Senjutsu - opinie na temat albumu

Wszystko na temat nowej płyty.

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Jak oceniasz nowy album Iron Maiden

10
11
9%
9
12
10%
8
18
14%
7
25
20%
6
11
9%
5
5
4%
4
21
17%
3
8
6%
2
7
6%
1
3
2%
0
5
4%

Liczba głosów: 126

Awatar użytkownika
Geri666
-#Clansman
-#Clansman

Re: Senjutsu - opinie na temat albumu

Post autor: Geri666 »

W przypadku takich wydań to dobrze jest sobie zadać pytanie - czy słuchałbym tego gdyby wydał to inny, niezasłużony zespół?

Np gdyby wydał to Odór Skunksa z Pizdziszewa dolnego to nadal byłoby to dla mnie arcydzieło? Czy po prostu Maidenom za zasługi należą się wysokie noty? :P

Bo ten album to dla mnie brzmi jak kiepski projekt fana Maiden i Genesis.

Jest to jedyny album Maiden, którego nie kupiłem i nie kupię. Tak bardzo mnie rozczarowali.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

Geri666 pisze: pn kwie 17, 2023 3:20 pm Np gdyby wydał to Odór Skunksa z Pizdziszewa dolnego
Blackcoocker lubi to! ;) :lol:

Nie da się ukryć, że niejednokrotnie logo zespołu wpływa (u niektórych) na odbiór kolejnego wydawnictwa.
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
sajki
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: sajki »

Geri666 pisze: pn kwie 17, 2023 3:20 pm W przypadku takich wydań to dobrze jest sobie zadać pytanie - czy słuchałbym tego gdyby wydał to inny, niezasłużony zespół?

Np gdyby wydał to Odór Skunksa z Pizdziszewa dolnego to nadal byłoby to dla mnie arcydzieło? Czy po prostu Maidenom za zasługi należą się wysokie noty? :P

Jest to jedyny album Maiden, którego nie kupiłem i nie kupię. Tak bardzo mnie rozczarowali.
Ja kupiłem, mimo, że uważam Senjutsu za gówno. Po prostu kupuję każdą studyjną płytę IM. Za to, że to najważniejszy zespół mojego życia. I tylko oni mają taki przywilej. Z drugiej jednak strony stwierdzam, że oni od 20 !!! lat nie nagrali płyty, która by mi się podobała. Więc w zasadzie dla mnie połowa ich działalności mogłaby zostać zaorana i nie straciłbym nic. Wolałbym kilka solowych płyt Dickinsona i Adriana zamiast tego.
nugz
SMERF MARUDA

Post autor: nugz »

Dziwne - jakoś fakt o takiej Metallice będącej cieniem zespołu sprzed lat zupełnie zwyczajnie i naturalnie się tutaj przyjął, nikt za bardzo się nie upiera i nie zakrzywia rzeczywiśtości. Z Maiden sporo bardziej toporonie idzie przyjęcie realiów do informacji :)
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Geri666 pisze: pn kwie 17, 2023 3:20 pm

W najlepszym razie fana Genesis z okresu Invisible Touch :wink:
nugz pisze: Dziwne - jakoś fakt o takiej Metallice będącej cieniem zespołu sprzed lat zupełnie zwyczajnie i naturalnie się tutaj przyjął, nikt za bardzo się nie upiera i nie zakrzywia rzeczywiśtości. Z Maiden sporo bardziej toporonie idzie przyjęcie realiów do informacji :)
Podejrzewam, że gdybyśmy byli na forum Mety (brzydkie słowo, przepraszam), to moglibyśmy poczytać o tym, jak załoga Duńczyka porozstawiała konkurencję po kątach, nagrała album roku, a tak w ogóle, to oni już nic nie muszą i należy się cieszyć, że w ogóle coś jeszcze wydają :wink: Kwestia okoliczności. Choć fakt, że raczej ogólnie nie widziałem w ostatnich latach opinii, jakoby Metallica przeżywała drugą młodość i wypuszczała arcydzieła. Najbardziej pozytywny odbiór miało Spit Out the Bone (zasłużenie), ale fani dostali je w wiadomej obstawie, więc całościowo tej płycie się jednak oberwało.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Schizoid pisze: pn kwie 17, 2023 6:17 pm forum Mety (brzydkie słowo, przepraszam),

Dobrze, że przeprosiłeś, bo szykował się drugi warn ;)

Z drugiej strony nie lubię tych wszystkich zniekształceń nazw. W przypadku Iron Maiden mniej mnie to razi, bo samo "Maiden" to po prostu jeden z członów nazwy.

A sam fakt zainteresowania tymi płytami (Senjutsu i 72) wynika właśnie z tego, że nagrały je znane zespoły. Gdyby nagrało je np. Riot City to nikt by o tym nie pisał i nie mówił (poza Zdanem).

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
nugz
SMERF MARUDA

Słyszałem kiedyś "Metaszka" - krew mnie zalała :D

Tak, gdyby te albumy nie były wydane przez te firmy, to przy dzisiejszym nawale nowej muzy zainteresowałyby się nimi najbardziej pies z chorą dupą i kot ze złamaną łapą ;) A tak - można się cieszyć, że jeszcze cos nagrywają, albo mniej się cieszyć, albo wcale :)
Deleted User 5490

Post autor: Deleted User 5490 »

Sądzę, że Maiden i Meta powinny się rozwiązać. Natychmiast po planowanej trasie.
Później niech Stefan z Larsem założą brytolsko-chamerykański projekt z najgorszą sekcją rytmiczną na świecie i niech se grają strażacką muzykę z naleciałościami celtycko-kowbojskimi.
Lars dobosz i Stefan na burczybasie(tylko musi nauczyć się szurać smyczkiem do kontrabasu). Będą mogli obstawiać wesela, byle tylko znaleźli se skrzypka i speca od syntezatora marszczonego do spółki.
Awatar użytkownika
dostoevsky
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: dostoevsky »

Pytanie pod tytułem "Czy gdyby inny zespół nagrał "Senjutsu" to czy płyta podobałaby mi się równie mocno co wydana pod szyldem Iron Maiden?" zakłada, że wszyscy ludzie którym się ona podoba są muzycznymi ignorantami lub bezkrytycznymi idiotami.

Skąd takie założenie? I dlaczego mielibyśmy odbierać ludziom przyjemność ze słuchania muzyki?

Znam jak wszyscy tutaj dyskografię IM na wylot i na "Senjutsu" znajduję elementy dawnego Maiden w wolniejszym tempie, z wieloma powtórzeniami, z intro i outro, ze starym bezzębnym Brucem - ale jednak Brucem.

Dla jednych to "kierpcowanie" jak to kiedyś Pierre nazwał jest nie do przełkniecia, a inni mają dobry nastrój kiedy słyszą te wszystkie elementy Maiden w wydaniu post-reunion. A chyba wszyscy zgodzimy się, że Maiden jako całość i muzycy indywidualnie mają swoje charakterystyczne brzmienie.

I do tego sprowadza się ta cała dyskusja. A wracając do groteskowego pytania z początku posta - nie, nie spodobałaby mi się, bo nawet bym jej nie przesłuchał. ;) Niestety nie zawsze mam czas na przesłuchanie wszystkiego co jest mi polecane lub sam lubię i muszę być selektywny.

Fani płyty nie są ignorantami, wiedzą doskonale po co sięgają, a fakt że nie jest to Maiden z czasów Bircha czy nawet Blaze'a w ogóle im nie przeszkadza, bo doceniają i lubią różne oblicza zespołu. Tak samo jak fan kina lubi swojego ulubionego aktora w różnych rolach, starzejącego się i siwiejącego. I mogą słuchać muzyków 60+ bez poczucia "rozgoryczenia", że nie brzmią tak samo jak wtedy, kiedy byli 20+ czy nawet 40+. Ale na polskim forum fanów Iron Maiden to zdaje się straszna herezja, że lubię Iron Maiden za to, że są Iron Maiden. Tak, lubię tych dziadów, choć nie lubię wszystkiego co wydali i nie słucham wszystkiego jak leci. TFF dla mnie nie przetrwał próby czasu, z kolei FOTD moim zdaniem jest wyjątkowo nieudanym albumem w dyskografii. I co z tego, że wyprodukował go Birch?

Generalnie rzecz biorąc fani zespołu którzy lubią Senjutsu nie różnią się niczym od tych fanów, którzy uważają album za asłuchalnego gniota. Dlaczego żyjąc w XXI wieku co jakiś czas wracamy do znanych nam na pamięć (!) albumów sprzed 40 lat? I po co sięgamy (konkretnie my, fani Senjutsu) po najnowsze dokonania emerytów, skoro tyle nowej i ciekawej muzyki wychodzi co tydzień? W moim przypadku dla poprawy nastroju i komfortu, bo w zmieniającym się świecie Iron Maiden jest niezmienne. ;)

Powiedziałem co miałem powiedzieć, ale jeszcze do tego się nie odniosę:
nugz pisze: pn kwie 17, 2023 5:45 pm Dziwne - jakoś fakt o takiej Metallice będącej cieniem zespołu sprzed lat zupełnie zwyczajnie i naturalnie się tutaj przyjął, nikt za bardzo się nie upiera i nie zakrzywia rzeczywiśtości. Z Maiden sporo bardziej toporonie idzie przyjęcie realiów do informacji :)
Jakich realiów? Krytycy Senjutsu nie mają monopolu na rację (tak jak fani albumu) i należy się z tym w końcu pogodzić. :) Lubię Iron Maiden, ale nie lubię Metalliki. Ot, cała filozofia. Od tych drugich lubię pierwsze cztery płyty, choć i na nich pojawiają się elementy których nie lubię. Od czarnego albumu za każdym razem daję im szansę i za każdym nie mogę tych albumów słuchać. Maiden ma albumy różnej jakości, ale na każdym wyprodukowali wystarczająco dużo dobrej muzyki, że nie odwróciłem się od nich jak od Deftonesów, Slipknotów, Slayerów i dalej ich śledzę i komentuję tutaj.

To jest siła muzyki Iron Maiden dla mnie, ale też mam swój gust i nie każdy musi go podzielać. Tyle. :)
nugz
SMERF MARUDA

To ja mam odwrotnie - nowszej Metalliki posłucham jeszcze fragmentami, ale formuła Maiden się wypaliła u mnie.
TFF, TBoS i ostatni są mi prawie nieznane. Nie poczułem jakoś potrzeby ich odkrywać i nie zanosi się na zmiany.
Domyslam się, że pełno ludzi mogłoby powiedzieć: "Chuj z Ciebie, nie fan!" :D
Piotr Lange
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Piotr Lange »

dostoevsky pisze: wt kwie 18, 2023 5:20 am Pytanie pod tytułem "Czy gdyby inny zespół nagrał "Senjutsu" to czy płyta podobałaby mi się równie mocno co wydana pod szyldem Iron Maiden?" zakłada, że wszyscy ludzie którym się ona podoba są muzycznymi ignorantami lub bezkrytycznymi idiotami.

Skąd takie założenie? I dlaczego mielibyśmy odbierać ludziom przyjemność ze słuchania muzyki?

Znam jak wszyscy tutaj dyskografię IM na wylot i na "Senjutsu" znajduję elementy dawnego Maiden w wolniejszym tempie, z wieloma powtórzeniami, z intro i outro, ze starym bezzębnym Brucem - ale jednak Brucem.

Dla jednych to "kierpcowanie" jak to kiedyś Pierre nazwał jest nie do przełkniecia, a inni mają dobry nastrój kiedy słyszą te wszystkie elementy Maiden w wydaniu post-reunion. A chyba wszyscy zgodzimy się, że Maiden jako całość i muzycy indywidualnie mają swoje charakterystyczne brzmienie.

I do tego sprowadza się ta cała dyskusja. A wracając do groteskowego pytania z początku posta - nie, nie spodobałaby mi się, bo nawet bym jej nie przesłuchał. ;) Niestety nie zawsze mam czas na przesłuchanie wszystkiego co jest mi polecane lub sam lubię i muszę być selektywny.

Fani płyty nie są ignorantami, wiedzą doskonale po co sięgają, a fakt że nie jest to Maiden z czasów Bircha czy nawet Blaze'a w ogóle im nie przeszkadza, bo doceniają i lubią różne oblicza zespołu. Tak samo jak fan kina lubi swojego ulubionego aktora w różnych rolach, starzejącego się i siwiejącego. I mogą słuchać muzyków 60+ bez poczucia "rozgoryczenia", że nie brzmią tak samo jak wtedy, kiedy byli 20+ czy nawet 40+. Ale na polskim forum fanów Iron Maiden to zdaje się straszna herezja, że lubię Iron Maiden za to, że są Iron Maiden. Tak, lubię tych dziadów, choć nie lubię wszystkiego co wydali i nie słucham wszystkiego jak leci. TFF dla mnie nie przetrwał próby czasu, z kolei FOTD moim zdaniem jest wyjątkowo nieudanym albumem w dyskografii. I co z tego, że wyprodukował go Birch?

Generalnie rzecz biorąc fani zespołu którzy lubią Senjutsu nie różnią się niczym od tych fanów, którzy uważają album za asłuchalnego gniota. Dlaczego żyjąc w XXI wieku co jakiś czas wracamy do znanych nam na pamięć (!) albumów sprzed 40 lat? I po co sięgamy (konkretnie my, fani Senjutsu) po najnowsze dokonania emerytów, skoro tyle nowej i ciekawej muzyki wychodzi co tydzień? W moim przypadku dla poprawy nastroju i komfortu, bo w zmieniającym się świecie Iron Maiden jest niezmienne. ;)

Powiedziałem co miałem powiedzieć, ale jeszcze do tego się nie odniosę:
nugz pisze: pn kwie 17, 2023 5:45 pm Dziwne - jakoś fakt o takiej Metallice będącej cieniem zespołu sprzed lat zupełnie zwyczajnie i naturalnie się tutaj przyjął, nikt za bardzo się nie upiera i nie zakrzywia rzeczywiśtości. Z Maiden sporo bardziej toporonie idzie przyjęcie realiów do informacji :)
Jakich realiów? Krytycy Senjutsu nie mają monopolu na rację (tak jak fani albumu) i należy się z tym w końcu pogodzić. :) Lubię Iron Maiden, ale nie lubię Metalliki. Ot, cała filozofia. Od tych drugich lubię pierwsze cztery płyty, choć i na nich pojawiają się elementy których nie lubię. Od czarnego albumu za każdym razem daję im szansę i za każdym nie mogę tych albumów słuchać. Maiden ma albumy różnej jakości, ale na każdym wyprodukowali wystarczająco dużo dobrej muzyki, że nie odwróciłem się od nich jak od Deftonesów, Slipknotów, Slayerów i dalej ich śledzę i komentuję tutaj.

To jest siła muzyki Iron Maiden dla mnie, ale też mam swój gust i nie każdy musi go podzielać. Tyle. :)
Pięknie napisane! Ja podobnie do tego podchodzę. Ocena jest kwestią perspektywy, kiedy kupuję nowy album Purpli nie oczekuję, że będą grali tak jak 50 lat temu. Podobnie jest z Maiden. Harris jest tego świadomy, bowiem w wywiadzie dla Classic Rock jasno powiedział, co sądzi o fanach, którzy tkwią w 1988 roku - "Wtedy było wtedy, teraz jest teraz. Nie, nie gramy tak jak 35 lat temu". Czy Senjutsu mogłoby być lepsze? No jasne, gdyby te kompozycje skrócić, zmienić miks całości, pewnie byłoby inaczej. Ja jednak wracam do tej płyty z przyjemnością, mając na uwadze iż wiernie portretuje ona zespół w wieku senioralnym i mam szacunek do IM za to, iż nie udają młodzieniaszków na siłę jak ich niektórzy koledzy z branży.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Przecież nikt o zdrowych zmysłach nie oczekuje od IM powrotu do grania z lat 80-tych. Nikt nie oczekuje 7 Syna Dwa, czy kontynuacji SIT. Zupełnie nie rozumiem po co wrzucać taki argument?

Wiadomo w jakim miejscu jest dzisiaj IM i w jakiej muzyce siedzą. Co nie oznacza, że ja będę "tolerował" i "zachwycał" się ich lenistwem (praca w studio podczas nagrywek), czy chamskim wręcz olewactwem (koncertowka z Meksyku nagrana na odpierdol), bo jestem fanem zespołu.
www.MetalSide.pl
Deleted User 5155

Post autor: Deleted User 5155 »

gumbyy pisze: wt kwie 18, 2023 10:56 am Wiadomo w jakim miejscu jest dzisiaj IM i w jakiej muzyce siedzą. Co nie oznacza, że ja będę "tolerował" i "zachwycał" się ich lenistwem (praca w studio podczas nagrywek), czy chamskim wręcz olewactwem (koncertowka z Meksyku nagrana na odpierdol), bo jestem fanem zespołu.
Tyle, że to już nie dotyczy oceny muzyki na Senjutsu. Ten, dla kogo muzyka na płycie jest słaba, w poważaniu ma to, jak przebiegała praca w studiu. Bo i wzorcowa praca w studiu może przecie obrodzić chłamem.
O ostatniej koncertówce dyskusji nie ma - dali ciała.
Awatar użytkownika
dostoevsky
-#Assassin
-#Assassin

Piotr Lange pisze: wt kwie 18, 2023 8:57 am Pięknie napisane! Ja podobnie do tego podchodzę. Ocena jest kwestią perspektywy, kiedy kupuję nowy album Purpli nie oczekuję, że będą grali tak jak 50 lat temu. Podobnie jest z Maiden. Harris jest tego świadomy, bowiem w wywiadzie dla Classic Rock jasno powiedział, co sądzi o fanach, którzy tkwią w 1988 roku - "Wtedy było wtedy, teraz jest teraz. Nie, nie gramy tak jak 35 lat temu". Czy Senjutsu mogłoby być lepsze? No jasne, gdyby te kompozycje skrócić, zmienić miks całości, pewnie byłoby inaczej. Ja jednak wracam do tej płyty z przyjemnością, mając na uwadze iż wiernie portretuje ona zespół w wieku senioralnym i mam szacunek do IM za to, iż nie udają młodzieniaszków na siłę jak ich niektórzy koledzy z branży.
Dzięki. Długość kompozycji to ciekawy temat: z jednej strony zgadzam się, że niektóre kompozycje mogłyby zyskać dzięki skróceniu poszczególnych fragmentów, a z drugiej takie utwory nam zaserwowali i kropka. Jeśli Iron Maiden to lenie, a taki zarzut na forum się pojawia, to rozum podpowiada, że powinno im zależeć na krótszych utworach, dzięki czemu czas spędzony w studio również uległby skróceniu.

Zdecydowali się jednak na dłuższe kompozycje. Sam fakt, że utwór jest długi mi nie przeszkadza, bo lubię dłuższe kawałki począwszy od "Rime..." a na "The Parchment" skończywszy. Ponadto możemy dyskutować o poziomie nowszych i starszych epików, ale jeśli o mnie chodzi to ja nawet do tych (moim zdaniem) najlepszych w historii zespołu rzadko wracam. Ale nie mogę powiedzieć, że dłuższe numery z ostatnich płyt jakość szczególnie mnie zawiodły.

Koledzy wyżej przywoływali opinie forumowiczów na temat albumu. I choć one są różne, to jedna kwestia się wyróżnia: przed premierą niektórzy obawiali się kolosów Harrisa, ale już po premierze mówili, że te kolosy są najlepszymi utworami z "Senjutsu". Nie oceniaj książki po okładce. ;)
pinio pisze: wt kwie 18, 2023 12:09 pm
gumbyy pisze: wt kwie 18, 2023 10:56 am Wiadomo w jakim miejscu jest dzisiaj IM i w jakiej muzyce siedzą. Co nie oznacza, że ja będę "tolerował" i "zachwycał" się ich lenistwem (praca w studio podczas nagrywek), czy chamskim wręcz olewactwem (koncertowka z Meksyku nagrana na odpierdol), bo jestem fanem zespołu.
Tyle, że to już nie dotyczy oceny muzyki na Senjutsu. Ten, dla kogo muzyka na płycie jest słaba, w poważaniu ma to, jak przebiegała praca w studiu. Bo i wzorcowa praca w studiu może przecie obrodzić chłamem.
Zgoda i zgoda.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

pinio pisze: wt kwie 18, 2023 12:09 pm
Ale słabość tej muzyki wynika też z pracy w studio. Poklejone sola, niedopracowany materiał, slabe brzmienie, rozwleczone numery... itp. itd. Na to narzekają też osoby chwalące ten album.

Suma drobiazgów też może robić różnicę.
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

dostoevsky pisze: wt kwie 18, 2023 1:20 pm rozum podpowiada, że powinno im zależeć na krótszych utworach, dzięki czemu czas spędzony w studio również uległby skróceniu.

Byłem kiedyś w studio podczas nagrywania plyty i conieco na ten temat wiem. To, że utwór trwa np. 16 minut, nie oznacza, że jego nagranie trwa 2x dłużej niż takiego co trwa 8 minut ;)

Wszelkie powtórzenia, pętle, całe partie, bloki czy fragmenty, które są powtarzane po prostu robi się metodą ctrl+c, ctrl+v.

Więc rozum swoje, a praktyka swoje ;)
www.MetalSide.pl
nugz
SMERF MARUDA

Pewnie juz mało kto nagrywa na setkę.
Era Pro-Toolsa i rozwijająca się technologia zabijają ducha nagrywania, ale też bardzo ułatwiają życie muzykom i inżynierom dźwięku.
Awatar użytkownika
dostoevsky
-#Assassin
-#Assassin

gumbyy pisze: wt kwie 18, 2023 2:02 pm
dostoevsky pisze: wt kwie 18, 2023 1:20 pm rozum podpowiada, że powinno im zależeć na krótszych utworach, dzięki czemu czas spędzony w studio również uległby skróceniu.

Byłem kiedyś w studio podczas nagrywania plyty i conieco na ten temat wiem. To, że utwór trwa np. 16 minut, nie oznacza, że jego nagranie trwa 2x dłużej niż takiego co trwa 8 minut ;)

Wszelkie powtórzenia, pętle, całe partie, bloki czy fragmenty, które są powtarzane po prostu robi się metodą ctrl+c, ctrl+v.

Też byłem w studio podczas nagrywania płyty i to nie jest takie proste. ;)

Przy metodzie ctrl+c, ctrl+v robionej na rympał słuchacz to wychwyci, więc potrzeba większego wyrafinowania w tym procesie, a nawet sprawny realizator dźwięku nie zawsze zrobi to błyskawicznie. :)
nugz pisze: wt kwie 18, 2023 2:34 pm Pewnie juz mało kto nagrywa na setkę.
Zależy w jakim gatunku. Koledzy stonerowcy z Warszawy głównie nagrywają na setkę. :)
Piotr Lange
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Piotr Lange »

dostoevsky pisze: wt kwie 18, 2023 2:38 pm
gumbyy pisze: wt kwie 18, 2023 2:02 pm

Też byłem w studio podczas nagrywania płyty i to nie jest takie proste. ;)

Przy metodzie ctrl+c, ctrl+v robionej na rympał słuchacz to wychwyci, więc potrzeba większego wyrafinowania w tym procesie, a nawet sprawny realizator dźwięku nie zawsze zrobi to błyskawicznie. :)
nugz pisze: wt kwie 18, 2023 2:34 pm Pewnie juz mało kto nagrywa na setkę.
Zależy w jakim gatunku. Koledzy stonerowcy z Warszawy głównie nagrywają na setkę. :)
Jak Wam coś powiem, to Was chyba zmrozi... A może ten Shirley się wycofa i IM będą zmuszeni do poszukania kogoś, kto ich zmusi do uczciwej roboty?!
Deleted User 8107

Post autor: Deleted User 8107 »

Moim zdaniem on już będzie do końca, myslę, że jeden album jeszcze wydadzą.
ODPOWIEDZ