Kroczniok pisze:Artur jak chcesz to ja mam wszystkie jego studyjne na płycie i na sobote mogę ci przynieść
Ale ja już wszystkie mam w zasadzie, tylko już "MAgica" została, ale to już pewien dobry człowiek mi dał linka, droga Pani Administrator, która brzydko podszywa się pod Krocznioka Ale dzięki bardzo za propozycję A koncertówki też już wszystkie będę miał, hehe
Najlepszy kawałki Dio są na Heaven&Hell , w sumie szkoda że nie został w Sabbatah dłużej, przydało by się wiecej płyt z takimi wokalami jak na H&H, Mob Rules czy Dehumanizer
Zgaduj do 3 czego ostatnio słuchałam i skąd ten bład
Ale ja już wszystkie mam w zasadzie, tylko już "MAgica" została, ale to już pewien dobry człowiek mi dał linka, droga Pani Administrator, która brzydko podszywa się pod Krocznioka Razz Ale dzięki bardzo za propozycję Mr. Green A koncertówki też już wszystkie będę miał, hehe Laughing Very Happy
Kroczniok pisze:Zgaduj do 3 czego ostatnio słuchałam i skąd ten bład
A nie wiem, może tych kiczowatych gości z pedałem na wokalu ?? :>
Kroczniok pisze:A Rainbow też masz ?
Nie, ale do Rainbow mi aż tak nie spieszno Jeśli idzie o moją edukację muzyczną, to hard rockiem z lat 70-tych zajmę się dopiero za jakiś czas dłuższy, ale taki moment na pewno nastąpi
Choć z drugiej strony, jeśli dokonania pana Dio z własnym zespołem jakoś szczególnie przypadną mi do gustu, niewątpliwe dla "Rainbom" zrobię wyjątek
Artur pisze:Choć z drugiej strony, jeśli dokonania pana Dio z własnym zespołem jakoś szczególnie przypadną mi do gustu, niewątpliwe dla "Rainbom" zrobię wyjątek
panie! dokonania solo dio w porównaniu do rainbow nawet nie ma co porównywać. różnica klasy conajmniej. co z tego że muza inna, jakość zawsze można porównać 3 pierwsze płyty Rainbow to najlepsze co w hard rocku powstało
Artur pisze:Nie, ale do Rainbow mi aż tak nie spieszno Jeśli idzie o moją edukację muzyczną, to hard rockiem z lat 70-tych zajmę się dopiero za jakiś czas dłuższy
Błąd mistrzu Błąd. Rainbow kickin ass. Looooong liiiive ROOOCK 'N ROOOOL
metal pisze:Ja tam Dio słuchałem jak tylko Black Sabbath poznałem
ja pierwszą płytę sabbsów jaką słyszałem to dehumanizer (historia ciekawa- pożyczyłem oryginala od kolesia, potem on do woja pojechał, a potem za granice i tak go widziałem, czy jakoś tak bo już sam nie paiętam ale płyte mam nadal ) i myślałem że sabbath będzie moim ukochanym zespołem bo ten album zawładnął mną na maksa. no niestety później szok nastąpił ale milość do dio nie minęła ale dopiero po usłyszeniu rainbow pokochałem już tak do grobowej deski uwielbiam głos młodego dio, śpiewa tak lekko... później zmienił całkowicie sposób śpiiewania (bo i muzyka się zmieniła), który oczywiście też lubię ale nadal uważam że wokale z rainbow czy nawet elf to jego najlepszy czas. a w rainbow w parze z genialnymi wokalami szła genialna muzyka, jak dla mnie najlepsze kompozycje blackmore'a...
metal pisze:o taaaak zwlaszcza w takim Rainbow Eyes <rozpływam_się>
no cudowny kawałek, ale nawet nie o same ballady chodzi, jego głos jest cały czas taki... naturalny, niewymuszony. takie mam wrażenie że nie sprawia mu to w ogóle trudności wydobywać z siebie takie dźwięki.. eh, rozmarzyć się można
Ja pierwszy raz usłyszałem DIo na Mob Rules, i wiedziałem że to mistrz, płyta mi sie podobała ale troche się broniłem przed nią bo wszędzie pisali że Sabbath=Ozzy a dalsze płyty to już były nagrane na siłe...z dzisiejszego punktu widzenia dla mnie to ignorancja, ale wtedy też tak myślałem,a Sabbathem z Ozzym byłem zafascynowany.
Ogólnie to uważam mimo wszystko że najlepsze rzeczy nagrywał w Black Sabbath,ale to już kwestia gustu, każdy odcień był zupełnie inny, Rainbow ma za to najwięcej utworów legend w muzyce rockowej, choćby Stargazer ,ponoc Rainbow z innymi wokalistami tez jest świetne, niestety jeszcze nie słyszałem.
Dio miał ogromny wpływ na spiew wielu heavy-metalowych wokalistów np.Bruce'a Dickinsona.
W jego głosie tak samo jak u Bruce'a jest ogromny patos i taki jakiś mistycyzm ,śpiewa takim uduchowionym głosem,potrafi śpiewać liryczne ,wręcz delikatnie by potem tak przywalić że aż sie chce wstać z krzeszła np.Sign of the Southern Cross, Children of the Sea, The Last in Line, Don't Talk to Strangers.