dobrze się go słucha. Jeden z najlepszych stwierdzam promujących nowa plyte od dawna.
Zajrzałem na forum bo oglosili Ukraine (która pewnie i tak sie nie odbędzie), ale byłoby mega pojechać do Kijowa na koncert!
I znów to samo: mnie sie podoba, mnie sie nie podoba. I ok, kazdy ma swoje zdanie.
Ale najbardziej Pierre mnie rozwala. Ma prawo nie lubic nowej płyty i ok. Ale sam stwierdza, ze jesli ktos lubi naćpałeś się, nawąchales gówna, jestes ze związków głuchych itd itp :facepalm:
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

erosinho pisze: śr gru 01, 2021 1:49 pm Nie zazna żadnego zderzenia. Zaraz ruszą w trasę, która oczywiście świetnie się sprzeda i wszyscy będą mogli poklepać się po plecach i walnąć po trooperku.
Ja nie wierzę, ze trasa w 2022 się odbędzie :(
Psychoza znów się rozkręca, a decyzje trzeba bedzie podejmować lada moment co z trasa w przyszlym roku
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

blackmailer pisze: pn paź 04, 2021 7:05 pm
Cold pisze: pn paź 04, 2021 6:56 pm
blackmailer pisze: pn paź 04, 2021 6:48 pm

No takiego incydentu kałowego to tutaj dawno nie było XD

Ktoś się tu niesłusznie chyba poczuł łajnem trafiony? :lol:
Ależ skądże! Nie taka była intencja - temat to opinie na temat Senjutsu. Wrzuciłem więc kilkanaście rzeczy z wiki :mrgreen:
Mnie to komu się podoba Sepuku zwisa i powiewa. Sam oceniłem płytę myślę całkiem nieźle, bo na 6.5. Ale sugerowanie się reckami największych portali muzycznych, które mają deale z największymi zespołami no to... jak oglądanie tvpis i wierzenie, że to co tam mówią to prawda XD
Wyjatkowo trafne spostrzeżenie :pijak:
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Cold pisze: pn paź 04, 2021 7:49 pm Ktoś na forum pisał, że internety w czambuł nabijają się z Senjutsu, ale jakoś tego na portalach nie widać.
Nikim i niczym się nie sugeruję, proszę tego mi nie imputować. Moje zdanie na temat Senjutsu - tylko i wyłącznie na podstawie wielokrotnych odsłuchów. Płyta niezła - z trzema wybitnymi (jak dla mnie) pieśniami.
Też tak bardzo duzo negatywnych nie czytam, a juz takiego 'hejtu' jak tu o sraniu, pierdzeniu, byciu głuchym to chyba nie czytalem nigdzie indziej :roll:
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Siwy pisze: śr paź 06, 2021 5:50 pm https://youtu.be/WgQss1S5cAY

recenzja, która powinna się spodobać osobom dającym maks 2 :B

Oczywiście nie zabrakło porównań do Firepowera. Na pewno zgadzam się z jednym stwierdzeniem, to fani odpowiadają za to jakie jest dzisiejsze Maiden i za tę ich niby progresywność, bez której, umówmy się, wszystkim nam żyłoby się lepiej ;)
Chyba mnie zabrakło do tej błyskotliwej mysli.
W którym miejscu namówili Stefka na prog kolosy?
Deleted User 5490

To się jakoś nazywa jak ktoś pisze i sam sobie odpowiada. :lol:
Tak mi się jednak wydaje, że nie masz racji. Malkontenci zamilkliby po krótkim czasie, bo ileż można się pastwić nad czymś tak daremnym jak ostatni album Iron Maiden? Sęk w tym, że poglądy malkontentów nie przeszły bez echa i nie pozostały bez prowokacyjnych odpowiedzi i zaczepek fanatyków, do których również przynależysz. Ty jako wyjątkowo stronnicza postać tego nie zauważasz i wcale mnie to nie dziwi.
Budziol. Sorry, ale nie jesteś dla mnie bezstronnym autorytetem. 8)
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Dawno mnie nie było stąd sporo odpowiedzi :D :dance:

Bezstronny? Pewnie nie, jestem maniakien Maidenów od 30 lat i zaakceptowałem ich nowy 'dziadkowy' image.
Ale jak czytam 'niektóre' negatywne komentarze to trochę tak jakbym za kazdym razem pisał :
Mnie się nowa płyta podoba, bo trzeba być głuchym idiotą zeby tego nie słyszeć :)
A wg mnie wystarczy: podoba mi sie bo cos tam, nie podoba bo coś tam.
Siwy
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Siwy »

Budziol pisze: ndz gru 05, 2021 10:18 am Chyba mnie zabrakło do tej błyskotliwej mysli.
W którym miejscu namówili Stefka na prog kolosy?
Po wydaniu pierwszego singla była już ta dyskusja. Gdyby nie entuzjastyczne przyjmowanie przez fanów wszystkich kolosów jakie Stefan zaczął pisać, to zakładam że dzisiaj nie mielibyśmy takich potworków jak Lost czy Celtowie. Ale w pojęcie tego pseudoproga wchodzi tez to, co zespół robi przy „krótszych” kawałkach, których czas trwania dorównuje epikom z wcześniejszych lat. Dorzucimy te kilka powtórzeń więcej, intro i outro, bo przecież fani to kochają. Przy okazji ukryjemy brak pomysłu na ten czy inny kawałek oraz to, ze nie chce nam się siedzieć w studio tyle czasu ile powinniśmy, żeby wszystko było dopracowane… Najlepszym tego przykładem są właśnie wspomniane Lost i Celtowie. W tym pierwszym podoba mi się intro, ale później mamy tak straszny zlepek ogranych patentów, że aż się robi przykro. W Celtach może niegłupim pomysłem było zbudowanie melodii wokół „tradycyjnych” folkowych brzmień, ale skończyło się na pomyśle, bo wykonanie to znowu oblepienie tego motywu dobrze znanymi patentami… no ale skoro takie rzeczy przeszły przy np. TRATB (które uwielbiam), to teraz przejdą tym bardziej nie? Po co się wysilać, fani napewno to łykną… i ja jako fan rzeczywiście to łykam, jak już się osłuchałem, to jak się nie skupie na szczegółach, to przyjemnie się tego słucha, ale jednak jak zacznę się w to wszystko bardziej zagłębiać, to robi mi się smutno. No ale jestem fanem, łykam te znane dźwięki, zgodnie z teza inz. Mamonia i przez to zamykam błędne koło niechlujstwa zespołu.
I tak, rozumiem, że są starzy, że już nic nie muszą, ale wciąż naiwnie wierze, ze gdyby jednak chciało im się trochę ciężej popracować, to mogliby z tego materiału zrobić coś naprawdę wspaniałego. Ja tu widzę sporo pomysłów, które zostały zmarnowane przez bylejakość…
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Siwy pisze: pn gru 06, 2021 8:21 pm Ja tu widzę sporo pomysłów, które zostały zmarnowane przez bylejakość…

To jest moje podsumowanie tego albumu. Ogólnie jak sobie go puszczę "w tle", to "słucha" mi się go przyjemnie. Jest niezobowiązujący, nie skłania mnie do jakiegoś solidniejszego wsłuchania. Czasem złapię jakiś fragment czy motyw, który mnie na chwilę porwie (i żałuję, że go nie rozwinęli). Ogólnie średni album ze zmarnowanym potencjałem na bardzo dobrą płytę.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

pz pisze: pn gru 06, 2021 8:37 pm
Siwy pisze: pn gru 06, 2021 8:21 pm Ja tu widzę sporo pomysłów, które zostały zmarnowane przez bylejakość…

To jest moje podsumowanie tego albumu.
Dopisuje się również.
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
sajki
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: sajki »

Ja się nie dopisuję, bo pomysłów nie zauważam.
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Emilio »

Rolling Stone uznał Senjutsu za metalową płytę roku.

https://www.rollingstone.com/music/musi ... jjEiuHvroc
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
Awatar użytkownika
Geri666
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Geri666 »

pełna zgoda - nic, podkreślam - nic jeśli chodzi o metal lepszego nie wyszło.

Najlepszy metal to intra/outra Harrisa na pół płyty!
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

Geri666 pisze: sob gru 18, 2021 2:49 pm pełna zgoda - nic, podkreślam - nic jeśli chodzi o metal lepszego nie wyszło.

Najlepszy metal to intra/outra Harrisa na pół płyty!
:lol: :lol:
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
remi
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: remi »

Emilio pisze: sob gru 18, 2021 1:55 pm Rolling Stone uznał Senjutsu za metalową płytę roku.

https://www.rollingstone.com/music/musi ... jjEiuHvroc
Z podium się zgadzam jak najbardziej - z kolejnością na nim też. Senjutsu przetrwa próbę czasu o wiele lepiej niż TFF czy TBoS. Za kilka lat będzie się o nim mówić jak o AMOLAD. Mija 3 miesiące a ja mam tylko pozytywne uczucia puszczając LP. Żona (jeździ ze mną na Maiden, słucha głównie biernie) podsumowała to jednym zdaniem - "TBoS był okropnie nudny i niechwytliwy, poza kilkoma świetnymi momentami, Senjutsu jest majestatyczne, chwytliwe, melodyjne i o wiele bardziej przemyślane - nie męczy tam nikt buły".
ODPOWIEDZ