02-04/08/2023 - Depeche Mode - Warszawa/Kraków

Info o koncercie? Zlocie? Imprezie? Patrz tutaj

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Shedao Shai
-#Nomad
-#Nomad

Re: 02-04/08/2023 - Depeche Mode - Warszawa/Kraków

Postautor: Shedao Shai » czw sie 03, 2023 11:08 am

Człowiek wchodzi rano w temat a tu znowu te same gadki o Basenie. Dalibyście se spokój. Każdy wie jak jest. Tak, boo, do Ciebie mówię :twisted:

Wczorajszy koncert wszedł mi wyśmienicie. Nie do końca wiem czemu, w końcu miejsce miałem słabe (przycebuliłem i wziąłem trybuny za 125 zł, tak, da się jeszcze zobaczyć DM za 125 zł xD). A tu wrażenia lepsze niż w Bratysławie gdzie nie dość, że miałem chłopaków na wyciągnięcie ręki, to jeszcze był to mój pierwszy występ DM po kilkuletniej przerwie. Spory szok, nie spodziewałem się tego.

Zespół wciąż w bdb formie. Setlista - marzenie (oczywiście w ramach trasy, nie ogólnie). Speak to Me/A Question of Lust/Strangelove/Waiting for the Night to dokładnie inny zestaw piosenek rotujących niż był w Bratysławie. Liczyłem na może dwie z nich, dostałem wszystkie cztery. Wciąż nie do końca do do mnie dociera. Strangelove słyszałem po raz pierwszy - myślałem że to będzie zwykłe odhaczenie, po wersjach plumkenowych cudów się nie spodziewam... a tu jednak bardzo fajnie wyszło.

Zatem - perełki były i to w dużej ilości. Największe hity odegrane jak zawsze świetnie. Basen to... Basen. Jak na niego, było OK. Jestem w 100% usatysfakcjonowany. Z jednej strony jestem mocno usatysfakcjonowany i nie mam bólu d... że nie będzie mnie jutro, a z drugiej - jest apetyt na więcej (w lutym :) ).

ponury żniwiarz
-#Prisoner
-#Prisoner

Postautor: ponury żniwiarz » czw sie 03, 2023 11:16 am

Byłem na płycie. Atmosfera b.dobra. Akustyka w tym miejscu gdzie stałem na wyraz spoko..Martin dawał radę na Stranglove. Ogólnie bardzo udany wypad na Stolicę. Do Łódź też trzeba się udać.
Na pohybel czarnym .Na pohybel czarnym i czerwonym. Na pohybel wszystkim. I to jest ładny toast, co?

Awatar użytkownika
Saimon1995
-#Moderator
-#Moderator

Postautor: Saimon1995 » czw sie 03, 2023 11:34 am

Rewelacyjny koncert.

To był mój drugi koncert Depeszów. I znowu na Stadionie Narodowym w Warszawie. Wiadomo nie od dziś, że w tym miejscu akustyka bywa różna. Na szczęście - w przypadku DM znowu się udało ogarnąć. Na płycie słychać było wszystko. Problemów brak.

Przejdźmy do formy samych muzyków. Jest doskonała. Depesze przez 130 minut nie zeszli poniżej określonego poziomu. Zagrali 23 utworów. Setlista praktycznie była bezbłędna (zamieniłbym tylko "Speak to Me" na "My Favourite Stranger", bo wówczas atmosfera trochę siadła).

Poza tym - killer za killerem. Z najnowszej płyty najlepiej broni się zdecydowanie "Ghosts Again" (ma dużą szansę zostać na dłużej w secie koncertowym). Najbardziej pamiętny moment? "Word in my Eyes" z dedykacją dla ś.p. Fletcha. Na pewno też przepiękne "A Question of Lust".

Ciary były przy pierwszym bisie, czyli "Waiting for The Night" wykonanym wspólnie przez Dave'a i Martina. W skrócie - było potężnie. Może to duże słowa, ale był to jeden z najlepszych koncertów w życiu. A na pewno najlepszy w tym roku. Co do tego nie mam wątpliwości.

Awatar użytkownika
manichean
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Postautor: manichean » czw sie 03, 2023 12:52 pm

Mam nadzieję że nie zrobią rotacji AQoL na Home w Krakowie, niefajne by to było. Natomiast bardzo mnie cieszy, że grają na tej trasie trzy największe dobrocie z Playing the Angel. To się bardzo chwali.
09 Current 93 (Waw), Glenn Hughes (Krk), Pink Turns Blue (Krk(?)
10 Unsound 2025 (?), Medico/Stellar Blight (Krk), Opeth (Krk), Fields of Nephilim/Chameleons (Łdź) (?)
11 Ciśnienie (Krk), JAD (Krk), John Maus (Krk), Xiu Xiu (Waw)?)/OWG (Krk)?), Hate (Krk), Swans 1 (Waw), Swans 2 (Berlin)

Awatar użytkownika
manichean
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Postautor: manichean » czw sie 03, 2023 1:02 pm

ZAGRALI STRANGELOVE KU3AAAAAA
Dupa - czyli w KRK tego nie będzie bo to rarytas na tej trasie :/ Ble.
Szczerze mówiąc to po cichu liczę na But Not Tonight, to jest dopiero rarytas. Był na tej trasie tylko raz na rotacji za Soul With Me/Strangelove. Rzadko kiedy go grali w całej swojej historii, duży fart jakby trafił do setu na KRK.
09 Current 93 (Waw), Glenn Hughes (Krk), Pink Turns Blue (Krk(?)
10 Unsound 2025 (?), Medico/Stellar Blight (Krk), Opeth (Krk), Fields of Nephilim/Chameleons (Łdź) (?)
11 Ciśnienie (Krk), JAD (Krk), John Maus (Krk), Xiu Xiu (Waw)?)/OWG (Krk)?), Hate (Krk), Swans 1 (Waw), Swans 2 (Berlin)

Deleted User 8107

Postautor: Deleted User 8107 » czw sie 03, 2023 5:37 pm

A jak z frekwencją na basenie?

ponury żniwiarz
-#Prisoner
-#Prisoner

Postautor: ponury żniwiarz » czw sie 03, 2023 6:55 pm

A jak z frekwencją na basenie?
Też chciałbym wiedzieć,tylko nigdzie nie mogę znaleźć.
Na pohybel czarnym .Na pohybel czarnym i czerwonym. Na pohybel wszystkim. I to jest ładny toast, co?

Awatar użytkownika
Shedao Shai
-#Nomad
-#Nomad

Postautor: Shedao Shai » czw sie 03, 2023 8:29 pm

Full, albo prawie full.

Deleted User 8107

Postautor: Deleted User 8107 » pt sie 04, 2023 2:52 pm

Ja odpadam dziś, bo w kasie nie ma biletów (ciekawe, że na necie pokazuje ze sa) nie bede kupować od jakiegoś randoma pod arena, bo jeszcze mi fejka sprzeda. Trza bedzie juz kupowac bilety na łódź

Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Postautor: blackcocker » pt sie 04, 2023 3:10 pm

A jaki problem kupić przez neta?
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".

09: Zalewski, Dżem, Organek, Coma
10: Parcels, Ashes of Ares, Opeth, Opeth, Opeth, Eivør, Wolvennest, Helloween
11: The Night Eternal, Ciśnienie, Kaelan Mikla, Rome, Candlemass, Youth Novels, Mag
12: Zalewski, Acid Drinkers

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***

Deleted User 8107

Postautor: Deleted User 8107 » pt sie 04, 2023 3:18 pm

A jaki problem kupić przez neta?
Nie umiem kupować biletów przez neta, nie jestem taki nowoczesny, mam kogoś kto mi kupuje, ale go teraz nie ma, a jak był, to ja byłem w szpitalu, nie zgraliśmy się.

nugz
SMERF MARUDA

Postautor: nugz » pt sie 04, 2023 4:21 pm

Wystarczy umieć czytać ze zrozumieniem.

Awatar użytkownika
Shedao Shai
-#Nomad
-#Nomad

Postautor: Shedao Shai » pt sie 04, 2023 7:48 pm

Sięgamy nowego dna, ponoć toalety w Tauronie dziś płatne 3 zł xD

Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Postautor: blackcocker » pt sie 04, 2023 7:51 pm

W środku? Na zewnątrz na parkingu owszem, ale jeśli w środku rzeczywiście są płatne to ja pierdole XD zweryfikuję może wychodząc, choć nie wydaje mi się, żeby to była prawda
#blackcocker2023

Nic nas nie zatrzyma.

11: The Night Eternal, Ciśnienie, Kaelan Mikla, Rome, Candlemass, Youth Novels, Mag

Awatar użytkownika
Shedao Shai
-#Nomad
-#Nomad

Postautor: Shedao Shai » pt sie 04, 2023 8:02 pm

W środku? Na zewnątrz na parkingu owszem, ale jeśli w środku rzeczywiście są płatne to ja pierdole XD zweryfikuję może wychodząc, choć nie wydaje mi się, żeby to była prawda
Errata, chodziło o te na zewnątrz, sorki za fejk niusa #oszukali

Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Postautor: blackcocker » pt sie 04, 2023 8:10 pm

Tak żech myślał.
#blackcocker2023

Nic nas nie zatrzyma.

Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Postautor: blackcocker » sob sie 05, 2023 1:25 pm

Dobra, parę słów ode mnie, bo jest o czym :D Ogólnie to dla kontekstu - był to mój pierwszy gig DM. Miałem być w 2018, gdy grali w Krakowie, ale w dzień koncertu jednak okazało się, że się nie pojawię. Byłem wtedy dość mocno nakręcony na ten gig, po wczoraj mam jeszcze większy ból dupy, że nie udało mi się zobaczyć panów już te 5 lat temu.
Ciśnienia przed wczorajszym koncertem nie miałem, cieszyłem się, że w końcu, że w mieście, w którym żyję, ale nie hajpowałem się jakoś bardzo. Setkę znałem uwzględniając różne rotacje, byłem kontent, bo zestaw kawałków jak najbardziej mi pasuje podczas tej trasy. Ale już do samego występu... Dwa słowa o technikaliach - piękne oświetlenie i bardzo fajny ekran zbudowany na bazie wielkiego M. Bardzo mi się scena podobała. Akustyka w Tauronie jak zwykle mnie nie zawiodła. Wszystko było słychać bardzo dobrze i selektywnie. Jedyne co, to może basy były za głośno podbite tam gdzie stałem - tj. na przeciwko Martina mniej więcej na wysokości końca wybiegu.
Numery z Memento, z którym się już studyjnie dosyć oswoiłem wypadły bardzo dobrze. To naprawdę dobre kawałki, które na żywo tylko zyskują. Ogólnie wszystko brzmiało potężnie i mięsiście. Bardzo pozytywnie zaskoczył mnie Martin podczas swoich solowych wykonów, nie podejrzewałem, że na żywo tak dobrze da radę. Cieszę się bardzo z tego, że zagrali Soul With Me i to jeszcze w trochę innym aranżu niż płytowym, bo z samym klawiszem. W ostatnim czasie ten numer ma dla mnie bardzo specyficzny wydźwięk. Trochę przed koncertem obawiałem się, że może ten set będzie nieco zbyt smętny, ale okazało się, że jednak muzyka na żywo w TAKIM wykonaniu rządzi się nieco innymi prawami. Nie było mowy o chwili nudy i całość zleciała mi dużo za szybko :) Jeśli chodzi o hajlajty... ciężko powiedzieć :D Musiałbym wymienić dosłownie pół seta :D Ale niech będzie... Walking in My Shoes (kurwa, ten refren live to jest inny wymiar), In Your Room (mimo że grana była wersja z jakiegoś mixu, a nie płytowa, kocham ten numer za bardzo, żeby mnie nie porwał), Precious, My Favoruite Stranger (POTĘGA), Home, Soul With Me, Ghosts Again (mega mi siadł ten numer, mimo że jak wychodził jako pierwszy singiel z MM, nie byłem nim zachwycony), I Feel You... dobra, nigdzie to nie zmierza :D Gig chyba perfekcyjny, a Enjoy the Silence to chyba największy banger w historii muzyki, co za hicior to jest.
Panów ogląda się z przyjemnością, czuć chemię w tym zespole, mimo tragedii, która go dotknęła w ubiegłym roku. Niesamowicie się cieszę, że byłem na tym gigu. No i kurwa, nie sposób specjalnie wyróżnić pana Gahana. Jeśli kiedyś będę chciał mieć dzieci, to chcę, żeby to on był ich ojcem. Co za szef! Zaczarował mnie, gdy tylko postawił swój pierwszy krok na scenie. Szaman :D To nic nowego i nieoczywistego, ale gość jest zwyczajnie do tego stworzony, momentalnie zawładnął sceną i ani na moment jej nie wypuścił (no chyba, że jak ustąpił na moment Martinowi ;)). No i dalej jest w bardzo dobrej formie wokalnej i fizycznej. Te ruchy! Nie wiem czy widziałem TAK charyzmatycznego muzyka kiedykolwiek wcześniej. Niesamowity facet.
Podsumowując - na ten moment to mój top 2 gig w tym roku, nie mam wątpliwości, że jeśli tylko czas i życie pozwoli to będę na co najmniej jednym gigu w Łodzi, bo po wczoraj jest mi na pewno dużo za mało :P Pozdrawiam @manicheana, z którym udało mi się zamienić parę słów przed gigiem :D :pijak: :pijak: :pijak:
#blackcocker2023

Nic nas nie zatrzyma.

Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Postautor: Schizoid » sob sie 05, 2023 2:03 pm

Nie wiem czy widziałem TAK charyzmatycznego muzyka kiedykolwiek wcześniej. Niesamowity facet.
Czyli zdetronizował u ciebie Cave'a?

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller

Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Postautor: blackcocker » sob sie 05, 2023 2:07 pm

Nie wiem czy widziałem TAK charyzmatycznego muzyka kiedykolwiek wcześniej. Niesamowity facet.
Czyli zdetronizował u ciebie Cave'a?
O widzisz, i tu uderzyłeś w case, który mi nie przyszedł do głowy podczas pisania :D Możliwe, że trochę się zapędziłem w takim razie, jednak Nick to jest inny poziom energetyczny :D
#blackcocker2023

Nic nas nie zatrzyma.

Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Postautor: blackcocker » sob sie 05, 2023 2:18 pm

O, ale jeszcze od siebie dodam coś mniej pozytywnego. Tyle telefonów dawno nie widziałem w górze na koncercie (a w zasadzie to chyba może się z tym równać tylko Podsiadło na Tauronie). Niech te łapska przy samej dupie pousychają od tych telefonów. Rozumiem nagrać sobie 20 sekund ulubionego refrenu, sam tak robię, ale sterczenie z tym srajfadłem przez cały czas to już jest inny wymiar. Wykurwiać na trybuny i nie zasłaniać.
#blackcocker2023

Nic nas nie zatrzyma.

Wróć do „Koncerty, Imprezy, Spotkania”