Megadeth

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

najlepszy album MegadetH to:

Killing Is My Business... And Business Is Good
16
9%
Peace Sells... But Who's Buying?
20
11%
So Far, So Good... So What!
7
4%
Rust In Peace
81
46%
Countdown to Extinction
24
13%
Youthanasia
18
10%
Hidden Treasures
0
Brak głosów
Cryptic Writings
4
2%
Risk
2
1%
The World Needs a Hero
2
1%
The System Has Failed
1
1%
United Abominations
3
2%

Liczba głosów: 178

Awatar użytkownika
AncientMariner
-#Clansman
-#Clansman

Re: Megadeth

Post autor: AncientMariner »

W przypadku Megadeth czy Metallicy to sprawa jest prosta. Oni w pewnym momencie czuli sie jak gwiazdy rocka. W zasadzie nimi byli. Później nie chcieli tego statusu utracić. I tak choćby Lars by nie przeżył gdyby nie występował ze swoim zespołem na okładkach gazet i nie byli na językach wszystkich. Dlatego nawet potrafili malować oczy, paznokcie i pozować na homo gothic chłopców tylko po to żeby było o nich głośno. Inni zdaje się oglądali się na nich i niektóre stare ekipy wyglądały jak wyglądały. Dave zawsze oglądał się na Metallice a moim zdaniem nie powinien
Awatar użytkownika
octavian
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: octavian »

LukaSieka pisze: pt mar 13, 2020 1:22 am
Felcio pisze: czw mar 12, 2020 10:12 pm
LukaSieka pisze: czw mar 12, 2020 9:29 pm
Pierwsze płyty Bathory brzmią jak normalne black metalowe albumy. Wszystko na nich słychać. Gitare, wokal, bas i perkusje. Oczywistym to jest to, że jak ktoś takiej muzyki nie słucha, to dla niego wspomniany Bathory jest raczej asłuchalne z punktu. Za to wyżej wymienione płyty Megadeth są ubrane w to specyficzne mięciutkie brzmienie, które jest dobre dla dzieci ze szkoły podstawowej, i których dźwięk ma najwidoczniej nie zrazić do tej muzyki początkujący i weekendowych adeptów... Jako fan takiej muzyki nie cierpię tych produkcji i uważam, że jak na tego typu kapele, to takie brzmienie jest po prostu nie do przyjęcia. Z tym, że Megadeth w zasadzie już wcześniej w swojej muzyce przejawiał i przemycał elementy cipowatości, co ich trochę usprawiedliwia. Mimo kilku podejść, co kilka lat po prostu mnie mdli za każdym razem kiedy tego słucham. Do tego dochodzi ten wokal i maniera jakby rudy na okrągło marudził i miał przy tym z 90 stopni gorączki.... Trochę śmiesznie wyglądało na starych koncertach Megadeth promujących "Countdown To Extinction", kiedy naprężony facet po siłowni, twardziel napruty heroiną tak marudzi przez zęby do mikrofonu. Dave pozował na wielkiego rebelianta, a wyszedł z niego zwykły goguś, który grał sympatycznie brzmiące piosenki dla innych "buntowników" sądzących, że Megadeth to najbrutalniejsza i najniegrzeczniejsza muzyka świata.
Sporo w tym racji. Trzeba jednak Mustainowi oddać to że mimo swoich nałogów i licznych problemów potrafił nagrac na prawdę zajebiste krążki. Zdaję sobie sprawę że wielu nie lubi tego zespołu ze względu na specyficzny wokal. Mimo to bardzo lubię stare płyty Megadeth. Generalnie pierwsze cztery i według mnie nie ma się co do nich przyczepić. Nawet brzmienie Killing Is My Business przez wielu krytykowane jest jak najbardziej ok. Pasuje do tych numerów jak ulał. Jest tam wszystko co potrzebne było do nagrani agresywnego, wściekłego i hałaśliwego thrashowego debiutu przepełnionego młodzieńczym zapałem i pasją. Ale to co napisałeś odnośnie Megadeth po 1991 to niestety prawda.
"Killing Is My Business... And Business Is Good!" jest jedyną płytą Megadeth, którą mam w domu. Z resztą i do niej potrzebowałem wielu lat. Nie lubiłem Mustaine'a i jego zespołu. To był jeden z nielicznych zespołów thrashowych, których nie trawiłem. Zwłaszcza przez płyty nagrane po "Rust In Peace". Ale trochę spuściłem z tonu. Kiedy u znajomych leci "Peace Sells... But Who's Buying?" czy tam "So Far, So Good... So What!" nie siedzę z grymasem na twarzy. Kilka kawałków po latach nawet doceniłem. Ale przez lata miałem z Megadeth problem. Jedynka była pierwsza płytą, która mi w końcu weszła. O kolejnych dwóch płytach, choć raczej nigdy nie kupie, ani nie przegram, mogę powiedzieć z czystym sumieniem po ponad dwudziestu latach słuchania, że są dobre. "Rust In Peace" jest ok. Menza i Friedman wymiatają, ale ciągle drażni mnie ładniejsza produkcja i kawałek "Tornado Of Souls". Dalej to już tak jak pisałem. Jest na tych płytach, a zwłaszcza na "Countdown To Extinction" wszystko to czego nie cierpię w tej kapeli. Może to i zgrabnie zagrany thrash-rock, ale według mnie to początek końca tej kapeli. To taka płyta jak "Metallica" dla wiadomej kapeli.
Djuk_416 pisze: czw mar 12, 2020 11:13 pm Tak czy owak moda na stary thrash już dawno temu wróciła i stare zespoły na nowo cieszą się wielkim szacunkiem, a o ich wpadkach w latach dziewięćdziesiątych mało kto już pamięta
To mnie właśnie w tych zespołach najbardziej irytuje. W momencie kiedy thrash metal wrócił do łask, za sprawą głównie młodych zespołów oraz niemieckich kapel (Kreator, Destruction) wszyscy ci kolesie doszli do wniosku "ok, teraz znowu będziemy metalowcami, na nowo zapuścimy włosy, ubierzemy skóry i będziemy dla dzieciaków fajni jak kiedyś". Dla mnie to jest straszna kicha. Lepiej jakby te kapele się w odpowiednim momencie porozpadały, zamiast próbowali na nowo coś wskrzeszać, pokazać jacy to są thrasherscy. W latach 90tych większość z tych zespołów już pokazała jacy są. Szkoda, że tak mało ludzi pamięta jak te kapele wypięły się na metal, na starą szkołę, którą sami tworzyli i zaczęli romansować z nowomodnym i popularnym gównem. Równie dobrze mogli by grać w duetach z Dr. Albanem albo nagrywać z chłopakami z New Kids On The Block i nie byłoby zbyt wielkiej różnicy.
Ale niemieckie zespoły też w latach dziewięćdziesiątych flirtowały z innymi gatunkami. No może poza Sodom bo oni ciągle grali to samo. Kreator jednak złagodził na jakis czas brzmienie po Cause for Conflict. Renewal to tez nie był rasowy thrash metal. Destruction natomiast zaczeli tak kombinować ze nie dało się tego słuchać. Dopiero na All Hell Breaks Loose wrócili do starego stylu
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

Nawet mi się nie chce do tego odnosić. Megadeth to od pierwszej płyty nie był typowy, prosty thrash tylko zespół napakowany świetnymi instrumentalistami. Jak ktoś woli sobie posłuchać nakurwu to spoko, ale w Megadeth zawsze chodziło o coś więcej.
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
Awatar użytkownika
erosinho
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: erosinho »

Ja osobiście nigdy nie uważałem Megadeth za zespół trash metalowy. Zaczynali w tym samym czasie co Meta czy Slayer to zostali schowani do tej samej szuflady. Jak się wsłuchać w strukturę riffów, linie melodyczne itp. to tam jest mało typowego trashu.

Od razu napiszę: nigdy nie byłem jakimś wielkim fanem i znawcą Trash metalu, więc mogę pisać głupoty :-)
Awatar użytkownika
AncientMariner
-#Clansman
-#Clansman

Dzosef pisze: pt mar 13, 2020 11:24 am
Nawet mi się nie chce do tego odnosić. Megadeth to od pierwszej płyty nie był typowy, prosty thrash tylko zespół napakowany świetnymi instrumentalistami. Jak ktoś woli sobie posłuchać nakurwu to spoko, ale w Megadeth zawsze chodziło o coś więcej.
A co było typowym prostym thrashem wtedy w USA ? Metallica to był taki prosty thrash? Testament? Exodus? Overkill? Kazdy z tych zespołów miał własny styl i własną tożsamość. Ale wszystkie były niewątpliwie thrash metalowymi grupami. No chyba ze dla kogoś to heavy metal albo progresywny metal to ok :)
Awatar użytkownika
Djuk_416
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Djuk_416 »

erosinho pisze: pt mar 13, 2020 11:37 am Ja osobiście nigdy nie uważałem Megadeth za zespół trash metalowy. Zaczynali w tym samym czasie co Meta czy Slayer to zostali schowani do tej samej szuflady. Jak się wsłuchać w strukturę riffów, linie melodyczne itp. to tam jest mało typowego trashu.
To że Death grał inaczej niż Deicide albo Obituary to znaczy że któryś z tych zespołów nie gra death metalu :) ? Czy Somewhere In Time nie jest heavy metalowym albumem tylko dla tego że nie ejst tak typowy jak wydawane wtedy płyty Dio czy Saxon? Nie trzeba grac typowo zeby grać thrash czy inny gatunek.
Awatar użytkownika
Djuk_416
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

octavarium pisze: pt mar 13, 2020 11:11 am Ale niemieckie zespoły też w latach dziewięćdziesiątych flirtowały z innymi gatunkami. No może poza Sodom bo oni ciągle grali to samo. Kreator jednak złagodził na jakis czas brzmienie po Cause for Conflict. Renewal to tez nie był rasowy thrash metal. Destruction natomiast zaczeli tak kombinować ze nie dało się tego słuchać. Dopiero na All Hell Breaks Loose wrócili do starego stylu
Różnica między zespołami z USA a np nieniemiecki jest głównie taka że tak jak ktoś wspomniał oni liznęli bycie gwiazdami rocka. Zespoły pokroju Kreator wtedy takiego sukcesu nie odniosły. Ciagle były bardziej undergroundowe. Widac było nawet po zupełnie innym od poprzednich albumie Renewal że o komercyjne zagrywki i nagrywanie ckliwych ballad im nie chodzi. Czy ta płyta była puszczana w radio jak albumy Megadeth i Metallicy? Chyba nie. Nigdy w radio nie słyszałem Winter Martyrium, Reflection i Europe After the Rain. Renewal mimo zmiany stylu nie był zbyt przystępnym materiałem. Na pewno nie było to lżejsze w odbierze od Coma of Souls i Extreme Aggression
Awatar użytkownika
Adrian S.O.S.
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Adrian S.O.S. »

Przez to że Megadeth grał bardziej technicznie i miał lepszych instrumentalistów niż na Reign In Blood to Peace Sells... But Who's Buying? można już spokojnie nazwać progresywnym metalem :wink:
Awatar użytkownika
Djuk_416
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Adrian S.O.S. pisze: pt mar 13, 2020 12:32 pm Przez to że Megadeth grał bardziej technicznie i miał lepszych instrumentalistów niż na Reign In Blood to Peace Sells... But Who's Buying? można już spokojnie nazwać progresywnym metalem :wink:
Samuelson grał wcześniej jazz zanim dołączył do Megadeth. Miał inny styl od Lombardo i Urlicha więc Peace Sells można nawet nazwać progresywno-jazzowym albumem z elementami metalu :D :wink:
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

AncientMariner pisze: pt mar 13, 2020 12:09 pm
Dzosef pisze: pt mar 13, 2020 11:24 am
A co było typowym prostym thrashem wtedy w USA ? Metallica to był taki prosty thrash? Testament? Exodus? Overkill? Kazdy z tych zespołów miał własny styl i własną tożsamość. Ale wszystkie były niewątpliwie thrash metalowymi grupami. No chyba ze dla kogoś to heavy metal albo progresywny metal to ok :)
Exodus, Testament, Death Angel grały podobnie. Meta nie wiem bo nie słucham. Litości, Megadeth grał zupełnie inaczej niż reszta sceny, nie da się tego przyrównać ani do Slayera, ani do Overkilla. Wszyscy robili thrash we własnym stylu, ale Megadeth poszedł w zupełnie inną stronę i jak ktoś tego nie słyszy to... no szkoda mi nawet czasu na jałowe pisanie

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Zdan »

To może wszystko jest racja i nie należy Rudemu odejmować unikalności jego zespołu. Jakości też mu nie odejmuję (Rust In Peace to genialny album) natomiast faktem jest, że patrząc na swoich danych kolegów z zespołu zamarzyło mu się zostać gwiazdą rocka. Wszyscy wiemy jak to się skończyło. To i bucerka Rudego może skutecznie zrazić do tego zespołu (no i wokale ale to wiadomo).

Natomiast jeśli chodzi o postawę i "wpływowość" to na pierwszym miejscu i tak u mnie będzie zawsze Slayer.
Awatar użytkownika
Djuk_416
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Dzosef pisze: pt mar 13, 2020 12:48 pm Litości, Megadeth grał zupełnie inaczej niż reszta sceny, nie da się tego przyrównać ani do Slayera, ani do Overkilla. Wszyscy robili thrash we własnym stylu, ale Megadeth poszedł w zupełnie inną stronę i jak ktoś tego nie słyszy to... no szkoda mi nawet czasu na jałowe pisanie
Według Ciebie np. Rust In Peace to tak odmienny, odkrywczy i nowatorski krążek na 1990 rok którego nie sposób włożyć do szufladki z napisem THRASH ?
Jeżeli dla kogoś thrash metal to taki jednowymiarowy, ograniczony i hermetyczny gatunek który kończy się na Kill'em All, Show No Mercy i Bonded By Blood to faktycznie szkoda czasu na jałowe pisanie
Ostatnio zmieniony pt mar 13, 2020 1:09 pm przez Djuk_416, łącznie zmieniany 1 raz.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Djuk_416 pisze: pt mar 13, 2020 1:06 pm
Dzosef pisze: pt mar 13, 2020 12:48 pm Litości, Megadeth grał zupełnie inaczej niż reszta sceny, nie da się tego przyrównać ani do Slayera, ani do Overkilla. Wszyscy robili thrash we własnym stylu, ale Megadeth poszedł w zupełnie inną stronę i jak ktoś tego nie słyszy to... no szkoda mi nawet czasu na jałowe pisanie
Według Ciebie np. Rust In Peace to tak odmienny, odkrywczy i nowatorski krążek na 1990 rok którego nie sposób włożyć do szufladki z napisem THRASH ?
W 1990 roku to mieliśmy za sobą już trzy albumy takiego Coroner które spokojnie są równie unikalne jak dzieła Megadeth. A dwa następna to jest już czysta poezja.
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Jeżeli dla kogoś thrash metal to taki jednowymiarowy, ograniczony i hermetyczny gatunek który kończy się na Kill'em All, Show No Mercy i Bonded By Blood to faktycznie szkoda czasu na jałowe pisanie
Odpowiedź brzmi: tak
Ten drugi bzdet to juz w ogole nei chce mi sie odpisywać, miłego grillowania boomery

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Dzosef pisze: pt mar 13, 2020 1:11 pm
Ten drugi bzdet to juz w ogole nei chce mi sie odpisywać, miłego grillowania boomery
Ciekawe gdzie Dżosef włoży w takim razie czwórkę i piątkę Coronera. Bo przy nich Rust In Peace to ortodoksyjny thrash wręcz jest. A Coroner też był wypakowany świetnymi instrumentalistami ;)
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

Megadeth poszedł w inną stronę, dokładnie tak. Poszli tropem Mety po "czarnej' i złagodzili swoje granie --> "CtE" i na kolejnych albumach, szukając sukcesu komercyjnego.
Zdan pisze: pt mar 13, 2020 1:14 pm
Djuk_416 pisze: pt mar 13, 2020 1:06 pm Według Ciebie np. Rust In Peace to tak odmienny, odkrywczy i nowatorski krążek na 1990 rok którego nie sposób włożyć do szufladki z napisem THRASH ?
Ciekawe gdzie Dżosef włoży w takim razie czwórkę i piątkę Coronera. Bo przy nich Rust In Peace to ortodoksyjny thrash wręcz jest. A Coroner też był wypakowany świetnymi instrumentalistami ;)
Argumenty (wiedza) się skończyły i jest teraz "boomerowanie" :lol:
Ostatnio zmieniony pt mar 13, 2020 1:20 pm przez gumbyy, łącznie zmieniany 3 razy.
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Adrian S.O.S.
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Adrian S.O.S. »

Hehe w takim razie dla kolegi widac thrash faktycznie kończy się na Show No mercy :D :D Jeżeli Rust jest krązkiem którego nie sposób określić to faktycznie płyty Coroner, Voivod, Mekong Delta to jakiś cosmic super metal :D
Awatar użytkownika
AncientMariner
-#Clansman
-#Clansman

Dla Dzosefa po prostu thrash metal jest zbyt ograniczonym i prostackim stylem żeby przyklejać Megadeth łatkę zespołu thrashowego. Wszystkie inne na takie miano zasługują tylko nie Megadeth
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Jest taki zespół który swoimi albumami pokazał jak może wyglądać spokojnie ewolucja zespołu - Slayer ;) Po zagraniu jak na "Reign In Blood" pokazali jak można uczynić swoje brzmienie bardziej przystępnym bez silenia się na bycie rockowym bandem ;)
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Dla mnie po prostu nie ma żadnego sensu żeby z wami dyskutować, skoro potrafiliście płynnie zesrać się z krytyki Bathory do jakiegoś abstrakcyjnego dla mnie jebania po Megadeth - jak w podstawówce.

Zdan pisze: pt mar 13, 2020 1:14 pm
Djuk_416 pisze: pt mar 13, 2020 1:06 pm Według Ciebie np. Rust In Peace to tak odmienny, odkrywczy i nowatorski krążek na 1990 rok którego nie sposób włożyć do szufladki z napisem THRASH ?
A co ma do tego Coroner? Czy stwierdzenie, że Megadeth to odmienny i nowatorski zespół w jakikolwiek sposób implikuje, że to jedyny taki zespół?

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
ODPOWIEDZ