13-14/06/2023 - Iron Maiden - Kraków

Wszystko na temat trasy The Future Past Tour 2023

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

jacob1
-#Invader
-#Invader

Re: 13-14/06/2023 - Iron Maiden - Kraków

Post autor: jacob1 »

gumbyy pisze: czw cze 15, 2023 4:25 pm
jacob1 pisze: czw cze 15, 2023 3:59 pm
gumbyy pisze: czw cze 15, 2023 3:51 pm

Ogólnie te backdropy mega klimatyczne: ten główny do numerów z SiT, Alexander (z takim Edkiem bym koszulkę sobie sprawił), Celtowie, Hell, Fear... kozackie :)
Jedynie na Madness wygladala jakby zalozyli przescieradło
Motyw fajny, ale wykonanie rzeczywiście "takie se". W poprzednim poście jeszcze zapomniałem wspomnieć o tym tle z "Days..." - też mega fajne.
Miało pewnie wyjąć rysunkowo. Inne płachty są pokryte chyba jakaś warstwa odblaskowa. Wszytsko ładnie odbija światło, tworząc niesamowity kontrast (oglądając później to na nagraniu można by było się nabrać że to ekran a nie statyczna płachta)

No ale nie płachty najważniejsza, poza tym cała reszta była neisamotia zwłaszcza na tych kawałkach o których wspomniałeś
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

Sardi z Batumi pisze: czw cze 15, 2023 4:36 pm
MaidenFan pisze: czw cze 15, 2023 4:26 pm
remi pisze: czw cze 15, 2023 3:51 pm

To nowa płachta. Okładka z SiT plus japońska czcionka napis Iron Maiden. Nie pamietam by kiedykolwiek wcześniej była jakakolwiek płachta na nazwa zespołu na scenie.
Co ciekawe bardzo podobna grafika z podobnym Eddie pojawiła się w necie dawno temu:
Harris nie dość że czyta Sanktuarium to jeszcze jutuby ogląda
Baa... nawet odpisuje czasami ;)
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

jacob1 pisze: czw cze 15, 2023 4:42 pm
gumbyy pisze: czw cze 15, 2023 4:25 pm
jacob1 pisze: czw cze 15, 2023 3:59 pm

Jedynie na Madness wygladala jakby zalozyli przescieradło
Motyw fajny, ale wykonanie rzeczywiście "takie se". W poprzednim poście jeszcze zapomniałem wspomnieć o tym tle z "Days..." - też mega fajne.
Miało pewnie wyjąć rysunkowo. Inne płachty są pokryte chyba jakaś warstwa odblaskowa. Wszytsko ładnie odbija światło, tworząc niesamowity kontrast (oglądając później to na nagraniu można by było się nabrać że to ekran a nie statyczna płachta)

No ale nie płachty najważniejsza, poza tym cała reszta była neisamotia zwłaszcza na tych kawałkach o których wspomniałeś
Fakt, łatwo można się nabrać, że to ekran jest. Tym bardziej jak z boku są wyświetlane ruchome obrazki :)

Bardzo się przyłożyli do tych backdropów :)
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
kalectwo
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: kalectwo »

Trzeba przyznać, że płachty się wciąż sprawdzają, a dodatek wąskich LEDowych ekranów po bokach nieco je ożywiło, jednocześnie zachowując cały urok tego do czego nas przyzwyczaili przez lata. Fajny kompromis między klasyką a nowoczesnością.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

kalectwo pisze: czw cze 15, 2023 4:52 pm Trzeba przyznać, że płachty się wciąż sprawdzają, a dodatek wąskich LEDowych ekranów po bokach nieco je ożywiło, jednocześnie zachowując cały urok tego do czego nas przyzwyczaili przez lata. Fajny kompromis między klasyką a nowoczesnością.
Pełna zgoda... jakoś tak dziwnie by było, gdyby był tylko wielki ekran i wyświetlane jakieś animacje. Człowiek przyzwyczajony do tych płacht jednak :D
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Te ekrany to tak pół na pół... Czasami działają super (deszcz i ogień podczas Celtów, to sprawiało wrażenie bardzo przestrzennego), ale w takim Writing czy CIPWM już średnio, bo pomysł puszczania teledysku na dwóch wąskich ekranach jest dość dziwny.

Najlepsza płachta była według mnie na Death of the Celts. O ile muzycznie wtedy było mizernie, tak wizualnie prezentowało się to pięknie. Oczywiście płachty z Somewhere są poza konkursem, bo wygrywają go z definicji.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
Tadeo
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: Tadeo »

Po raz pierwszy poszedłem na koncert Iron Maiden bez wcześniejszego sprawdzania setlisty.
Takie miałem postanowienie od początku trasy i udało mi się jakoś wytrzymać 8)

Już na starcie miałem dreszcze po usłyszeniu początku CSiT. Jestem trochę nieobiektywny wobec tego utworu, ale to od niego zaczęła się moja przygoda i pierwszy zachwyt nad zespołem. Ogólnie zaczynałem poznawać band właśnie od płyty SiT i zawsze brakowało mi najbardziej kawałków z niej na koncertach. Już nie raz słyszałem w ich wykonaniu WY i HCW - spodziewałem się tych utworów. Jednak usłyszenie CSiT oraz Strangera to było coś.

Największym zaskoczeniem dla mnie było pojawienie się Alexandra w secie. Absolutnie nie obstawiałem i nie spodziewałem się, że kiedykolwiek usłyszę Olka na żywo i to był dla mnie bardzo mocny, wzruszający i przejmujący punkt koncertu. Do tego wykonanie było świetne i to długie przeciągnięcie frazy Babiloooooon dopełniło dzieła :jee: :jee: :jee:
Bardzo się cieszę, że wyłączyłem się prawie całkowicie z internetów ma czas trasy koncertowej aż do koncertu w Krakowie. Naprawdę nie sądziłem, że starsi panowie z Maiden jeszcze mnie zaskoczą :jee:

Z innych miłych zaskoczeń dla mnie mogę wymienić pojawienie się takich utworów jak The Prisoner, CIPWM, TWoTW oraz HoE (na ten ostatni też bardzo liczyłem). Ogólnie utwory z Senjutsu zyskały u mnie w wykonaniu live, nawet Celtowie :twisted:

Zauważyłem też z negatywów a raczej drobnych niedociągnięć, że Nicko grał swoje partie w sposób uproszczony w stosunku do nagrań w studio i był też dosyć mocno nagłośniony - przynajmniej na trybunie A1 takie miałem wrażenie.

Poza tym wydaje mi się, że zespół skracał niektóre intra w utworach, co w sumie wyszło na plus.

Ogólnie na plus zaliczam:
- lista utworów
- Bruce i Adrian w wysokiej formie
- uproszczenie scenografii względem poprzedniej trasy

Na minus:
- Nicko i upraszczanie partii perkusyjnych
- dźwięk mógłby być nieco lepszy, ale i tak lepiej niż w 2018 roku w Krakowie

To był dla mnie bardzo emocjonalny koncert nawiązujący do jednej z ulubionych płyt. Nie był może najlepszym występem Maiden, na jakim byłem, ale to nie szkodzi. Do tego po raz pierwszy udało mi się namówić moją ukochaną na koncert Maidenów - naprawdę świetnie się bawiła i też przeżywała to wydarzenie. Mówi, że to jej najlepszy koncert do tej pory i chętnie wybrałaby się jeszcze raz. 😉

Z góry przepraszam za błędy w poście, ale zrobiłem od wczoraj ponad 1200 km samochodem, żeby zobaczyć ulubiony zespół i wrócić jeszcze do roboty na czas. Jestem jednak mega usatysfakcjonowany z tego koncertu. :dance:

Up The Irons!
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

widman pisze: czw cze 15, 2023 2:07 pm
Dzosef pisze: czw cze 15, 2023 1:18 pm

50 Maiden na liczniku. Jedziemy dalej.
Ciekawe skąd masz sponsorów na takie wycieczki
Podpisał milionowy kontrakt z Samsungiem na reklamę Galaxy Buds Pro 2, to jeździ.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Deleted User 8263

Post autor: Deleted User 8263 »

Fajna relacja Tadeo :) . Szok, że udało Ci się nie znać seta :D
ÓsmyUtwórNaBNW
-#Invader
-#Invader

Post autor: ÓsmyUtwórNaBNW »

Też w jakimś drobnym ułamku nie znałem bo nie wiem dlaczego ale wbiłem sobie do głowy, że najpierw będzie Death of the Celts a potem Prisoner i strasznie mnie ten drugi ucieszył bo pojawiła się nadzieja, że ten pierwszy zastąpią czymś innym. Takie roszady w secie na początku trasy im się zdarzały np. Paschendale-Dance of Death w 2010 roku.
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

Może parę słów ode mnie na podsumowanie mojego uczestnictwa w tym legu trasy. Zdania o setliście nie zmieniłem, mimo obecności na 3 koncertach. Genialne otwarcie, Writing słaby bardzo, Days fajne, Wehikuł tragedia (alw fajne jump jump jump), Prisoner z każdym gigiem coraz lepiej superowy, Celtowie tragedia, Alex świetny, HoE fajne lepsze niż studio, HCW najwspanialsze OOOOOO i super walka Bruce'a z EDem. Kotletów nie będę oceniał, ale no, raczej neutralnie ze wskazaniem na słabo (Trooper, CIPWM, IM). Zamknięcie WY genialne, podobnie jak w 2016, a nawet lepiej.
Scenografia super. Fajne te backdropy, szczególnie SITowe przepiękne. Ekrany super jak są rozszerzeniem backdropa, a nie ekranem do wyświetlania tragicznie wykonanych modeli EDków lub teledysków. Chodzący Stranger i Cyber ED świetne, Samuraj słaby, ale ja po prostu nie lubię tego japońskiego settingu, bo samo wykonanie bardzo dobre.
Lublanę z tych trzech (Lu, 2xKrk) oceniam najgorzej. Najsłabszy dźwięk, Jan przede mną. W Krk na obu dźwięk żyleta totalna. Pierwszy na barierkach gorszy niż drugi, gdzie wyskakałem i wyśpiewałem się z JM Adminem za wsze czasy.
Bruce, który ostatnie lata wkurzał mnie absolutnie wszystkim, teraz ciągnie całe show razem z mistrzem absolutnym Adrianem, który rozpierdala system w drobne kawałki.
Myślę, że drugi Kraków to top2 moich koncertów Maiden - top1 dalej Poznań. Ale niewiele zabrakło, żeby przebić, Senjutsu bardzo zepsuło mi tego seta.
Ogólnie to mega przyjemne gigi i nie myślałem, że Maiden w 2023 jeszcze może mi sprawić taką przyjemność. Fajnie, że udało się wylosować FTTB, zobaczyć ich choć raz tak z bliska podczas koncertu, szczególnie, że miałem spota pod Adrianem :D dzięki wszystkim spotkanym forumowiczom, tym aktywnym i mniej. Za piwko, za humor, za bycie pierdolonymi szefami! :pijak: :pijak: :pijak:
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Schizoid pisze: czw cze 15, 2023 5:01 pm Te ekrany to tak pół na pół... Czasami działają super (deszcz i ogień podczas Celtów, to sprawiało wrażenie bardzo przestrzennego), ale w takim Writing czy CIPWM już średnio, bo pomysł puszczania teledysku na dwóch wąskich ekranach jest dość dziwny.

Najlepsza płachta była według mnie na Death of the Celts. O ile muzycznie wtedy było mizernie, tak wizualnie prezentowało się to pięknie. Oczywiście płachty z Somewhere są poza konkursem, bo wygrywają go z definicji.
No tak, zgoda. Plachta z Celtów i ten "spływający" dym - mega! Deszczyk na ledach też rewelacja.

No ale backdrop z SiT poza wszelką konkurencją :D
www.MetalSide.pl
ÓsmyUtwórNaBNW
-#Invader
-#Invader

blackcocker pisze: czw cze 15, 2023 6:23 pm
Bruce, który ostatnie lata wkurzał mnie absolutnie wszystkim

Mam dokładnie takie same zdanie o Dickinsonie i jego ostatnich lat działalności muzycznej i pozamuzycznej. Większość moich kolegów też ma podobne odczucia. Gadał za dużo, często bredził, a Empire to jest alfabet jego ogromnej megalomanii. Ta trasa jednak wiele zmieniła. Nabrałem do niego ponownie sporo szacunku. Wyciągnął dwa wiadome utwory na bardzo wysoki poziom, a przecież gdyby je zaśpiewał choćby dobrze to i tak ludzie nie mieliby pretensji. Był drugim po Adrianie bohaterem spektaklu a brak teatru, którego na LOTB był dużo za dużo to najlepsze co mogli zrobić. Sytuacja z gongiem to było jak z filmu, ale poza tym sama muzyka. Będę bronił Dave'a bo choćby za sola w CSIT i Aleksandrze jego rola była o wiele wyższa niż Harrisa. Tak jak pisałem, to dla mnie aż szok, że tak mało zwracałem na niego uwagę. Pierwszy raz taka sytuacja. Dla porównania np. w Łodzi 2013 czy Warszawie 2008 to 1/3 uwagi całego zespołu poświęcałem mu. Coś myślę, że jego takie wielkie koncerty przestały bawić, stąd British Lion i kto wie czy nie inne solowe projekty.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Co do nieznania seta to na pierwszym koncercie obok mnie stał Anglik z którym gadałem i on też opowiadał przed początkiem występu, że seta nie zna. Mówił, ze odcina się od internetów totalnie. Mega miał zagwozdki jak pojawiała się nowa płachta i rozkmimiał co za chwilę poleci. Mial tylko jednego spojlera - Alexandra. Ubaw miałem jak z 15 sekund rozkminiał HoE :D

Ale ogólnie to mega szanuję brak pokusy sprawdzenia seta. Ja nie oglądam zdjęć, filmików, ale z setem nie potrafię wytrzymać xD
www.MetalSide.pl
ÓsmyUtwórNaBNW
-#Invader
-#Invader

Kolega z afterparty z Jazzrocka kazał mi napisać, że cytuję; "Takiej ekipy wyjazdowej jak ma Wrocław nie ma nikt inny" :) Pozostaje mi się zgodzić, już nie mówiac o tym, że to wiadomy Wrocławianin ma najwięcej koncertów na świecie prawdopodobnie.
Awatar użytkownika
labutanol
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: labutanol »

https://www.facebook.com/koncertoteka

Moja relacja z wtorkowego koncertu IRON MAIDEN w Krakowie na FB. Jak ktoś jest zainteresowany zapraszam również do obserwowania KONCERTOTEKI, gdzie prowadzę dziennik/relacje z koncertów, w których uczestniczyłem :)
Deleted User 8263

Post autor: Deleted User 8263 »

ÓsmyUtwórNaBNW pisze: czw cze 15, 2023 6:47 pm Kolega z afterparty z Jazzrocka kazał mi napisać, że cytuję; "Takiej ekipy wyjazdowej jak ma Wrocław nie ma nikt inny" :) Pozostaje mi się zgodzić, już nie mówiac o tym, że to wiadomy Wrocławianin ma najwięcej koncertów na świecie prawdopodobnie.
Z całą sympatia do Spartana bo to przegość, ale sa ludzie ktorzy mają ponad 300 sztuk
Awatar użytkownika
Mila
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Mila »

Dzosef pisze: czw cze 15, 2023 7:00 pm sa ludzie ktorzy mają ponad 300 sztuk
To już podchodzi pod chorobę :mryellow:
jojo81
-#Prodigal son
-#Prodigal son

Post autor: jojo81 »

Czy będzie może bootleg (audio lub video ale nie zlepek z YT) z koncertów w Krk?
Your time will come.
Deleted User 5490

Post autor: Deleted User 5490 »

ODPOWIEDZ