Powerslave

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
syzygy
-#Nomad
-#Nomad

Re: Powerslave

Post autor: syzygy »

ThunderBird pisze:Już nie pisze o pomyjach na Dance of Death, ile było tego gadania że
Montsegur to Fallen Angel 2, że Face in the Sand to Blood Brothers 2,a No More Lies to kopia Clansmana i że ogólnie wszystko sie powtarza.
heh to już lekka przesada z tymi porównaniami... FITS to BB2 :lol:

Ale fakt, wiele słyszy się głosów że Maiden to w kółko jedno i to samo... No ja wolę żeby grali w miarę podobnie a nie tak jak np. meta która nagrała 5 dobrych albumow i się skończyła, przynajmniej dla mnie :wink:
Ale ten temat był wałkowany już setki razy... :P
Nomad
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: Nomad »

No chodziło ludziom o wstęp do tych utworów, jeśli ja miałbym już sie naprawdę do czegos przyczepić ,to może do tego że Rainmaker melodią przypomina Futureal, ale mi to tak nie przeszkadza. Dziwi mnie taka skrupulatność tych recenzentów, jak ktoś czegoś nie lubi,to sie będzie czepiał ,też filozofia.
BartSmith
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: BartSmith »

syzygy pisze:Ale ten temat był wałkowany już setki razy... :P
Możliwe, ale wiele osób wtedy nie było obecnych na forum. To tez trzeba brać pod uwagę.

Thunder: Nie Rainmaker tylko The Wicker Man. Ma bardzo podobny riff do Futureal. To normalne, że zespół trzymający podobny styl gra podobne partie gitarowe. I tak jestem zdziwiony tym ile oni wymyślili. Niby podobne, ale inne :P .
Awatar użytkownika
syzygy
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: syzygy »

BartSmith pisze:Thunder: Nie Rainmaker tylko The Wicker Man.
dodatkowo początkowy riff Wickera jest żywcem zerżnięty z Running Wild JP- i temu się nie da za bardzo zaprzeczyć :wink:
Hallowed
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Hallowed »

syzygy pisze:
BartSmith pisze:Thunder: Nie Rainmaker tylko The Wicker Man.
dodatkowo początkowy riff Wickera jest żywcem zerżnięty z Running Wild JP- i temu się nie da za bardzo zaprzeczyć :wink:
Żywcem zerżnięty to on nie jest, bo Adrian nie zżyna od innych. Jest na tyle świetnym kompozytorem, że nie musi tworzyć w taki sposób (nie musi dublować innych). Running Wild mógł po prostu tkwić gdzieś w jego podświadomości, to wszystko.
Artur
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Artur »

BartSmith pisze:Dla mnie jedna z najgorszych piosenek to The Assassin, ale i tak tego bym nie określił jako kompletne dno. A płyta Powerslave jest conajmniej dobra IMO.
2 razy TAK :wink:
No owszem, jest multum zarzutów n/t braku rozwoju Maiden, kolejnych autoplagiató, ale mnie to nie obchodzi - mam swoje zdanie i go nie zmienię.... a co do podobieństw - nigdy bym nie pomyślał, że "Face In The Sand" brzmi prawie jak "Blood Brothers", ale może ja nie tego słuchałem :lol: Generalnie to na "DOD" są fragmenty, gdzie wyraźnie słychać echa ich wcześniejszej twróczości, ale nie jest to dziwne skoro jest się na scenie 25 lat.... ktoś mógłby powiedzieć, że właśnie dlatego powinni zejść ze sceny, ale ja sądzę, że skoro nadal nagrywają dobrą muzykę(a wg mnie nagrywają) to niech dalej istnieją i dają kolejne powody do radości ich fanom.... a te podobieństwa to dla mnie: riff z "Montsegur" faktycznie w dużej mierze nawiązuje(a może zerżnięty :wink: :lol: )do "The Fallen Angel"; początek "Gates Of Tomorrow" oczywiście z "Lord Of The Flies"; "Wildest Dreams" ma riff trochę jak "The Wicker Man" wg mnie... no i chyba tyle, jeśli chodzi o te oczywiste....
BartSmith
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Wildest Dreams nie jest podobne do TWM, dlatego wielu osobom się nie podoba. Ja akurat lubię (taki lightowy kawałek).
Artur
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Artur »

BartSmith pisze:Wildest Dreams nie jest podobne do TWM
Początkowy riff trochę tak, pod względem samego nastroju już zdecydowanie nie, bo "Wildest Dreams" to:
BartSmith pisze:(taki lightowy kawałek).
"The Wicker Man" miał jednak jakiegośtam kopa :wink: Ale riff IMO jest podobny.... też lubię "Wildest Dreams", chociaż do miana arcydzieła to raczej nie pretenduje :lol:
obserwator
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: obserwator »

BartSmith pisze:Wildest Dreams nie jest podobne do TWM, dlatego wielu osobom się nie podoba. Ja akurat lubię (taki lightowy kawałek).
ja właśnie też lubie wildest dream, większość nie przepada, ale to całkiem dobry numer...
mtszły
BartSmith
-#Long distance runner
-#Long distance runner

obserwator pisze:ja właśnie też lubie wildest dream, większość nie przepada, ale to całkiem dobry numer...
Solo Adriana jest bardzo fajne. Wiadomo, że nie ma szans z tą "górną półką", ale jest bardzo fajny. Tak na "8".

Wracając do tematu Powerslave ma wspaniały klimat i jeżeli ktoś go nie poczuje to może nie polubić też całej płyty. Wiadomo, że klimat dużo daje albumowi. Tylko, że zależy kto gdzie "czuje" ten klimat 8) :)
Fear
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Fear »

BartSmith pisze:Wracając do tematu Powerslave ma wspaniały klimat i jeżeli ktoś go nie poczuje to może nie polubić też całej płyty. Wiadomo, że klimat dużo daje albumowi. Tylko, że zależy kto gdzie "czuje" ten klimat Cool Smile
Ta płyta dodatkowo zyskuje jak sie przesłucha LAD na winylu :) Ach ten piękny klimat tych płyt, no cudo :) Nawet mojej kuzynce się spodobał, która kiedyś coś tam słuchała Ironów ;] Ale jej to raczej okładka przypadła do gustu, bo ona lubuje się w egipskich rzeczach, a tu takie małe odwołanie się właśnie do takich rzeczy ;]
Nomad
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: Nomad »

Tak,zgadzam się ,Powerslave ,pod względem klimatu ,to jedna z najlepszych płyt Maiden. Choćby Rime of the Ancient Mariner ,brak słów. Klimat tworzą tez świetne teksty i niesamowite brzmienie gitar Dave i Adriana, nigdzie nei było tak czyste i dopracowane, solówki są na kosmicznie wysokim poziomie. Powerslave nie jest moim ulubionym albumem Ironów ,ale napewno jest w górnej połówce u mnie.
2 Minutes to Midnight to jeden z pierwszych utworów Iron Maiden na punkcie którego miałem manie, heh.
BartSmith
-#Long distance runner
-#Long distance runner

ThunderBird pisze:2 Minutes to Midnight to jeden z pierwszych utworów Iron Maiden na punkcie którego miałem manie, heh.
U mnie identycznie. Napisałem w innym temacie o wpływie Vice City na moje preferencje muzyczne.
Awatar użytkownika
Elevatorman
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Elevatorman »

Lubie nawet bardzo :) mój 3 w kolejnosci album :) ale 2 minutes mi sie przejadło juz:P :wink:
adam IM
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: adam IM »

ThunderBird pisze:TChoćby Rime of the Ancient Mariner ,brak słów. Klimat tworzą tez świetne teksty i niesamowite brzmienie gitar Dave i Adriana, nigdzie nei było tak czyste i dopracowane, solówki są na kosmicznie wysokim poziomie.
a jak to wyglądało na żywo :?: ach łezka się w oku kręci na samo wspomnienie tamtego letniego wieczoru :)
Awatar użytkownika
Elevatorman
-#Clansman
-#Clansman

ja ostatnio mam fioła na punkcie utworu tytułowego swqietny riff:D
Awatar użytkownika
M@ti
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: M@ti »

Jeden z moich ulubionych albumów, IMO jedyny słaby utwór to Losfer Words reszta jest świetna. :P
Awatar użytkownika
Elevatorman
-#Clansman
-#Clansman

Ja tam, lubie wszystkie Flash Of The Blade jest super a 2 minutes mi sie troche znudziło ...
Awatar użytkownika
M@ti
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: M@ti »

Elevatorman pisze:a 2 minutes mi sie troche znudziło
Faktycznie się przejadło trochę, ale na Live After Death super brzmi. :P
Awatar użytkownika
Elevatorman
-#Clansman
-#Clansman

noo ale aces high mi sie nie nudzi i własnie flash of the bladeale ogolnie płytka fajna
ODPOWIEDZ