Avantasia - Europa 2019

Info o koncercie? Zlocie? Imprezie? Patrz tutaj

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Re: Avantasia - Europa 2019

Post autor: krusejder »

Nie widziałem Avantasii pełne 4 lata, więc spory głód był. W znacznej części został on zaspokojony, aczkolwiek ... w 2016 widziałem w ich składzie Kiszczaka i Jorna, w 2019 był Jorn, a teraz nie pojawił się żaden z dwu mistrzów. Niemniej jechałem tam dla całego zespołu, ze szczególnym wyróżnieniem Boba Catley'a więc nie narzekam.

Secik niestety krótszy niż za poprzednimi razami. Mocno podobny do zeszłorocznego. Na plus nowa wokalistka zespołu - ogniście rudowłosa Chiara Tricarico. Obojętnie oceniam popisy Ralfa Scheepersa. Na pewno wolałbym pójść na kawę z Klarą niż z nim ;)

Moonflower Society https://youtu.be/yBjG0QyISaw - najlepszy numer z aktualnego krążka
Mystery of a Blood Red Rose https://youtu.be/3jKm6HNIYbo
Lost in Space https://youtu.be/LUinfF5YIj8

Sala mała, kameralna. Pojemność jakieś 1500 osób. Sold out, ale dość luźny. Dźwięk bardzo dobry

Ocena ogólna: 7.75/ 10

Wielkie dzięki dla Barsiarza za wspólny wyjazd i wzięcie na siebie znacznej części logistyki i organizacji. Tu absolutnie zasłużone 11/10
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
barsiarz
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: barsiarz »

Dodać wypada dla wyjaśnienia, że to był jedyny koncert w Europie w tym roku, rozgrzewkowy przed wyjazdem do Ameryki Południowej. Więc wyjątkowy, jedyny w swoim rodzaju a jednak... taki sam jak poprzedni w zasadzie :wink:

Na trasie promującej ostatni album zagrali raptem 3 kawałki z niego, zmienili jeden kawałek (ze względu na brak Jorna) i dodali Kill the Pain Away z nowej w porównaniu do setu z tamtego roku. Reszta jota w jotę identyko jak w 2022. Jako bywalec koncertów Maiden powinienem być przyzwyczajony, ale jednak jak na początek poleciały dźwięki Twisted Mind to poczułem lekki zawód. Arabesque na start z opadająca kotarą zrobiłoby robotę. Trzeba też jednak uczciwie stwierdzić, że te kotlety smakowały ludziom wybornie, publika bardzo żywiołowa jak na Niemcy, bawiła się doskonale.

No i największy zawód - jak na drugą zwrotkę The Scarecrow zabrakło charakterystycznego wejścia Jorna i zamiast niego pojawił się Atkins. No nie...nie do mnie tak... Brak charyzmatycznego Norwega to olbrzymia strata na jakości. Atkins owszem - w dobrej formie po chorobie - Herbie też świetnie śpiewa i jest w stanie zastąpić każdego, ale co Jorn to Jorn.

Hala mniejsza niż Progresja natomiast kolejka na pół godziny przed otwarciem dłuższa niż pod warszawskim klubem :wink: Dźwięk żyleta, nawet eventową koszulkę udało się kupić :) Wyjazd, mimo tej łyżki dziegciu, bardzo udany, warto było to zobaczyć i usłyszeć bo znów może nie być długo okazji.

Dzięki Krus za towarzystwo i do następnego razu!
Awatar użytkownika
Beny82
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Beny82 »

Wracam do normalności, niestety ale dość nieoczekiwana zamiana planów i praktycznie ostatnie 2 tygodnie to jest jazda bez trzymanki przy komputerze. Finalnie teaz mam chwilkę by napisać.

U mnie wyjazd stał się niemożliwe, bilet udało się opchnać przez internet. Co ciekawe bilet kupił jakiś Niemiec co to na ln ma w znajomych Felixa:)

Najbardziej to chyba bym żałował Jorna...Ale z tego co patrzyłem to setlista całkiem w porzadku, długość set też całkiem.
Niesamowite, ale to już drugi koncert Avantasia gdzie mam bilet i dupa z tego wychodzi:(
barsiarz
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Możliwe, że na ten Twój bilet weszła cała rodzina tego Niemca, bo kontrola ograniczyła się do przedarcia wydrukowanego e-ticketu :D
Awatar użytkownika
Beny82
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Zapis koncertu z Monsters of rock 2023 :

https://youtu.be/q9Y_dB4U7Bo
Awatar użytkownika
Kevin18
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Kevin18 »

Strasznie to biednie brzmi w porównaniu do takiego Wacken 2014 na którym miałem szczęście być. Wtedy Tobiasz w formie, Kiszczak na sitku, Jorn Lande, Amanda Sommerville.. A teraz to jakieś popłuczyny po starej dobrej Avantasii.
www.last.fm/user/darkfuneral18
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Na pocieszenie - cały koncert Jorna z kwietnia https://www.youtube.com/watch?v=ZtdTDmpGsNI
To jest też zapowiedź, punkt odniesienia do występu w Polsce :)
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Awatar użytkownika
Beny82
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Tak, tak!!! Też to namierzyłem.

Walking on water - to jak dla mnie jest utwór kompletny.
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Płyta z Holterem aspiruje do miana najlepszej w karjerze Jorna
barsiarz
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Nie aspiruje. Po prostu jest :D
Żelazny
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Żelazny »

Bardzo wysoka półka płyt z nim na pewno, blisko poziomu dwójki Ark i jednyki Beyond Twilight
Forum internetowe to poważna sprawa.
ODPOWIEDZ