Żelazna Kolekcja

Rarytasy, rzadkie wydawnictwa, bootlegi - wszystko dla kolekcjonerów Iron Maiden!

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Deleted User 8107

Re: Żelazna Kolekcja

Post autor: Deleted User 8107 »

No pogłaszam te niektóre płyty, a niektóre nowsze, jak DM - Mety ściszam, ale nie lubię tak kręcić tymi gałkami. Jakoś DT, Alice in Chains, Pearl Jam, czy A7X, albo nawet stara Meta - ma wszystko dobrze nagrane.
Awatar użytkownika
nurni
-#Invader
-#Invader

Post autor: nurni »

Świąteczna wycieczka do UK i powrót z kilkoma dodatkowymi kg :mryellow:
Załączniki
IMG_20230406_213015.jpg
IMG_20230406_212954.jpg
If 50 million people say a stupid thing, it's still a stupid thing.
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: Budziol »

Ile dałeś za kompletnego boxa?
Awatar użytkownika
nurni
-#Invader
-#Invader

Budziol pisze: śr kwie 12, 2023 9:47 pm Ile dałeś za kompletnego boxa?
250 funtów.
Awatar użytkownika
dostoevsky
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: dostoevsky »

"Listen With Nicko!" to irytująca seria, ale poza tym rewelacyjny box. Gratuluję zakupu. :D
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

Mi brakuje 2 sztuk do kompletu. Muszę wreszcie dokupić te braki :D
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Cold
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Cold »

Posiadam, kompletowane. Niestety, brakuje pudełeczka :(

Świetny zakup, a teksty Nicko zabawne.
paulek
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: paulek »

kompletne wersje i CD i lp posiadywam. Oba boxy bardzo zacne. Polecam, kto nie ma...
Awatar użytkownika
nurni
-#Invader
-#Invader

dostoevsky pisze: czw kwie 13, 2023 3:03 pm "Listen With Nicko!" to irytująca seria, ale poza tym rewelacyjny box. Gratuluję zakupu. :D
Dzięki :) To coś co chodziło za mną od młodzieńczych lat - nie mogłem się oprzeć żadnej z wersji 8)
Cold pisze: Posiadam, kompletowane. Niestety, brakuje pudełeczka :(
Świetny zakup, a teksty Nicko zabawne.
Dzięki :) Właśnie te boxy były kluczowe.
paulek pisze: kompletne wersje i CD i lp posiadywam. Oba boxy bardzo zacne. Polecam, kto nie ma...
Cieszą oko, to fakt :wink:

gumbyy pisze: Mi brakuje 2 sztuk do kompletu. Muszę wreszcie dokupić te braki :D
A czego Ci brakuje?
Jak coś, mam teraz dubla Flight Of The Icarus / The Trooper.
Załączniki
PXL_20230414_052745251.jpg
PXL_20230414_052752074.jpg
PXL_20230414_052757914.jpg
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Przybył brat bliźniak do wydania w plastiku :)

Obrazek
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

O przeznaczeniu i zagubionych połówkach ;)

Jakieś 25 lat temu na jakimś targowisku, kupiłem sobie same CD z tej składanki. Leżały porzucone od niechcenia pomiędzy jakimiś innymi przedmiotami... Smutny widok ;) więc za "parę groszy" wziąłem. Do tego tam jest "Virus", który tylko na singlu się ukazał, a ja wtedy nie miałem w głowie kupowania singli.

No i zamieszkały u mnie w jakimś zwyklym jawelu. Ostatnio przeglądałem allegro i patrzę, ktoś sprzedaje samo digi :D Myślę, o nie, muszę dokupić do moich płytek :D i zakupiłem.

No i rodzinka w komplecie po wieeelu latach :D :jee:

Obrazek
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: Budziol »

I to pewnie ich zaginiony oryginalny domek ;)
Piotr Lange
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Piotr Lange »

To się dopiero nazywa mieć szczęście.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Budziol pisze: czw kwie 27, 2023 11:21 am I to pewnie ich zaginiony oryginalny domek ;)
No to już byłby jakiś absolut :D
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
dostoevsky
-#Assassin
-#Assassin

Wpadło pierwsze europejskie wydanie FOTD na winylu. :dance:
Screenshot_20230510_185226_Gallery.jpg
Jak na album, który lubię najmniej, brzmi rewelacyjnie. ;) Produkcja Bircha, wiadomo - top. Tanie to nie było, ale polecam każdemu kto zastanawia się nad zakupem.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

dostoevsky pisze: śr maja 10, 2023 6:53 pm Wpadło pierwsze europejskie wydanie FOTD na winylu. :dance: Screenshot_20230510_185226_Gallery.jpg

Jak na album, który lubię najmniej, brzmi rewelacyjnie. ;) Produkcja Bircha, wiadomo - top. Tanie to nie było, ale polecam każdemu kto zastanawia się nad zakupem.
Kiedyś dokupię do swoich. Mam zamiar do FOTD mieć pierwsze winyle. Brakuje mi dwóch pierwszych i NPFTD i właśnie Feara.
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
dostoevsky
-#Assassin
-#Assassin

gumbyy pisze: śr maja 10, 2023 9:59 pm
dostoevsky pisze: śr maja 10, 2023 6:53 pm Wpadło pierwsze europejskie wydanie FOTD na winylu. :dance: Screenshot_20230510_185226_Gallery.jpg

Kiedyś dokupię do swoich. Mam zamiar do FOTD mieć pierwsze winyle. Brakuje mi dwóch pierwszych i NPFTD i właśnie Feara.
Z tym samym założeniem zacząłem kompletowanie własnej kolekcji - od debiutu do FOTD chciałem mieć pierwsze wydania. :) X Factor może kiedyś w przyszłości skuszę się na pierwsze tłoczenie na przezroczystym winylu, ale nie mam na to ciśnienia, bo po pierwsze drogi, a po drugie reedycja brzmi rewelacyjnie. Na pierwszym VXI mi nie zależy, a w dodatku ceny są chore. Od BNW do TFF nie zależało mi na pierwszych, bo to picture disci, a a ja chcę lepsze audio - i tutaj reedycje bardzo dają radę (zwłaszcza BNW i AMOLAD są ekstra). TBOS i Senjutsu nówki są łatwo dostępne.

Z moich doświadczeń powiem - największym wyzwaniem jest dorwanie Killers w dobrym stanie i przyzwoitej cenie, dotyczy to dowolnego tłoczenia. Ja szarpnąłem się na droższego japończyka, ale absolutnie nie żałuję zakupu - w dodatku dostajesz "Twilight Zone" jako bonus po "Drifterze". Jeśli masz środki to warto zainwestować w kopię od japońskich sprzedawców na Discogs, gwarancja bardzo dobrego stanu i odpowiednio zabezpieczonej przesyłki.

Jeśli chodzi o debiut to jest znacznie łatwiej znaleźć kopię w dobrym stanie na Allegro - dotyczy to tłoczeń europejskich, brytyjskich i japońskich. Też wziąłem japończyka, podobnie było z TNOTB, bo zależało mi na Ganglandzie i Total Eclipse na tym samym winylu.

Co do NPFTD i FOTD - śmiało bierz europejskie tłoczenia. Ja już jakiś czas temu darowałem sobie polowanie na brytyjskie tłoczenia albumów od brytyjskich artystów, bo te europejskie wydania z mojego doświadczenia są bardzo solidne i dostępne. Mam kilka kopii brytyjskich, ale na mój słuch nie są lepsze od europejskich, a nie wiem czy europejskie (czyli w praktyce niemieckie i holenderskie) nie przewyższają ich jakością. Dotyczy to również innych artystów, których albumy mam w kolekcji, jak Judas Priest czy Def Leppard. Bywa, że okładki w brytyjskich wydaniach mają lepszy papier (np. Live After Death), no ale nie papier jest tu najważniejszy.

Z mojego wnikliwego researchu i przeczytanych opinii wynika, że jedynym albumem, gdzie wersja brytyjska góruje nad innymi (w tym nad japońską, zdaniem jednego kolekcjonera) to Seventh Son. Poszedłem za jego radą i jestem bardzo zadowolony.

Reasumując - jeśli chodzi o FOTD, jak również NPFTD, to gorąco polecam europejskie, bo naprawdę nie przypuszczałem, że tyle radości może mi dać słuchanie tych (mniej popularnych) albumów z innego nośnika.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Od IM do FOTD - widzę, że tan sam schemat ;)

Dzięki za tipy. Ja aż tak bardzo nie zwracam uwagi na pochodzenie placka. Nawet nie wiem jakie mam u siebie :) Po prostu chcę mieć stare wydania tych albumów i już. Najważniejsze dla mnie jest to, żeby vinyl był w jak najlepszym stanie i była przyjemność z odsłuchu.
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
nurni
-#Invader
-#Invader

No i dotarł LAD - ost element innej układanki 8)
Załączniki
PXL_20230513_141212095.MP.jpg
Deleted User 5490

Post autor: Deleted User 5490 »

Bardzo fajna układanka. Długo szukałem 2 ostatnich części. :)
ODPOWIEDZ