Judas Priest

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Re: Judas Priest

Postautor: Schizoid » pt paź 13, 2023 3:54 pm

Sneap nie jest pełnoprawnym członkiem JP, on ma status muzyka koncertowego. Na płycie jakieś tam fragmenty może i dograł, ale na pewno nie na zasadzie typowego duetu z Richiem. Przyczyna jest prosta, Faulkner po prostu nie potrzebuje gitarowego kompana do pracy w studio. Myślę, że na Panic Attack gra tylko Rysiek.

Tak "po ludzku" 43 lata to niewiele, ale w muzyce to już całkiem sporo. W wieku 43 lat Downing był już kilka ładnych lat po Painkiller i jeszcze więcej po szczycie swojej kreatywności.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller

Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

Postautor: Sardi » pt paź 13, 2023 3:58 pm

Sneap nie jest pełnoprawnym członkiem JP, on ma status muzyka koncertowego.
To jest o tyle ciekawe, że na logikę tak to wygląda, ale wg Wikipedii od 2022 jest oficjalnym członkiem zespołu (źródłem jest chyba wywiad z Halfordem, w którym mówi o decyzji Glenna, że chce Sneapa na swoim miejscu czy coś takiego)
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01

Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Postautor: Schizoid » pt paź 13, 2023 4:05 pm

Jeśli chodzi o ten wywiad, to nie wynika z niego, by Sneap był permanentnym członkiem zespołu na standardowych prawach: https://www.metalsucks.net/2023/02/27/r ... -love-him/

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller

Awatar użytkownika
sajki
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Postautor: sajki » pt paź 13, 2023 4:18 pm

Zakładając nawet, że Sneap nie gra, to i tak jest producentem, który czuje heavy metal, no i to będzie dopiero jego druga płyta z JP. Porównaj do Shirleya.

Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Postautor: Schizoid » pt paź 13, 2023 4:23 pm

No i dlatego też napisałem wcześniej, że problemy Maiden nie leżą w talencie muzyków, tylko systemie pracy.

nugz
SMERF MARUDA

Postautor: nugz » pt paź 13, 2023 4:45 pm

Też tak uważam.
Nie brakuje warsztatu, poza tym Maiden to proste dość granie (E,C,D :D).

Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Postautor: gumbyy » pt paź 13, 2023 5:14 pm

To przecież nie jest tak, że zespół zawsze wie najlepiej, jak powinien nagrywać płyty, potrzebny jest ktoś, kto będzie cały ten proces ogarniał i patrzył na niego z większym dystansem, niż sami twórcy.
Dokładnie. Jak zespół za dużo miesza przy produkcji, to często nie wychodzi to dobrze. No i słychać, że JP pracuje nad kompozycjami, a IM klei je z fragmentów. U nich w większości przypadków można pozamieniać intra/outra, czy nawet solówki pomiędzy utworami i nie będzie specjalnej różnicy. U JP od poczatku do końca słychać, że to jest napisany numer od A do Z.
www.MetalSide.pl

nugz
SMERF MARUDA

Postautor: nugz » pt paź 13, 2023 5:31 pm

Prawda - tak to jest, kiedy inzynier ma za duzo władzy, muzyk nagrywa, idzie na plażę, a później jego partie są z uzyciem metody copy-paste.
Kirk zrobił tak samo na 72 Seasons - sola są jakie są :P
Swoją drogą - można jeszcze rozkminiać, CO taki Sneap MÓGŁBY wyciagnąć jeszcze z takiej Metallik, jeśli era Fidelmana by się skończyła - chciałbym :)

Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

Postautor: Sardi » pt paź 13, 2023 5:36 pm

Fidelman nie jest aż taki tragiczny jak Shirley, chociaż zarzuty można kierować dokladnie te same - zespół robi co chce, nie ma nikogo kto by im powiedział stop/jeszcze raz, kto byłby "opiekunem" całego projektu.
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01

Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Postautor: gumbyy » pt paź 13, 2023 5:56 pm

"Tłuste koty".
www.MetalSide.pl

pz
-#Administrator
-#Administrator

Postautor: pz » pt paź 13, 2023 6:03 pm

Prawda - tak to jest, kiedy inzynier ma za duzo władzy, muzyk nagrywa, idzie na plażę, a później jego partie są z uzyciem metody copy-paste.
Kirk zrobił tak samo na 72 Seasons - sola są jakie są :P
Swoją drogą - można jeszcze rozkminiać, CO taki Sneap MÓGŁBY wyciagnąć jeszcze z takiej Metallik, jeśli era Fidelmana by się skończyła - chciałbym :)
Przestań już marudzić na Maiden w tej sprawie. To temat o Priest.

01: Turbo 02: Turbo, Saxon, NK 03: Turunen/Hietala, Skunk Anansie, Helicon, Turbo, Zalewski 04: NK, Dool, Moriah Woods, Primordial, Blood Incantaion 05: Iron Maiden 06: Iron Maiden, Mystic, Springsteen, Rock the Square, Dead Dasies 07: Muse, Linkin Park, Judas Priest, Uriah Heep 08: Soen, Turbo 09: G.Hughes 10: Venflon, Internal Quiet, Helloween, Halestorm 11: R.Romero + Gus G., Uriah Heep, NK, Internal Quiet 12: Bryan Adams, NK

nugz
SMERF MARUDA

Postautor: nugz » pt paź 13, 2023 6:20 pm

Rozumiem, że pewnych znasz tutaj osobiście i trudniej się dojebać, ale bądź trochę bardziej sprawiedliwy, skoro jesteś za kierownicą :)
No to koniec off-topa :)

pz
-#Administrator
-#Administrator

Postautor: pz » pt paź 13, 2023 8:12 pm

No akurat u Ciebie każda okazja do przyczepienia się Maiden jest dobra ;)

I nie mam problemu z czerpaniem się tych których znam

01: Turbo 02: Turbo, Saxon, NK 03: Turunen/Hietala, Skunk Anansie, Helicon, Turbo, Zalewski 04: NK, Dool, Moriah Woods, Primordial, Blood Incantaion 05: Iron Maiden 06: Iron Maiden, Mystic, Springsteen, Rock the Square, Dead Dasies 07: Muse, Linkin Park, Judas Priest, Uriah Heep 08: Soen, Turbo 09: G.Hughes 10: Venflon, Internal Quiet, Helloween, Halestorm 11: R.Romero + Gus G., Uriah Heep, NK, Internal Quiet 12: Bryan Adams, NK

Piotr Lange
-#Moonchild
-#Moonchild

Postautor: Piotr Lange » pt paź 13, 2023 8:17 pm

Ale niemal zawsze tak było, że Priest grał zdecydowanie bardziej brutalnie, technicznie i metalowo niż Maiden. Także akurat to, że stężenie metalu w Priest jest dużo większe, to rzecz oczywista. Od lat muzyka IM to bardziej taki heavy rock niż stricte metal, przynajmniej ja to tak widzę.

nugz
SMERF MARUDA

Postautor: nugz » pt paź 13, 2023 8:34 pm

Nie off- topujcue! To nie temat o IM! :mryellow:

Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Postautor: gumbyy » pt paź 13, 2023 9:24 pm

Brutalne Judas Priest... no co zrobić...

Posłuchałem jeszcze ze 3 razy ten nowy numer i nie mam zastrzeżeń. Refren mi jakoś nie wadzi... fajny nawet, taki "paniczny" ;)
www.MetalSide.pl

Awatar użytkownika
sajki
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Postautor: sajki » sob paź 14, 2023 11:48 am

Jugulator był brutalny.
U IM zawsze trochę brakowało mi tego, że nie mieli takiej wybijającej się pod względem agresji/ciężaru płyty. W JP od razu przychodzi na myśl Painkiller albo Jugulator. U Maiden nic. Gdyby poszli na Fear of the Dark w stronę BQOBD to by to było coś właśnie takiego. Szkoda, że tego nie zrobili.

Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Postautor: gumbyy » sob paź 14, 2023 9:48 pm

Brutalny to może być jakiś Cannibal Corpse ;)

Ale wiem o co Ci chodzi... Jug to miał dołożony cieżar i tego w IM brakuje. Byly momenty na "Fear...". Bo oprócz "BQ...", mamy na przykład początek "The Fugitive"...
www.MetalSide.pl

Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Postautor: blackcocker » sob paź 14, 2023 9:54 pm

Nie gadajcie już o tym IM tutaj :D świętowania Panic Attack ciąg dalszy. Miałem ponad 24h przerwy od niego i smakuje teraz jeszcze lepiej. Cudne cacko :D
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".

09: Zalewski, Dżem, Organek, Coma
10: IQ, Parcels, Ashes of Ares, Opeth, Opeth, Opeth, Eivør, Wolvennest, Helloween
11: The Night Eternal, Ciśnienie, Kaelan Mikla, Rome, Candlemass, Youth Novels, Mag
12: Zalewski, Acid Drinkers

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***

Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Postautor: gumbyy » sob paź 14, 2023 10:07 pm

Nie gadajcie już o tym IM tutaj :D świętowania Panic Attack ciąg dalszy. Miałem ponad 24h przerwy od niego i smakuje teraz jeszcze lepiej. Cudne cacko :D
Ja się odstawiłem :lol: nie chcę katować na okrętkę, bo później na płycie będę już miał go przesyt ;)
www.MetalSide.pl

Wróć do „Zespoły i Albumy”