Kreator

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Re: Kreator

Post autor: Zdan »

Melodyjność i melodie to nie to samo co MELODYJKI na ostatnich Kreatorach. W Dismember też były melodie a jak to grało. Tako u Unleashed żeby dać bardziej ekstremalne przykłady. Poza tym niektórzy tęsknią za innym Kreatorem - tak po prostu.
Awatar użytkownika
LukaSieka
-#The Man Who Would Be Spammer

Post autor: LukaSieka »

Michał pisze: sob lut 05, 2022 8:58 pm
Zakkahletz pisze: sob lut 05, 2022 2:05 pm A które melodyjki są niepotrzebne? Bo np. w tym świeżym numerze z teledyskiem, jak i generalnie na paru poprzednich albumach Kriejtora, jest dużo melodyjek, ale żeby od razu niepotrzebne? :mryellow:
Jak przeglądam to forum to mam wrażenie, że dla niektórych melodyjność w ostrzejszym graniu jest największą zbrodnią :wink:
Lubie melodyjność w ostrzejszym graniu, bo lubię At The Gates, który jest melodyjniejszy niż Kreator. Lubie Dismember, Unanimated, Dissection, A Canorous Quintet i masę innego melodyjnego grania. W Kreatorze problem polega na tym, że te melodie są robione dla samego faktu robienia melodyjek. Tak, żeby zbalansować agresje i melodyjność tylko po to, żeby ich muzyka była bardziej przystępna. Petrozza doskonale widzi przecież, że ich płyty dobrze się sprzedają, na koncerty przychodzą tłumy, młodzi ludzie śpiewają teksty nowych kawałków pod sceną. Nie dziwi mnie wcale, że Sami dostał więcej swobody do robienia tych melodyjek po wydaniu "Enemy Of God". Mille wie też, że jest z drugiej strony cała rzesza osób, która tęskni za graniem spod znaku "Extreme Aggression" i "Coma Of Souls". Tęskni za muzyką dzięki której Kreator właśnie stał się wielki, bo przecież nie stał się po wydaniu "Enemy Of God" i "Hordes Of Chaos". Swoje najlepsze lata mieli właśnie do 1990 roku kiedy grali inaczej. Wtedy znaczyli w metalowym świecie na prawdę dużo, bo byli nawet nazywani "europejskim Slayerem", co dla Petozzy było jak sam mówił swego czasu wielkim wyróżnieniem. Dlatego zwyczajnie ludzie, którzy polubili Kreatora za to jaki był w swoich czasach świetności chcieliby, żeby Kreator też bardziej zwrócił się w ich stronę, co wydaje mi się po przesłuchaniu nowego kawałka Kreator próbuje zrobić. Jednak skłonności do tych melodyjek się już raczej nie wyzbędą. A szkoda, bo melodie z "Extreme Aggression" i "Coma Of Souls" były o wiele bardziej w ich stylu, brzmiało bardziej szczerze niż to dzisiejsze z lekka pozowanie na jakiś melo-thrash czy nie wiem jak to nazwać....
So what if the master walked on the water. I don't see him trying to stop the slaughter.
Awatar użytkownika
Djuk_416
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Djuk_416 »

LukaSieka pisze: sob lut 05, 2022 7:01 pm Ja znowu od wszystkich płyt wydanych po "Violent Revolution" wolę "Cause For Conflict". Kiedyś wszyscy narzekali na te płytę, a dziś wielu z tych marud woleliby, żeby Kreator nagrał płytę w takim stylu niż kolejna płytę wypełnioną kiepskimi melodyjkami.
Gdyby nagrali płyte tak bezkompromisową jak Cause for Conflict to my śle ze dla wielu młodych wyznawców Kreator w tym mase dziewczyn byłoby rozczarowanych takim obrotem sytuacji. Cause for Conflict tak na prawde to bardzo dobry album nagrany w nie thrashowych czasach. Dlatego przeszła bez większego echa. Nawet przez fanów Kreator jest pomijana i zajmuje miejsce gdzieś nawet za Endoramą i Outcast. Osobiście zawsze lubiłem te płytę i podobała mi się bardziej niż to kolejne te ich propozycje na których zaczeli juz przynudzać
Awatar użytkownika
LukaSieka

Post autor: LukaSieka »

"Cuase For Conflict" było troche źle odebrane przez co niektórych w swoim czasie premiery. Ponieważ wielu uważało, że Petrozza chce na siłę wrócić do czasów jak to się tu na forum piszę "napierdolu", po tym jak wiele osób się od tej kapeli odwróciło po wydaniu eksperymentalnego jak na nich "Renewal". Niektórym to się podobało, ale więcej ludzi już raczej zdążyło już położyć lachę na Kreator. Mi się ta płyta od pierwszego zetknięcia z nią podobała. I szczerze powiem wolę sam ostatni kawałek z płyty "Isolation" niż praktycznie wszystko co wyszło po "Violent Revolution". Petrozza z melodyjek w tej kapeli już nie zrezygnuje, nawet gdyby nowy lp miałby być od początku do końca szybki i agresywny. Do stylu z "Cause For Coinflict" z Kreatorem nie wróci, bo wie, że wtedy płyta okazała się lekkim niewypałem, a dzisiaj tak jak pisze kolega wyżej jest pomijana nawet przez fanów kapeli. Prędzej wrócą do umelodyjnionych wersji "Coma Of Souls" niż wzięliby się za coś takiego jak "Cause For Conflict". Nawet o takich rzeczach nie ma co pisać i się na forum nad tym rozpisywać, bo to na 666% niemożliwe. Z resztą bardziej dużo osób by wolało gdyby cisnęli w stronę "Extreme Aggression" i wspominanego już "Coma Of Souls", bo te płyty są najbardziej poza "Pleasure To Kill" kojarzone z najlepszym Kreatorem. Wracając jeszcze na moment do "Cause For Conflict", to napisze jeszcze, że zawsze ta płyta kojarzyła mi się z "Divine Intervention" Slayera. Bardziej przez podobną datę wydania i kolory na okładce niż z muzyką, ale jakoś tak zawsze keidy słucham "Cause For Conflict" gdzieś z tyłu głowy widze okładkę "Divine Intervention".
So what if the master walked on the water. I don't see him trying to stop the slaughter.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

"Cause for Conflict" przeszła mi obok gdy wyszła. Oczywiście słuchałem jej potem i była bardzo w porządku ale dla mnie najlepszy nie-klasyczny Kreator to "Renewal". Nadal to potężnie riffowa muzyka, dynamiczna, mocarna wręcz pod względem brzmienia. Inna ale nadal ciekawa pod względem kompozycji i zagrywek. Powiem szczerze, że jeśli nowy Kreator byłby jak ten jeden numer to kupiłbym go. Szczerze - czuć w nim większość żywotność i jakąś siłę w tym riffach.
Awatar użytkownika
Djuk_416
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Djuk_416 »

LukaSieka pisze: pn lut 07, 2022 11:00 pm Wracając jeszcze na moment do "Cause For Conflict", to napisze jeszcze, że zawsze ta płyta kojarzyła mi się z "Divine Intervention" Slayera. Bardziej przez podobną datę wydania i kolory na okładce niż z muzyką, ale jakoś tak zawsze keidy słucham "Cause For Conflict" gdzieś z tyłu głowy widze okładkę "Divine Intervention".
muzycznie Divine i Cause wcale nie są tak odległe od siebie. To troche podobne płyty. Także skojarzenie na pewno niechybione
Awatar użytkownika
Adrian S.O.S.
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Adrian S.O.S. »

Na Cause for Conflict wyróżnia się mocno perkusja która jest moim zdaniem znakomita. Nie żebym miał coś do gry Ventora. Wręcz nawet uważam go za bardzo dobrego pałkera ze świetnymi pomysłami ale Joe Cangelosi nadał na Cause for Conflict niesamowitej pary i tempa
Awatar użytkownika
Sadek
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Sadek »

Kolejna nowość od Kreatora: https://www.youtube.com/watch?v=N0hi1UqRvHI
Tym razem bardziej melodyjnie, słodko, chwilami zalatuje Endoramą.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

Sadek pisze: pt kwie 08, 2022 11:57 pm Kolejna nowość od Kreatora: https://www.youtube.com/watch?v=N0hi1UqRvHI
No ciut słodszy ten numer od poprzedniego ;)
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Emilio »

Sadek pisze: pt kwie 08, 2022 11:57 pm Kolejna nowość od Kreatora: https://www.youtube.com/watch?v=N0hi1UqRvHI
Na Endoramie melodie były lepsze :P

Kawałek słaby, co tu dużo gadać. Średnie Hate Uber Alles bije to na głowę. Mam nadzieję, ze wybrali najgorsze numery na single :P ;)
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
Awatar użytkownika
AncientMariner
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: AncientMariner »

Według mnie numer przeciętny. Także pewnie płyta bedzie taka jak zwykle zamiast być szybka i agresywna jak za dawnych lat :)
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

AncientMariner pisze: pn kwie 11, 2022 1:36 pm Według mnie numer przeciętny. Także pewnie płyta bedzie taka jak zwykle zamiast być szybka i agresywna jak za dawnych lat :)
Nie no, Kreator ze swoich melodyjek już nie zrezygnuje ;)
www.MetalSide.pl
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

No ten nowy numer to niestety słodkie pitu-pitu. Mogliby bardziej ala Hate Uber Alles zrobić ale oczywiście muszą walnąć to swoje pierdololo. ;)
Awatar użytkownika
Michał
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Michał »

Spoko utwór
Lepszy niż Hate, ale ja wolę tego melodyjnego Kreatora
NAJWIĘKSZY FAN DAWIDA PODSIADŁO NA SANATORIUM

Jerzy Urban
-#Invader
-#Invader

Post autor: Jerzy Urban »

Michał pisze: pn kwie 11, 2022 10:56 pm Spoko utwór
Ja również wolałem te bardziej melodyjne rzeczy, które pojawiły się na "Coma of Souls". Lubię wszystkie płyty Kreatrów od "Violent Revolution", pewnie najnowszą też polubię. Kreator to klasowa kapela. Mam w kolekcji ich pierwsze albumy aczkolwiek słuchanie takiej rzeźni non - stop nie byłby dla mnie dobre.
Awatar użytkownika
Michał
-#Nomad
-#Nomad

Jerzy Urban pisze: wt kwie 12, 2022 11:14 am
Michał pisze: pn kwie 11, 2022 10:56 pm Spoko utwór
Ja również wolałem te bardziej melodyjne rzeczy, które pojawiły się na "Coma of Souls". Lubię wszystkie płyty Kreatrów od "Violent Revolution", pewnie najnowszą też polubię. Kreator to klasowa kapela. Mam w kolekcji ich pierwsze albumy aczkolwiek słuchanie takiej rzeźni non - stop nie byłby dla mnie dobre.
Podpisuje się pod wszystkim
Kreator wg. mnie nie nagrał nigdy słabej płyty, ale do pierwszych dwóch wracam rzadziej niż do późniejszych

Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

Melodie nie są niczym zlym, ale ten numer zupełnie mi nie siadł.
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
Awatar użytkownika
Michał
-#Nomad
-#Nomad

Na stronie mystic nowy album do zamówienia
Niby do pierwszych 500 zamówieniem dorzucają autograf Petrozzy.
Ale
To co mnie bardziej przekonało to, że zwykła wersja po 40zl (jewel?), a limitowany digi za 69 + dostawa paczkomatem gratis czyli w sumie tanio dosyć bo w empiku jest za 75 za najtańsza wersję.
https://mystic.pl/search.php?text=Kreator

Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Emilio »

40 zł? Uczciwa cena, zamówione.
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Ja się wstrzymam bo ciekaw jestem jaka jest reszta albumu.
ODPOWIEDZ