Thrash Metal

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Re: Thrash Metal

Post autor: Vorgel »

Jedyne Cradle Of jakie ma złotą płytę w USA to Cradle Of Love, singiel Billyego Idola. CoF z tego co widzę, sprzedali najwięcej jednej płyty w USA 150 tysięcy. To sporo, ale to żaden black metalowy album tylko extreme metal czyli modne darcie ryja. A cały nakład albumów tam sprzedanych zamyka się w pół milionie. Ale podkreślam, to jest modne granie.
Awatar użytkownika
Felcio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Felcio »

LukaSieka pisze: ndz mar 21, 2021 10:32 am
Felcio pisze: sob mar 20, 2021 4:29 pm
Vorgel pisze: sob mar 20, 2021 4:19 pm Lubię ten album najbardziej, ale kiedyś wolałem The Years of Decay i nawet Horrorscope. To się zmienia. Te trzy na pewno zawsze będą w trójce najlepszych.
Dla mnie numer jeden od 1987 roku Taking Over. Wydali Under i nie było już tego jebnięcia co na dwójce
Zgaduje, że było to spowodowane koncertem Overkill na Metalmanii, na którym promowali "Taking Over" :) ?
Pewnie pisałem już o tej metalmanii 1987 wcześniej bo właśnie tak było. Koncert w spodku to główny powód mojego uwielbienia Taking Over. Overkill byli wtedy P E R F E K C Y J N I. I to pod każdym względem. Prezencja na scenie 10/10. Energią i materiałem zmietli wszystkich pod sceną i ze sceny. Nawet Helloween. Jedynie Running Wild tamtego wieczoru im dorównywał. Mimo upływu tylu lat pamiętam koncert bardzo dobrze. Ciężko przez dłuuugi czas było się otrząsnąć po tym festiwalu
Awatar użytkownika
widman
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: widman »

Zazdraszczam :)
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Zdan »

Z tego całego gadania zapodam sobie zaraz Taking Over. Pierwsze bicie oczywiście ;)
Awatar użytkownika
LukaSieka
-#The Man Who Would Be Spammer
-#The Man Who Would Be Spammer

Post autor: LukaSieka »

Felcio pisze: wt mar 23, 2021 2:31 pm
Felcio pisze: sob mar 20, 2021 4:29 pm Dla mnie numer jeden od 1987 roku Taking Over. Wydali Under i nie było już tego jebnięcia co na dwójce
Zgaduje, że było to spowodowane koncertem Overkill na Metalmanii, na którym promowali "Taking Over" :) ?
Pewnie pisałem już o tej metalmanii 1987 wcześniej bo właśnie tak było. Koncert w spodku to główny powód mojego uwielbienia Taking Over. Overkill byli wtedy P E R F E K C Y J N I. I to pod każdym względem. Prezencja na scenie 10/10. Energią i materiałem zmietli wszystkich pod sceną i ze sceny. Nawet Helloween. Jedynie Running Wild tamtego wieczoru im dorównywał. Mimo upływu tylu lat pamiętam koncert bardzo dobrze. Ciężko przez dłuuugi czas było się otrząsnąć po tym festiwalu
Nie pamiętam, żebyś gdzieś wspominał o Overkill z Metalmanii 1987. Tak strzeliłem, bo u mnie w mieście jest kilka osób, które właśnie "Taking Over" i Overkill z tamtego okresu uważają za najlepsze ponieważ byli na tej Metalmanii. Z jednej strony się nie dziwie, ale też podobne historie słyszałem o "Innocence Is No Excuse" po tym jak Saxon grał u nas trasę w 1986 albo o "Russian Roulette" Accept.
Djuk_416 pisze: pn mar 22, 2021 8:20 am
Felcio pisze: sob mar 20, 2021 4:29 pm Dla mnie numer jeden od 1987 roku Taking Over. Wydali Under i nie było już tego jebnięcia co na dwójce
Miałem tak dokładnie ja. Do dziś uważam ze Taking Over jest najlepszy. Zobaczyłem ich w spodku na metalmanii pierwszego dnia i wiedziałem że to jest to. Fakt faktem byłem strasznie młody ale przez jakiś czas porównywałem każdy zespół metalowy do Overkill i ich występu z Katowic. Wówczas dla mnie to była potęga i kwintesencja metalu zarówno na scenie jak i na płycie. Overkill A.D. 1987 nie mieli sobie równych. Potem mi przeszło bo człowiek jeździł na coraz to więcej koncertów. Były kolejne metalmanie i koncerty Kreator, Coroner, Pungent Stench, Sepultura. Pojawił się death metal potem black i porównywanie tego wszystkiego do koncertu Overkill byłoby głupie. Niemniej jednak do dziś uważam tamten występ za jeden z najlepszych jaki odbył się w naszym kraju
Za te wymienione koncerty Kreator, Coroner, Pungent Stench dałbym się pokroić :).
So what if the master walked on the water. I don't see him trying to stop the slaughter.
Zakkahletz
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Zakkahletz »

Artyleria wierzy w thrash:
www.youtube.com/watch?v=PAprfMOy3iY
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Zakkahletz pisze: pt mar 26, 2021 6:56 am Artyleria wierzy w thrash:
www.youtube.com/watch?v=PAprfMOy3iY
Muzycznie jak najbardziej mi to pasuje ale wokale jakiś taki bez przekonania.
Awatar użytkownika
Djuk_416
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Djuk_416 »

Znamy zdanie wielu osób odnośnie stylu i jakości na ostatnio omawianym w kółko albumie Sodom - Get What You Deserve. Co sądzicie natomiast o płycie Voivod - Angel Rat ? Ludzi słuchających tutaj Voivod nie brakuje więc może ktoś sie wypowie na temat tej płyty?
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Angel Rat to moim zdaniem najlepsza płyta lat 90. Nie tylko Voivod, w ogóle. Nie ma na niej jednak thrashu. Away chciał ją postrzegać jak Piper at the Gates of Dawn lat 90, dla mnie to Sgt Pepper's lat 90. W każdym razie genialne, unikatowe i kultowe granie. Szkoda, że na album nie trafił utwór Nomad, nagrany podczas tej samej sesji. Był jeszcze cover Alice'a Coopera You Drive Me Nervous.
Awatar użytkownika
Felcio
-#Clansman
-#Clansman

Djuk_416 pisze: pt mar 26, 2021 1:19 pm Znamy zdanie wielu osób odnośnie stylu i jakości na ostatnio omawianym w kółko albumie Sodom - Get What You Deserve. Co sądzicie natomiast o płycie Voivod - Angel Rat ? Ludzi słuchających tutaj Voivod nie brakuje więc może ktoś sie wypowie na temat tej płyty?
Nie prowokuj :wink:
Awatar użytkownika
Djuk_416
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Djuk_416 »

Vorgel pisze: pt mar 26, 2021 1:27 pm Angel Rat to moim zdaniem najlepsza płyta lat 90. Nie tylko Voivod, w ogóle.
Tak bardzo punkowa, post-punkowa płyta i Twoim zdaniem najlepsza w latach dziewięćdziesiątych ? Nie spodziewałem takiej odpowiedzi. Z Twojej strony liczyłem na krytykę raczej. Ale pozytywnie jestem zaskoczony
Awatar użytkownika
AncientMariner
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: AncientMariner »

Angel Rat polubiłem ale dopiero z czasem. Raz że jest inna od tego co Voivod grał wcześniej a poznawałem ich w zasadzie po kolei bo kolega mi ich tak dawkował żebym słyszał chronologicznie płyta po płycie. A dwa ze puścił mi wpierw dwa utwory (na pewno jednym z nich był Nuage Fractal) i myślałem że to jakiś post punkowy band. Nawet wokal Snake'a brzmi na tym albumie jak rodem z tego typu grupy. Troche jest mniej metalowa od poprzednich płyt ale lubie do niej wracać. Może dlatego ze jest tez tam duzo nawiązań do choćby Rush i Pink Floyd. Lubie jej słuchać zwłaszcza wiosną. Nie wiem nawet czemu
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

W przypadku Angel Rat uchylam się od wypowiedzi ;)
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Djuk_416 pisze: pt mar 26, 2021 2:05 pm Tak bardzo punkowa, post-punkowa płyta i Twoim zdaniem najlepsza w latach dziewięćdziesiątych ? Nie spodziewałem takiej odpowiedzi. Z Twojej strony liczyłem na krytykę raczej. Ale pozytywnie jestem zaskoczony
Album wygrał u mnie lata 90 w top 50. Był temat, napisałem trochę o płycie. Ja tam punka nie słyszę, jest rock and roll w Panorama czy The Prow, trochę psychodelii, ale generalnie są to rockowe piosenki. Away stwierdził, że inspiracja to wczesne Pink Floyd i... The Cure.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Albo powiem tak - w przypadku Angel Rat wolę wszystko co jest przed i po tej płycie ;)
Awatar użytkownika
widman
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: widman »

Angel Rat wziął mnie od razu, bo ja lubię takie granie. To bardzo melodyjna rzecz a ja jestem skrytym fetyszystą melodii. Hje hje.
Awatar użytkownika
Adrian S.O.S.
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Adrian S.O.S. »

Vorgel pisze: pt mar 26, 2021 3:40 pm Ja tam punka nie słyszę, jest rock and roll w Panorama czy The Prow, trochę psychodelii, ale generalnie są to rockowe piosenki. Away stwierdził, że inspiracja to wczesne Pink Floyd i... The Cure.
Vorgel słyszy widać tylko punka jak mu się puści punkową płytę pokroju Sex Pistols albo Ramones :) Z innymi nie punkowymi albumami ma zazwyczaj problem. No ale nikt nie powiedział że każdy musi się znać na punkowej muzyce

Co do Angel Rat to najmniej lubie. Słychać wyraźnie że Voivod troche odpuścili sobie metal na tej płycie i skupili sie na mariażu rock n rolla, progresywnych rzeczy pokroju Pink Floyd oraz The Cure i im podobnym post-punkowym zespołom. To nie jest to co akurat lubię najbardziej ale nie uważam tej płyty w żadnym wypadku za słabą
Awatar użytkownika
Felcio
-#Clansman
-#Clansman

O Angel Rat zaraz po ukazaniu niewielu ówczesnych metalowców się pozytywnie wypowiadało. Często się w gazetach i zinach czytało ze to płyta kontrowersyjna. Generalnie uważam ze to płyta do której trzeba bądź co bądź dojrzeć. Sam po kilku latach dopiero doceniłem Angel Rat. Tak jak Renewal który wyszedł rok później. O samej muzyce, stylu i inspiracjach pisał nie będę, bo zostało tu już napisane wystarczająco. Co do samego punka to jest go tam sporo ale nie punka takiego jak na pierwszej płycie Voivod gdzie jest tego też od groma. Jest dużo nawiązań do post-punka z lat osiemdziesiątych. Jak ktoś wspomniał to głos Snake'a jest nawet jak rodem z tamtej sceny
Awatar użytkownika
Daveastate
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Daveastate »

Angel Rat to album.wybitny. Voivod dziele sobie na dwa okresy

Dziki Thrash od jedynki do Dimension Hatross i tu faworytem jest RRROOOAAARRR

Prog/Alt/Metal (zaraz mnie zlinczują za określenia) od Nothingface do końca lat 90tych i tu faworytem jest Angel Rat właśnie.
Awatar użytkownika
octavian
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: octavian »

Vorgel pisze: pt mar 26, 2021 3:40 pm Away stwierdził, że inspiracja to wczesne Pink Floyd i... The Cure.
No i to słychac mocno - The Cure i inne post-punkowe wpływy
ODPOWIEDZ