Senjutsu - opinie na temat albumu

Wszystko na temat nowej płyty.

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Jak oceniasz nowy album Iron Maiden

10
11
9%
9
12
10%
8
18
14%
7
25
20%
6
11
9%
5
5
4%
4
21
17%
3
8
6%
2
7
6%
1
3
2%
0
5
4%

Liczba głosów: 126

Awatar użytkownika
erosinho
-#Moonchild
-#Moonchild

Re: Senjutsu - opinie na temat albumu

Post autor: erosinho »

gumbyy pisze: wt mar 22, 2022 11:14 pm
erosinho pisze: wt mar 22, 2022 8:56 pm Generalnie mam duży opór do wracania do ostatnich trzech płyt zespołu. Przesłuchałem kilka razy po debiucie i od tego czasu, TFF, TBoS leżą na półce i zbierają kurz. Z Senjutsu będzie pewnie tak samo. W ogóle nie mam ochoty wracać do tych płyt.
U mnie dokładnie tak jest. Jak mam ochotę posłuchać Maiden to zawsze wybieram coś od "A Matter of Life and Death" i w dół ;)
Mam dokładnie tak samo, no może czasem coś ominę, typu VXI :-) Do tej płyty też w ogóle nie wracam.
A AMOLAD bardzo lubię, dla mnie to najlepsza płyta od 7th sona. Cenię wyżej niż BNW, DoD, TXF czy Fear.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

erosinho pisze: śr mar 23, 2022 8:39 pm
gumbyy pisze: wt mar 22, 2022 11:14 pm
erosinho pisze: wt mar 22, 2022 8:56 pm Generalnie mam duży opór do wracania do ostatnich trzech płyt zespołu. Przesłuchałem kilka razy po debiucie i od tego czasu, TFF, TBoS leżą na półce i zbierają kurz. Z Senjutsu będzie pewnie tak samo. W ogóle nie mam ochoty wracać do tych płyt.
U mnie dokładnie tak jest. Jak mam ochotę posłuchać Maiden to zawsze wybieram coś od "A Matter of Life and Death" i w dół ;)
Mam dokładnie tak samo, no może czasem coś ominę, typu VXI :-) Do tej płyty też w ogóle nie wracam.
A AMOLAD bardzo lubię, dla mnie to najlepsza płyta od 7th sona. Cenię wyżej niż BNW, DoD, TXF czy Fear.
O tak, tak - VXI leży również u mnie odłogiem. Reszty słucham dosyć regularnie.
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Frank Drebin
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Frank Drebin »

Mam podobnie. Senjutsu w tym roku chyba jeszcze nie słuchałem, TFF (płyta do spuszczenia w kiblu) nie odpałałem już kilka lat i nie wiem, czy jeszcze kiedyś odpalę. Na TBOS jeszcze coś dla siebie znajdę, ale dwupłytowy, rozwleczony format tego albumu jest b. dużą wadą. AMOLAD czasem włączam, natomiast DoD i VXI - mimo że nie należą na pewno całościowo do czołówki dyskografii - zawierają bardzo mocne fragmenty (Futureal, Clansman, Paschendale, Montseguer - chyba ostatni fajny Maidenowy rocker), więc z perspektywy czasu trzeba je ocenić wyżej niż ostatnie dzieła.
FotD = TOP5 albumów Maiden
Awatar użytkownika
erosinho
-#Moonchild
-#Moonchild

DoD to dobra płyta, tyle że nierówna - pod tym względem przypomina mi FotD. Ostatnia typowo heavy metalowa płyta zespołu, dobrze się jej słucha podczas jazdy samochodem :-)
Awatar użytkownika
Cold
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Cold »

Słabsze Time Machine i Śmierć Celtów. Reszta wchodzi gładziutko. Dobra płyta, po reunion na pudle wraz z BNW i AMOLAD.
Jerzy Urban
-#Invader
-#Invader

Post autor: Jerzy Urban »

Cold pisze: czw mar 24, 2022 9:28 pm Słabsze Time Machine i Śmierć Celtów. Reszta wchodzi gładziutko. Dobra płyta, po reunion na pudle wraz z BNW i AMOLAD.
Mam bardzo podobne zdanie, bardzo dobry, ambitny album. Przyciąć kilka fragmentów i jest super!
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Jerzy Urban pisze: pn mar 28, 2022 12:29 pm ambitny
Słuchając tego albumu ani przez sekundę nie mialem wrażenia, że muzykami kierowała jakakolwiek ambicja...
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

gumbyy pisze: pn mar 28, 2022 1:36 pm
Słuchając tego albumu ani przez sekundę nie mialem wrażenia, że muzykami kierowała jakakolwiek ambicja...
Dokładnie. Ja wręcz ostatnio gadałem z kumplami i mówiłem, że nawet jak na heavy to bardzo infantylna i naiwna muzyka :lol:
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Awatar użytkownika
Cold
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Cold »

Słabsze Time Machine i Śmierć Celtów. Ale gniotków i słabizn pokroju np. Weekend Warrior, Gates Of Tomorrow, New Frontier, The Angel and the Gambler, The Apparition, Hooks in You, El Dorado, Chains of Misery czy Wildest Dreams - jak dla mnie na Senjutsu nie ma.
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Chains of Misery rozwala 90% tego albumu, a New Frontier byłoby na nim powiewem świeżości. :)

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Deleted User 5155

Post autor: Deleted User 5155 »

pz pisze: wt mar 29, 2022 7:23 am Chains of Misery rozwala 90% tego albumu, a New Frontier byłoby na nim powiewem świeżości. :)
:facepalm: :facepalm: :facepalm:
Brak słów
Awatar użytkownika
Frank Drebin
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Frank Drebin »

pz pisze: wt mar 29, 2022 7:23 am Chains of Misery rozwala 90% tego albumu, a New Frontier byłoby na nim powiewem świeżości. :)
Co do Chains oczywiście zgoda. Jednak w przypadku, gdyby taki numer trafił na Senjutsu, trwałby z 7 minut (a i tak zostałby uznany przez niektórych za "rocker"), byłby znacznie gorzej wyprodukowany i Dickinson maskarowałby uszy tym swoim pianiem.
FotD = TOP5 albumów Maiden
Awatar użytkownika
erosinho
-#Moonchild
-#Moonchild

Frank Drebin pisze: wt mar 29, 2022 1:34 pm
Co do Chains oczywiście zgoda. Jednak w przypadku, gdyby taki numer trafił na Senjutsu, trwałby z 7 minut (a i tak zostałby uznany przez niektórych za "rocker"), byłby znacznie gorzej wyprodukowany i Dickinson maskarowałby uszy tym swoim pianiem.
O tak, już sobie wyobrażam to rozbudowane, budujące klimat intro, trzy nic nie wnoszące sola w środku i oczywiście outro na końcu. W 7 minut mogliby się nie zmieścić :-)
Deleted User 357

Post autor: Deleted User 357 »

New Frontier też spoko, o wiele lepsze od Days
Siwy
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Siwy »

blackmailer pisze: pn mar 28, 2022 1:59 pm
Dokładnie. Ja wręcz ostatnio gadałem z kumplami i mówiłem, że nawet jak na heavy to bardzo infantylna i naiwna muzyka :lol:
A ja będę jak zdarta płyta bronić Hell on Earth. Klasyczny harrisowy epik i chyba można napisać, że jest to jedyny utwór na tej płycie, do którego panowie się przyłożyli i do którego ja osobiście nie mam zastrzeżeń.
Awatar użytkownika
remi
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: remi »

Siwy pisze: śr mar 30, 2022 1:50 pm
blackmailer pisze: pn mar 28, 2022 1:59 pm

A ja będę jak zdarta płyta bronić Hell on Earth. Klasyczny harrisowy epik i chyba można napisać, że jest to jedyny utwór na tej płycie, do którego panowie się przyłożyli i do którego ja osobiście nie mam zastrzeżeń.
Przyłożyli się też bardzo do Senjutsu, WOTW, Parchment. Tam każda nuta jest po coś. Generyczność czuć w Stratego, Days, Darkest, Celci, Lost. Aczkolwiek one też są na wysokim poziomie (IMO). Album nadal się broni po ponad pół roku.
MaidenZary
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: MaidenZary »

Moim zdaniem nie ma potrzeby bronić Senjutsu. Jest to po prostu świetny album. Nie trawił on co prawda w gusta wszystkich fanów, wywołuje skrajne emocje. Cienka jest linia między miłością a nienawiścią - ja jestem po stronie apologetów :-)
Gdyby album był typowym przeciętniakiem, to zapewne po krótkiej euforii, wszyscy odczuwaliby niedosyt. Po Senjutsu część fanów jest syta. Ja jestem.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

MaidenZary pisze: pt kwie 01, 2022 11:49 am Cienka jest linia między miłością a nienawiścią - ja jestem po stronie apologetów :-)
Bzdura... to, że niezbyt lubię "Senjutsu", czy "The Book of Souls" to nie oznacza, że nienawidzę tego zespołu. Iron Maiden to wciąż mój ulubiony zespół, pomimo tego, że ostatnie płyty oceniam na 5-6/10.
www.MetalSide.pl
Jerzy Urban
-#Invader
-#Invader

Post autor: Jerzy Urban »

MaidenZary pisze: pt kwie 01, 2022 11:49 am Moim zdaniem nie ma potrzeby bronić Senjutsu. Jest to po prostu świetny album. Nie trawił on co prawda w gusta wszystkich fanów, wywołuje skrajne emocje. Cienka jest linia między miłością a nienawiścią - ja jestem po stronie apologetów :-)
Gdyby album był typowym przeciętniakiem, to zapewne po krótkiej euforii, wszyscy odczuwaliby niedosyt. Po Senjutsu część fanów jest syta. Ja jestem.
Jak na dzisiejsze czasy dobrze się sprzedał i zbiera wiele nominacji do rozmaitych nagród, w tym odpowiedników Grammy w Hiszpanii, Czechach, na Węgrzech, Chorwacji itd. Mnie się ten album bardzo podoba, jedynie przyciąłbym kilka kawałków i byłoby świetnie. W dalszym ciągu twierdzę, iż DOFP powinien być singlem. Odnośnie Dickinsona - to oczywiste, że nie śpiewa jak wiele lat temu, niemniej wolę już jego naturalne możliwości, niż całe ścieżki nagrane na auto-tune, czy tak przeładowane elektroniką, iż w zasadzie jako wokalistę należałoby wpisać: studio nagrań :)
Awatar użytkownika
Geri666
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Geri666 »

Jerzy Urban pisze: pt kwie 01, 2022 1:26 pm Odnośnie Dickinsona - to oczywiste, że nie śpiewa jak wiele lat temu, niemniej wolę już jego naturalne możliwości, niż całe ścieżki nagrane na auto-tune, czy tak przeładowane elektroniką, iż w zasadzie jako wokalistę należałoby wpisać: studio nagrań :)
No ale to w ogóle nie o to chodzi. Nie śpiewa jak wiele lat temu i pewni zdaje sobie z tego sprawę. Tym bardziej powinni zejść na niższe tonacje, a nie próbować go "zarzynać" jak w refrenie DOFP. Jakoś na solowych potrafił.
ODPOWIEDZ