Jest dokładnie tak jak piszesz. Sam sobie jestem szefem, z Błażejem i Szymkiem prowadzimy ZewKultury nie zarobkowo to dlaczego miałbym się męczyć. Recenzja zawsze jest subiektywna, ale nie rozumiem też sensu gruzowania albumu tylko dla zasady, że właśnie muszę napisać recenzje i to robię. A z polskimi zespołami to najczęściej jest tak, że te godne uwagi są totalną niszą. I to tak naprawdę zaadresowane do takich muzycznych archeologów co się lubią wgryzać w szerzej nieznane zespoły i płyty.gumbyy pisze: ↑pt mar 22, 2024 11:29 amMam tak samo. Skoro piszę "dla przyjemności", a nie dla "zarobku" to nie chce mi się słuchać czegoś co nie sprawia mi przyjemności. Mialem dawno temu fazę na słuchanie i recenzowanie polskiego undergroundu, ale mi przeszloKingCrimson95 pisze: ↑pt mar 22, 2024 10:49 am
Tak samo kiedyś spotkałem się z zarzutem, że nie tworzę recenzji, które mają mniej niż to 3-4/6. I tutaj odpowiedź też mam prostą, jeśli album mi nie odpowiada i mam go po prostu zgruzować swoją subiektywną oceną to po co marnować czas, jak mogę szukać innych perełek i je opisywać![]()
A temat polskich zespołów i recenzji ich płyt to baaaardzo ciekawe doświadczenie w niektórych przypadkach
![]()
Czy jeden słaby utwór na płycie to wielki problem?
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
- KingCrimson95
- -#Invader

Re: Czy jeden słaby utwór na płycie to wielki problem?
Koncertowo 2025:
22.11. - Sabaton - Kraków
01.12. - Till Lindemann - Kraków
05.12. - Jethro Tull - Kraków
Mam bardzo podobnie. Nie piszę regularnie, więc jak już publikuję swoje teksty, to chcę coś wnosić do przestrzeni publicznej. Coś nasączonego pozytywnymi emocjami, żeby inni też mogli je odnaleźć po odpaleniu danej płyty. No i w przeciwieństwie do niektórych, ja swoje teksty piszę po kilku poważnych odsłuchach materiału. Jeżeli od razu słyszę, że jakiś album jest gówniany, to nie będę się zmuszał do 5 odsłuchów tylko po to, żeby napisać recenzję 
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
No ja sobie nie wyobrażam napisac recenzję na przykład nowego JP po dwóch odsłuchach z jutubaSchizoid pisze: ↑pt mar 22, 2024 10:46 pm Mam bardzo podobnie. Nie piszę regularnie, więc jak już publikuję swoje teksty, to chcę coś wnosić do przestrzeni publicznej. Coś nasączonego pozytywnymi emocjami, żeby inni też mogli je odnaleźć po odpaleniu danej płyty. No i w przeciwieństwie do niektórych, ja swoje teksty piszę po kilku poważnych odsłuchach materiału. Jeżeli od razu słyszę, że jakiś album jest gówniany, to nie będę się zmuszał do 5 odsłuchów tylko po to, żeby napisać recenzję![]()
www.MetalSide.pl
- KingCrimson95
- -#Invader

U mnie poszło dość szybko, ale dlatego, że ten album "kupił" mnie od pierwszych odsłuchów. Ja nie oczekuje nie wiadomo jakich fajerwerków od nich, bo swoje w muzyce zrobili i nadal mają to "coś". Choć w komentarzach pod recenzją na fejsie mogłem przeczytać m.in.gumbyy pisze: ↑sob mar 23, 2024 7:39 amNo ja sobie nie wyobrażam napisac recenzję na przykład nowego JP po dwóch odsłuchach z jutubaSchizoid pisze: ↑pt mar 22, 2024 10:46 pm Mam bardzo podobnie. Nie piszę regularnie, więc jak już publikuję swoje teksty, to chcę coś wnosić do przestrzeni publicznej. Coś nasączonego pozytywnymi emocjami, żeby inni też mogli je odnaleźć po odpaleniu danej płyty. No i w przeciwieństwie do niektórych, ja swoje teksty piszę po kilku poważnych odsłuchach materiału. Jeżeli od razu słyszę, że jakiś album jest gówniany, to nie będę się zmuszał do 5 odsłuchów tylko po to, żeby napisać recenzję![]()
Swojej jeszcze nie napisałem, a CD lata u mnie od dnia premiery i pewno z kilkanaście odsłuchów było. No ale pomału w głowie się układa co napisać
![]()
Bardzo słabiutki album. Nic po przesłuchaniu nie zostaje w głowie. Poza tym jest za długi. Gdyby wyrzucić 3-4 kawałki, obojętnie które bo niewiele je różni, to możnaby to jakoś przetrawić.
Ale tyle ile ludzi, tyle opinii.Słabizna, sztampowe granie, poza głosem Halforda płyta nie ma wiele wspólnego z Judasami, jakich znam. 5/6 to śmiech na sali, recenzja wyraźnie pisana na siłę.
Koncertowo 2025:
No wiadomo, ale kto by się tam przejmował komentarzami
Ludzie od zawsze mają problem ze zrozumieniem, że recenzja jest tylko punktem widzenia (słyszenia) autora 
www.MetalSide.pl
"Słabizna, sztampowe granie [...] nie ma wspólnego z Judasami" brzmi jak ocena osoby, która na siłę musi być oryginalna 
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
- KingCrimson95
- -#Invader

Dokładnie, przecież nie ma obiektywnej recenzji. A komentujący dzielą się na neutralnych, zaślepionych fanów, którzy zawsze będą chcieli dać 6/6 i antyfanów, którzy powiedzą, że dana płyta to gówno.
Też odniosłem takie wrażenie, uśmiechnąłem się z politowaniem jak to przeczytałem.pz pisze: "Słabizna, sztampowe granie [...] nie ma wspólnego z Judasami" brzmi jak ocena osoby, która na siłę musi być oryginalna
Koncertowo 2025: