Future Past Tour - setlista SPEKULACJE

Wszystko na temat trasy The Future Past Tour 2023

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Re: Future Past Tour - setlista SPEKULACJE

Post autor: Schizoid »

Geri666 pisze: pn paź 10, 2022 2:57 pm
nugz pisze: pn paź 10, 2022 2:02 pm Nie mam na mysli stricte muzy, tylko te mityczna otoczke wokol Olka ;)
Tekst jest beznadziejny, ale muza, klimat, melodie to coś niesamowitego.

Sto razy bardziej wolę Alexandra, niż rozsmarowany do granic możliwości Rime, z tandetnym zwolnieniem w środku.

Alexander to drugi utwór Maiden, który usłyszałem i jeśli usłyszę go na żywo, to będzie jeden z lepszych dni mojego życia.
Mam bardzo podobne myśli, u mnie pierwszym był albo Olek, albo WY :D A potem poszedłem po swój egzemplarz płyty i tak się to zaczęło...

Również uważam, że kult Rime jest lekko dziwny (zresztą tyczy się to całego Powerslave, ale mam na to wytłumaczenie), a zwolnienie to niewypał. Sorry, ale BD to nie Nick Cave, żebym mógł słuchać jego melodeklamacji przy minimalnym podkładzie i uważać je za jakieś objawienie. Zresztą oni sami chyba ogarnęli, że to nie było najlepsze rozwiązanie, bo coś w miarę podobnego jest w tytułowym z SSOASS. Różnicę słychać gołym uchem, ta spokojna część kompozycji w tym przypadku nie nudzi, a jedynie podbija ten mistyczny klimat utworu.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
remi
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: remi »

U mnie z tym Rime i Olkiem było tak, że nie rozumiałem za młodu "geniuszu" tych piosenek i niejako ich kult na tym forum mnie przekierował, by je też "mocno szanować". Do czasu 2008 roku, Rime po prostu był piosenką, wolałem puszczać Sign of the Cross z RiR czy 7th Sona z epickich kawałków - ale na żywo Rime mnie zmiótł i do tego czasu każde jego przesłuchanie czy to z LAD czy Flight to przeżycie.
Co do Alexandra zawsze szanowałem genialny text, zwrotkę i refren no i to :rapowanie: pod koniec - hmmm jak ja bym to wydłużył.
Dopiero gdy się nauczyłem dobrze grać na gitarze - pojąłem geniusz części instrumentalnej, szczególnie rytm pod spodem i tapping Adriana - oba kawałki to masterpiece i cieszy, że w końcu usłyszmy ten drugi na żywo.
cloud
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: cloud »

remi pisze: pn paź 10, 2022 7:28 pm U mnie z tym Rime i Olkiem było tak, że nie rozumiałem za młodu "geniuszu" tych piosenek i niejako ich kult na tym forum mnie przekierował, by je też "mocno szanować". Do czasu 2008 roku, Rime po prostu był piosenką, wolałem puszczać Sign of the Cross z RiR czy 7th Sona z epickich kawałków - ale na żywo Rime mnie zmiótł i do tego czasu każde jego przesłuchanie czy to z LAD czy Flight to przeżycie.
Mialem dokladnie tak samo, przed Warszawa w 2008 Rime mnie w ogole nie porywal i dziwilem sie dlaczego ludzie na forum tak go lubia. Po koncercie i uslyszeniu na zywo do dzis mam przy kazdym odsluchu ktorejkolwiek wersji live ciarki.

Do dzis za to, mimo przynajmniej kilkunastu prob, nie porwal mnie Alexander. Uwazam, ze to dobra piosenka, ale jej kult ja zdecydowanie przerasta. Duzo bardziej z nigdy nie granych wolalbym takiego Starblinda czy Face in the Sand (co oczywiscie pozostaje w sferze marzen).
UP THE IRONS !!!
nugz
SMERF MARUDA

Post autor: nugz »

To akurat fakt, ze mozna jeszcze bardziej docenic jakis numer, kiedy gra sie juz dluzej na instrumencie, ogarnia sie troche teorii, co mial na mysli autor itd. Odbior wtedy moze byc troche inny niz np. kogos nie-gitarowego - bez takich rozkmin.
Siwy
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Siwy »

Ja wole Olka od Marynarza przede wszystkim za solówki. Moje top trzy maidenowe solą to właśnie Adriana w Olku, CSiT oraz Akacjowej i jakby te trzy wałki poleciały na tej trasie to umarłbym ze szczęścia :B

A w ogóle Marynarz konstrukcyjnie zawsze strasznie mi się kojarzył z floydowym Echoes i pewnie jest możliwe że Harris inspirował się tym walkiem przy pisaniu swojego utworu
Xardas2309
-#Invader
-#Invader

Post autor: Xardas2309 »

Panowie zobaczycie że Aleksander z Edkiem samurajem jeszcze będą pół litra na solowce walić :D gościem specjalnym będzie Kwaśniewski :D
Deleted User 8107

Post autor: Deleted User 8107 »

Xardas2309 pisze: wt paź 11, 2022 6:38 pm Panowie zobaczycie że Aleksander z Edkiem samurajem jeszcze będą pół litra na solowce walić :D gościem specjalnym będzie Kwaśniewski :D
:jee:
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

Dziękujemy Wyrocznio
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Siwy pisze: wt paź 11, 2022 2:02 pm
A w ogóle Marynarz konstrukcyjnie zawsze strasznie mi się kojarzył z floydowym Echoes i pewnie jest możliwe że Harris inspirował się tym walkiem przy pisaniu swojego utworu
Nie jest to wykluczone, ale jeśli faktycznie tak było, to mam nadzieję, że Gilmour nigdy się nie dowiedział o takich skutkach nagrania Echoes.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
odja
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Re: Future Past Tour - setlista SPEKULAC

Post autor: odja »

Ja tylko mam nadzieje na otwarcie od intro Blade Runnera i Caught Somewhere in Time. Wiem, że trudny kawałek, ale może się uda. Miałem 17 lat jak byłem w Łodzi na tej starej trasie, a dwa lata wcześniej na Slave Tour. Do tej pory to pamiętam, niesamowite wrażenia u małolata, który był na niesamowitych koncertach, w czasach paskudnych.
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: WICKER MAN »

1. Days of Future Past
2. Sea of Madness
3. Stranger In A Strange Land
4. Trooper
5. The Darkest Hour
6. The Time Machine
7. Alexander The Great
8. Wasted Years
9. Heaven Can Wait
10. Hell On Earth
11. 666
12. Iron Maiden
----------
13. WOTW
14. Fear of The Dark
15. Running Free

Edit: Dodany Trooper, set na ok. 105 min, analogicznie do bieżącego roku.
Ostatnio zmieniony wt paź 11, 2022 11:49 pm przez WICKER MAN, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
MaidenFan
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: MaidenFan »

WICKER MAN pisze: wt paź 11, 2022 11:19 pm 1. Days of Future Past
2. Sea of Madness
3. Stranger In A Strange Land
4. The Darkest Hour
5. The Time Machine
6. Alexander The Great
7. Wasted Years
8. Heaven Can Wait
9. Hell On Earth
10. 666
11. Iron Maiden
----------
12. WOTW
13. Fear of The Dark
14. Running Free
Jeszcze Futureal na 2 i mamy 15 utworów
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

MaidenFan pisze: wt paź 11, 2022 11:22 pmJeszcze Futureal na 2 i mamy 15 utworów
Biorąc pod uwagę skrócenie setu w tym roku do ok. 1h45/1h50 min, jest spora szansa, że set będzie miał 14 utworów - same 2 epickie numery to jakieś 21 min z nawiązką. CSIT niestety raczej mogą nie udźwignąć - to niezwykle wymagający utwór wokalnie i perkusyjnie. Reszta prosta - po 5 numerów z "Senjutsu" i "SIT" + kilka klasyków. Na koniec "Running Free", żeby Bruce się nie przemęczał.
cloud
-#Trooper
-#Trooper

Bez Troopera i z Fearem na bisy? :)

Ja ciagle sie ludze i pewnie bede do samego konca pierwszego koncertu, ze zagraja Parchment.
UP THE IRONS !!!
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

cloud pisze: wt paź 11, 2022 11:28 pm Bez Troopera i z Fearem na bisy? :)

Ja ciagle sie ludze i pewnie bede do samego konca pierwszego koncertu, ze zagraja Parchment.
Parchment, Hell On Earth i Alexander to grubo ponad pół h setu - nie sądzę, żeby wrzucili aż 3 dłuższe epickie numery, a HOE i Alexander to pewniaki.

Trooper - ok, jeśli set miałby 15 numerów mogą go dorzucić, ale wydaje się mocno ograny. ;)
Deleted User 8107

Post autor: Deleted User 8107 »

Jak już Wicker mówi, że Alexander to pewniak, to najlepsze info jakie można dostać :wink:
Awatar użytkownika
MaidenFan
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: MaidenFan »

Zamiast Darkest Hour Parchment może wlecieć. DH 7 minut, Parchment 12:38, ale jakieś 7 minut z niego to instrumentale. Idealna przerwa dla Bruce’a. Te 5 minut jakiejś wielkiej różnicy im nie zrobią, a i Steve sobie poplumka intro i outro na basie xd
Ostatnio zmieniony wt paź 11, 2022 11:48 pm przez MaidenFan, łącznie zmieniany 2 razy.
cloud
-#Trooper
-#Trooper

WICKER MAN pisze: wt paź 11, 2022 11:42 pm
Parchment, Hell On Earth i Alexander to grubo ponad pół h setu - nie sądzę, żeby wrzucili aż 3 dłuższe epickie numery, a HOE i Alexander to pewniaki.

Trooper - ok, jeśli set miałby 15 numerów mogą go dorzucić, ale wydaje się mocno ograny. ;)
Przykro, no ale tego tez sie spodziewalem. Szkoda, zamienilbym HoE na Parchmenta z pocalowaniem reki, juz o Alexandrze nie wspominajac. I znow mojej ulubionej piosenki z kolejnego albumu nie zagraja wcale :P

Moze za to sie doczekam koncertu bez Troopera w koncu, skoro mocno ograny :D
UP THE IRONS !!!
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Scarred pisze: wt paź 11, 2022 11:44 pm Jak już Wicker mówi, że Alexander to pewniak, to najlepsze info jakie można dostać :wink:

Nicko na tych swoich florydzkich występach chyba wprost potwierdził, że chcą w końcu zagrać "Alexandra". Skoro opierają set o "SIT" to teraz albo nigdy. To oczywiste, że na Alexandra mamy większe szanse niż na CSIT, które jest bardzo wymagającym utworem.

MaidenFan pisze: wt paź 11, 2022 11:46 pm Zamiast Darkest Hour Parchment może wlecieć. DH 7 minut, Parchment 12:38, ale jakieś 7 minut z niego to instrumentale. Idealna przerwa dla Bruce’a. Te 5 minut jakiejś wielkiej różnicy im nie zrobią, a i Steve sobie poplumka intro i outro na basie xd

Tylko pamiętaj, że setlisty układają Bruce, Steve i Rod. Steve będzie lobbował za Hell On Earth, a Bruce sięgnie pewnie po swoją balladę. Ewidentnie lubią mieć w secie wolniejszy kawałek (vide Blood Brothers , Children Of The Damned, Afraid To Shoot Strangers, Coming Home itp.). Oba ostatnie epiki Steve'a to 24 minuty - troche długo... Wszystko może się zdarzyć, ale obstawiam, że trzech epickich utworów jednak nie zobaczymy. ;)
Awatar użytkownika
Pawlo84
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Pawlo84 »

A Hallowed? Kiedy ostatnio z niego zrezygnowali?
ODPOWIEDZ