Genesis

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
wojakwojak
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Re: Genesis

Post autor: wojakwojak »

Vorgel pisze: pt maja 10, 2019 1:16 pm Ale największe uznanie dały im albumy z Gabrielem, no chyba, że chodzi o fanów pop, tutaj się zgadzam, bardziej pasował im Collins. Podobnie jak Hogarth zamiast Fisha, bo przecież Fish miał wokal po Gabrielu, a nawet Hammillu, a Hoggy po chorym kuzynie Dona Henleya, jak to napisał swego czasu Beksiński. Wszystko się zgadza.
Ale ja nigdzie nie napisałem, że Gabriel, Fish czy Ozzy są źli. Ani nie napisałem, że stare płyty są złe. Ale próbując być obiektywnym.....H jest milion razy lepszym wokalistą od F (technicznie, barwowo, skalowo i w każdym innym kryterium), tak samo Dio, Gillan, Martin czy Hughes w stosunku do Ozziego. Nie przeszkadza mi to lubić ich wszystkich. Oczywiście bez nich nie byłoby tych zespołów i tych płyt, ale jak widać bez nich radzą sobie też całkiem nieźle.
I nie przeszkadza mi "popowa" wersja Genesis, bo jest to porządna, profesjonalna muzyka. Gatunki nie mają dla mnie znaczenia. Można zagrać coś fantastycznego w 3 minuty, a można nudzić przez 25. Oczywiście można tez nudzić przez 3 minuty i zagrać fantastycznie przez 25.
Dla mnie dobrym przykładem jest Yes. Uważam 90125 za świetną płytę, a Big Generator za kiepską (tylko Shoot High jest dobre). Pewnie znajdzie się sporo osób, które stwierdzą, że obie są kiepskie.....bo są inne niż np. CTTE. Bardzo dobrze, że są inne. Kiepskie byłby, gdyby były takie same.

I co ma do rzeczy uznanie i co to jest to uznanie...bo chyba jednak więcej osób zna i lubi te "popowe" płyty i zapewne dały im też sporo więcej $$$$. No chyba, że jest jakaś część znawców muzyki, których uznanie jest bardziej cenne niż innych, bo to właśnie oni mają rację, i to tę najswojszą rację.

Generalnie uważam, że dyskutowanie jest fajne, ale dopóki do dyskusji używa się argumentów merytorycznych. Dyskusja typu: brunetki są ładniejsze od blondynek, bo ja tak mówię, to jest.....(każdy może sobie dopowiedzieć co to jest). Ja wolę mówić, że mi się coś bardziej podoba, albo jest dla mnie fajniejsze, zamiast to jest najlepsze, a tamto lubią tylko fani popu. A czy fan popu jest gorszy od fana proga? Czym mierzy się "dobroć" fana?

Wracając do tematu. Część niewątpliwie świetnych płyt, nagranych przez świetne zespoły, w klasycznych czasach, po latach zaczyna trącić myszką, albo nieść za sobą zbyt duże piętno swoich czasów. Ja mam tak np. z płytami Genesis z Gabrielem....są bardzo mocno osadzone w tamtych czasach, tak samo Script For a Jesters Tear. A np. takie Clutching jest moim zdaniem ponadczasowe muzycznie.
I dla równowagi....uważam Dio za dużo lepszego wokalistę od Ozza. Zawsze lubiłem bardziej płyty z nim. A po latach wolę z Ozzym, bo na H+H i Mob bardzo słychać czas ich powstania, to jest muzyka z początku lat 80. To samo Rainbow....od razu wiadomo z kiedy są te płyty. Po wielu latach słuchania staje się to niestety wadą.
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

wojakwojak pisze: pt maja 10, 2019 1:47 pm
Generalnie uważam, że dyskutowanie jest fajne, ale dopóki do dyskusji używa się argumentów merytorycznych. Dyskusja typu: brunetki są ładniejsze od blondynek, bo ja tak mówię, to jest.....(każdy może sobie dopowiedzieć co to jest). Ja wolę mówić, że mi się coś bardziej podoba, albo jest dla mnie fajniejsze, zamiast to jest najlepsze, a tamto lubią tylko fani popu. A czy fan popu jest gorszy od fana proga? Czym mierzy się "dobroć" fana?
+100
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

01: Alter Bridge
02: Vltimas, Turbo, Faetooth, Turbo

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Vorgel »

Nie uważam, że Steve Hogarth jest lepszy technicznie od Fisha. Fish często tracił głos przez nadużywanie alkoholu, do czego zresztą sam się przyznawał. Płyta Clutching at Straws to jest jedno wielkie wyznanie alkoholika. Śpiewanie w taki sposób w jaki śpiewał Fish jest trudne, np weźmy Forgotten Sons, absolutnie wątpię by Hogarth potrafił to dobrze zaśpiewać. Nie wyobrażam sobie też Fisha śpiewającego Cover My Eyes. Natomiast nie wiem jak zmierzyłeś, że Hogarth jest technicznie lepszy, ma większą rozpiętość w oktawach? Nie sądzę, obaj nie śpiewają powyżej 2 oktaw ciągłego śpiewu, nie liczę okrzyków. Jak żeś to zmierzył ciekaw jestem?

Opinia, że 90125 jest lepsze od Big Generatora jest dość powszechna, rozumiem też, że komuś mogą nie pasować obie. Nawet jeśli lubi Yes. Ja tam lubię 90125, zaś Big Generator mi nie leży, ale jest różnica między Yes z tamtego okresu, a Genesis. Genesis mieli podkłady muzyczne jakich nie powstydziłaby się wczesna Madonna (Invisible Touch), albo Whitney Houston (In to Deep). Oczywiście jak ktoś lubi Madonnę i Whitney Houston, to ok, przecież nie jest to zakazane. Natomiast jeśli fan prog rocka powie mi że woli płyty z Collinsem niż z Gabrielem, to raczej woli pop niż progres. Prosta sprawa. Tak jak piszę, w porządku, nic mi do tego, wolny wybór, ale nie mieszajmy porządków.
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

Jak na dziś:
Załączniki
my-image.png
Deleted User 7649

Post autor: Deleted User 7649 »

Mike Rutherford dołączył do Philla Collinsa na scenie, razem wykonali utwór "Follow you Follow me" https://www.youtube.com/watch?v=KiHdG4zSx1w
Deleted User 2259

Recka wznowionej biografii Collinsa 7/10

https://magazyngitarzysta.pl/muzyka/rec ... Yg6qsp-ATU
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Pewnie Steven Wilson maczał palce przy wznowieniu!
#blackcocker2023

Nic nas nie zatrzyma.

Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Jak go Wilson zmiksuje, to może będzie najlepszym perkusistą w historii. Wilson da radę, co by nie dał, ambicja go zeżre.
Deleted User 2259

Zaorać tego okularnika
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Invader pisze: wt wrz 03, 2019 11:51 am Zaorać tego okularnika
na stos!
#blackcocker2023

Nic nas nie zatrzyma.

Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Trochę szacunku do Phila. Facet jednak dobrze bębnił na Foxtrot i Selling.
Deleted User 2259

Vorgel pisze: wt wrz 03, 2019 12:24 pm
Trochę szacunku do Phila. Facet jednak dobrze bębnił na Foxtrot i Selling.
Przeciez mialem na mysli wilsona :x , Philla kocham :P to moje top 4 drummerow
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Wiem, ale nie mogłem się powstrzymać.
Deleted User 2259

Akustyczna płyta Steve'a Hacketta w styczniu:

https://www.artrock.pl/aktualnosci/1182 ... czniu.html

21 stycznia nakładem Inside Out Music ukaże się nowy solowy album akustyczny Steve’a Hacketta. Płyta będzie zatytułowana Under A Mediterranean Sky i znajdzie się na niej jedenaście kompozycji. To pierwszy akustyczny album Hacketta od czasu Metamorpheus z 2005 roku. Nowy krążek, nagrany podczas lockdownu z wieloletnim partnerem muzycznym Rogerem Kingiem, będzie muzyczną podróżą po Morzu Śródziemnym. Na płycie gościnnie pojawią się John Hackett, Rob Townsend, Malik Mansurov, Arsen Petrosyan oraz Christine Townsend. „Świetnie się bawiłem, pracując nad tym albumem, widząc, jak nabiera kształtu i jestem bardzo zadowolony z wyniku” – mówi Steve Hackett. Poniżej prezentujemy trackilstę płyty.

1. Mdina – The Walled City
2. Adriatic Blue
3. Sirocco
4. Joie de Vivre
5. The Memory of Myth
6. Scarlatti Sonata
7. Casa del Fauno
8. The Dervish And Yhe Djin
9. Lorato
10. Andalusian Heart
11. The Call of the Sea (Steve Hackett)
Deleted User 2259

10 najlepszych wałków zespołu, wg Rock Progressivo (jest też KC i JT)

https://www.rock-progresivo.com/mejores ... NjQ8IoOk84
Deleted User 2259

Behind the Scenes - Genesis - Rehearsals Dukes Travels

https://www.youtube.com/watch?v=YNR2YsfT37A
Deleted User 2259

Genesis zagrali pierwszy koncert po reaktywacji [SETLISTA, WIDEO]

https://www.terazmuzyka.pl/genesis-zagr ... U14qLa7t1o
IgorW
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: IgorW »

Bardzo przyzwoita setlista. Widziałem ich w Chorzowie, w 2007 roku i był to rewelacyjny koncert. Ubolewam, że nie będzie mi dane złapać ich na tej trasie, nie jestem gotów ponosić takie koszty :/
Deleted User 2259

Ja też niestety odpadłem, przespałem cała taka akcje biletowa, myslalem, ze powodu covidu przeloza koncerty na 2022 rok, a teraz na listopad i grudzien trasa po Stanach i chyba niestety definitywny koniec tego wielkiego zespołu :(. Oby jakieś blu ray/dvd zrobili z tej trasy.

A Genesis w Chorzowie to jeden z najlepszych koncertów na jakim byłem, top zespołów koncertowych.
Deleted User 4876

Post autor: Deleted User 4876 »

Właśnie teraz na kilka dni przed gigami całkiem przyzwoite miejsca się pojawiły dostępne...ale ja też pass...za dużo zachodu z wyprawą do UK. Wierze, że jakieś gigi na kontynencie w 2022 się jednak odbędą....wszystko zależy jak się Phil będzie trzymał. Na filmikach wygląda dużo gorzej niż w 2017...
ODPOWIEDZ