Padłem. Ok. Nie mam więcej pytańBon Dzosef pisze: ↑pn lis 28, 2022 9:22 pmnieZdan pisze: ↑pn lis 28, 2022 9:20 pmBlack Album nie jest albumem metalowym?Bon Dzosef pisze: ↑pn lis 28, 2022 9:11 pm
Meta przestała być w 90tych zespołem metalowym, ściągnęła sobie zupełnie nową publikę, która słucha też gunsów, nirvany i co tam jeszcze było wtedy popularne, nie uważam ich po prostu za część metalowej sceny.
Metallica
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Metallica
Napisał typ otwarcie przyznający sie do nieznajomosci dyskografii Metalliki, bo Szef nie pozwolił 
Ostatnio zmieniony pn lis 28, 2022 9:25 pm przez nugz, łącznie zmieniany 1 raz.
Dzosef, przecież Ty nie słuchałeś nic od Metallicy poza Four Horseman 
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

*Mechanix
Mój ojciec lubił tą płytę, więc te naście lat temu posłuchałem, zanim jeszcze wiedziałem co to Megadeth i na tle Slayera, czy innego Anthrax nie zrobiło żadnego wrażenia. Zresztą Meta nie siadała mi na długo zanim odkryłem Rudzielca.
Mój ojciec lubił tą płytę, więc te naście lat temu posłuchałem, zanim jeszcze wiedziałem co to Megadeth i na tle Slayera, czy innego Anthrax nie zrobiło żadnego wrażenia. Zresztą Meta nie siadała mi na długo zanim odkryłem Rudzielca.
To, że nie zrobiło wrażenia nie ma żadnego związku z tym, że to album metalowy. A metalowy bez wątpienia jest. Że ma ballady? A mało to metalowych albumów ma?
-
Piotr Lange
- -#Moonchild

Wiedziałem, że wróci temat Meta vs. Maiden
Metallica sprzedała około 68 mln albumów w USA i ponad 60 w reszcie świata, Iron Maiden około 16 mln w USA i ponad 100 mln w reszcie świata, tylko że biorąc pod uwagę liczebność dyskografii, IM mają 36 pełnych długograjów, Metallica jakieś 18 (mam na myśli albumy studyjne, koncertowe i składaki). Nie porównuję IM i Mety. Maideni to tradycjonaliści, trzymający się w zasadzie jednego stylu, przyjętego image i przecierający po raz kolejny sprawdzone ścieżki. Metallica w pewnym momencie zaczęła grać o wiele przystępnej i stawiać na radiowa publikę, generalnie na promowanie się w mainstreamowych mediach, o których atencję zabiegali, zabiegają i w przyszłości zabiegać będą. IM działali bardziej tradycyjnie, jak ich idole z lat 70tych typu Deep Purple. Metallica po "Czarnej" w zasadzie odcięła się od typowo metalowej publiki, osiągnęli sukces komercyjny jaki nie był udziałem żadnego innego zespołu metalowego. O to im chodziło. W sumie IM też osiągnęli co chcieli. Komercyjnie są najwięksi spośród artystów tradycyjnego metalu oraz metalowych grup brytyjskich i zrobili to wszystko bez specjalnej promocji, całowania w rękę decydentów i wolt stylistycznych. Zatem każdy z wykonawców osiągnął to, co chciał. I o to chodzi, niech każdy robi swoje.
-
Piotr Lange
- -#Moonchild

Eddie! Dickinson wielokrotnie o tym wspominał w wywiadach, z resztą patrząc na to jak zespół kierował karierą i w jakim kierunku stylistycznym zmierzała ich twórczość, chyba trudno ich posadzić o chęć konkurowania z U2, Bon Jovi i Stonesami na radiowe przeboje. To nie ten kierunek, Maiden zawsze grali swoje, nigdy nie oglądali się na trendy. Gdyby zapragnęli ścigać się z innymi na listach i grać dla przypadkowych ludzi na stadionach, zmieniliby stylistykę i w znacznym stopniu image. Oczywiście to nie jest zarzut, raczej stwierdzenie faktu. W 1986 Bruce chciał aby poszli w nieco lżejszym kierunku, nagrali ballady, reszta grupy (tzn. Harris) zdecydowanie odrzuciła ten pomysł. Zrobili co chcieli i wielokrotnie powtórzyli, że są z tego dumni.
Ale to cały czas jest Twoje gdybanie. A może chcieli co innego, ale im nie wyszło/nie potrafili tego zrobić?Piotr Lange pisze: ↑pn lis 28, 2022 9:43 pmEddie! Dickinson wielokrotnie o tym wspominał w wywiadach, z resztą patrząc na to jak zespół kierował karierą i w jakim kierunku stylistycznym zmierzała ich twórczość, chyba trudno ich posadzić o chęć konkurowania z U2, Bon Jovi i Stonesami na radiowe przeboje. To nie ten kierunek, Maiden zawsze grali swoje, nigdy nie oglądali się na trendy. Gdyby zapragnęli ścigać się z innymi na listach i grać dla przypadkowych ludzi na stadionach, zmieniliby stylistykę i w znacznym stopniu image. Oczywiście to nie jest zarzut, raczej stwierdzenie faktu. W 1986 Bruce chciał aby poszli w nieco lżejszym kierunku, nagrali ballady, reszta grupy (tzn. Harris) zdecydowanie odrzuciła ten pomysł. Zrobili co chcieli i wielokrotnie powtórzyli, że są z tego dumni.
Tak się można przerzucać bez końca, więc ja już cichnę
www.MetalSide.pl
- Frank Drebin
- -#Clansman

Dane dotyczące sprzedaży płyt są mocno wątpliwe. Różne źródła podają różne liczby.
FotD = TOP5 albumów Maiden
-
Piotr Lange
- -#Moonchild

Wiesz, ja opieram się na opiniach wypowiedzianych przez muzyków, zakładam że mówią szczerze, z resztą IM zawsze mieli opinię tradycjonalistycznego tworu, nieco nawet zbyt konserwatywnego. Wypracowali swój styl, bardzo charakterystyczny i od 1980 nagrywają w tym stylu albumy. Mieli setki okazji aby to zmienić, jednak nie zrobili niczego znacznie różniącego się od raz wybranego brzmienia. Kiedy pojawiały się pewne modyfikacje - fani we większości nie odbierali tego zbyt ciepło. Generalnie mamy tu temat dedykowany Metallice a swoimi wpisami chciałem jedynie zaznaczać, iż bezpośrednie porównywanie ich i IM nie ma sensu. Ja jeśli porównuję Maidenów z kimkolwiek, to są to Black Sabbath, Judas Priest, Ozzy, Dio i inni artyści grający tradycyjny heavy. Szanuję ich wszystkich i nie potrafię powiedzieć, kto z nich jest "najlepszy".
-
Piotr Lange
- -#Moonchild

To zawsze tak jest i już będzie, ja opieram się o raporty wydawcy, zazwyczaj pojawiają się przy premierze kolejnych albumów studyjnych. Czynię tak z każdym zespołem. Dla przykładu: Black Sabbath obecnie ok. 80 mln, Judasi: 55, Scorpions 120 mln (był raport przy okazji premiery "Rock Believer"), Deep Purple ponad 135 mln.Frank Drebin pisze: ↑pn lis 28, 2022 9:48 pm Dane dotyczące sprzedaży płyt są mocno wątpliwe. Różne źródła podają różne liczby.
Dobra, ale to temat o Metallice jednak...
Nowy numer całkiem fajny. Taki luzacko-pozytywny. Słucham z przyjemnością i zaskoczeniem
Nowy numer całkiem fajny. Taki luzacko-pozytywny. Słucham z przyjemnością i zaskoczeniem
www.MetalSide.pl
Nie chce mi sie komentowac juz belkotu BJ, pociskac w sieci tez nie mam ochoty. Pamietajmy, ze pisze to koles, ktory uwaza, ze T4H to cover Megadeth, zapominajac, ze Mechanix wyszedl na demie Metalliki - to powinno wszystko wyjasnic, zeby nie brac tycn farmazonow na powaznie 
Kawalek zyskuje z kazdym odsluchem, jest BANGer
Do tego spoko klip, bez udziwnien, z dobrymi ujeciami.
Ta kolorystyka okladki... mam wrazenie, ze patrze na art jakiegos Green Day
Kawalek zyskuje z kazdym odsluchem, jest BANGer
Ta kolorystyka okladki... mam wrazenie, ze patrze na art jakiegos Green Day
Nowy numer Mety jest słuchalny, ale jakby wyszedł pod innym szyldem, to nikt nie zwróciłby nań uwagi. Do najlepszych numerów z tego roku to nie ma startu.
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Naprawdę niezły kawałek. Nie spodziewałbym się, że tak pozytywnie jeszcze potrafią zaskoczyć.
Dokładnie, mam podobne wrażenia.
www.MetalSide.pl
Juz o tym pisałem dzis - gdyby nie Metallica, numer przepadlby gdzieś w czelusciach sieci, a tak jest inna gadka