Ghost

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
johnny_o
Ten, Który Czyta Wszystko

Re: Ghost

Post autor: johnny_o »

Tobiasz bardzo ciekawie od strony lore:
https://m.youtube.com/watch?v=B_yz2HYbg ... lldw%3D%3D
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Przejęzyczył się z tym sibling

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
johnny_o

No wiadomo, chłop umęczony tymi wszystkimi wywiadami i mu się głupio wymsknęło.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Trasa rzekomo bez supportów, co sugeruje formułę "an evening with", doskonale znaną z Rats! On the Road i A Pale Tour Named Death ;)

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
johnny_o

Super, prawidłowo.
Awatar użytkownika
Max323
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: Max323 »

Przez weekend odświeżyłem sobie dyskografię Ducha. Infe weszło jak złoto i tutaj też zacząłem się zastanawiać, dlaczego porzucono Monstrance Clock jako zamykacz (a w zasadzie to w pełni go porzucono). Chwytliwy wałek z łatwym do zapamiętania refrenem, co też tworzyło moment mocno angażujący publikę. Wydawało mi się, że to może być żelazny numer pokroju Year Zero albo Cirice, a schowano go do szafy przy pierwszej możliwej okazji. Przypomnało mi się nawet jak na gigu w Stodole, gdzie Clock było jedynym wałkiem na bisach, Tobiasz wyszedł po zamykającym główną część koncertu Ritual i zarzucił coś w stylu "Do you really believe we'd end show with shit song like this?".
A
B
C
D
E
Awatar użytkownika
johnny_o

Standardowa gadka na tamtej trasie, uwieczniona na Ceremony and Devotion. Też się dziwię i bardzo żałuję - Monstrance Clock jako zamykacz gniecie co trzeba.
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

Infesti top

Rozumiem, że An Evening With to trochę dłuższa setka niż normalnie?
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Max323 pisze: pn mar 10, 2025 9:26 pm Przez weekend odświeżyłem sobie dyskografię Ducha. Infe weszło jak złoto i tutaj też zacząłem się zastanawiać, dlaczego porzucono Monstrance Clock jako zamykacz (a w zasadzie to w pełni go porzucono). Chwytliwy wałek z łatwym do zapamiętania refrenem, co też tworzyło moment mocno angażujący publikę. Wydawało mi się, że to może być żelazny numer pokroju Year Zero albo Cirice, a schowano go do szafy przy pierwszej możliwej okazji. Przypomnało mi się nawet jak na gigu w Stodole, gdzie Clock było jedynym wałkiem na bisach, Tobiasz wyszedł po zamykającym główną część koncertu Ritual i zarzucił coś w stylu "Do you really believe we'd end show with shit song like this?".
On to tłumaczył tym, że MC nie sprawdza się w warunkach halowych, gdzie na zakończenie potrzebne jest pierdolnięcie pokroju Square Hammer. Ma to jakiś sens, ale ja na pewno nie byłbym obrażony za Clock :D

Tak, "an evening with" to dłuższy set i podział na akty.

Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

No i to mnie gdzieś tam przekonuje do tego, żeby poważniej rozważyć obecność w Łodzi
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Lachryma i Umbra będą kolejnymi singlami. I chyba tym samym powoli kształtuje się nam set na trasę. Single + otwieracz (Peacefield), łącznie minimum 4 utwory ze Sekeleta, a jeśli set faktycznie będzie długi, to pewnie więcej. Do tego The Future is a Foreign Land i już jest git, jeśli chodzi o nowości :D

Pytanie, czy pokuszą się o jakieś deep cuty. Tobias niedawno narzekał, że granie w kółko tego samego go nuży, więc przydałoby się odświeżenie repertuaru.

Awatar użytkownika
Max323
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Death Knell, Majesty, Secular, Witch Image. Przytuliłbym.

Oby nie było Seven Inches (będzie przez tiktoka).
A
B
C
D
E
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Death Knell - IMO bez szans (a szkoda, do opusowego binga nie brakuje mi znowu aż tak wiele)
Majesty - niewykluczone, grali za Prequelle
Witch Image - szczerze mówiąc od początku tej ery coś mi mówi, że tak :D
Secular Haze - nie sądzę, ludzie tego nie lubią i niezbyt pasuje do arenowego eventu

Seven Inches na pewno będzie, ale nie zdziwię się, jak ograniczy się tutaj do Mary. W zasadzie z jego wypowiedzi wynika, że od początku intencją było promowanie Mary, nie KtGG, ale wytwórnia chciała ten drugi na stronę A singla i singiel z klipem. Fajnie działa, ale ze "starych" rzeczy będzie na pewno Future i ten duet by mi wystarczył w zupełności.

Oczywiście najbardziej zagadkowa kwestia to Zenith, bo w końcu został wydany na Spotify i szanse na niego są większe niż kiedykolwiek wcześniej. Mnie by ucieszył "skromny" Prime Mover, nie mówiąc nawet o Idolatrine ;)

Awatar użytkownika
MaidenFan
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: MaidenFan »

Monstrance Clock niech w końcu wróci.
Awatar użytkownika
Max323
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Schizoid pisze: śr mar 12, 2025 4:16 pm Secular Haze - nie sądzę, ludzie tego nie lubią
Trzeba się policzyć z tymi ludźmi.
MaidenFan pisze: śr mar 12, 2025 4:44 pm Monstrance Clock niech w końcu wróci.
Jak rzeczywiście będzie ten podział na akty i potrzebne będą dodatkowe zamykacze, to chyba jest szansa.
A
B
C
D
E
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Sam się dziwię temu hejtowi na Secular Haze, bo nigdy nie był to kawałek, który uważałem za słaby. Faktycznie, na Infesi jest sporo lepszych numerów, ale to nie znaczy, że Secular Haze ssie. Nigdy go nie słyszałem na żywo, więc jestem na tak.

Awatar użytkownika
MaidenFan
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: MaidenFan »

A najbardziej to mi się marzy rozpoczęcie drugiego seta Infestissumam + Per Aspera Ad Inferi.
Awatar użytkownika
johnny_o

Mnie się marzy klamra z Infesti, plus Idolatrine i Body and Blood...
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Każdy numer z Infesti jest na wagę złota, karygodnie ignorowany w ostatnim czasie krążek. Po A Pale Tour grane były wyłącznie Year Zero i Zombie Queen.

Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Przeklejam post użytkownika VeloVixen z Reddita, bo daje fajny kontekst okładce, o której sam wcześniej pisałem, że jest nieczytelna.
I just wanted to share what I saw immediately upon viewing Ghost’s newest album cover.

I’m ex-Mormon, was Mormon for 25 years. The pics above are of the temple Sealing room (VERY sacred to Mormons), this is where couples get married, and in that process they look into opposing mirrors that are reflecting each other into eternity. It’s very unsettling (to me) but Mormons seem to love it and find it inspiring.

Well now I like it more seeing Papa gaze into the eternal mirrors (or Perpatua mirrors, perhaps).

To be totally clear, almost all of Mormon rituals were stolen from the free masons in the early days of the church. So if Ghost is referencing this, it’s probably from the Masonic origins, and not Mormons.

But any Mormon would find this Wildly, egregiously blasphemous. To the point where they would not entertain a conversation about it. And that’s why it might be my favorite album cover ever. For personal reasons.
Tobias jest Masonem, więc brzmi to całkiem prawdopodobnie.

Obrazek

ODPOWIEDZ