13-14/06/2023 - Iron Maiden - Kraków

Wszystko na temat trasy The Future Past Tour 2023

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
dostoevsky
-#Assassin
-#Assassin

Re: 13-14/06/2023 - Iron Maiden - Kraków

Post autor: dostoevsky »

Pierre Dolinski pisze: śr cze 14, 2023 11:07 am Wszystko fajnie, tylko wkurwiają mnie ludzie, którzy trzepią łbem przez cały koncert i omiatają mi tymi spoconymi kudłami po pysku, chwiejąc się na boki i szturchając, albo zachowują się tak jakby liczyli na to, że będę się z nimi przepychał i poszturchiwał. Kurwa. Mam po 50tce, skakać mi się nie chce, popychania jak gówniarz nienawidzę i nie lubię jak ktoś co chwile wpada na mnie. Jak ktoś lubi takie rzeczy, to niech wypierdala pod scenę pod barierki i tam cwaniakuje a nie struga herosa pośród stojących z tyłu spokojnych dziadziów. Co za prymitywy. I nie rozumiem jeszcze jednego. Jak można kurwa cały czas gadać. No cholera. Wstęp do Alexandra. Pierwszy raz w życiu dla prawie wszystkich na żywo, a jakieś skurwysyny gadają sobie. Zero przeżycia. Ostatni raz czułem się tak na koncercie Dream Theater, jak jakieś chuje(pseudo gitarzyści) opowiadali sobie co Petrucci robi na scenie. Jakby relacjonowali. No kurwa. Komentować się zachciało. To won na mecz tenisa i gadać do mikrofonu, a nie na koncert. Wczoraj musiałem to znowu znosićm bo jakieś gnojki cały czas porozumiewały się o czymś.
Koncert spoko, poza tym, ze Harris był nieobecny. Nie było go właściwie słychać. Jakby zespół grał bez basisty.
Bardzo dobre podsumowanie. Dodam tylko, że w 2017 roku byłem na koncercie Iron Maiden w Aberdeen i tam pełna kulturka, tak powinno być wszędzie. Chcesz podejść bliżej? Bardzo proszę, ludzie Cię puszczą. W ten sposób bez rozpychania się łokciami i walki o życie doszedłem blisko barierek i drugą połowę gigu stałem vis a vis Bruce'a.

Do samych barierek oczywiście nie dobiłem, bo tam południowcy czy inni Latynosi skakali jak dzikusy jakby właśnie wygrali jakieś zasrane trofeum mistrzów świata skórokopów.
nugz
SMERF MARUDA

Post autor: nugz »

Na A było lepiej niż sądziłem :)
Sztuka 8/10, , wszystko zostało napisane. Maiden pozostaje u mnie nietykalnym live bandem #2, z tych największych, w metalu :P
Ostatnio zmieniony śr cze 14, 2023 11:36 am przez nugz, łącznie zmieniany 1 raz.
Mikson
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: Mikson »

IgorW pisze: śr cze 14, 2023 11:04 am Świetny koncert. Nie jestem pewien czy lepszy od tych z 2018 roku (wtedy widziałem ich po raz ostatni), wydaje mi się, że wtedy mogłem się bawić nawet nieco lepiej, ale może być różnica osobnicza. Zespół jest w wyśmienitej formie, mam wrażenie, że byli trochę bardziej mobilni niż ostatnio. Nawet Dave, który w ostatnich latach raczej sprawiał wrażenie osłabionego. Wyborny H ze swoimi solówkami. Dickinson rozgadany, chyba w niezłej formie wokalnej, jak na swój wiek. Na płytę weszliśmy około 19, było już sporo ludzi. Całe szczęście, że zobaczyliśmy te barierki wrzucone pomiędzy sceną a dźwiękowcami, dzięki temu nie było aż takigo bydła, jakiego się spodziewałem heh. Tak blisko sceny nie byłem od lat na IM.
Czyli udało Ci się dostać przed te barierki i było tam jeszcze miejsce? Pytam, bo nie wiem czy mieć ból dupy, że byłem trochę wcześniej, a stałem parę metrów (tak przypuszczam, bo ich nie widziałem) za barierkami. :wink:
Awatar użytkownika
beaviso
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: beaviso »

Kurde, jakie barierki?!
Przyszedłem na płytę w momencie gdy RA się pożegnali i zapaliło się światło, wejściem z samego tyłu, w ciągu 2 minut max byliśmy parę rzędów przed lewym narożnikiem sceny. Widok po skosie, ale z całkiem bliska, a w trakcie udało się kulturalnie podejść jeszcze bliżej. Idąc wzdłuż bandy nie zauważyłem aby po drodze była jakakolwiek barierka… Fakt, po koncercie ją mijałem, ale nie gadajcie, że ktoś na niej utknął i pomyślał, że dalej do przodu już się nie da przejść :D

M.
Awatar użytkownika
dostoevsky
-#Assassin
-#Assassin

Jeszcze jedno. Ja wiem, że każdy przeżywa muzykę na swój sposób, ale chciałbym aby ludzie uszanowali dwie rzeczy:

1) cudzą przestrzeń
2) to, że większość chce nacieszyć oko i ucho, a nie skakać i pchać obcych ludzi

Człowiek wydaje ponad 300 na bilet, a potem pijany w sztok typ Cię maca próbując się dostać jak najbliżej. Inni cwaniak zaczepiał ludzi pytaniem: "pogo czy oglądamy?" jakby stawiał ultimatum, hak mu w smak.

I tak najbardziej nie znoszę "nurków" - kiedy wszyscy zajęli swoje pozycje i w ścisku czekają na koncert, a taki nurek wchodzi z całej siły między ludzi jak dzik w żołędzie. Albo typy idące z Julką czy inną Marleną za rękę i kimś jeszcze na doczepkę, tworząc uprzywilejowany łańcuszek, któremu należy się miejsce najbliżej sceny.
nugz
SMERF MARUDA

Nom, wielu brakuje wyobraźni i ogaru, yebać.
Deleted User 5490

Post autor: Deleted User 5490 »

Wczoraj jakaś lokalna celebrytka z kaczym pyskiem siedziała swojemu buhajowi na garbie i robiła sobie selfie na tle sceny, a ci biedni ludzie za nią nic nie mogli oglądać. Nie znoszę takich parek. Wczoraj przepuściłem jedną dziewczynę, żeby lepiej widziała, ale jakby fagas wziął ją na plecy, to bym mu ją z pleców za gacie ściągnął. Sorry. Twoja wolność kończy się tam, gdzie zaczyna ograniczać moją.
Deleted User 8263

Post autor: Deleted User 8263 »

dostoevsky pisze: śr cze 14, 2023 11:24 am
Pierre Dolinski pisze: śr cze 14, 2023 11:07 am Wszystko fajnie, tylko wkurwiają mnie ludzie, którzy trzepią łbem przez cały koncert i omiatają mi tymi spoconymi kudłami po pysku, chwiejąc się na boki i szturchając, albo zachowują się tak jakby liczyli na to, że będę się z nimi przepychał i poszturchiwał. Kurwa. Mam po 50tce, skakać mi się nie chce, popychania jak gówniarz nienawidzę i nie lubię jak ktoś co chwile wpada na mnie. Jak ktoś lubi takie rzeczy, to niech wypierdala pod scenę pod barierki i tam cwaniakuje a nie struga herosa pośród stojących z tyłu spokojnych dziadziów. Co za prymitywy. I nie rozumiem jeszcze jednego. Jak można kurwa cały czas gadać. No cholera. Wstęp do Alexandra. Pierwszy raz w życiu dla prawie wszystkich na żywo, a jakieś skurwysyny gadają sobie. Zero przeżycia. Ostatni raz czułem się tak na koncercie Dream Theater, jak jakieś chuje(pseudo gitarzyści) opowiadali sobie co Petrucci robi na scenie. Jakby relacjonowali. No kurwa. Komentować się zachciało. To won na mecz tenisa i gadać do mikrofonu, a nie na koncert. Wczoraj musiałem to znowu znosićm bo jakieś gnojki cały czas porozumiewały się o czymś.
Koncert spoko, poza tym, ze Harris był nieobecny. Nie było go właściwie słychać. Jakby zespół grał bez basisty.

Do samych barierek oczywiście nie dobiłem, bo tam południowcy czy inni Latynosi skakali jak dzikusy jakby właśnie wygrali jakieś zasrane trofeum mistrzów świata skórokopów.
Masz pretensje ze nie dobiles do barierek bo stali na barierce fani, ktorzy jeszcze mieli czelnosc się bawić? XD

I jeszcze narzekasz na ludzi przeciskających się pod scenę, a sam to robisz za granicą. No kurwa XD
Ostatnio zmieniony śr cze 14, 2023 11:46 am przez Deleted User 8263, łącznie zmieniany 1 raz.
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Geri666 pisze: śr cze 14, 2023 11:16 am
wowarz pisze: śr cze 14, 2023 11:11 am
pz pisze: śr cze 14, 2023 11:02 amA to właśnie się zdziwiliśmy, że ktoś wylosował fttb i stanął na drugiej barierce. Ale raczej dobrze zrobiliście. Koło nas, w drugim rzędzie, stal naprawdę duży koleś z babką. Taki w białej koszulce na ramiączka. Biceps miał większy niż ja udo. A na Strangerze ona wymiękła, bo nie dał rady jej chronić i poszli.
Ja bym pewnie został w tym drugim rzędzie, ewentualnie potem się wycofał, ale szczęśliwe małżeństwo to też wg mnie kompromisy. Żona proponowała mi, że ja zostanę, a ona się cofnie, ale sam fakt spędzenia z nią koncertu i to, że w ogóle chce jeździć, a nawet polubiła Maidenów, pomimo całego życia z Depeche Mode, sprawia, że też inaczej ten koncert się odbiera. Na przyszłość, jeśli będzie taka możliwość, będziemy pewnie robić dwa koncerty w ramach, jeden wspólnie, a drugi ja sam, wtedy mogę sobie już na własne ryzyko i własną odpowiedzialność stać i w drugim rzędzie, choć z przeszłości pamiętam, że czasem jest to faktycznie walka o życie i przysłania to same wrażenia z koncertu. Niemniej, ja jestem przyzwyczajony z czasów przedmałżeńskich do samotnych wypraw koncertowych i bliskości sceny, ciężej mi się wczuć w atmosferę, gdy jestem dalej. Dwa razy w życiu poszedłem na trybuny - w ogóle nie potrafiłem się wciągnąć w atmosferę, tak jakbym był gdzieś obok.
No ja dlatego już z żoną na koncerty nie jeżdzę :D Interesuje ją moja muzyka, ale ja na koncercie wpadam w pewien trans i mało co mi przeszkadza. Natomiast żonie często duszno, a to na Camelu, a to raz na Ironach i wtedy chce się wycofywać. Na szcześćie mam ogarniętą żonę i nie musi ze mną ciągle jeździć i czasu spędzać. :dance:
Nie mam takiego problemu. Moja żona potrafi zrobić zło na koncercie. W 2018 prawie dostałem od niej butem w głowę jak postanowiła sobie popływać. :lol:

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Deleted User 5490

Post autor: Deleted User 5490 »

Dzosef pisze: śr cze 14, 2023 11:45 am
Masz pretensje ze nie dobiles do barierek bo stali na barierce fani, ktorzy jeszcze mieli czelnosc się bawić? XD

I jeszcze narzekasz na ludzi przeciskających się pod scenę, a sam to robisz za granicą. No kurwa XD
Pewnie nie do mnie, więc nie będę się odnosił. Cytuj dokładnie.
Ostatnio zmieniony śr cze 14, 2023 11:47 am przez Deleted User 5490, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
dostoevsky
-#Assassin
-#Assassin

Pierre Dolinski pisze: śr cze 14, 2023 11:43 am Wczoraj jakaś lokalna celebrytka z kaczym pyskiem siedziała swojemu buhajowi na garbie i robiła sobie selfie na tle sceny, a ci biedni ludzie za nią nic nie mogli oglądać. Nie znoszę takich parek. Wczoraj przepuściłem jedną dziewczynę, żeby lepiej widziała, ale jakby fagas wziął ją na plecy, to bym mu ją z pleców za gacie ściągnął. Sorry. Twoja wolność kończy się tam, gdzie zaczyna ograniczać moją.
Chyba widziałem tę celebrytkę z kaczym pyskiem. Z tatuażem nad pośladkami, żeby typ mógł rozwiązać ten rebus w swoim pustym łbie kiedy bierze ją od tyłu. Do tego robił piruety kiedy ona siedziała mu na plecach.
nugz
SMERF MARUDA

Pytanie organizacyjne - ile czasu mniej więcej turla się tramwaj z TA na Główny?? Dziś mam duzy znak zapytania, czy dam radę 2340, czy dopiero 630 :D
Awatar użytkownika
dostoevsky
-#Assassin
-#Assassin

Dzosef pisze: śr cze 14, 2023 11:45 am Masz pretensje ze nie dobiles do barierek bo stali na barierce fani, ktorzy jeszcze mieli czelnosc się bawić? XD

Nie mam pretensji, bo było mi dobrze gdzie stałem.

I znowu błąd, nie przeciskałem się tylko podchodziłem bliżej jeśli była taka możliwość, trwało to pół koncertu a nie 5 minut. Nie jestem kretynem, który ni stąd ni zowąd wpieprzy się przed kogoś i zasłoni mu widok. Niektórzy robili sobie przerwę w pewnym momencie i szli po piwo do baru, dzięki czemu zyskiwałem kolejne metru do sceny.
Ostatnio zmieniony śr cze 14, 2023 11:51 am przez dostoevsky, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Mr. M »

Koncert świetny, a pod względem formy zespołu, to chyba najlepszy, jaki widziałem. Stanąłem trochę przed tą drugą barierkę i było przyjemnie. Owszem, ciasno, ale bez walki o życie.

W porównaniu do Warszawy sprzed roku, to jednak należę do grupy, która wolała scenografię i poziom teatrzyku z Legacy. Do Maiden to bardzo pasuje, tutaj miejscami tego brakowało.

Forma Bruce'a fenomenalna, nie spodziewałem się, że będzie tak dobrze. Dźwiękowo też ok, tutaj po raz kolejny objawił się największy minus Maiden, czyli trzecia gitara, która nie dość, że jest niepotrzebna, to jeszcze robi przeszkadzającą ścianę dźwięku. Przy dwóch gitarach dałoby się zdecydowanie lepiej nagłośnić. Poza Brucem, czuć, że to trasa Adriana. Riffy i solówki w mistrzowski sposób opanowane, piękne się tego słuchało live.

Co do setu, tak jak się spodziewałem, najsłabszy moment to CIPWM. Odniosłem wrażenie, że mieli w tym miejscu grać Sea of Madness, ale ktoś do Excela wpisał nie to Madness i tak już zostało :D Ogólnie kawałki z Senjutsu dobrze wypadły, widać że wygodniej im to grać na żywo niż stare szybsze kawałki.

Mimo to, zmieniłbym:
CIPWM -> Sea of Madness
Celts -> Hell on Earth
Hell in Earth - Deja Vu (na początek bisów by to idealnie weszło)
Time Machine -> TLotLDR

I byłby set wybitny. Może dzięki tym śmieszkom Bruce'a pokuszą się o jakąś niespodziewaną zmianę w kolejnych latach trasy. :B No i co do gadek Bruce'a - dobrze, że wróciły, w Warszawie ich trochę brakowało, a to już stały punkt koncertów Maiden.

CSiT, Alexander i Hell on Earth imho najlepsze punkty koncertu. Nadspodziewanie dobrze też Prisoner, zacząłem się zastanawiać, dlaczego go tak rzadko grali live, skoro ma taki potencjał koncertowy (i kotletowy :mryellow: ) Fear, IM i Trooper - nie dziwię się, że ich nie wyrzucili, zawsze się dobrze sprawdzają na żywo.

Nawet trochę żałuję, że zdecydowałem się tylko na jeden koncert, ale liczę na powtórkę z rozrywki z Legacy, tj. Narodowy w 2025 :twisted:
Awatar użytkownika
Michał
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Michał »

Czy ktoś wybiera się dziś pod Tauron autem i mógłbym u niego zostawić torbę z rzeczami?
Zostałem wyruchany przez """apartament""" i zamiast nocki to wracam o 1:50 z dworca to nie będę miał już czasu gdzie zahaczyć o torbę to jakby jakaś miła duszyczka te kilka h pod tauronem przetrzymała mi torbę to byłbym wdzięczny :cry:
NAJWIĘKSZY FAN DAWIDA PODSIADŁO NA SANATORIUM

Mikson
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: Mikson »

dostoevsky pisze: śr cze 14, 2023 11:38 am I tak najbardziej nie znoszę "nurków" - kiedy wszyscy zajęli swoje pozycje i w ścisku czekają na koncert, a taki nurek wchodzi z całej siły między ludzi jak dzik w żołędzie. Albo typy idące z Julką czy inną Marleną za rękę i kimś jeszcze na doczepkę, tworząc uprzywilejowany łańcuszek, któremu należy się miejsce najbliżej sceny.
Dokładnie, dlatego ja podchodzę najbliżej jak się da bez używania łokci i odpuszczam. A takich nurków się wczoraj trochę przewinęło, w tym nawet pociągi kilku osobowe. Zapominałeś jeszcze tylko wspomnieć o tzw. latarnikach/nawigatorach, za pomocą latarek w telefonach nawigujących znajomych, którzy ciągną do takiego światełka i nic ich nie zatrzyma :D
Awatar użytkownika
Max323
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: Max323 »

nugz pisze: śr cze 14, 2023 11:47 am Pytanie organizacyjne - ile czasu mniej więcej turla się tramwaj z TA na Główny?? Dziś mam duzy znak zapytania, czy dam radę 2340, czy dopiero 630 :D
Trajka jakieś 10 min. Przystanek Teatr Słowackiego, stamtąd kawałek przetruchtać i jesteś na głównym dworcu.

Wg rozkładu o 23:20 jest 52 z przystanku Tauron Arena Wieczysta, 23:28 jesteś pod dworcem.
A
B
C
D
E
nugz
SMERF MARUDA

Podziękował. Ma być więcej podstawionych szkap z racji eventu, może się uda ;)
Awatar użytkownika
kalectwo
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: kalectwo »

No to nugz będziemy truchtać. Ja mam kilka minut później powrót :D
Awatar użytkownika
dostoevsky
-#Assassin
-#Assassin

Mikson pisze: śr cze 14, 2023 12:04 pm Zapominałeś jeszcze tylko wspomnieć o tzw. latarnikach/nawigatorach, za pomocą latarek w telefonach nawigujących znajomych, którzy ciągną do takiego światełka i nic ich nie zatrzyma :D
Normalnie Ghost of the Navigator. :mrgreen: No właśnie najgorsze jest to, że ludziom czekającym na koncert zaczynają drętwieć kończyny od stania w tym ścisku, ale nie, trzeba uszanować, że oni przyszli jako GRUPA.
Mikson pisze: śr cze 14, 2023 12:04 pm Dokładnie, dlatego ja podchodzę najbliżej jak się da bez używania łokci i odpuszczam.
Tak jest! Mogę stać 20-30 albo więcej metrów od sceny i będę happy, nie wpadnę w depresję jeśli wyjdę z gigu bez fantów, a jeśli czegoś nie widzę to zerknę w telebim i git. Oczywiście staram się ustawić tak, żeby nie mieć przed sobą wieżowców z ligi siatkarskiej albo wspomnianych celebrytek na plecach.
Ostatnio zmieniony śr cze 14, 2023 12:18 pm przez dostoevsky, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ